Z PRVNÍ RUKY: 49. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 49. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Spolknutá baterie dokáže dítěti proděravět jícen za pouhé čtyři hodiny. První pomocí je med

Pokud dítě spolklo baterii nebo máte podezření, že to udělalo, na nic nečekejte. Důležité je přivolání záchranné služby či okamžitý odvoz potomka do nemocnice, může mu jít o život. Jako první pomoc poslouží také včelí med.

CELÝ ČLÁNEK


 

Jak si vyrobit nejvoňavější cukr na cukroví? Vanilku upečte a strouhejte

Co mají společného vanilkový lusk a fazole tonka? Obojí je zdrojem vanilkové chuti a aroma pro přípravu krémů, dezertů, zmrzlin a pečiva, nejen toho vánočního, do nějž už se mnozí z nás pustili.

CELÝ ČLÁNEK


 

Olej z řízků do dřezu? Zapomeňte, patří do speciálních kontejnerů, stejně jako olej z rybiček a máslo

Předvánoční i vánoční období je v tuzemských domácnostech tradičně charakterizováno vyšší spotřebou tuků, a to nejen kvůli smažení kapra nebo řízků ke štědrovečerní večeři. Oslava stíhá oslavu, vaříme a smažíme více než jindy. Bohužel však použitý olej neumíme správně likvidovat. Jaká jsou pravidla?

CELÝ ČLÁNEK


 

Posuny výplatních termínů důchodů v závěru roku 2023 a v roce 2024

Stejně jako každý rok posouvají státní svátky v jeho závěru a v roce nadcházejícím termíny výplaty všech druhů důchodů. V průběhu příštího roku se splatnost výplat posune celkem šestkrát.

CELÁ ZPRÁVA (Soubor PDF)

(tz-čssz)


 

Největší překladový slovník v češtině je po padesáti letech celý on-line

Téměř 129 000 hesel zahrnuje doposud nikdy nevydaný Velký česko-ruský slovník, který je konečně kompletní a dokonce online. Obsahuje unikátní slovní zásobu od první republiky až do 90. let 20. století, tedy slovo mobil třeba ne, ale naopak zřejmě časté slovo ‚tlemit se‘ ano.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

Nezaměstnanost zůstala v listopadu na říjnových 3,5 %, z evidence odešlo přes 36 tisíc lidí

Úřad práce ČR evidoval k 30. 11. 2023 celkem 263 226 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 2 585 více než v předchozím měsíci a o 6 039 více než loni. Podíl nezaměstnaných osob se meziměsíčně, ani meziročně nezměnil. Ke konci listopadu činil 3,5 %. V mezinárodním srovnání je nezaměstnanost v ČR třetí nejnižší v rámci celé Evropské unie. Podle posledních dostupných dat EUROSTATU (za říjen) dosáhla 2,9 % (průměr EU 6 %).

(tz-úpčr)


 

Písek láká na procházku po betlémech, ve Strakonicích zazpívá Blanarovičová. Dárky si vytvoříte v Pohádkové kovárně

V Písku si v adventním čase můžete udělat příjemnou procházku po betlémech, a ještě za to získat odměnu. Vánoční trhy se chystají nebo už začaly na zámku v Blatné, na strakonickém hradě i ve Vodňanech. Někteří se již nyní mohou těšit na velký novoroční ohňostroj v Protivíně.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-jccr)


 

Kontroly bezpečnosti hraček

(Praha, 6. prosinec 2023) Česká obchodní inspekce pokračovala v kontrolách hraček i ve 3. čtvrtletí 2023. Celkem zkontrolovala 476 modelů hraček určených pro děti do 14 let a u 217 modelů zjistila nedostatky.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-čoi)


 

8. prosince – Ministr zdravotnictví dnes podepsal dohodu se zástupci zdravotníků a VZP, která nastavuje další kroky v oblastech vzdělávání, pracovních podmínek a odměňování

Na ministerstvu zdravotnictví dnes byla za účasti předsedy vlády podepsána dohoda, která má za cíl ukončit protest lékařů a nastavuje další kroky v oblastech vzdělávání, pracovních podmínek a odměňování. Příjmy lékařů dle dohody v lůžkových zařízeních vzrostou o pět až patnáct tisíc korun měsíčně, a to podle stupně dokončeného vzdělání. Odměňování všech dalších zdravotníků i nezdravotnického personálu nemocnic vzroste o pět procent.

Dohodu dnes podepsal místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, prezident České lékařské komory Milan Kubek, ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR Zdeněk Kabátek, předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů Martin Engel, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková a viceprezident ČLK a předseda Sekce mladých lékařů ČLK Jan Přáda.

Dohoda obsahuje opatření v oblastech vzdělávání, pracovních podmínek a odměňování. V rámci sjednaných podmínek dostanou lékaři po lékařské fakultě přidáno 5 tisíc korun, po zkoušce po kmeni 8 tisíc a po atestaci 15 tisíc korun. Nelékařští zdravotníci a nezdravotnický personál v nemocnicích dostanou navíc 5 %. V rámci zlepšení pracovních podmínek bude počet přesčasových hodin vrácen zpět na 416 hodin. V oblasti vzdělávání je v každé přímo řízené nemocnici určen koordinátor vzdělávání a bylo zřízeno kontaktní místo pro stížnosti na nedodržování průběhu specializačního vzdělávání. Bude také uzákoněno volno před atestační zkouškou a zkouškou po kmeni.

„Pro české zdravotnictví, a především pacienty je tato dohoda dobrou zprávou. Její vyjednávání v posledních měsících vedlo ke shodě v otázkách vzdělávání, pracovních podmínek a odměňování. Chystáme ale i komplexnější reformy celého zdravotnictví tak, aby se protest už neopakoval a situace všech pacientů i pracovníků ve zdravotnictví se zlepšila,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Děkuji panu ministrovi Válkovi za jeho trpělivé a dlouhé vyjednávání. Jsem velice rád, že došlo k dohodě, která dnes byla podepsána se zástupci lékařů na Ministerstvu zdravotnictví. Je důležitá především pro občany. Ti tak nemusí mít žádné obavy, že by neměli zajištěnou zdravotní péči,” uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Na navýšení platů zdravotníků i nezdravotnických pracovníků v nemocnicích půjde celkově 9,8 miliardy korun, z toho 3 miliardy poskytne Všeobecná zdravotní pojišťovna formou úhradových dodatků s nemocnicemi. „VZP ctí svoji spoluzodpovědnost za zajištění dostupnosti zdravotní péče pro pacienty a v situaci, kdy hrozilo omezení plánované péče, se VZP rozhodla nabídnout řešení, které již bylo v minulosti využito a jsem rád, že jsme mohli pomoci k dohodě. Bonifikaci lůžkové péče bude pojišťovna financovat ze zdrojů generovaných na základě efektivního hospodaření z předchozích let. Rozhodně se nejedná o prostředky, které by byly využity na úkor jejích klientů,” doplnil ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

„Společně se nám podařilo určit koordinátory pro vzdělávání lékařů, kteří budou pod supervizí IPVZ dohlížet na řádný průběh specializačního vzdělávání. Zřízeno bylo i kontaktního místo pro stížnosti na nedodržování plánu vzdělávání lékařů, kam mohou lékaři podávat stížnosti. V neposlední řadě se také podařilo dojednat i volno před atestační zkouškou a zkouškou po kmeni,” dodala závěrem ředitelka Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví Irena Maříková, která se jednání rovněž účastnila.

(tz-mz)


 

Ministerstvo zdravotnictví: Antibiotik je pro další období dostatek. Epidemiologickou situaci i nárůst respiračních onemocnění v Číně aktivně sledujeme

Ve čtvrtek 7. prosince proběhlo další pravidelné jednání pracovní skupiny pro dostupnost léčiv za účasti zástupců Ministerstva zdravotnictví, Státního ústavu pro kontrolu léčiv, Státního zdravotního ústavu, distributorů léčiv, České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP a prezidenta České lékárnické komory. Antibiotik je pro další období dostatek, a to i při zohlednění aktuální epidemiologické situace a nárůstu respiračních onemocnění v Číně, které ohlásily 13. listopadu čínské úřady.

„Nadále platí, že každý pacient v České republice dostane účinnou antibiotickou léčbu. Dodávky léčiv včetně penicilinových sirupů jsou průběžně zaváženy. Česká republika má také dostatek vakcín proti covid-19 a chřipce i antivirotik proti covid-19. Chtěl bych tímto apelovat, aby se lidé, zejména ohrožené skupiny pacientů, nechali očkovat. Očkování je stále nejúčinnější nástroj prevence před těžkým průběhem onemocnění. Ať už chřipky nebo covid-19,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Pracovní skupina řešila také aktuální epidemiologickou situaci, včetně nárůstu respiračních onemocnění v Číně, které ohlásily 13. listopadu čínské úřady. Pravděpodobným původcem velké části infekcí označovaných jako „suchý zápal plic“ je, dle dostupných informací, Mycoplasma pneumoniae. V České republice se jedná o běžnou bakteriální infekci léčitelnou antibiotiky, kterých je u nás dostatečné množství.

„Situaci v České republice s jednotkami hlášených případů infekcí Mycoplasma pneumoniae lze označit za standardní a nevymykající se epidemiologické situaci v tomto období. Společně s odborníky z WHO a ECDC vývoj nadále aktivně monitorujeme,“ uvedla Helena Jiřincová ze Státního zdravotního ústavu.

„V České republice jde o běžnou bakteriální infekci, nejedná se o žádnou novou bakterii ani virus. Šíří se kapénkami v kolektivech a rodinách. Příznaky onemocnění jsou dlouhodobé, kašel může přetrvávat i několik týdnů. Léčba je možná antibiotiky,“ řekl Vladimír Koblížek, přednosta plicní kliniky FN Hradec Králové a nastupující předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP.

(tz-mz)


 

Inspektoři ČOI uzavřeli provozovnu v obchodním centru SAPA kvůli nadměrnému množství nabízené pyrotechniky

(Praha, 7. prosinec 2023) Inspektoři regionálního inspektorátu Středočeský kraj a Hl. m. Praha včera uzavřeli provozovnu s prodejem pyrotechnických výrobků v obchodním centru SAPA v Praze-Libuši. Při společné kontrolní akci s Policií ČR, zaměřené na nabídku, prodej, skladování a zacházení s pyrotechnickými výrobky, zjistili v prodejní místnosti výrazně větší množství nabízené a prodávané pyrotechniky, než stanovuje zákon č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi.

„Na místě jsme přímo v prodejní místnosti zjistili na 1 880 kilogramů čisté hmotnosti výbušných látek pyrotechnických výrobků kategorie F1, F2, F3, T1 a P1. Zákon o pyrotechnice povoluje v tomto případě množství maximálně 80 kilogramů čisté hmotnosti výbušných látek. Vzhledem k nepřípustnému množství pyrotechnických výrobků by mohlo dojít k bezprostřednímu ohrožení zdraví a bezpečnosti. Nařídili jsme uzavření provozovny na dobu dvou následujících prodejních dnů a na místě jsme toto opatření oznámili kontrolované osobě. Ta je povinna sjednat nápravu a bez zbytečného odkladu je o tomto povinna informovat písemně Českou obchodní inspekci,“ uvedl ústřední ředitel ČOI Ing. Jan Štěpánek.

V případě, že nedojde k odstranění nedostatku v uvedené lhůtě, je ředitel inspektorátu oprávněn tuto lhůtu prodloužit, a to až do doby, než k odstranění nedostatku dojde.

„Česká obchodní inspekce bude samozřejmě v kontrolách zaměřených na nabídku, prodej, skladování a zacházení s pyrotechnickými výrobky pokračovat. Apelujeme i na spotřebitele, aby při nákupu tohoto sortimentu byli obezřetní, věnovali pozornost tomu, od koho a kde pyrotechnické výrobky nakupují,“ dodává ústřední ředitel ČOI Ing. Jan Štěpánek.

Česká obchodní inspekce se před závěrem roku věnuje kontrolám nabídky, prodeje, skladování a zacházení s pyrotechnickými výrobky pravidelně. Při loňské kontrolní akci provedla od 15. listopadu do 31. prosince celkem 210 kontrol, v 78 případech došlo k porušení zákona o pyrotechnice a ve 28 případech k porušení zákona 634/1992 SB., o ochraně spotřebitele. Při kontrolách byly zjištěny nedostatky ve vedení evidence skladovaných pyrotechnických výrobků, byla zjištěna porušení obecných požadavků na skladování pyrotechnických výrobků, byl zjištěn prodej pyrotechnických výrobků kategorie F1 a F2 osobám mladším, než je zákonem stanoveno a další porušení zákona o pyrotechnice a zákona o ochraně spotřebitele. ČOI tak v období od 15. listopadu do 31. prosince 2022 pravomocně uložila 44 pokut v celkové výši 115 700 korun, závažnější porušení byla řešena ve správním řízení.

(tz-čoi)


 

PENNY VÁM KRYJE ZÁDA A ZACHRAŇUJE ŽIVOTY

Ve spolupráci s lékařem letecké záchranné služby Markem Dvořákem a jeho projektem #kryjemevamzada připravilo PENNY pro všechny své zaměstnance bezplatné kursy první pomoci. Více než 7 000 zaměstnanců díky nim získá základní informace o řešení situací, ve kterých mohou zachránit život. PENNY tak bude mít pro tyto případy nadstandardně proškoleny všechny své zaměstnance.

PENNY cítí zodpovědnost, jak za své zaměstnance, tak za své zákazníky, a protože na prodejnách někdy dojde k situaci, kdy někoho postihne zdravotní indispozice, rozhodlo se proškolit své zaměstnance nad rámec běžného školení. „Máme 7 000 zaměstnanců na více než 410 prodejnách, kde se pořád něco děje. Stávají se případy, kdy někoho na prodejně postihne nevolnost nebo zkolabuje. Bohužel, takový je život, a proto jsme se rozhodli dát našim lidem příležitost naučit se základy chování v takových situacích. Co řešit, co ne, jak se chovat a jak postupovat, a to bez rozdílu všem zaměstnancům zdarma,“ popisuje cíl projektu Michal Batelka, vedoucí HR oddělení PENNY a Vít Vojtěch, vedoucí strategického marketingu PENNY, dodává: „Oslovili jsme Marka Dvořáka s jeho projektem #kryjemevamzada, zda by připravil kurs pro naše zaměstnance. Když jsme se potkali, ukázalo se, že to, jak věci děláme, nás vzájemně baví.“

Díky tomu může od podzimu každý zaměstnanec PENNY absolvovat 10tidílný videokurs první pomoci v rámci projektu #kryjemevamzada zdarma. „I z videa lze získat alespoň základní informace o tom, jak poskytnout pomoc. Určitě je to možné alespoň do té míry, která je potřeba k tomu, abyste dotyčného pacienta udržel při životě po dobu těch osmi, devíti minut, než přijede záchranka. Jakákoliv první pomoc je lepší než žádná první pomoc a může, a měl by, ji poskytnout skutečně každý. Můžu opravdu s čistým svědomím říct, že jsem do toho videa dal úplně všechno, co umím a jak nejlépe to umím. Jsem rád, že se díky PENNY dostane k tisícům dalších lidí, a kdyby to zachránilo jeden jediný lidský život, má to smysl,“ říká Marek Dvořák ke svému videokursu. Všichni zaměstnanci tak mají možnost po zadání svého kódu absolvovat celý videokurs z pohodlí domova ve zvoleném čase zdarma.

Bezprostředně po absolvování kursu a setkání s Markem Dvořákem, zachránila lidský život oblastní vedoucí Lucie Drabinová na prodejně ve Šternberku. „Na parkovišti u naší prodejny zkolaboval jeden pán. Díky kursu jsem nechtěla být ta, co jen přihlíží a spoléhat na to, že Někdo pomůže. Kurs mi dodal odvahu vystoupit z mé komfortní zóny, a když jsem viděla, co se děje a jak jsou lidé bezradní, začala jsem krok po kroku, tedy od záklonu hlavy přes kontrolu dýchání až po masáž srdce poskytovat první pomoc. Pomáhala mi dispečerka záchranné služby na telefonu a zvládla jsem to až do příjezdu sanitky. Jsem vděčná za to, že mi Marek Dvořák, kterého na sleduji na Instagramu, a jeho kursy dodaly odvahu a děkuji mu za to, co a jak dělá, protože to dává smysl.“

I další ohlasy potvrzují, že se jedná o benefit, který lidem dává smysl. „Skvělé! Díky! Vždycky jsem se bála, že zamrznu, když se do takové situace dostanu, a díky kursu se hned cítím jistější a vím, že bych první pomoc poskytla. Děkuju a doufám, že to nebudu nikdy potřebovat.“ napsala jedna ze zaměstnankyň a další přidala komentář: „Díky za odvahu a prozření, které mi tenhle kurs dal.“

Cílem tohoto benefitu pro zaměstnance není jen poskytnout jim základní povědomí o poskytování první pomoci, ale současně zvýšit jejich vědomosti pro případy, kdy dojde k nenadálé indispozici nebo kolapsu některého ze zákazníků na prodejně a zvýšit tak pravděpodobnost jeho záchrany. Součástí projektu je i přehledná brožura o velikosti kreditní karty se základy první pomoci, kterou zaměstnanci mohou mít pro nenadálé situace ve své peněžence.

Spolupráce s Markem Dvořákem je dlouhodobá a PENNY chce v budoucnu prostřednictvím kursu poskytnutému i zákazníkům přispívat k povědomí o poskytování první pomoci obecně.

(tz-penny)


 

Podmínky pro běžkaře jsou na Lipensku ideální

Lipensko 7.12. 2023: Ideální podmínky jsou nyní pro běžkaře v oblasti Lipenska. Na začátek zimy jsou zcela nezvyklé. Připravené jsou trasy a tradiční okruhy v okolí řady měst v oblasti od Stožce po Rožmberk. Protože by podle předpovědi měla být v příštím týdnu obleva, lze tento týden čekat v lipenských stopách velký nával.

V okolí Frymburka je připravených 20 kilometrů upravených tratí – pro klasiku i bruslení. Hlavním nástupním místem je louka za fotbalovým hřištěm. Trasa má šířku více než šest metrů. Leží zde přibližně 50 centimetrů. „Sněhové podmínky jsou vynikající! Tolik sněhu už dlouho nepamatujeme, to si nesmí ujít žádný běžkař!“ uvádí Martin Řezáč ze Ski klubu Atletiko Frymburk.

Rolba městyse Frymburk několikrát týdne upravuje všechny zdejší okruhy, do kterých se nastupuje na zdejším fotbalovém hřišti.

Další úprava stop je zde naplánována na pátek, aby byly na víkend v top stavu.

Čerstvě budou v pátek odpoledne upravovat pro milovníky bílé stopy trasy v okolí Pasečné. Naposledy bylo v neděli ve spolupráci s rakouskými sousedy upraveno celých 56 kilometrů tratí na obou stranách hranice. „V okolí Pasečné je momentálně až jeden metr sněhu a podmínky pro běžkování by měly být i tento víkend ideální,” říká Kamila Sušanková, provozovatelka areálu. „Doporučujeme sledovat portál Bílé stopy či Mapy.cz, kde bude patrné, zda do páteční úpravy zahrneme i žlutou trasu na Svatý Tomáš. Práce v lese může v některých úsecích úpravu znemožnit,” dodává. Pro návštěvníky areálu běžky Pasečná bude upraveno velké parkoviště a v nástupním místě u penzionu Dobík bude v provozu restaurace.

V okolí Horní Plané je připraveno 35 kilometrů tras. Ty vedou na Houbový vrch, Jelmský stadion, na Hůrku k restauraci U Medvídků a k Olšině, což je náš nejvýše položený rybník u osady Hodňov.

Podle rolbaře Milana Mráze se podmínky vzhledem k tomu, že je začátek zimy, nedají srovnávat s předchozími léty, kdy bylo sněhu o hodně méně. Sněhu je dostatek a stopy se budou i zde najíždět ještě v pátek.

Na své si přijdou všichni ti, kteří si chtějí zaběžkovat v okolí Nové Pece a Stožce. Podle zdejšího rolbaře Luďka Švejdy je připravená trasa z Nové Pece, místa, kde se říká Láz, která vede na Plešné jezero. „Jedná se z části o trasu, která kopíruje trasu Šumavské 30. Vede přes pastviny, Říjiště, Schwarzenberský kanál, Jelení vrchy až na Plešné jezero,“ uvedl Luděk Švejda.

V okolí Stožce je připravených zhruba 10 kilometrů lyžařských stop. Připravená je trať na Stožeckých lukách, do osady Dobrá a projet se na běžkách je možné i po trase, které lyžaři říkají stožecký stadion.

„Lyžařská stopa je dobrá. Prašan, ale napadl na teplou půdu a sníh není pořádně zmáčklý,“ dodal Švejda.

(tz-pp)


 

Bilanci zahraničního obchodu ovlivnil vyšší vývoz motorových vozidel

Podle předběžných údajů skončila v říjnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 12,8 mld. Kč, což byl meziročně o 38,5 mld. Kč lepší výsledek.

„V říjnu si obchodní bilance zachovala příznivý vývoj díky meziročnímu růstu vývozu motorových vozidel a jejich dílů, který dosáhl téměř 28 %. Ke kladnému výsledku přispěla opět i meziročně nižší hodnota dovozu většiny komodit označovaných jako fosilní paliva, přestože jsme u dovozu ropy zaznamenali nejvyšší hodnotu v letošním roce,“ říká Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zahranicni-obchod-se-zbozim-rijen-2023

(tz-čsú)


 

Stavební produkce mírně klesla

Stavební produkce v říjnu meziročně klesla o 0,9 %, meziměsíčně byla vyšší o 1,2 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 7,4 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 36,8 %. Meziročně bylo zahájeno o 10,0 % bytů více, dokončeno bylo o 7,2 % bytů více.

„Stavební produkce v říjnu meziročně klesla o 0,9 %, srovnávací základna z loňského října byla relativně vysoká. Meziměsíčně byla stavební produkce vyšší o 1,2 %,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

„V říjnu rostla orientační hodnota vydaných stavebních povolení o více než třetinu, což bylo ovlivněno povolením osmi staveb s rozpočty nad miliardu korun. Po jejich odečtení by orientační hodnota klesla o 5 %,“ vysvětluje Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/stavebnictvi-rijen-2023

(tz-čsú)


 

Průmyslová produkce v říjnu vzrostla, pokles zakázek pokračoval

Průmyslová produkce v říjnu meziročně reálně vzrostla o 1,9 %. Meziměsíčně byla vyšší o 2,8 %. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 4,0 %.

„Říjnový dvouprocentní růst průmyslové produkce ovlivnila zejména nízká srovnávací základna ve výrobě automobilů. K růstu přispěla i výroba ostatních dopravních prostředků, zejména kolejových vozidel,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

„Meziročně klesá hodnota nových průmyslových zakázek již půl roku. Podobně jako u produkce k poklesu nejvíce přispěla výroba strojů a elektroniky. Pětinový pokles hodnoty nových zakázek zaznamenal chemický a hutnický průmysl,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumysl-rijen-2023

(tz-čsú)


 

Nedostatek opravářů spotřebičů řeší nový vzdělávací projekt

Praha 6. prosince 2023 (PROTEXT) – Česko se dlouhodobě potýká s nedostatkem řemeslníků. Mezeru na pracovním trhu pomáhá zacelit projekt Naučíme vás to opravit, který sdružuje několik středních škol po celém Česku. Projekt je zároveň i reakcí na novou směrnici Evropského parlamentu, která má zajistit právo na opravu.

Motivovat žáky ke studiu elektro oborů se projekt rozhodl před takřka pěti lety. Od té doby se zapojilo již sedm středních škol a učilišť. Partnerské školy v Praze, Hluboké nad Vltavou, Chomutově, Ostravě, Plzni, Třebíči a Kroměříži vychovávají mladou generaci opravářů, která si bude umět poradit s opravami všech domácích elektrospotřebičů.

„S vývojem technologií se pojem chytrá domácnost stává běžným standardem. Moderní spotřebiče jsou vybaveny funkcemi umělé inteligence a dovolují propojení s ostatními prvky domu. Projekt Naučíme vás to opravit připravuje studenty i na servis a opravy nejen běžných, ale i sofistikovaných zařízení,“ říká Radek Hacaperka, autor projektu a generální ředitel APPLiA CZ.

Projekt podpořil výuku vydáním vlastní učebnice, která reflektuje moderní technologie a postupy vhodné k opravám přístrojů. „Učitelé i mistři ze zapojených škol se pravidelně účastní školení, kde jim ve spolupráci s našimi členy, kterými jsou výrobci domácích spotřebičů, představujeme vše, s čím se při teoretické i praktické výuce mohou žáci setkat,“ dodává Hacaperka. Podle něj roste zájem jak samotných uchazečů o studium, tak i škol a učilišť.

„Nedávno do projektu přibylo Centrum odborné přípravy technické z Kroměříže a aktuálně jednáme o připojení školy z Hradce Králové. Pro každou školu se snažíme zajistit v regionu servis, kde žáci absolvují praxi. Studenti tak přichází do kontaktu nejen s nasimulovanými, ale i reálnými závadami na spotřebičích,“ vysvětluje Hacaperka.

Právo na opravu i po záruce

Iniciativa jde naproti i legislativě EU. Poslanci Evropského parlamentu dali v listopadu zelenou směrnici o společných pravidlech na podporu oprav zboží. Směrnice obsahuje opatření na posílení práva na opravu a udržitelné spotřeby. Výrobci budou mít povinnost zajistit opravu spotřebičů jako pračky, myčky, chlazení nebo i malé spotřebiče, i když se na ně už nevztahuje záruka.

„Při závadě na výrobku je pro zákazníka důležitá možnost opravy, nicméně za předpokladu dodržení bezpečnosti pro spotřebitele. Proto je nutné vytvořit dostatečně hustou síť servisních techniků v každém regionu, aby spotřebitelé dali přednost opravě před koupí nového výrobku. Tím by měli nejen ušetřit peníze v rodinném rozpočtu, ale i zdroje nerostných surovin,“ uvádí Hacaperka.

Na webových stránkách www.naucimevastoopravit.cz si mohou zájemci o studium v kvízu vyhodnotit, zda se na řemeslo hodí nebo zjistit důvody, proč se stát servisním technikem pro domácí spotřebiče. „Naši absolventi mají díky praxi kontakty na přední výrobce elektrospotřebičů. Není tak pro ně těžké najít si ihned po škole dobře placenou, perspektivní práci,“ uzavírá Radek Hacaperka.


 

Ve Skiareálu Lipno se bude lyžovat už od 7. prosince jen za 480 Kč

Přírodní podmínky v areálu jsou doslova pohádkové a díky špičkové technice i skvělému technickému týmu se Skiareál Lipno otevře již tento čtvrtek úderem půl deváté. Lyžovat se navíc bude díky nejvýhodnějšímu skipasu široko daleko jen za 480 Kč po celý den. Pro lyžaře bude k dispozici nejoblíbenější sjezdovka Jezerní, lanová dráha Lipno Express, výukové hřiště Foxpark nebo unikátní bobovací kopec. Hned druhý den, 8. prosince se otevře více jak šest km sjezdovek na druhé straně areálu, včetně jedné z nejlepších lyžařských škol v republice.

V lipenském areálu panují jedny z nejlepších přírodních podmínek za poslední roky a do jeho otevření pro nedočkavé lyžaře zbývají doslova hodiny. „Už zítra, ve čtvrtek 7. prosince, v půl deváté otevíráme. A rovnou tu nejoblíbenější sjezdovku Jezerní společně s lanovkou Lipno Express. Na sjezdovkách leží aktuálně 85 cm sněhu. Obrovské díky patří nejenom paní přírodě, ale i našemu skvělému technickému týmu, který umí zázraky na počkání,“ doplňuje tiskový mluvčí areálu Jiří Gruntorád.

V provozu pro lyžaře bude i výukové hřiště Foxpark, kde si děti mohou natrénovat první obloučky. Pokud někdo nemá vlastní lyže, nebo naopak má, ale nestihnul na nich udělat předsezónní servis, nevadí. Už od osmi ráno bude otevřena jak půjčovna vybavení, tak servisní středisko hned naproti Klientskému informačnímu centru. Stejně jako prodejna Intersport, kde lyžaři naleznou vše, co k zimním radovánkám potřebují.

Ve čtvrtek 7. prosince se bude lyžovat za nejlepší cenu široko daleko, jen za 480 Kč a pozor, děti ve Skiareálu Lipno lyžují za 50 % po celou sezónu, takže třeba ve čtvrtek dáte za dětský skipas 165 Kč na celý den.

V pátek 8. prosince se otevře dalších více jak šest km sjezdovek na druhé straně areálu a k tomu si budou návštěvníci moci užít i skvělé instruktory z lyžařské školy, kteří se doslova před chvilkou vrátili ze špičkového školení posledních trendů výuky lyžování a snowboardingu.

O víkendu vzhůru na steak, LESObjevování, nebo Snow Film Fest 2023

Víkend v areálu bude ve znamení adventu, výborného jídla, nebo těch nejlepších filmů se zimní tématikou. Rodiče s dětmi se mohou vydat od jedenácti hodin dopoledne na LESObjevování, neboli komentovanou prohlídku Stezky korunami stromů. Od půl jedné odpoledne pak startují vánoční dílničky. K tomu nebude chybět ani maskot areálu lišák Fox. Prázdné žaludky určitě uspokojí gastro akce týdne – steakový víkend v restauraci Stodola. A aby toho nebylo málo, úplně zdarma je v sobotu od čtyř odpoledne připraven Snow Film Fest 2023 v kongresovém centru hotelu Element. Aneb ty nej filmy se zimní a dobrodružnou tématikou

(tz-lip)


 

Evropa musí změnit své stravovací návyky, upozorňují odborníci

Současný potravinový systém negativně ovlivňuje životní prostředí a nekvalitní stravování navíc vede k onemocněním, která postihují přibližně 60 % dospělých v Evropě. Proto se Evropa snaží přejít na udržitelnou spotřebu potravin. Vědci směrem k Evropské komisi vydali stanovisko, ve kterém mimo jiné doporučují, aby se politici zaměřili na to, jak udělat z udržitelných a zdravých potravin cenově dostupnou volbu pro všechny.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

Meziroční pokles tržeb v maloobchodě zmírnil

Meziročně se tržby v maloobchodě v říjnu snížily reálně o 1,4 %, meziměsíčně vzrostly o 0,6 %. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly meziročně o 5,9 % a meziměsíčně o 0,3 %.

„Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy v říjnu meziročně klesly. Oproti loňskému říjnu se snížily tržby za prodej potravin a nepotravinářského zboží, za pohonné hmoty se naopak zvýšily. Pokles tržeb zaznamenaly všechny sortimentní skupiny prodejen s výjimkou prodejen s kosmetickými a toaletními výrobky,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/maloobchod-rijen-2023

(tz-čsú)


 

Minimální mzdu čeká od ledna historické navýšení: vzroste o 1 600 korun, zvýší se i některé úrovně zaručené mzdy

Na 18 900 korun od ledna vzroste minimální mzda. To představuje růst o 9,2 %, tedy o 1 600 korun. Vyplývá to z návrhu nařízení vlády, který vypracovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle předlohy porostou také některé úrovně zaručené mzdy, konkrétně v 1., 2., 3. a 8. skupině prací. Podle odhadu MPSV si tak polepší asi 1,5 milionu zaměstnanců. Návrh bude vláda definitivně schvalovat příští týden.

CELÁ ZPRÁVA (Soubor PDF)

(tz-mpsv)


 

Dnešní mezinárodní den dobrovolníků připomíná důležitost dobrovolnické činnosti

Už od roku 1986 si vždy 5. prosince připomínáme Mezinárodní den dobrovolníků. Ten má za cíl upozornit, jak moc významné a důležité jsou pro společnost dobrovolnické činnosti a zejména samotní dobrovolníci. Za vyhlášením tohoto dne stojí Organizace spojených národů.

Dobrovolnická činnost je prováděna v mnoha oblastech a zdravotnictví není výjimkou. Dobrovolnictví ve zdravotnických zařízeních v České republice je velice přínosné nejen pro pacienty, ale i pro zdravotnická zařízení a jejich zaměstnance. Dobrovolníci zde pomáhají zdravotníkům v péči o pacienty a umožňují lékařům a sestrám soustředit se na poskytování kvalitní odborné zdravotní péče. Nenahrazují práci odborného zdravotnického a pomocného personálu, ale pomáhají jiným způsobem, který přispívá k uzdravení pacientů.

“Rád bych při příležitosti tohoto dne poděkoval všem dobrovolníkům. Vaše práce je mimořádně záslužná a já si jí nesmírně vážím. Našim zdravotnickým zařízením přináší Vaše činnost nedocenitelnou pomoc i posílení lidského přístupu a psychické podpory pacientů,” uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Zapojení dobrovolnické laické pomoci do systému zdravotní péče má v ČR více než dvacetiletou historii. Dobrovolníci v nemocnicích mohou působit na mnoha odděleních pro dětské i dospělé pacienty, a to i v náročnějších oborech zdravotní péče např. na onkologii, na anesteziologicko-resuscitačních odděleních, v hospicové a paliativní péči a dalších.

(tz-mz)


 

Staň se superdialektologem! vyzývají vědci školáky a studenty

Zachránit česká nářečí a uchovat je pro budoucí generace – to je cíl mise Staň se superdialektologem!, kterou spouští Ústav pro jazyk český AV ČR. Zapojit se do výzvy můžou zájemci ve věku 10–19 let, stačí jim k tomu mobilní telefon plus případně zápisník, a také respondenti: prarodiče či další příbuzní a známí.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

Lesníci začínají rozvážet do dětských zařízení stovky darovaných stromků

Hradec Králové, 5. prosince 2023 – I letošní advent zpříjemní dětem v různých zdravotnických a sociálních zařízeních vánoční stromky darované Lesy České republiky. Lesníci je začnou rozvážet tento týden.

Tradiční nabídku Lesů ČR letos využilo 68 zařízení, jako jsou dětské domovy a centra, lůžková oddělení nemocnic, léčebny, ozdravovny, Klokánky a azylové domy pro rodiče s dětmi. Lesníci tak v porostech vybírají podle konkrétních přání 255 smrků a borovic a bezplatně je dopraví na všechny adresy.

„Těší nás, že můžeme darovat právě stromek, který je symbolem Vánoc, a přinést radost z lesa těm, kteří to nejvíce potřebují,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

(tz-lčr)


 

Investice do ICT meziročně vzrostly o 44 miliard

Na pozicích odborníků v informačních a komunikačních technologiích (ICT) je v Česku zaměstnáno téměř 230 tisíc osob a v roce 2022 dosáhla jejich průměrná měsíční mzda 70 tisíc korun. Ve stejném roce studovalo na našich vysokých školách ICT obory 23,5 tisíce osob. Výdaje na výzkum a vývoj v oblasti ICT přesahovaly 31,5 miliardy a z Česka bylo vyvezeno ICT zboží v hodnotě 333 miliard korun.

Studenti ICT oborů zaujímali v roce 2022 mezi všemi vysokoškolskými studenty 7,7 %. Výrazné zastoupení mezi nimi měli cizinci, tvořící téměř třetinu (7 601) všech vysokoškolských studentů ICT oborů. „Mezi všemi cizinci studujícími ICT obory na vysokých školách převažovali se 40% zastoupením studenti ze Slovenska. Za nimi následovali s 18% zastoupením Rusové a se 14% zastoupením Ukrajinci,“ uvedla Eva Myšková Skarlandtová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

„Za výrazným nárůstem objemu investic do ICT stojí investice do softwaru a databází, které meziročně vzrostly o 57 miliard korun na hodnotu 275 miliard. Naopak u investic do ICT vybavení došlo k meziročnímu poklesu,“ říká Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/investice-do-ict-mezirocne-vzrostly-o-44-miliard

(tz-čsú)


 

ČSÚ přináší komplexní pohled na seniorky a seniory

Český statistický úřad dnes zveřejnil analýzu Senioři v ČR v datech 2023. Jejím cílem je poskytnout veřejnosti souhrnný pohled na tuto stále rostoucí skupinu naší populace, a to z nejrůznějších hledisek.

„O stárnutí populace se často hovoří jako o hrozbě. Naše čísla nicméně ukazují, že seniorky a senioři si delší život užívají a jsou stále více aktivní. A to nejen na trhu práce, kde již desetina zaměstnaných je starších šedesáti let. Senioři se dnes například dostávají i více do střetu se zákonem. Za sedm let se navýšil jejich podíl na vězeňské populaci z jednoho na dvě procenta,“ popisuje Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

„Mobilní telefon je technologií, kterou si osvojili již téměř všichni senioři. V roce 2023 ho používalo 96 % osob starších 65 let. Tento podíl se v posledních letech již nemění, prudce ale roste podíl seniorů využívajících smartphony,“ říká Lenka Weichetová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/csu-prinasi-komplexni-pohled-na-seniorky-a-seniory

(tz-čsú)


 

EURO 2024: Pozor na falešné prodejce vstupenek

Hned po sobotním losu fotbalového Eura se začaly objevovat pochybné nabídky na koupi vstupenek, přitom lidé mohou přijít o tisíce i desetitisíce korun. S přiloženým varováním a přehledem, jak postupovat bezpečně přes oficiální stránky pořadatelů, přichází Evropské spotřebitelské centrum Česko, které působí při České obchodní inspekci a které se zabývá právy spotřebitelů při přeshraničním nakupování na jednotném trhu.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-escčr)


 

Ceny hejtmana za společenskou odpovědnost už znají své vítěze

V pondělí 4. prosince se konalo v sále Zastupitelstva Jihočeského kraje vyhlášení čtvrtého ročníku Ceny hejtmana za společenskou odpovědnost za rok 2022. Jedná se o ocenění firem i neziskových organizací, které svou hlavní činnost doplňují aktivitami s pozitivním dopadem na celou společnost v ekonomické, sociální a environmentální oblasti.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-jč)


 

Ministerstvo zdravotnictví našlo shodu se zástupci České lékařské komory a zdravotnických odborů

Na dnešním (4. prosince) jednání na Ministerstvu zdravotnictví došlo k dohodě se zástupci České lékařské komory a zdravotnických odborů, kteří přijali nabídku a předloží ji svým organizacím ke schválení. Souhlasí s ní i zástupci nemocnic, jejichž předsedové asociací se jednání zúčastnili.

„Jsem rád, že se nám společně podařilo najít řešení, na kterém padla shoda. Lékaři po lékařské fakultě dostanou přidáno 5 tisíc korun, po zkoušce po kmeni 8 tisíc a po atestaci 15 tisíc korun. Nelékařští zdravotníci a nezdravotnický personál v nemocnicích dostanou navíc 5 %. V pátek tuto dohodu, jejíž přesné znění ještě bude vyladěno, definitivně společně stvrdíme podpisem,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Shoda je nejen na mechanismu dodání 9,8 miliard do nemocnic, ale i na jejich rozdělení mezi zdravotníky a nezdravotnický personál nemocnic. Jinými slovy zaměstnanci dostanou peníze od 1. ledna a nemocnice po podepsání úhradového dodatku mezi pojišťovnou a nemocnicí. Jsem rád, že VZP mohla v rámci své snahy o zachování dostupnosti a kvality zdravotní péče, přispět k této dohodě,” doplnil ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

(tz-mz)


 

Konec utrpení. Lidl prodává pouze kapří filety a ne živé kapry v kádích

Společnost Lidl rozhodla, že ani v letošním roce neumožní prodej živých kaprů před svými prodejnami. Důvodem je snaha o zlepšení welfare zvířat a zároveň o udržitelnější přístup k obchodování s rybami. Na štědrovečerní tabuli nabídne Lidl svým zákazníkům kapří filety a podkovy, jejichž dodavatelé zaručují co nejhumánnější přístup vůči rybám.

(tz-lidl)


 

O důchod můžete nově požádat i online, bez návštěvy úřadu

Od prosince 2023 je možné podat žádost o důchod (starobní, invalidní i pozůstalostní) prostřednictvím internetové služby ePortálu ČSSZ „Žádost o důchod online“, a to s využitím své elektronické identifikace. Součástí služby je informativní odhad výše starobního důchodu podle zvoleného data pro odchod do důchodu a také možnost doložit chybějící dokumenty. Po vyplnění a odeslání žádosti klient obratem obdrží potvrzení o přijetí žádosti. Jedná se o další významný krok v digitalizaci celého úřadu.

CELÁ ZPRÁVA (Soubor PDF)

(tz-čssz)


 

Sjednocení podmínek a termínů pro čerpání příspěvků v roce 2024 přinese některé novinky

VZP od ledna 2024 sjednocuje podmínky a termíny pro čerpání příspěvků z fondu prevence. Zjednodušená pravidla, která budou platit pro všechny typy příspěvků, umožní klientům snadnější orientaci v celém systému nabízených programů a menší chybovost při podávání žádostí o proplacení příspěvků.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-vzp)


 

Teleskop FAST se před cestou do Argentiny bude testovat v Ondřejově

První ryze český fluorescenční teleskop bude součástí trojúhelníkovou sítě teleskopů, která bude od roku 2025 v areálu argentinské Observatoře Pierra Augera měřit, odkud přilétají vysokoenergetické kosmické částice. Teleskop navrhli pracovníci Společné laboratoře optiky Fyzikálního ústavu AV ČR a Univerzity Palackého v Olomouci spolu s vědci z Japonska v rámci projektu FAST. Počátkem roku 2024 bude teleskop převezen do areálu Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově, kde se bude testovat opláštění. Revoluční koncepce teleskopu s novými zrcadlovými segmenty a systémy pro kontrolu nabírání dat umožňuje jednoduchou přepravu v klasickém lodním kontejneru i snadnou instalaci v místě bez infrastruktury. Překvapivým bonusem je, že po skončení životnosti je teleskop navíc téměř celý recyklovatelný.

CELÝ ČLÁNEK (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

Chronický zánět přispívá k rozvoji rakoviny

Vědecká komunita už zná odpověď na otázku, jaký je vztah mezi chronickým zánětem a rakovinou. Experti z Ústavu molekulární genetiky AV ČR potvrdili, že zánět působí jako hnací síla vzniku tohoto onemocnění. Nyní chtějí určit molekulární mechanismus, který je příčinou negativního vlivu chronických zánětů.

CELÝ ČLÁNEK (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

Průměrná mzda klesla reálně o 0,8 %

Ve 3. čtvrtletí 2023 vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství proti stejnému období předchozího roku o 7,1 %, reálně klesla o 0,8 %. Medián mezd činil 37 492 Kč.

„Pokles reálných mezd pokračoval i ve 3. čtvrtletí tohoto roku. Nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců vzrostla sice proti stejnému období minulého roku o 7,1 % na 42 658 Kč, ale po započtení vlivu inflace klesla mzda reálně o 0,8 %,“ komentuje Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumerne-mzdy-3-ctvrtleti-2023

(tz-čsú)


 

Dopady dopravních nehod – Poranění smyslových orgánů při nehodě

Praha (PROTEXT) – Zrak, sluch, hmat, čich a chuť – pět smyslů, které tvoří naši pomyslnou bránu do okolního světa jsou v případě dopravní nehody velmi často ve vážném ohrožení. Následky nehod mohou být fatální a nezřídka kdy trvalé po zbytek života. Ty samé smysly však také paradoxně rozhodují o příčinách nehod na silnicích.

Příkladem může být statistika, která potvrzuje, že až 35 procent lidí si za jízdy kontroluje došlé zprávy na telefonu a podobný počet se nezdráhá je dokonce posílat. Dvacet procent řidičů či řidiček usměrňuje své děti na zadních sedačkách, téměř polovina běžně konzumuje za volantem jídlo či pije a třetina za jízdy manipuluje s navigací. Ve všech těchto případech se odvrací jeden ze nejdůležitějších smyslových orgánů – zrak – od důležitého dění na silnici při řízení vozidla. Přitom nedostatečné se věnování situaci na vozovce bylo v roce 2022 příčinnou smrti 58 osob.

Životně nejdůležitějšími smysly jsou zrak a sluch. Poškození či dokonce ztráta kteréhokoli z nich citelně změní kvalitu lidského života. Díky zraku vnímá člověk až tři čtvrtiny podnětů z našeho okolí. Za normální situace pronikají oční vjemy přes oční sítnici a nervové spojení do mozku, přesněji do mozkové kůry týlního laloku. Zde jsou získané informace zpracovány a jsou základem pro následné reakce jiných částí mozku, a to fyzické i mentální.

Nastávají však situace, kdy mozek konkrétní informaci přicházející z oka potlačí, a to přesně v okamžiku, kdy se řidič plně nevěnuje řízení a jede takzvaně „na automat“. Vzniká tak prostor pro přehlédnutí, špatnou či nepřiměřenou reakci za volantem s poměrně vysokým rizikem dopravní nehody. Pokud k ní nakonec bohužel dojde, je lidské oko poměrně citlivý a snadno zranitelný smyslový orgán.

I při menším nárazu při nehodě může totiž dojít k závažnému poranění, kterým je například odchlípení oční sítnice. V tomto případě dochází k oddělení senzorických buněk od spodní vrstvy sítnice. Ta je velmi důležitá, protože zajišťuje přísun kyslíku pro buňky sítnice. Při narušení funkčních spojení tyto buňky trpí nedostatkem kyslíku, a pokud neprokrvení trvá delší dobu, umírají.

„V případě poranění oka, je nutné neprodleně vyhledat odbornou lékařskou pomoc, a to i v případech, kdy se zranění může na první pohled jevit jako drobné. Odchlípení sítnice se v současné době řeší výhradně chirurgickým zákrokem. Výsledek přitom závisí především na včasné diagnostice a léčbě. V každém případě odkládání návštěvy u očního lékaře může způsobit zhoršení příznaků a vést až k trvalému poškození zraku nebo jeho úplné ztrátě,“ zdůrazňuje včasnou návštěvu lékařské ordinace Lukáš Hutta, výkonný manažer Asociace Záchranný kruh, připravující dlouhodobě kampaň Ty to zvládneš.


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře