ČESKÉ BUDĚJOVICE: Rybáři na jihu Čech zahajují výlovy, unikátní přírodní divadlo

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Rybáři na jihu Čech zahajují výlovy, unikátní přírodní divadlo

 

Na jihu Čech startují letošní podzimní výlovy. U hrází největších jihočeských rybníků tak bude znovu k vidění unikátní činnost zástupců Petrova cechu, pokračovatelů jednoho z nejtradičnějších řemesel, jehož postupy se v některých ohledech po celá staletí prakticky nezměnily. I proto jsou výlovy dlouhodobě návštěvnicky velmi oblíbenou a atraktivní událostí.

„Podzimní výlovy určitě stojí za zhlédnutí, což každoročně ocení tisíce návštěvníků, kteří kvůli této podívané přijíždějí na jih Čech. Letos sice z důvodů koronavirové pandemie rybáři zrušili veškerý doprovodný program, včetně například komentovaných exkurzí na sádkách, ale lovit samozřejmě budou. Ryby, především kapři z jihočeských rybníků, putují tradičně na vánoční trh nejen u nás, ale čekají na ně v celé Evropě. Musí tak z vody ven, covid necovid. Návštěvníci výlovů se tedy budou muset obejít bez ochutnávek, ale o unikátní přírodní divadlo nepřijdou. Pohyb ve volné přírodě na čerstvém vzduchu je navíc nejen bezpečný, ale i zdravý,“ uvedl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromír Polášek.

Každý to už alespoň v televizi někdy viděl. Zpravidla už za svítání nasedají pod hrází u hlavní výpusti muži v gumových oblecích do lodí, aby roztáhli síť přes loviště. Nevod objímá v půlkruhu loviště a rybáři ho začínají stahovat. Takzvaní hajní jdou kádištěm, pěšáci bahnem. Na tvářích všech je znát, jakou sílu musejí vynaložit na stažení sítě. po půl hodině už “balík” s rybami směřuje ke kádišti, kde je rybáři třídí. Stejnou podívanou nabídnou rybáři lidem i letos.

Nejatraktivnější budou tradičně výlovy „v krajině dvojího nebe“, tedy na Třeboňsku. Rybářství Třeboň, které je největším producent sladkovodních ryb v Evropě, hospodaří na 439 rybnících o celkové výměře zhruba osmi tisíc hektarů, plánuje od října do listopadu vylovit z cirka 250 rybníků 2100 tun kaprů a 300 tun ryb vedlejších línů, candátů, štik sumců, amurů, tolstolobiků či okounů. Už v pondělí 12. října vyrazí rybáři na Rožmberk, Velký Tisý a Ponědražský rybník. Následovat budou Spolský Velký, Záblatský a Svět.

Munický rybník na Hluboké přijde na řadu ve dnech 27. – 29. října

Rybáři z Hluboké nad Vltavou, stejně jako jejich kolegové z Protivína, Blatné, Nových Hradů, plán svých výlovů letos s ohledem na koronavirus nezveřejnili. Výjimkou je Munický rybník na okraji města. Tento výlov je naplánován ve vazbě na státní svátek 28. října a Rybářské slavnosti na Hluboké na 27. – 29. října. Změnu termínu si však rybáři vyhrazují. Podobnou akci mají v plánu i rybáři státního podniku Vojenské lesy a statky ČR na Lipensku. O víkendu 24. – 25. října mají nedaleko Horní Plané v plánu vylovit 140hektarový rybník Olšina přezdívaný Perla Šumavy. Českobudějovičtí městští rybáři budou lovit bez přestávky až téměř do konce listopadu.

V nouzi poznáš jižní Čechy a 30 % slevy na ubytování

Ani v nouzovém stavu, v němž se nyní ČR kvůli koronaviru znovu nachází, není podle Jihočeské centrály cestovního ruchu nutné ztrácet dobrou náladu a rezignovat na bezpečný pobyt a relaxaci v přírodě. Pobavit se s jihočeským destinačním managementem a lépe poznat tento region lze účastí v soutěži V nouzi poznáš jižní Čechy na facebookovém profilu: https://www.facebook.com/jiznicechy. Od 9. října lze navíc na webu www.jiznicechy.cz v rámci projektu Podzim v jižních Čechách vouchery s třicetiprocentními slevami na ubytování.

„Řada do projektu zapojených penzionů a hotelů se nachází v místech s malou koncentrací lidí, tedy v lokalitách, které jsou i v současné době nepříznivě se vyvíjející koronavirové pandemie velmi bezpečné. V průběhu letního projektu byly slevy využity návštěvníky ke zhruba 40 tisícům přenocováním, aniž by došlo k jedinému případu nákazy. Posledním termínem, kdy bude možné zmíněné slevy využít, je sobota 28. a neděle 29. listopadu,“ zdůraznila vedoucí oddělení domácího cestovního ruchu JCCR Klára Kaštylová. Základní podmínkou je nejvýše šest osob ubytovaných nejméně na dvě a maximálně sedm nocí. Pak bude poskytnuta 30% sleva na ubytování, maximálně 300 korun na osobu a noc. Ubytovat se lze samozřejmě i na více nocí, ale dotováno jich bude návštěvníkovi pouze sedm.

Text a foto: (tzjccr)

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře