ČESKÁ REPUBLIKA: Sněhové zpravodajství pro milovníky sněhu a zimních sportů

ČESKÁ REPUBLIKA: Sněhové zpravodajství pro milovníky sněhu a zimních sportů

 

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) přináší v průběhu celé zimní sezóny pravidelné sněhové zpravodajství. Některé informace poskytujeme v denním kroku, některé v týdenním kroku a některé nepravidelně dle aktuální sněhové situace.

Každý den ráno probíhá kontrola dat ze stanic, které měří sněhovou pokrývku a jsou dostupná on-line v databázi. Tato data jsou následně zveřejněna nejpozději před devátou hodinou. Dostupné jsou na našich stránkách https://www.chmi.cz/. Kliknutím na „Sněhové zpravodajství“ se zájemci dostanou přímo na stránku s aktuální výškou sněhové pokrývky na našich horách a na dalších stanicích, kde měříme výšku sněhu (včetně několika příhraničních stanic). Případně stačí mít uložen přímý odkaz: https://hydro.chmi.cz/hppsoldv/hpps_snh_list.php

Data ze stanic, které měří sněhovou pokrývku, jsou dostupná také v mapové podobě prostřednictvím prohlížeče mapových výstupů ČHMÚ. Stačí kliknout na následující odkaz:
https://www.chmi.cz/files/portal/docs/poboc/OS/OMK/mapy/prohlizec.html?map=SCE_ST

Případně zde je i odkaz na přehled výšky nového sněhu za poslední den:
https://www.chmi.cz/files/portal/docs/poboc/OS/OMK/mapy/prohlizec.html?map=SNO_ST

Jakmile napadne dostatečné množství sněhu, které umožňuje plošné zobrazení výšky a vodní hodnoty sněhu, pravidelně v týdenním kroku provádíme odhad zásob vody ve sněhové pokrývce. Tato data výrazně pomáhají nejen našim hydrologům, ale také například vodohospodářům, kteří následně vědí, kolik vody jim může při výrazné oblevě přitéct z jednotlivých povodí. Tyto informace tak slouží mimo jiné k předcházení povodním.

Zmíněné výpočty nevychází pouze z výše zmíněných stanic, které procházejí denní kontrolou, ale také z informací od našich pozorovatelů a také z měření výšky a vodní hodnoty sněhu přímo v terénu. Měření v terénu probíhají pravidelně v průběhu pondělního dne. Zásoby vody ve sněhové pokrývce jsou následně zveřejněny v úterý odpoledne. Nedílnou součástí je vždy shrnutí průběhu uplynulého týdne a také výhled do konce aktuálního týdne. Vše je dostupné zde:
https://www.chmi.cz/files/portal/docs/poboc/CB/snih/aktual.htm

Ani to však není vše, co připravujeme pro milovníky sněhu a zimních sportů. Několikrát za týden naši odborníci přinášejí podle aktuální situace čerstvé sněhové zpravodajství na našem facebooku. V pondělí a v úterý přidávají shrnutí aktuální situace a interpretují dostupné informace z našich stránek. Pravidelně buď ve čtvrtek večer, nebo v pátek dopoledne přinášejí pravidelný výhled na víkend, který je zaměřen na zimní sporty na našich horách. V tomto výhledu seznámí veřejnost s očekávaným počasím a sněhovými podmínkami. Přidány jsou často také tipy kam nejlépe v průběhu víkendu vyrazit za běžeckým či sjezdovým lyžováním. Především na začátku zimní sezony (a čas od času i během hlavní sezóny) přidáváme informace o výšce sněhu a upravenosti tratí v oblasti Alp.

Když napadne během zimní sezóny větší množství sněhu (případně když víme, že se dle předpovědi větší množství sněhu chystá), přinášíme aktuální informace i nepravidelně – podle situace někdy i v  denním kroku. Často je doplňujeme mapou ukazující výšku sněhové pokrývky.

Všechny tyto informace jsou zveřejnovány na sociálních sítích ČHMÚ – na facebookovém účtu či na síti X (Twitter). Pokud máme k dispozici pěkné fotky, objeví se samozřejmě také na našem Instagramu.

 

(tz-čhmú)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře