Z PRVNÍ RUKY: 45. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 45. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Víkend, kdy skončila pětikoalice. Osamostatnění Pirátů rozdává nové politické karty

 


 

„Fňuk, fňuk, jsme oběť řetězců!“ Šichtařová zesměšnila Fialu. A to není vše

 

 


Šel jsem pro housky, i v Lidlu se mu smáli. V tramvaji… Fiala terčem posměchu. Politik byl u toho

 

 


 

TOP 09 povede dál Pekarová Adamová, zápletka na sněmu vznikla při volbě místopředsedů


 

Je to honička, být jednička: Svetry, továrna v Německu jako česká výhra a manželství pro všechny


 

 


 

Ceny vývozu a dovozu v září meziměsíčně mírně rostly

V září 2023 vývozní ceny meziměsíčně rostly o 1,1 %, meziročně klesly o 3,5 %. Dovozní ceny se meziměsíčně zvýšily o 2,0 %, meziročně klesly o 9,2 %. Hodnota směnných relací byla meziměsíčně 99,2 %, meziročně 106,4 %.

„V září ceny ve vývozu meziměsíčně rostly o 1,1 % a ceny v dovozu o 2,0 %. Meziročně se ceny ve vývozu snížily o 3,5 % a ceny v dovozu o 9,2 %. Významný meziroční pokles o 37,8 % zaznamenaly dovozní ceny energií, kde nejvíce klesly ceny plynu, elektřiny a ropy a ropných výrobků,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyvozu-a-dovozu-zbozi-zari-2023

(tz-čsú)


 

Meziroční růst spotřebitelských cen dosáhl v říjnu hodnoty 8,5 %

Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,1 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména růstem cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle odívání a obuv, který byl kompenzován poklesem cen v oddíle bydlení. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v říjnu o 8,5 %, což bylo o 1,6 procentního bodu více než v září.

„Říjnové zrychlení meziročního růstu cen na 8,5 % bylo způsobeno především loňským promítnutím Úsporného tarifu do cen elektřiny. Pokud bychom tento Úsporný tarif do výpočtu nezahrnuli, cenový růst by činil 5,8 %,” uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-spotrebitelskych-cen-inflace-rijen-2023

(tz-čsú)


 

MPO ocenilo Podnikatelské projekty roku 2023

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Agenturou pro podnikání a inovace (API) ocenilo podnikatele v prestižní soutěži Podnikatelský projekt roku. Ta uděluje ceny za úspěšné projekty podpořené z evropských strukturálních fondů již od roku 2006. Projekty ročníku 2023 byly realizovány z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). V Martinickém paláci byly slavnostně předány ceny za vítězné projekty 12 úspěšných podnikatelů.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-mpo)


 

Rekordní rok obnovitelných zdrojů. EG.D do sítě připojilo už více než 26 tisíc solárních elektráren

Nejen celé Česko, ale i společnost EG.D zažívá rekordní rok z pohledu instalace obnovitelných zdrojů a jejich připojování do sítě. EG.D jen v tomto roce připojila do sítě úspěšně více než 26 000 fotovoltaických elektráren o výkonu větším než 211 MW. Oproti minulému roku, který byl v mnoha ohledech rekordní, se jedná o více než dvojnásobek v počtu připojených zdrojů i jejich výkonu a to rok ještě nekončí.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-e.on)


 

To nejlepší od nás na Festivalu regionálních produktů. Poznej, nakup, objednej a hlavně ochutnej!

Na středu 15. listopadu 2023 pro Vás turistická oblast Novohradsko – Doudlebsko připravuje další ročník akce Festival regionálních produktů a výrobků. V kulturním domě v Kaplici se potkáte s producenty z oblíbené oblasti a čeká Vás také doprovodný program a soutěže.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-jccr)


 

Dětská zařízení dostanou od Lesů ČR vánoční stromky

Hradec Králové, 10. listopadu 2023 – Dětská zdravotnická a sociální zařízení v celé zemi mohou do 3. prosince objednávat smrčky a borovice z lesních prořezávek. Ty jim zdarma vyberou a od 6. do 22. prosince doručí Lesy České republiky.

„Chceme potěšit děti a dospělým, kteří se o ně starají, zpomalit předvánoční maraton. Stačí jen stromky včas objednat a zbytek už zařídíme,“ říká generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

Projekt Vánoční stromky dětem je určený pro dětské domovy, dětská centra, Klokánky, azylové domy pro rodiče s dětmi, dětské léčebny, ozdravovny a dětská lůžková oddělení nemocnic. Objednávat je možné zde: www.vanocnistromkydetem.cz, kde jsou i veškeré informace.

Případné dotazy zodpoví Ladislava Řehounková z Odboru marketingu a komunikace Lesů ČR; tel. +420 724 524 064.

(tz-lčr)


 

Projekt Úřadu práce ČR „Šance na práci“ pomůže až 4 tisícům lidí vyhnout se dlouhodobé nezaměstnanosti

Prostřednictvím 13 regionálních projektů „Šance na práci“ nabízí Úřad práce ČR pomoc s pracovním uplatněním těm, kteří ztratili zaměstnání a nedaří se jim delší dobu najít nové. Pomůže i klientům po rodičovské dovolené, lidem ve vyšším věku, osobám se zdravotním postižením, absolventům bez praxe nebo třeba těm, kteří si potřebují zvýšit kvalifikaci. Celkem má Úřad práce ČR k dispozici na podporu zvýšení zaměstnanosti těchto cílových skupin přes 373 mil. Kč z Operačního programu Zaměstnanost plus.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-úpčr)


 

Dle informací od držitelů licence je nyní léčiv vázaných na recept i dostupných bez receptu pro děti a dorost pro tuto sezónu respiračních onemocnění dostatek

Podle informací od držitelů licence, distributorů a Státního ústavu pro kontrolu léčiv je léčiv pro děti a dorost v oblasti antibiotik, léků na horečku a kašel či dalších léčiv dostatek. Penicilinové suspenze jsou do České republiky průběžně zaváženy, byť se navzdory zlepšení vyskytují lokální nedostupnosti. Plošně dostupné jsou penicilinové tablety použitelné pro děti a dorost.

Ve čtvrtek 9. listopadu proběhlo další pravidelné jednání pracovní skupiny pro dostupnost léčiv za účasti zástupců Ministerstva zdravotnictví, velkodistributorů léčiv, Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), prezidenta České lékárnické komory Aleše Krebse a předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP Aleny Šebkové.

Každý pacient v České republice dostane účinnou antibiotickou léčbu a do České republiky budou i během listopadu a prosince zaváženy další dodávky antibiotik a dalších léčiv v dostatečném množství. Během následujícího týdne rovněž dorazí mimořádná dodávka léků s účinnou látkou doxycyklin, kterému vláda stanovila mimořádnou úhradu z veřejného zdravotního pojištění. Nerovnoměrná nedostupnost se vyskytuje i u léčivého přípravku pamycon, jehož dodávky budou dle informací od držitele licence obnoveny na začátku prosince.

„Začíná sezóna respiračních onemocnění, během které u dětí roste spotřeba nejen antibiotik, ale i léků na horečku, kašel a další příznaky nachlazení, jejichž výdej není vázán na recept. Situace z konce loňského roku by se tak neměla opakovat a díky mimořádným dodávkám a intenzivním jednáním s držiteli licence i distributory očekáváme léčiv dostatek,” řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Komunikaci a pozitivní zprávy od výrobců léčiv a držitelů licence potvrdila i ředitelka SÚKLu. Kateřina Podrazilová. „Na pravidelné bázi komunikujeme s dodavateli léčiv na český trh a v tuto chvíli nemáme informaci o tom, že by hrozil výpadek či byl hlášen výpadek, který by způsobil plošnou nedostupnost v kterékoli skupině léčiv se zvýšenou spotřebou během sezóny respiračních onemocnění,“ doplnila Kateřina Podrazilová.

Zvýšenou návštěvnost dětských pacientů ve své ordinaci potvrdila i praktická lékařka pro děti a dorost Alena Šebková. „V tuto chvíli je situace relativně uspokojivá. Dílčí nedostatky léků pociťujeme především v sirupových formám penicilinu. Situace je ale jistě lepší než ve srovnatelném období loňského roku. Další vývoj v tuto chvíli ale nelze předvídat.“

„Lékárníci jsou u léčiv, jejichž výdej není vázán na recept, ochotni poradit pacientům s výběrem vhodného léčiva a nastavení optimální léčby příznaků. Těchto léků je nyní dostatek a jsme tak připraveni pokrýt potřeby našich pacientů. U léčiv na předpis jsme rovněž ve většině případů dobře zásobeni, nicméně v případě lokální nedostupnosti je lékárník schopen kontaktovat lékaře a dohodnout s ním jeho záměnu,“ doplnil lékárník a zástupce vedoucího lékárny Institutu klinické a experimentální medicíny Stanislav Gregor.

(tz-mz)


 

V Česku používá chytré telefony již 82 % osob

Podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu sesbíraných na jaře roku 2023 používá chytré telefony již 82 % osob, internet 86 % osob a 63 % přes něj také nakupuje. Mezi lidmi se zvyšuje zájem o předplacené služby streamovacích platforem a roste také zájem o internetovou bezpečnost.

„Ve věku 16–64 let používá chytrý telefon více než 95 % osob, naopak mezi lidmi nad 75 let si k chytrému telefonu našlo cestu zatím 24 % osob, před pěti lety to byla ale pouze 4 %,“ doplňuje Eva Myšková Skarlandtová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

„Nejvíce osob, které se zajímají o to, jaké o nich stránky sbírají informace, je mezi mladými dospělými. Ve věku 16 až 34 let si změnilo nastavení cookies 53 % osob. Z vysokoškolsky vzdělaných pak provedlo změnu nastavení 61 %, z osob se základním vzděláním to bylo 13 %,“ dodává Lenka Weichetová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/v-cesku-pouziva-chytre-telefony-jiz-82-osob

(tz-čsú)


 

Všechny žádosti o důchod bez mezinárodního prvku jsou vyřizovány v zákonných lhůtách, situace se v říjnu stabilizovala

K dnešnímu dni jsou veškeré žádosti o důchody, které neobsahují mezinárodní prvek, vyřizovány v zákonné lhůtě 90 dnů. Délku zpracování žádosti mohou ve specifických případech prodloužit pouze žádosti, které delší dobu vyřízení vyžadují z důvodu došetřování chybějících údajů.

Rozhodnutí o přiznání důchodu je klientům doručeno poštou až v následujících dnech po vydání rozhodnutí, stejně tak i výplata. Prodloužení doby zpracování žádostí způsobil extrémní zájem o předčasné důchody trvající od konce roku 2022. Na tuto zátěž reagovala ČSSZ řadou organizačních opatření, která postupně vedla k nárůstu v počtu standardně vyřizovaných 700 žádostí denně k nynějšímu průměru přes 1 000 denně. Do konce října 2023 se tak podařilo celou situaci stabilizovat.

(tz-čssz)


 

Výroba masa klesla

Ve 3. čtvrtletí došlo k dalšímu snížení výroby masa, meziročně o 5,7 %. K největšímu poklesu došlo opět ve výrobě vepřového (−8,5 %). V tomto období mírně klesla i výroba drůbežího (−4,8 %), zatímco hovězího se vyrobilo přibližně stejně jako ve 3. čtvrtletí loňského roku (+0,9 %). Přímý nákup mléka od producentů se meziročně zvýšil o 1,3 %.

„Výroba masa klesá postupně od začátku roku 2022, nejvíce vepřového. Odhadované množství vepřového masa určeného k domácí spotřebě bylo i díky poklesu dovozu meziročně nižší o 5 %,“ uvedla Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zivocisna-vyroba-3-ctvrtleti-2023

(tz-čsú)


 

Meziroční pokles tržeb ve službách pokračoval

Ve 3. čtvrtletí tržby za služby klesly mezičtvrtletně o 1,2 % a meziročně o 5,2 %. Největší meziroční pokles zaznamenalo odvětví dopravy a skladování.

„Tržby ve službách se snižovaly třetí čtvrtletí v řadě a tento pokles se postupně prohluboval. Největší podíl na tom mělo odvětví dopravy a skladování.“ říká Tomáš Harák, vedoucí oddělení datové podpory statistiky obchodu, služeb a životního prostředí ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/sluzby-3-ctvrtleti-2023

(tz-čsú)


 

Hlavní turistická sezóna byla pro ubytovatele úspěšná

Ve 3. čtvrtletí 2023 se celkový počet příjezdů do hromadných ubytovacích zařízení meziročně zvýšil o 7,9 % a počet přenocování o 5,0 %. Ubytovalo se více cizinců i domácích hostů. Výsledky za celkovou návštěvnost v letošní hlavní turistické sezóně překonaly předcovidový rok 2019.

„Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo ve sledovaném období celkem 7,9 milionu hostů, což bylo o 7,9 % více než v loňském roce. Počty ubytovaných zahraničních hostů v letní sezóně se zvýšily o pětinu a poptávka domácích turistů po ubytování byla meziročně také vyšší,“ uvedl Pavel Vančura, ředitel odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

„Celková návštěvnost v letní sezóně poprvé překonala výsledky z předcovidového roku 2019. Počet příjezdů byl o 4,3 % vyšší a počet přenocování překonal rok 2019 o 2,4 %. Letošní počty ubytovaných Čechů byly bezmála o 15 % vyšší než před čtyřmi roky, stále ale chybí asi desetina zahraničních hostů,“ sdělil Roman Mikula, vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/cestovni-ruch-3-ctvrtleti-2023

(tz-čsú)


 

Nezaměstnanost v říjnu klesla, je nejnižší v celé EU

Úřad práce ČR evidoval k 31. 10. 2023 celkem 260 641 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 2 379 méně než v předchozím měsíci a o 4 849 více než loni.

Podíl nezaměstnaných osob meziměsíčně klesl o 0,1 p.b., meziročně se nezměnil. Ke konci října činil 3,5 %. V mezinárodním srovnání je nezaměstnanost v ČR nejnižší v rámci celé Evropské unie. Podle posledních dostupných dat EUROSTATU (za září) dosáhla 2,7 % (průměr EU 5,9 %).

(tz-úpčr)

(Připravujeme samostatný příspěvek o zaměstnanosti na jihu Čech.)


 

PENNY ZAPOJÍ DO SBÍRKY POTRAVIN 136 PRODEJEN

Celkem na 136 prodejnách PENNY budou moci lidé věnovat pomoc potřebným v rámci tradiční podzimní Sbírky potravin. Ta se uskuteční v sobotu 11. listopadu na svatého Martina po celé republice.

V jarním kole sbírky věnovali lidé prostřednictvím všech řetězců celkem 432 tun potravin a drogistického zboží. Z toho zákazníci PENNY věnovali více než desetinu (57 tun). „V rámci našich prodejen lidé v posledních letech pravidelně darují v každém kole sbírky okolo 30 tun pomoci. Loni jsme počet zapojených prodejen navýšili na stovku, na jaře jich bylo 125 a tentokrát jich bude celkem 136. Na 79 budou lidem pomáhat dobrovolníci a na 57 prodejnách proběhne statická sbírka,“ říká k podzimnímu kolu sbírky Tomáš Kubík, vedoucí komunikace PENNY a dodává. „Jsme rádi, že součástí sbírky na našich prodejnách bude i náš partner Česká obec sokolská, která nám dodá dobrovolníky na 10 % prodejen. Děkujeme jim za to, protože je to pro dobrou věc a jsme za to rádi. Stejně tak bychom rádi vyzvali naše zákazníky, ať společně s námi podpoří potřebné, protože pro mnoho rodin, samoživitelů i sociálně potřených či seniorů je současná ekonomická situace složitá. Velké množství malých darů, dokáže velké věci.“

Lidé budou moci v sobotu 11. listopadu věnovat své příspěvky a dary do rukou dobrovolníků nebo do statických boxů věnovat po celý den mezi 8 a 18 hodinou. Produkty věnované na prodejnách putují z prodejen přímo do regionálních skladů potravinových bank, a následně za přispění místních neziskových organizací přímo ke konkrétním lidem. Největší upotřebení naleznou konzervy, dětské výživy, instantní polévky, trvanlivé mléko, olej, rýže a luštěniny, těstoviny a základní i dětská drogerie.

SEZNAM DOPORUČENÝCH PRODUKTŮ

Potravinovým bankám podporuje svými dary i samotné PENNY, a to přímými dary po celý rok. Od počátku roku 2019 věnovalo potřebným do potravinových bank 595 tun pomoci. To je 1 191 000 porcí jídla. Každý den tak PENNY poskytne jídlo v průměru více než 600 lidí.  „S potravinovým bankami úzce spolupracujeme od roku 2017. Kromě přímé spolupráce a projektu na podporu logistiky a poskytování pomoci společně s Českou federací potravinových bank, samozřejmě pravidelně přispíváme přímo potravinami a drogistickým zbožím, a to nejen z našich obchodů, ale v době pandemie věnovali mimořádné dary za naše zákazníky, protože nebylo možné uspořádat tradiční sbírky potravin,“ říká Tomáš Kubík, a dodává: „Vnímáme tuto pomoc těm, kteří se nachází v nelehké životní situaci, zvláště v dnešní době, nejen jako nezbytnou, ale jako naši povinnost.“

Přehled prodejen PENNY zapojených do sbírky potravin podzim 2023: www.penny.cz/sbirkapotravin .

(tz-penny)


 

Ministr zdravotnictví jednal s výborem České gastroenterologické společnosti ČLS JEP

Na Ministerstvu zdravotnictví dnes za účasti ministra a dalších zástupců Ministerstva zdravotnictví proběhlo jednání výboru České gastroenterologické společnosti ČLS JEP. Cílem setkání bylo jednání o prioritách a aktuální agendě ČGS ČLS JEP a prohloubení spolupráce mezi odbornou společností a Ministerstvem zdravotnictví ČR.

Mezi hlavní diskutovaná témata úterního jednání byly provoz a financování Center vysoce specializované péče pro digestivní endoskopie, časný záchyt karcinomu pankreatu, spolupráce s Ústavem pro zdravotnické informace a statistiku (ÚZIS), standardy zdravotnické dokumentace v endoskopii a další témata.

„Spolupráce s Českou gastroenterologickou společností je ze strany Ministerstva zdravotnictví i ÚZIS dlouhodobě nastavena velmi dobře a dnes jsme řešili, jak tuto spolupráci a komunikaci ještě posílit. Kolegové ze společnosti mě seznámili s vizí dalšího rozvoje svého oboru i pracovišť, která pod ni odborně spadají, a mají v tom moji plnou podporu,” uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

V rámci snah o zlepšení komunikace a vzájemné informovanosti mezi Ministerstvem zdravotnictví a odbornými společnostmi ministr zdravotnictví pravidelně zve výbory společností k zasedání na půdě ministerstva. Jednání se vždy účastní i zástupci odborů relevantních pro probíranou tématiku.

„Za Českou gastroenterologickou společnost cením možnost probrat se zástupci Ministerstva zdravotnictví a ÚZIS aktuální situaci v našem oboru a naše priority pro následující období. Díky vzájemné spolupráci se posouváme dál v zásadních oblastech jako je kolorektální screening nebo časný záchyt karcinomu pankreatu,” řekl předseda České gastroenterologické společnosti ČLS JEP Ilja Tachecí.

(tz-mz)


 

V Klatovech se opět uskuteční Akademie řemesel

Na tři desítky středních škol a učilišť z Plzeňského a Jihočeského kraje představí své studijní a učební obory na tradiční „Akademii řemesel 2023“. Akce proběhne ve středu 8. 11. 2023 mezi 9.00 – 15.00 hodinou v Městském kulturním středisku v Klatovech (Domažlická ul. 767). Na organizaci se spolupodílí Kontaktní pracoviště ÚP ČR v Klatovech, Okresní hospodářská komora Klatovy a tamní městské kulturní středisko.

Akademie řemesel je určena především žákům 8. a 9. tříd základních škol, jejich rodičům, výchovným poradcům a všem, které zajímají možnosti studia a vzdělávání. Od zástupců škol se dozví nejen to, co se u nich mohou v rámci jednotlivých studijních oborů naučit, ale také si mohou třeba domluvit prohlídku školy v rámci dnů otevřených dveří. A mohou se ptát i na to, jaké možnosti jednotlivá zařízení nabízejí, pokud jde např. o ubytování a další bonusy.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-úpčr)


 

Pod záštitou ministra zdravotnictví se konal kulatý stůl o roli tělovýchovného lékařství v medicíně a sportu

V Mariánských Lázních se uskutečnil v rámci konference Tělovýchovné lékařství 2023 pod záštitou ministra zdravotnictví Vlastimila Válka kulatý stůl o roli tělovýchovného lékařství v medicíně a sportu, ať už sportu vrcholového, výkonnostního, nebo sportovních aktivit v rámci zdravého životního stylu populace obecně. Diskuze se zúčastnili zástupci z řad lékařské obce, sportovních institucí i politické reprezentace. 

Mezi hlavní diskutovaná témata patřila otázka nedostatečné sítě pracovišť tělovýchovného lékařství, délka života ve zdraví, zlepšení komunikace významu pohybových aktivit či role tělovýchovného lékařství ve zdravotnictví a ve sportu jako takového. To vše jak v každodenním životě u zdravé populace, tak i jako součást léčebných postupů u nemocných.

„Pohyb je důležitá součást prevence zdraví. Chtěl bych proto velmi poděkovat všem účastníkům této i dalších diskuzí o definování pozice tělovýchovného lékařství v systému. Tuto iniciativu vítám a rád jsem celou konferenci zaštítil. Ministerstvo zdravotnictví má značný zájem především na vzdělávání lékařů v oblasti tělovýchovy,” uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Diskuze se dotkla také nejednoznačného postavení tělovýchovného lékařství v rámci systému prevence a léčby či zvýšení motivace mladých lékařů pro atestaci v tělovýchovném lékařství. Z diskuze vyplynuly také otázky monitoringu, telemedicíny, ale i zdravotní a pohybové gramotnosti.

„Tělovýchovný lékař ve spolupráci s fyzioterapeuty a nutričními terapeuty je schopen předepsat takovou pohybovou aktivitu, která povede ke zvýšení zdatnosti a tím zlepšené prognózy. To ušetří nejen finanční prostředky na zdravotní ale i sociální péči. Sarkopenie je to, co vede totiž ke ztrátě soběstačnosti a snížení kvality života,” řekl předseda České společnosti tělovýchovného lékařství ČLS JEP Martin Matoulek.

Předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek v rámci jednání označil za problematickou skutečnost, že role sportu a pohybové aktivity doposud nebyla formou právní normy definována jako veřejně prospěšná aktivita. „NSA v souladu se svými kompetencemi předložila do legislativního plánu vlády věcný záměr zákona o sportu, který by měl být nadstavbou zákona o podpoře sportu a řešit sport jako celek.“ 

„Obor tělovýchovného lékařství byl zasažen vývojem v 90. letech. Myslím ale, že je na dobré cestě k návratu ke své původní filozofii, tedy k podpoře udržení naší populace ve zdraví,“ uvedl poslanec a předseda správní rady VZP Tom Philipp.

(tz-mz)


 

Maloobchodní tržby pokračovaly v meziročním poklesu

Meziročně se tržby v maloobchodě v srpnu snížily reálně o 2,8 %, meziměsíčně klesly o 0,8 %. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly meziročně o 7,3 % a meziměsíčně o 1,2 %.

„Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy pokračovaly v meziročním poklesu šestnáctý měsíc v řadě. Snížení tržeb v srpnu bylo ovlivněno nižším prodejem nepotravinářského zboží a potravin. Naopak růst tržeb si od letošního března udržel prodej pohonných hmot,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Další podrobnosti:https://www.czso.cz/csu/czso/cri/maloobchod-zari-2023

(tz-čsú)


 

Projekt 6×5 oslovil 3,5 milionu uživatelů. Jižní Čechy bodovaly s kampaní již podruhé

Marketingová kampaň, která lákala turisty k návštěvě regionu, skončila úspěchem. Projekt s názvem “6×5 z jižních Čech na druhou” realizovala Jihočeská centrála cestovního ruchu v druhé polovině léta. Na sociálních sítích oslovil téměř 3,5 milionu uživatelů.  Přes 1000 lidí si uložilo tip na později. V hodnocení padala slova jako láska, neskutečné množství zážitků, vše na jednom místě nebo prostě wow.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-jccr)


 

Po hladině Lipna nyní jezdí poslední přívoz

Dva ze tří přívozů, které vozí pasažéry přes Lipno, už jsou na břehu. Podle plánu ukončili jejich provozovatel ve Frymburku, respektive majitel v Dolní Vltavici, letošní sezónu. Byla podobná jako v předchozích létech. I když se tu svezlo méně lidí, než dříve. Hornoplánský přívoz Pionýr je stále v provozu a bude vozit místní i turisty do té doby, než Lipno zamrzne.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-pp)


 

Obchodní bilance byla po dvou měsících v přebytku

Podle předběžných údajů skončila v září bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 12,8 mld. Kč, což byl meziročně o 25,3 mld. Kč lepší výsledek.

„Díky vyššímu tempu meziročního poklesu u dovozu než u vývozu skončila zářijová obchodní bilance v přebytku. Stejně jako v minulých měsících jsme na straně vývozu zaznamenali nejvyšší meziroční pokles u elektřiny, na dovozu u ropy a zemního plynu, přičemž oba poklesy jsou způsobeny zejména snížením cen těchto komodit,“ říká Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zahranicni-obchod-se-zbozim-zari-2023

(tz-čsú)


 

Stavební produkce v září meziročně vzrostla

Stavební produkce v září meziročně vzrostla o 1,7 %, meziměsíčně byla nižší o 0,2 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 10,2 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 11,2 %. Meziročně bylo zahájeno o 24,6 % bytů více, dokončeno bylo o 25,9 % bytů méně.

„Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 46 mld. Kč a meziročně rostla o 11,2 %. Tento růst se odehrával na nové výstavbě i změnách dokončených staveb. Pokud bychom odečetli stavby nad miliardu korun a zohlednili cenový vývoj, dostaneme meziroční růst o 2,5 %,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

„Meziroční růst počtu zahájených bytů zčásti ovlivnila nízká srovnávací základna – loňské září přineslo nejnižší číslo v roce 2022. Za letošním růstem stojí především bytové domy v Praze a Středočeském kraji. Rodinné domy pokračovaly v propadu, který trvá již déle než rok,“ vysvětluje Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/stavebnictvi-zari-2023

(tz-čsú)


 

Průmyslová produkce klesla v září meziročně o 5 %

Průmyslová produkce v září meziročně reálně klesla o 5,0 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,8 %. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 5,2 %.

„K pětiprocentnímu meziročnímu poklesu produkce nejvíce přispěla výroba elektřiny a plynu, výroba strojů a zařízení a výroba ostatních nekovových minerálních výrobků. S poklesem produkce se ale potýká průmysl napříč všemi odvětvími,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

„V září opět klesla hodnota nových průmyslových zakázek a podobně jako u produkce se pokles týkal většiny sledovaných odvětví. Nejvyšší pokles zaznamenala odvětví výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů, výroba základních kovů, hutnictví a slévárenství a také výroba strojů a zařízení,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumysl-zari-2023

(tz-čsú)


 

Ministr zdravotnictví odvolal ředitelku NCO NZO

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek dnes odvolal ředitelku Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně Michaelu Hofštetrovou Knotkovou. Od 7. listopadu bude řízením pověřena statutární zástupkyně ředitelky Jana Nekudová.

„Děkuji paní doktorce Hofštetrové Knotkové za její dosavadní práci, ačkoliv se naše představy o směřování Národního centra lišily. Hlavním úkolem paní doktorky Nekudové bude především personální stabilizace Národního centra a spolupráce s Ministerstvem zdravotnictví na zásadním zlepšení fungování procesu specializačního vzdělávání, uznávání kvalifikací v oblasti nelékařských povolání a aprobačních zkoušek,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

(tz-mz)


 

Klientská zóna Jenda dostala od žadatelů jedničku. MPSV sbírá zpětnou vazbu na on-line žádost o rodičovský příspěvek

MPSV pokračuje ve zjišťování spokojenosti klientů se službami úřadu. Cílem je zjistit, jak jsou klienti spokojeni s průběhem i složitostí vyřizování nové on-line žádosti o rodičovský příspěvek prostřednictvím Klientské zóny Jenda. Díky zpětné vazbě může ministerstvo klientskou zónu neustále zlepšovat a poskytnout tak klientům kvalitní služby, které očekávají.

CELÁ ZPRÁVA (Soubor PDF)

(tz-mpsv)


 

Kdy volat záchranku? S čím na pohotovost určitě nechodit a proč se vyplatí pravidla respektovat?

Praha  (PROTEXT) – Obavy o zdraví našich blízkých nebo naše vlastní nás snadno znejistí. Může za tím být neznalost i strach pramenící z nezkušenosti. Je to na pohotovost? Nebo snad rovnou volat záchranku? Stává se, že na pohotovosti končí i pacienti ne pro akutní obtíže, ale proto, že v běžné ordinační době nemají zkrátka čas. 

Na druhou stranu, jsou situace, kdy je určitě žádoucí pohotovost navštívit a lékařské vyšetření neoddalovat. Dochází i k opačnému extrému, kdy si o pomoc někteří nezavolají, protože “co kdyby to nic nebylo”. Začněme tedy se záchranou službou.

Kdy volat 155?

Na tuto otázku odpovídá web ZZS Středočeského kraje. “Vždy, když dojde k náhle vzniklé poruše zdraví nebo závažnému úrazu. Zejména v těchto případech:

• bolest na prsou, tlak na hrudníku

• potíže s dýcháním

• porucha vědomí, bezvědomí, křeče

• vážnější úraz

• otrava či náhodné požití léků či chemikálií”

Pokud si nejste jistí závažností zdravotního stavu, operátoři tísňové linky vám poradí. Není však úkolem záchranné služby vyšetřovat chřipkové onemocnění a další běžné nemoci nebo snad zajišťovat transport k lékaři, protože je pro pacienta obtížné ho navštívit.

Jak je to s pohotovostí?

Ambulance lékařské pohotovostní služby je určená pro pacienty s akutními zdravotními problémy. To klíčové slovo je v tomto případě “akutními”. Akutní potíže jsou takové, které buď nově vznikly nebo se nyní zásadním způsobem zhoršily. Pohotovost tu není od toho, aby zastupovala našeho praktického lékaře mimo jeho ordinační hodiny. Pokud nás zdravotní problém trápí již delší dobu a nedošlo k jeho náhlému zhoršení, není důvod s tím chodit na pohotovost. Takový problém může zcela jistě počkat na běžnou ordinační dobu. Na pohotovost také nechoďte s tím, že potřebujete vystavit recept nebo vystavit neschopenku.

Ve vlastním zájmu si raději dopřejte péči svého praktického lékaře – lékaře který vás dobře zná a pravděpodobně bude odpočatější než lékař večer po dlouhé službě. Bude-li třeba, odkáže vás na specialistu, který přes den bude mít lepší diagnostické možnosti, ochotnější a odpočaté kolegy, než ve večerních hodinách, kdy je v provozu jen nutné “minimum”.

V Praze lze využít zpoplatněnou službu “mobilního lékaře”, který za pacientem přijede domů. “Samotné návštěvě předchází telefonická konzultace s lékařem pro předběžné vyhodnocení stavu pacienta. Klientelu služby mobilního lékaře tvoří především zahraniční návštěvníci, kteří tu nemají k dispozici svého lékaře a možnost vyšetření doma nebo na hotelu je pro ně pohodlnější než návštěva nemocnice, kde by – protože obvykle nejde o akutní obtíže – čekali na vyšetření velmi dlouho. Nejde o pohotovost, ale spíše o Návštěvní lékařskou službu pro samoplátce. Snažíme se přijet co nejdříve, ale nejsme záchranná služba,” říká Jaroslav Sixta ze společnosti Medical JT, která se na tyto služby specializuje.

Shrňme si to

Není to tak složité. Pokud jde o život, okamžitě volat záchrannou službu. Pokud nejde přímo o život, ale jedná se o akutní zdravotní problém (prvek výrazného zhoršení) je na místě vyhledat lékařskou pohotovostní službu. Pokud můžeme s problémem počkat na běžnou ordinační dobu našeho praktického lékaře, pohotovost nezneužívejme. Nám se tak dostane lepší zdravotní péče a lékaři na pohotovosti budou připravení řešit opravdu akutní a závažné stavy.


 

Stromořadí ve městech mají obrovskou hodnotu a nezastupitelné místo. Ministr Hladík chce posílit jejich ochranu

Ministerstvo životního prostředí v rámci připravované novely zákona o ochraně přírody a krajiny chystá zrovnoprávnění postavení stromořadí a technických sítí v ulicích českých měst. I pro vyšší bezpečnost by měly stromy stejně jako vodovody, kanalizace či elektrické a optické kabely mít své ochranné pásmo. Záměr novely nyní ministerstvo postupně projednává se všemi zainteresovanými partnery. Cílem je, aby novela mohla nabýt účinnosti začátkem roku 2025.

Je nepřijatelné, že stromy kácíme a nesázíme za ně nové. Živá zeleň pomáhá městům a jejich obyvatelům za jakéhokoli počasí, samozřejmě nejvíc v době veder. Proto pracujeme na tom, aby se to změnilo, což je vzhledem ke klimatickým změnám stále naléhavější. Města musí být i v budoucnu příjemná pro žití. To je důvod, proč stromořadí musí mít ochranné pásmo stejně jako elektřina, vodovod nebo plynovod,“ komentuje záměr novely zákona o ochraně přírody a krajiny pro vyšší ochranu dřevin ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL)a dodává: „Stromy a stromořadí přeci mají mít stejnou ochranu jako jiná infrastruktura, jako vodovod či plynovod. Do uličního profilu se musí vejít vše, co má nenahraditelnou hodnotu.“

Ochrana městských stromořadí

Městská zeleň, zvláště velké vzrostlé stromy, jsou zásadní pro zajištění stínu a chlazení v horkých dnech, protože zachytávají prach a tlumí hluk. Ministerstvo chce skrz připravovanou novelu posílit kompetence obcí jako správců zeleně, aby měly možnost pečovat o stromy především tam, kde přinášejí jejich občanům největší užitek.

Stává se poměrně často, že bez vědomí obcí jako správců veřejných stromořadí probíhají kolem stromů neodborně prováděné výkopy, které naruší kořenový systém. Strom pak začne postupně odumírat zevnitř a stane se pro své okolí nebezpečným, aniž by si toho někdo mohl všimnout. Zásahy do ochranného pásma stromořadí na veřejných prostranstvích by tedy do budoucna byly možné pouze se souhlasem a za podmínek stanovených obcí.

“Novela zákona o ochraně přírody a krajiny pro ochranu stromů je od Ministerstva životního prostředí skvělým krokem. V Jihlavě se dlouhodobě snažíme o zvýšenou ochranu stromořadí, protože právě ony jsou na mnoha místech nenahraditelnou zelenou páteří měst, a také využíváme finančních náhrad tam, kde nelze efektivně realizovat náhradní výsadby. Například u velkých projektů investor na základě smlouvy odvede odpovídající částku do ekologického fondu města. Tyto peníze jsou pak účelově vázané právě na výsadbu dřevin, péči o ně nebo na ošetření stávajících vzrostlých dřevin. Má to dva efekty – při přípravě projektů investoři přemýšlejí více o tom, které dřeviny je opravdu nutné pokácet a které je možné zachovat a současně pak město prostředky věnuje opět výsadbě a péči o nové stromy. Právě tyto kroky má novela zákona zahrnout, a to bude naprosto zásadní pro mnohé další obce, které jsou ve složitější situaci a při prosazování tak budou mít oporu v zákoně,” uvedl Petr Piáček, radní města Jihlavy.

Nová pravidla pro kompenzace za kácení

Společně s vyšší ochranou uličních stromořadí hodlá ministerstvo zavést také transparentní pravidla kompenzací za kácení stromů pro stavebníky, aby je motivovalo k důkladnému zvážení rozsahu kácení, případně k provedení náhradní výsadby v blízkém okolí stavby.

„V rozhodování o kácení stromořadí by podle chystané novely měla být zachována jednoduchá hierarchie priorit. V první řadě by měla být stromořadí zachována a nekácena, pokud to nelze, pak by měly být stromy s náležitou péčí nahrazovány v daném místě, případně v jiné vhodné lokalitě. V nejzazším případě budou moci stavebníci kompenzaci za pokácené dřeviny poslat do speciálního fondu obce. Vybrané peníze budou obce moci použít na zajištění péče o stávající stromy či novou výsadbu,“ vysvětluje ministr Hladík s tím, že podobný princip funguje například v Rakousku.

Návrh změn nyní ministerstvo konzultuje s odborníky, zástupci hospodařících subjektů i dotčenými resorty. Během podzimních měsíců zahájí oficiální projednávání tak, aby návrh změn mohl být v prvním pololetí 2024 předložen vládě a následně Poslanecké sněmovně.

Tématu posílení ochrany stromů ve městech se bude věnovat nadcházející konference pro zástupce měst a obcí, která proběhne ve středu 1. listopadu 2023 od 13 hodin v prostorách pražského Divadla v Dlouhé. Konferenci pořádá Nadace Partnerství u příležitosti slavnostního vyhlášení vítězů letošního ročníku celostátní soutěže Adapterra Awards. Předávání se zúčastní mimo jiné i ministr životního prostředí Petr Hladík.

(tz-mžp)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře