Z PRVNÍ RUKY: 22. – 28. března 2021

Z PRVNÍ RUKY: 22. – 28. března 2021

 

 

 


 

 


 

 

Výběr z médií: plošné opakování ročníku nebude, start policejních kontrol i tablety v nemocnicích

V českém tisku se v sobotu dočtete, že ministerstvo školství odmítlo plošné opakování posledních ročníků středních škol. Přitom o něj žádá stále víc studentů kvůli distanční výuce během koronaviru, píší Lidové noviny. Policejní kontroly koronavirových karantén by podle hlavní hygieničky měly začít v úterý, nebo ve středu, řekla Mf Dnes. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Vláda prodloužila nouzový stav i všechna dosud platná krizová opatření

Vláda na mimořádném jednání v pátek 26. března 2021 rozhodla na základě předchozího souhlasu Poslanecké sněmovny o prodloužení nouzového stavu do 11. dubna včetně. Zároveň do stejného data prodloužila i všechna dosud platná krizová opatření.

Důvodem prodloužení nouzového stavu je přetrvávající nepříznivá epidemická situace. Ačkoli v posledních dnech došlo k mírnému poklesu nárůstu nových pozitivně testovaných osob na covid-19 i počtu těžce nemocných pacientů v nemocnicích, vzhledem ke stále velmi vysokým hodnotám je důležité, aby epidemie byla i v dalších týdnech brzděna přísnými protiepidemickými opatřeními a pokračoval současný trend poklesu.

Vláda proto současně prodloužila platnost všech dosud platných krizových protiepidemických opatření, a to rovněž do 11. dubna. K jediné změně došlo u opatření omezujícím volný pohyb osob obyvatel mezi 21. hodinou a 5. hodinou ranní přidala mezi výjimky cesty na shromáždění pořádané církví nebo náboženskou společností a účast na něm. Tato výjimka bude platit jen ve dnech 1. až 3. dubna 2021 vždy v čase od 21.00 do 23.59 hodin.

Ministerstvo zdravotnictví také upravilo opatření, které omezuje vstup do České republiky. V reakci na rozhodnutí Spolkové republiky Německo vyřadit ČR ze seznamu nejvíce rizikových zemí s mutující variantou viru se od neděle 28. března ruší povinnost pro řidiče v mezinárodní dopravě, kteří přes ČR tranzitují směrem do Německa prokazovat se při vstupu do ČR negativním testem na covid-19. Německo totiž povinnost prokázat se negativním pro řidiče přijíždějící z ČR od neděle zruší.

Vláda také schválila nákup jednoho milionu testovacích antigenních sad do majetku Správy státních hmotných rezerv. Tyto testy má SSHR zajistit do 15. dubna na základě výsledků poptávkového řízení realizovaného za účelem nákupu antigenních testů pro samotestování pro Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a budou využity na testování zaměstnanců státního sektoru.

Výsledky vlády naleznete na http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vysledky-mimoradneho-jednani-vlady-26-brezna-2021-187459/.

(tzvláda)


 

Podniky naráží na komplikace při testování. Nejasná je i evidence pozitivních a následně negativních pracovníků

I po téměř čtyřech týdnech, kdy stát nařídil firmám povinné testování, naráží podniky na komplikace při jeho organizaci. Kromě zvyšujících se nákladů firem registruje Jihočeská hospodářská komora u podnikatelů také nejasnosti při evidenci zaměstnanců s pozitivními antigenními a následně negativními PCR testy. Nevyřešeným problémem stále zůstává dostupnost antigenních testů či kapacity závodních lékařů.

„Za velké úskalí současného testování zaměstnanců považuji přeplněná testovací centra na PCR test. Pracovníky, kteří mají pozitivní antigenní test, posíláme okamžitě domů, kde čekají na test PCR. Ten často potvrdí, že je pracovník negativní, ale firma tím přichází o pracovní sílu třeba na 4 dny. Dodnes také nevíme, zda má být pracovník na neschopence, dovolené, neplaceném či placeném volnu,“ upozorňuje Petr Bohinský ze společnosti PCO – hlídací služba s.r.o. Problémy vznikající s povinným testováním ve firmách, které začalo 1. března 2021, potvrzuje i Zdeněk Novák z firmy NoVy Vacov, spol. s r.o.: „Limituje nás nespolehlivost testů a možnost indikace falešné pozitivity, která vyřadí do ověření PCR testem zaměstnance, za kterého není náhrada.“ V této souvislosti se na Jihočeskou hospodářskou komoru obrací stále více firem, které si nevědí rady, jak evidovat zaměstnance s pozitivním antigenním a následně negativním PCR testem.

Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk), vysvětluje postup, který vychází z mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví: „Doba mezi pozitivním výsledkem antigenního testu do výsledku konfirmačního PCR testu je jinou překážkou v práci na straně zaměstnavatele, za kterou zaměstnanci náleží náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. To ale neplatí, byla-li zaměstnanci současně nařízena karanténa. V takovém případě suspenze pracovního závazku leží na straně zaměstnance. Tomu pak v těchto případech přísluší náhrada mzdy a též mimořádný příspěvek při nařízené karanténě,“ říká Luděk Keist a upozorňuje, že to ale opět neplatí v případě, kdy se zaměstnavatel se zaměstnancem dohodne jinak. Během doby nařízené karantény může pracovník být také na home office, umožňuje-li to jeho zdravotní stav a pracovní zařazení, případně může čerpat dovolenou.

Problém je stále i s dostupností antigenních testů. „Testy se shání špatně, ještě hůř, když chcete nějakou značku. Kdo měl zdroje, nakoupil si testy až do června. Levněji díky množstevní slevě. Jelikož ale nikde není specifikováno, jak dlouho budou muset firmy testovat, je těžké něco shánět,“ říká Petr Bohinský, který dodává, že kompenzace od státu ve výši 60 Kč je zcela nedostačující. To potvrzuje i Zdeněk Novák, jehož firma testy obvykle nakupuje kolem 100 Kč za kus. Mimo testů vznikají firmám i další náklady související s testováním, které však v plné výši nesou firmy.

Podnikatelé se shodují, že jednou z největších komplikací je dlouhodobě zmatená informovanost od vlády, která obvykle v pátek večer něco odsouhlasí a v pondělí již firmy musí dané nařízení splňovat. Podobný scénář se stal už vícekrát a samotná organizace naplňující opatření se tak firmám velmi komplikuje. Některé firmy z Prachaticka zase narazily u závodních lékařů, kteří větším podnikům testování odmítli z důvodu své vysoké vytíženosti.

Firmy, kterým se podařilo firemní lékaře zajistit, ale často bojují se slazením času testování a harmonogramem vícesměnného provozu. Kromě zvyšujících se nákladů na personální zajištění při testování vadí podnikatelům i nezastropování cen testů a respirátorů a vydělávání některých společností na krizi druhých. „Jediný viditelný efekt je ekonomický profit těch, kteří se na zajištění nařízených opatření podílejí,“ uzavírá Zdeněk Novák.

(tzjhk)


 

Bulharsko, Francie, Itálie, Slovinsko a Andorra budou zařazené do tmavě červené kategorie zemí podle míry rizika nákazy

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy. Od pondělí 29. března se do tmavě červené kategorie zemí přesouvají Bulharsko, Francie, Itálie, Slovinsko a Andorra. Červené budou nově Slovensko a Madeira.

Při návratu z tmavě červené kategorie zemí, kam se nově řadí Bulharsko, Francie (mimo zámořské oblasti), Itálie, Slovinsko a Andorra, bude nutné vyplnit Příjezdový formulář a předložit výsledek PCR testu před vstupem na území ČR. U PCR testu je maximální stáří 72 hodin před započetím cesty. Následně je povinné podstoupit druhý PCR test v ČR, nejdříve však 5. den od vstupu. Do doby předložení druhého negativního testu je nutná samoizolace. Jedná se o kategorii zemí s velmi vysokým rizikem výskytu onemocnění covid-19. Do této kategorie spadají státy Evropské unie a třetí země, které nejsou uvedené v ostatních kategoriích.

Slovensko a Madeira budou nově v červené kategorii zemí. V kategorii se již nyní nachází Belgie, Dánsko, Finsko, Monako, Norsko, Chorvatsko, Litva, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Lotyšsko, Nizozemsko (mimo zámořské oblasti), Rakousko, Rumunskou, Řecko, Německo, Švýcarsko, Španělsko, Kanárské ostrovy. Před návratem z těchto zemí je nutné předložit výsledek antigenního nebo PCR testu a vyplnit příjezdový formulář. Opět platí, že maximální stáří antigenního testu je 24 hodin, u PCR testu 72 hodin. Nejpozději 5 dní po návratu je zároveň každý cestující povinen podstoupit PCR test. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci.

Cestující, kteří se do České republiky vrací z oranžové kategorie zemí, musí před návratem vyplnit Příjezdový formulář a zároveň předložit výsledek antigenního (maximálně 24 hodin starý) nebo PCR testu (maximálně 72 hodin starý). V kategorii kromě Irska již figuruje Portugalsko a Azorské a Baleárské ostrovy.

U tmavě červené, červené a oranžové kategorie zemí zároveň platí, že zaměstnanci a studenti mají povinnost předložit výsledek testu také zaměstnavateli nebo škole, kde studují.

Z preventivních důvodů jsou osoby, které se vrátily ze zemí oranžové, červené a tmavě červené kategorie povinné nosit po dobu čtrnácti dnů všude mimo domov zdravotnickou roušku, ideálně respirátor. A to i ve venkovních prostorech.

Tzv. semafor zahrnuje také kategorii zelených zemí, ve které žádná z těchto povinností neplatí. V této kategorii je momentálně zařazený Island, Vatikánský městský stát a z mimounijních států pak Austrálie, Jižní Korea, Nový Zéland, Singapur, Thajsko.

Vzhledem k výskytu nových mutací onemocnění covid-19 a komunitnímu šíření napříč Evropou ECDC doporučuje, aby všechny osoby v případě, že to není nezbytně nutné, cestování odložily. Ministerstvo zdravotnictví reaguje také na výskyt tzv. jihoafrické mutace koronaviru. Z důvodu možného šíření této varianty viru Ministerstvo zdravotnictví s účinností od 26. 2. zakázalo cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření této mutace. Konkrétně se jedná o Botswanu, Brazílii, Svazijsko, Jihoafrickou republiku, Keňu, Lesotho, Malawi, Mosambik, Tanzánii, Zambii a Zimbabwe.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

(tzmz)


 

Zájem o očkování proti klíšťové encefalitidě roste

Všeobecná zdravotní pojišťovna poskytuje svým klientům příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě a zájem o něj rok od roku roste. V roce 2020 o něj zažádalo 153 441 klientů a VZP ČR jen za příspěvky pro tento typ očkování svým klientům vyplatila přes 100 tisíc Kč. Z regionálního pohledu jsme největší zájem o očkování proti klíšťové encefalitidě zaznamenali v Praze, v Jihočeském a Jihomoravském kraji a na Vysočině.

„Mezi našimi klienty jde o jeden z nejoblíbenějších příspěvků na očkování, který nabízíme. Klíšťová encefalitida je zákeřná nemoc a očkování je proto nejspolehlivější prevencí,“ uvedl k příspěvku na očkování proti klíšťové encefalitidě pro dospělé a děti náměstek ředitele VZP ČR pro služby klientům Ivan Duškov. „Z fondu prevence nabízíme našim klientům na toto očkování příspěvek, který mohou využít jak dospělí, tak i děti. Dospělí mohou čerpat až 500 Kč a děti do 18 let až 700 Kč,“ dodal.

Za uplynulé tři roky vyplatila Všeobecná zdravotní pojišťovna za očkování proti klíšťové encefalitidě celkem přes 230 milionů korun. V meziročním srovnání mezi lety 2019 a 2020 přitom došlo téměř ke dvojnásobnému nárůstu celkového objemu vyplacených finančních prostředků na příspěvek pro očkování proti klíšťové encefalitidě.

Podle statistik Státního zdravotního ústavu ČR se v roce 2020 nakazilo klíšťovou encefalitidou 854 pacientů (nejen klientů VZP), což je nejvíc od roku 2012. Z analýzy čerpání příspěvků za rok 2020 VZP ČR vyplývá, že největší zájem o příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě byl v Praze, v Jihočeském a Jihomoravském kraji a na Vysočině. Nejnižší čerpání příspěvku pak bylo v roce 2020 v Karlovarském kraji.

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění centrálního nervového systému. K nákaze dochází především přisátím infikovaného klíštěte na člověka. Nemoc se může projevovat v první fázi lehkými bolestmi hlavy, svalů, horečkou a nevolností. Ve druhé postižený trpí vysokými horečkami, prudkými bolestmi, dezorientací, ztuhnutím šíje apod. Následně se virus může rozšířit do tkání mozku a míchy a způsobit zánět, který může vést až k vážným neurologickým a mentálním problémům vyžadujícím okamžitou hospitalizaci.

Nejspolehlivější ochranou proti klíšťové encefalitidě je očkování, protože účinnost vakcíny přesahuje 99 %, což znamená naprosto minimální pravděpodobnost, že očkovaný člověk se nakazí klíšťovou encefalitidou. Nevhodnějším obdobím pro zahájení očkování jsou zimní měsíce, ale není to nezbytným pravidlem. Očkuje se totiž podle dvou schémat

1/ standardního

2/ zrychleného Jejich podrobný popis je uveden na internetových stránkách klistova-encefalitida.cz. Klíšťata se probouzí už při 5 stupních Celsia nad nulou a nejaktivnější jsou od března do října. Proto je právě nyní nejvhodnější čas na očkování proti klíšťové encefalitidě.

(tzvzp)


 

Kraj chce v rámci zvýšení letního turistického potenciálu Jindřichohradecka a Lipenska propojit linkovými autobusy Dačice a Frymburk

Propojit Jindřichohradecko s Lipenskem a navýšit tak letní turistický potenciál těchto lokalit. To je hlavním cílem jedné části Demonstračního projektu RegiaMobil z programu Interreg CENTRAL EUROPE, který počítá se zavedením letní linkové autobusové dopravy na trase Dačice, Jindřichův Hradec, Trhové Sviny, Kaplice, Frymburk a zpět.

Zahájení výběrového řízení na tuto veřejnou zakázku schválila Rada Jihočeského kraje ve čtvrtek 25. března. Informoval o tom náměstek hejtmana pro dopravu Antonín Krák s tím, že předpokládané finanční náklady na zajištění této služby činí necelých 690 tisíc korun.

„Autobusová linka by měla být zatím v provozu od 5. června do 26. září letošního roku. A kromě osob by měla umožňovat i přepravu jízdních kol. Na jejím financování by se měl 15 procenty podílet kraj a 85 procenty Evropský fond pro regionální rozvoj. Na základě usnesení rady kraje budeme tuto veřejnou zakázku soutěžit v rámci uzavřené výzvy,” upřesnil náměstek hejtmana pro dopravu.

Demonstrační projekt RegiaMobil pak podle Kráka vhodně doplňuje systém Jihočeských letních linek umožňujících přepravu kol v doposud nepokrytých oblastech. Již dříve byly vyhlášeny veřejné zakázky na provoz turistických linek v turistických oblastech Toulava a Česká Kanada. „Linka na trase Dačice, Jindřichův Hradec, Trhové Sviny, Kaplice, Frymburk a zpět je zároveň prostřednictvím přestupů navázána na páteřní železniční síť z Prahy do Lince. Kromě turistů by navíc mohla být pro běžné cestující alternativou autobusového spojení v lokalitách, kde příslušné spojení v určitých časech či o víkendech chybí,” uzavřel náměstek hejtmana pro dopravu.

(tzjč)


 

Ministerstvo připravilo novelu kompenzační vyhlášky

Ministerstvo zdravotnictví připravilo novelu kompenzační vyhlášky, která přináší nelůžkovým poskytovatelům zdravotních služeb vyplacení odměny za pokračující práci během epidemie COVID-19, a to formou navýšení kompenzací. Za každých 25 hodin kapacity pracovníků pracujících u poskytovatele je stanovena odměna 75 000 Kč.

„Minulý rok vydalo Ministerstvo zdravotnictví kompenzační vyhlášku, kterou stanovilo kompenzace pro poskytovatele zdravotních služeb. V době tvorby a přijetí kompenzační vyhlášky však nebylo možné vývoj pandemie v roce 2020 přesně předvídat a bylo třeba spoléhat na nejisté odhady ohledně poskytování péče a druhé vlny pandemie. Nyní, po skončení roku 2020, se tak ukazuje, že v některých segmentech zdravotní péče byly propady objemu poskytnuté péče větší, než bylo očekáváno, což by bez dalších opatření u poskytovatelů způsobilo propad příjmů v rámci vyúčtování roku 2020,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Výše kompenzace na odměny je vypočítána na základě počtu zdravotnických pracovníků, tedy lékařů i nelékařů, a jejich týdenní pracovní kapacity, které jsou uvedeny ve smlouvě mezi poskytovatelem a pojišťovnou. Za každých 25 hodin kapacity pracovníků pracujících u poskytovatele je stanovena odměna 75 000 Kč plus zákonné odvody, přičemž maximální odměna na jednoho zdravotnického pracovníka nemůže přesáhnout 75 000 Kč. U týdenní kapacity menší než 25 hodin bude odměna poměrně krácena. Pro segment zdravotnické záchranné služby je stanovena stejná výše odměny a zároveň bylo dohodnuto, že do kompenzační vyhlášky pro rok 2021 bude zahrnuta bonifikace za převoz pacienta s prokázanou diagnózou COVID-19 ve výši 450 Kč.

Získání kompenzace na odměny je podmíněno poskytnutím zdravotních služeb ve čtvrtém čtvrtletí roku 2020, ve kterém se plně projevila druhá vlna pandemie. Pro získání plné bonifikace musí poskytovatel vykázat ve čtvrtém kvartále 2020 alespoň 75 % objemu zdravotních služeb v porovnání se čtvrtým kvartálem roku 2018. V případě vykázání menšího objemu služeb je bonifikace poměrně krácena. Kompenzace na odměny se rozdělí mezi jednotlivé zdravotní pojišťovny jejich podílem počtu pojištěnců v kraji poskytovatele, přičemž podmínka vykázání péče se posuzuje u každé pojišťovny zvlášť.

Termín pro vyplacení kompenzací na odměny pro poskytovatele je stanoven na 31. května 2021. Tyto kompenzace budou v součtu stát zdravotní pojišťovny cca 11 mld. Kč, což bude financováno z rezerv pojišťoven, které k 28. 2. 2021 činí 74 mld. Kč.

Kromě problematiky odměn pro zdravotníky řeší novela kompenzační vyhlášky i dodatečné kompenzace za rok 2020 u segmentů, kde byl propad objemu poskytnutých služeb v roce 2020 vyšší, než se původně očekávalo. Tato situace nastala hlavně v segmentu lázní, následné péče a u některých odborností ambulantní specializované péče. Po započtení i těchto dodatečných kompenzací jsou celkové dopady novely kompenzační vyhlášky odhadovány na 12,2 mld. Kč.

Návrh vyhlášky se nyní nachází v mezirezortním připomínkovém řízení. Předpokládaný termín vydání novely vyhlášky je do konce dubna 2021.

(tzmz)


 

Výběr z médií: konec letního času v pandemii, nedostatek řemeslníků v Česku a výzkum genů žita

26. března – Hovory o konci letního času zkomplikovala pandemie koronaviru. Všímá si toho Regionální deník. O jeho zrušení sice Evropská komise rozhodla už před třemi lety, na přesném postupu se ale státy zatím nedohodly. Páteční Mladá fronta Dnes popisuje nedostatek technických pracovníků v Česku. A podcast Vinohradská 12 se věnuje rodině, která jako jedna z mnoha přišla o blízkého člověka. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

PENNY je i letos partnerem akce Ukliďme Česko

Aktuální situace sice neumožňuje obvyklé uspořádání tradičního úklidu veřejnosti tak, jak jsme zvyklí, ale přesto se podařilo najít způsob, jak přispět k čistšímu a příjemnějšímu prostředí v našem okolí. Letošní jarní úklid se ponese v duchu hesla #UklidmeZaHumny a pytlomatů.

PENNY je partnerem akce Ukliďme Česko už třetím rokem a zůstává jím i v současné situaci. „Životní prostředí a svět, ve kterém žijeme, nám za žádných okolností není lhostejný. Máme více než 390 prodejen po celé zemi a všude, kde jsme, chceme být dobrými sousedy, pomáhat a podporovat místní komunitu. Je na každém z nás, zda společně s námi chce žít v čistším a krásnějším světě a sám přiloží ruku k dílu,“ říká Jens Krieger, generální ředitel PENNY, k podpoře projektu, který se uskuteční při dodržení aktuálních opatření v sobotu 27. března 2021.

Nepříznivá situace trvá v různých podobách a s různými formami omezení už více než rok. „Řada lidí se, bohužel, tím, jak je znechucena neustálými omezeními a nařízeními, začíná chovat stylem „po nás potopa“. Můžeme to pozorovat přímo v našem okolí, neboť takový nepořádek jako nyní, jsme za sedm roků, co se věnujeme uklízení Česka, nezaznamenali. Rouška sem, rouška tam…,“ říká Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko, a vyzývá: “Pojďme s tím společně něco udělat a #UkliďmeZaHumny…“

Na podporu úklidu při dodržení vládních opatření připravili organizátoři takzvané pytlomaty. „I na základě zkušeností z loňského jara jsme se rozhodli doporučit místním organizátorům zřízení míst, kde si dobrovolníci mohou vyzvednout pytle na odpad. Říkáme jim pytlomaty a jsou doplněny o jednoduchou mapku, kde je v okolí nejvíce potřeba uklidit, a kde zanechat sesbíraný odpad. Takových míst najdete momentálně v mapě úklidů přes tisícovku a další postupně přibývají,“ říká Miroslav Kubásek.

Mapu úklidů najdete zde: https://www.uklidmecesko.cz/map/

PENNY je v rámci svých aktivit a podpory životního prostředí od letošního roku také partnerem projektu Sázíme budoucnost, který vyhlašuje Nadace Partnerství. „Podpora těchto dvou projektů nám dává smysl zejména proto, že se vzájemně ideálně doplňují. Nejde pouze o to udržovat v našem okolí pořádek a čistotu, ale chceme současně přispívat ke zlepšování životního prostředí. Proto jsme se zavázali, že jen letos podpoříme výsadbu 400 nových stromů v okolí našich prodejen,“ říká Tomáš Kubík, manažer komunikace PENNY. Ostatně, obě environmentální organizace – Nadace Partnerství a Ukliďme Česko spojily pro letošní rok své síly a pod společným heslem „Na jaře uklidíme, na podzim vysadíme“ vyzývají k zapojení do iniciativy Sázíme budoucnost, kdy si mohou zájemci zažádat o grant na výsadbu stromů až do výše 60 000,- korun. Žadatelé, kteří se letos zaregistrují do akce Ukliďme Česko jako organizátoři úklidových akcí pak budou při hodnocení žádosti zvýhodněni.

(tzpenny)


 

Výběr z médií: očkovací centra na českých univerzitách, zájem o bílá vejce a vertikální farmy

25. března – Na českých univerzitách by mohly vzniknout nová očkovací centra. Téma pro Deník N. Bílých vajec by díky omezení klecových chovů mohlo být v budoucnu více, píše regionální Deník. Hospodářské noviny se věnují riziku vzniku trombózy a embolie u mladých lidí, kteří prodělali covid-19. A týdeník Ekonom informuje o přibývajícím množství tzv. vertikálních farem v Česku. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

Na vrcholu hory Plechý aktuálně leží nejvíce sněhu za letošní zimu

Amatérský meteorolog Ivo Rolčík naměřil v pondělí na vrcholu hory Plechý (1378 metrů) nejvyšší výšku sněhové pokrývky této zimy. Na své meteorologické stanici, kterou zde využívá při měření výšky sněhu od roku 2014 se ukázalo 112 centimetrů. V úterý už to bylo 109 cm, ve středu také. V oblasti od Stožce po Rožmberk není jiné místo, které by bylo bohatší na sněhovou nadílku, následuje Trojmezná a Smrčina.

„Většinou je v nejvyšších partích Šumavy maximum sněhu v poslední dekádě března nebo v prvních dubnových dnech,“ vysvětluje Rolčík s tím, že na Lipensku letos napadlo nejméně sněhu za posledních pět let. Ve své databázi má zatím k dispozici data za posledních 7 zim. Z jeho údajů je zřejmé, že letošní zima je na sníh hodně chudá, výška 112 cm v maximu je druhá nejnižší hodnota hned po zimě 2014/2015, kdy v dubnu leželo na hřebeni 111 cm. „Zatím nejvyšší vrstva sněhu byla změřena v lednu roku 2018 a to 205 cm. Poslední roky jsou na sněhovou pokrývku, díky postupnému oteplování chudší,“ popisuje.

První sněhová pokrývka této zimy napadla podle Rolčíka nezvykle brzy, a to 26. září. „To nás všechny zaskočilo. Stanice naměřila 17 cm. Sníh ale vydržel jen 4 dny. Další sněhová pokrývka se vytvořila 12. října, ale opakovaně sníh roztál a v říjnu na hřebeni ležel jen 6 dní dohromady. Kontinuální sněhová pokrývka leží na vrcholu Plechý od 24. prosince a ještě nějaký ten týden tam ležet bude,“ shrnuje.

Rolčík, který se živí jako zdravotnický záchranář má na vrcholu Plechého meteorologickou stanici, jeho data využívá Český hydrometeorologický ústav. Tam jsou všechna data každých 20 minut přenášena přes mobilní síť. „Měřím teplotu vzduchu ve třech metrech nad zemí, v letním období také přízemní teplotu. Dále je v letním období v provozu srážkoměr a v zimním období měření výšky sněhu pomocí ultrazvukového čidla. Stanice je napájena solární energií, která je uchovávána v baterii,“ popisuje usměvavý chlapík, kterého pojí dlouholeté přátelství s o generaci starším vimperským lovcem mrazů Antonínem Vojvodíkem.

Meteorologie je Rolčíkovým koníčkem už od konce 80 let. Začalo to měřením okenním teploměrem, od roku 1993 spolupracuje s ČHMÚ. V roce 2007 si pořídil vlastní meteostanici, webové stránky zaměřené na šumavské počasí (www.pocasi-volary.eu) . Postupem času začal spolupracovat s několika kamarády, společně založili několik stanic napříč Šumavou a to v obcích, mrazových kotlinách i na odlehlých hřebenech. „V posledních letech také píšu články o počasí na Šumavě, měříme na více jak šedesáti lokalitách pravidelně výšku sněhu,“ uvádí.

Mocnost sněhu potvrdil i Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který spolu s kolegy na Plechý vystoupali, aby pořídili do archivu fotografie z východu slunce. „Vyrazili jsme na Plechý, abychom nastřádali nové fotografie. Budeme zakládat Instagram a zasněžený Plechý, bude jedním z prvních, které chceme veřejnosti prezentovat. Ačkoli východ Slunce nebyl úplně podle předpovědi počasí, tak cesta byla parádní. Jak od hraničního patníku 1/10, tak od Plešného jezera jsou výstupy na vrchol výborné,” řekl Mánek. „Čekala jsem, že se budeme bořit po pás, ale cesta je v terénu patrná. Plechý táhne i v tomto období. Pěšiny jsou ušlapané a sněhu je mimo vyšlapanou cestu jistě přes metr,” popisuje realitní makléřka z Kovářova a členka TSL Pavlína Musilová, která bude Turistickému spolku Lipenska nově spravovat instagramový profil.

Text a foto: (pp)

 


 

Luhy na Břeclavsku lesníci záměrně zaplavují vodou

Lužní lesy v Kančí oboře na Břeclavsku od středy 24. března záměrně zaplavuje voda ze Staré Dyje. To vysychajícím luhům svědčí. Lesy ČR proto dělají podobná opatření v oblasti i několikrát ročně v rámci programu Vracíme vodu lesu.

„Stavítka zvedneme na týden, takže bychom měli zadržet asi 750 tisíc m3 vody. Zvýšíme tak hladinu v tamějších kanálech, tůních, potůčcích, slepých ramenech i jezírcích, které postupně vysychají, ale i v podzemí,“ říká ředitel Lesního závodu Lesů ČR ze Židlochovic Miroslav Svoboda s tím, že voda podmiňuje existenci lužních lesů včetně rostlin a živočichů. „Zadržení jarní vody prospěje luhům mezi Břeclaví a Lednicí po zbytek roku,“ dodává Svoboda. Dříve lesy přirozeně zaplavovaly jarní povodně, což už po stavbě protipovodňové hráze není možné. Oblast tedy lesníci zaplavují záměrně, aby luhy zachovali.

Lesy ČR také opakovaně zaplavují krajinu na soutoku Dyje a Moravy, zejména v posledních extrémně suchých letech. Díky četným loňským i zimním srážkám to ale zřejmě letos nebude třeba. O vodohospodářských projektech Lesů ČR se dočtete na www.vracimevodulesu.cz a o soutoku Moravy a Dyje na diskusním portálu www.soutokvsem.cz

Text a foto: (tzlčr).

 


 

Výběr z médií: obavy policistů z nákazy, dezinformace o koronaviru a kandidátky říjnových voleb

24. března – Konspiračním teoriím o koronaviru podle průzkumu odolává 55 procent Čechů. Čtvrtina lidí ale neví, jakým informacím má věřit, píšou středeční Hospodářské noviny. Deník Právo se věnuje povinnosti policistů kontrolovat dodržování karantén. Mnoho strážců zákona totiž nemá dost ochranných pomůcek ani vakcínu. A podle Lidových novin ministerstvo trvá na tom, že vakcínu si nelze vybírat. Více se dozvíte ve výběru médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Nový projekt Kompas od března pomáhá najít správný směr trhu práce

Jak moc zasáhla pandemie koronaviru pracovní trh? Najdu si nové místo? Ovlivní Průmysl 4.0 naše profese a jaké vzdělání bude potřeba? To je jen malý výčet otázek, na které dnes lidé hledají odpověď. Zodpovědět by je měl projekt Kompas, který v březnu spustil webové stránky www.predikcetrhuprace.cz. Projekt poskytne predikci trhu práce nejen na národní úrovni, ale i na úrovni jednotlivých krajů.

„To, že trh práce čekají v následujících letech výrazné změny, je nepopíratelný fakt. Formování trhu práce teď ještě více uspíšila pandemie koronaviru,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Kompas ukáže hlavní milníky trhu práce, na které bude třeba se zaměřit. Budeme například vědět, kam zacílit rekvalifikace, kde chybí pracovní síla i důvody proč,“ dodává ministryně.

Projekt vychází z dat od zaměstnavatelů, která jsou dále zpřesňována ve spolupráci s kraji a odborníky v jednotlivých odvětvích. Výstupy tak mnohem lépe reflektují situaci v České republice jako celku i v jednotlivých regionech. To umožní odpovědět na řadu otázek jak významným zaměstnavatelům a investorům, tak i veřejnosti.

Stránky jsou určeny jak odborné, tak i široké veřejnosti. „Chceme poskytnout kvalitní informace srozumitelnou formou, pro všechny uživatele. Cílem je aktuálně reagovat na změny na trhu práce a tyto informace předat prostřednictvím výstupů z projektu. Velmi si ceníme spolupráce s kraji,“ doplňuje náměstkyně ministryně pro oblast zaměstnanosti Kateřina Štěpánková.

Tým odborníků pod záštitou Ministerstva práce a sociálních věcí pracoval na projektu od roku 2017.

(tzmpsv)


 

Od středy se spustí očkování osob s chronickým onemocněním

Osoby s chronickým onemocněním nebo zdravotním stavem s vysokým rizikem těžkého průběhu COVID-19 se od 24. března mohou registrovat na očkovacím místě, a to prostřednictvím Centrálního rezervačního systému s použitím unikátního kódu. Ten získají od svého ambulantního specialisty nebo od specializovaného pracoviště. I nadále mohou chronici využít očkování u svých praktických lékařů a ve vybraných centrech vysoce specializované péče.

„K aktuálně očkovaným osobám nad 70 let přibydou od středy také osoby s chronickým onemocněním, a to na základě posouzení zdravotního stavu ošetřujícím lékařem. Podobně jako v jiných státech, i v České republice proběhne očkování chronických pacientů ve dvou fázích. Nejdříve budou očkováni ti, kteří jsou onemocněním COVID-19 s ohledem na svůj zdravotní stav nejvíce ohroženi a jsou nejčastěji hospitalizováni s těžkým průběhem nemoci na JIP/ARO odděleních nemocnic. S vyšší dostupností očkovací látky se pak možnost registrace otevře dalším skupinám,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Pro přihlášení k očkování proti COVID-19 na stránce https://crs.mzcr.cz bude třeba unikátní kód. Ten bude mít omezenou platnost do 30. dubna 2021. Kód je určen pouze pacientovi a je zakázané jej předávat nebo sdělovat jakékoli jiné osobě.

Seznam diagnóz a zdravotních stavů s vysokým rizikem těžkého průběhu COVID-19 byl vytvořen Klinickou skupinou COVID MZ na základě doporučení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí, Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, Institutu Roberta Kocha a na základě souhrnných dat ÚZIS o osobách s covid-19 hospitalizovaných na JIP/ARO. Bližší popis onemocnění či zdravotního stavu, který je důvodem k přednostnímu očkování v této fázi, byl sestaven příslušnými odbornými společnostmi České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a České kardiologické společnosti.

(tzmz)


 

Výběr z médií: zdražení rýže, uposlechnutí výzvy policistů i vyšší odškodné za pracovní úraz

23. března – V českém tisku se v úterý dočtete, že rýže v Česku pravděpodobně zdraží. Podle nich za to může hlavně vojenský převrat v Barmě, kde se stávkuje a kolabuje veškerá přeprava, píšou Hospodářské noviny. Devět z deseti lidí si podle Práva nasadí roušku, když je k tomu policisté vyzvou. Většinu případů tak policisté vyřeší domluvou. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o 30 dnů, testovat se budou muset i OSVČ a neziskovky

Vláda Andreje Babiše rozhodla na jednání v pondělí 22. března 2021, že požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení trvání nouzového stavu na území České republiky o 30 dnů, tedy do 27. dubna. Souhlasila také s rozšířením povinného testování zaměstnanců o nejmenší zaměstnavatele do deseti zaměstnanců, osoby samostatně výdělečně činné a o všechny nestátní neziskové organizace a uvolnila finanční prostředky na mimořádné odměny pro zaměstnance hygienických stanic a zdravotních ústavů.

Žádost Poslanecké sněmovně o prodloužení nouzového stavu, který má skončit 28. března, o další měsíc zdůvodňuje vláda nutností pokračovat v nastavených protiepidemických opatřeních, z nichž ta nejdůležitější se bez právního rámce daného nouzovým stavem neobejdou. Jejich dosavadní fungování pomohlo zastavit negativní trend šíření nemoci covid-19 a stabilizovat i situaci ve zdravotnických zařízeních, nicméně počty nových případů nákaz i počty pacientů s covid-19 s těžkým průběhem nemoci v nemocnicích zatím klesají jen pozvolna. Proto je potřeba v těchto opatřeních vytrvat i po 28. březnu.

Jedním ze zásadních vládních projektů, který má pomoci v boji s pandemií, je i povinné testování zaměstnanců ve firmách. Vláda proto vyslovila souhlas s jeho dalším rozšířením, a to o tři další kategorie zaměstnavatelů – nejmenší zaměstnavatele do deseti zaměstnanců, osoby samostatně výdělečně činné vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost na území České republiky a o nestátní neziskové organizace. Všechny tyto subjekty budou muset zajistit zahájení testování do 6. dubna, protože po tomto datu už nebudou moci neotestovaného pracovníka pustit na pracoviště, v případě OSVČ se pracovně stýkat se třetími osobami s výjimkou členů domácnosti.

Pro zaměstnance a zaměstnavatele platí stejné podmínky a povinnosti jako pro ostatní firmy či úřady, které už s testováním začaly. Ministerstvo zdravotnictví také změnou dalšího mimořádného opatření sjednotilo i pravidla pro samotestování pro zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné. Jedná se například o povinnost vést evidenci testování či nahlásit případný pozitivní test závodnímu, respektive ošetřujícímu praktickému lékaři.

Vláda se zabývala také mimořádnými odměnami pro zaměstnance krajských hygienických stanicStátního zdravotního ústavu, Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem a Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě. Za mimořádné nasazení kvůli epidemii covid-19 bude každému zaměstnanci vyplaceno 30 000 korun hrubého. Kromě toho vláda vyčlenila další finanční prostředky pro tyto organizace na zvýšené mzdové náklady, které hygienám a zdravotním ústavům vznikly kvůli nutnosti nabrat v době epidemie brigádníky na dohodu o provedení práce či dohodu o pracovní činnosti a také na zaplacení klíčových krajských koordinátorů intenzivní péče. Více než 184 milionů korun vláda vezme z vládní rozpočtové rezervy a téměř 25 milionů korun využije Ministerstvo zdravotnictví z nespotřebovaných výdajů.

Kabinet řešil také problém se zajištěním dostatku medicinálního kyslíku pro potřeby zdravotnických zařízení. Spotřeba medicinálního kyslíku ve zdravotnických zařízeních, ale i u poskytovatelů zdravotnické záchranné služby se dramaticky zvýšila v souvislosti s velkým počtem vážných případů pacientů s covid-19. Vláda proto na základě krizového zákona nařídila čtyřem českým dodavatelům přednostní zásobování medicinálním kyslíkem poskytovatelů zdravotnické záchranné služby a poskytovatelů akutní lůžkové péče.

Vláda se zabývala také několika legislativními návrhy. Schválila návrh novely zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, kterým upravuje vytváření fondů prevence zdravotních pojišťoven tak, aby byl zajištěn dostatek finančních prostředků na proplácení preventivních antigenních testů u zaměstnavatelů. Kromě toho v návaznosti na rozhodnutí ministryně financí posunout o měsíc nejzazší termín pro podání přiznání o dani z příjmu za rok 2020 návrh obsahuje i analogické posunutí termínu pro podání přehledu pro potřeby výpočtu zdravotního pojištění a lhůty pro zaplacení případného nedoplatku.

Schválila i návrh novely zákona o spotřebních daních a zákona o dani z přidané hodnoty, která do české legislativy transponuje novely evropských předpisů v oblasti spotřební daně z alkoholu a alkoholických nápojů a projednala i poslanecký návrh novely zákoníku práce, ke kterému vláda zaujala nesouhlasné stanovisko.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-22-brezna-2021-187378/.

(tzvláda)


 

Informace k očkování osob s chronickým onemocněním

Od středy 24. března 2021 bude možnost provedení registrace pro očkování osob s chronickým onemocněním. Pacienti s diagnózami a zdravotním stavem budou moci využít obdržený kód od ambulantního specialisty pro svou registraci do Centrálního rezervačního systému. Více najdete v záložce – informace k očkování osob s chronickým onemocněním.

(tzjč)


 

Výběr z médií: peníze neutracené ministerstvy, registry v kritickém stavu i spotřeba elektřiny

22. března – V českém tisku se v pondělí dočtete, že ministerstva nestačila loni utratit 150 miliard korun. Taková suma by pokryla všechny kompenzace firmám a další opatření vlády pro krizi prakticky na celý rok, píše deník E15. Základní registry, ve kterých stát shromažďuje informace o občanech, podnikatelích nebo nemovitostech, jsou v Česku podle Práva v kritickém stavu a hrozí jejich kolaps. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Minuta ticha za oběti pandemie. Rozezní se i jihočeské zvony

V pondělí 22. března 2021 se v pravé poledne rozezní některé jihočeské zvony. V tento den uplyne jeden rok od úmrtí prvního pacienta s nemocí Covid-19 v České republice. České Budějovice a mnohá další jihočeská města se tak připojí k občanské iniciativě “Minuta ticha” za všechny oběti koronaviru.

Text výzvy:
V pondělí 22.března uplyne jeden rok od úmrtí první oběti pandemie v naší zemi. V průběhu následujících dvanácti měsíců zemřelo v souvislosti s pandemií virového onemocnění covid-19 dalších více než dvacet tisíc našich spoluobčanů. Mnohé další oběti patrně nejsou zahrnuty ve statistikách. Je jisté, že počet se ještě zdaleka neuzavřel.

Jako občané, publicisté a aktivisté vyzýváme českou společnost, aby si památku obětí pandemie koronaviru připomenula a uctila je minutou ticha. Jsme přesvědčeni, že společné sdílení smutku a vzpomínek na oběti umožní naší společnosti lépe a důstojněji vykročit do budoucnosti, která nás po skončení pandemie čeká. Bude v ní mnoho nových výzev, jež se budeme muset naučit zvládat. Ale památka obětí by vyhasnout neměla.

Vyzýváme ke společné minutě ticha za oběti pandemie v pravé poledne v pondělí 22.března. K uctění památky obětí se připojí vyzváněním zvonů církve, bude šířena v médiích a na sociálních sítích. Dokážeme-li se semknout k takové připomínce památky obětí, k důstojnému a všech politických motivů prostému vzdání úcty obětem a pozůstalým z úst veřejně působících osobností, budeme si jako společnost moci říct, že jsme nenechali zvítězit lhostejnost a nezájem o osudy druhých.

Budeme vděčni za šíření této výzvy všemi, kteří budou respektovat, že chvíle smutku neslouží hledání viníků či zdůrazňování jakýchkoliv dílčích zájmů. Smutek a smrt v době pandemie už z naší společné paměti nevymažeme. Minuta ticha za oběti pandemie bude také symbolickým rozloučením, k němuž v rodinách zemřelých často ani nemohlo dojít. Bude také vděkem za život, jehož cenu si v této době uvědomujeme víc než kdy dřív. Minutu ticha jako společné gesto jsme obětem, pozůstalým i sobě samotným dlužni.

Vice na https://www.minutaticha.cz/

(tzjč)


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

ČTĚTE ZDE


 

Opustili nás

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulém týdnu rozloučili.

ČTĚTE ZDE

 


 

Velcí zaměstnavatelé se aktivně zabývají vakcinací, 70 % jihočeských firem zatím vyčkává

Z průzkumu Jihočeské hospodářské komory, který provedla mezi téměř dvěma stovkami jihočeských firem, vyplývá, že vakcinací se aktivně zabývá již bezmála pětina z oslovených. Řada zaměstnavatelů je ochotna podpořit a urychlit proces vakcinace za situace, kdy budou očkovací látky dostupné. Zaměstnancům budou informace zpřístupňovat a těm, kteří budou chtít očkování podstoupit, jsou ochotni ho zprostředkovat přes firemní lékaře či zřízením vlastního očkovacího centra.

Jihočeská hospodářská komora provedla v polovině března průzkum mezi jihočeskými podnikateli týkající se jejich postoje k zajišťování očkování přímo v podnicích. Impulsem pro šetření byli sami podnikatelé, kteří se touto otázkou již nyní zabývají: „Pro řadu firem je samozřejmě důležité dlouhodobé zajištění chodu provozu. Průzkum potvrdil, že v případě zájmu o očkování ze strany zaměstnanců a dostupnosti vakcín je řada firem ochotných celý proces vakcinace aktivně podpořit a urychlit,“ vysvětluje Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk). Z průzkumu, kterého se zúčastnilo 194 jihočeských firem, vyplývají i konkrétní scénáře: „Pětina z dotázaných firem již nyní očkování ve firmách řeší. 14 % respondentů plánuje aktivně vakcinaci podpořit, bude-li dostatek vakcín. Jednou z cest je například očkování prostřednictvím firemních lékařů, přičemž 5 firem dokonce potvrdilo, že jsou připravené zřídit vlastní očkovací centrum,“ upozorňuje na aktivní přístup podnikatelů Luděk Keist.

Do průzkumu Jihočeské hospodářské komory se zapojily velké i menší podniky. Z těch, co se vakcinací zabývají, se jedná většinou o podniky zaměstnávající větší počet zaměstnanců. Tam by i přes zavedená opatření mohlo rychleji dojít k celoplošnému onemocnění zaměstnanců. Téměř 70 % firem čeká na další vývoj a zatím nepodstoupilo žádné kroky v oblasti vakcinace. Desetina respondentů se touto problematikou zabývat nechce. Důvodem je hlavně nedůvěra ve vakcíny, vysoké náklady či nedostatek personálních kapacit pro řešení dané problematiky.

Pozitivnější reakce firem na očkování je za předpokladu plné dostupnosti vakcíny, čímž by zaměstnavatelům odpadly některé náklady a procesy na vyřešení a shánění očkovacích látek. V situaci, kdy vakcíny budou dostupné, by k aktivnímu zajištění pro své zaměstnance přistoupilo 37 % respondentů. Polovina firem chce postupovat pouze doporučením pro své zaměstnance. Zbylí oslovení zastávají názor nechat tuto otázku zcela na zaměstnancích samotných.

Z průzkumu dále vyplynulo, že v případě možného očkování skupin obyvatelstva z řad zaměstnanců bude jen pro tento vzorek respondentů nutné zajistit více než 10 tisíc vakcín od státu. Firmy přitom preferují očkovací látky společnosti Pfizer, dále pak společností Johnson & Johnson či Moderny. Společně se shodují, že je pro ně důležité schválení vakcíny od Evropské agentury pro léčivé přípravky.

(tzjhk)


 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře