Z PRVNÍ RUKY: 50. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 50. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

Vážení čtenáři.
V posledních dnech jsme zaznamenali nedostupnost našeho webu u některých čtenářů. Zjistili jsme, že se vždy jedná o zákazníky internetového poskytovatele společnosti Starnet. Problémem je jedna z IP adres, kterou Starnet poskytuje svým zákazníkům. Tato adresa je na seznamu blokovaných adres, kterým se řídí poskytovatel webového hostingu našeho webu. Z těchto důvodů bohužel není možné problém vyřešit na naší straně. Čtenářům, kterých se problém týká, doporučujeme obrátit se na jejich poskytovatele internetového připojení.
Redakce Za krásnější Vimperk
Pokud znáte někoho, kdo má námi popisovaný problém, předejte mu tuto informaci. Děkujeme.


 

 

Antibiotik je dostatek, do Česka dorazila nová proteinová vakcína od společnosti Novavax

V pátek 15. prosince proběhlo další pravidelné jednání pracovní skupiny pro dostupnost léčiv za účasti zástupců Ministerstva zdravotnictví, Státního ústavu pro kontrolu léčiv, Státního zdravotního ústavu a distributorů léčiv. Skupina řešila aktuální situaci ohledně antibiotik a antivirotik i novou vakcínu od společnosti Novavax.

„Situace s dostupností antibiotik je stabilní. Dodávky včetně penicilinových sirupů jsou k nám průběžně zaváženy, další očekáváme ještě před Vánoci. Máme zajištěn dostatek vakcín proti covid-19, včetně dnes naskladněné nové vakcíny od společnosti Novavax. K dispozici je i antivirotická léčba covidu-19 pro občany nejvíce ohrožené těžkým průběhem onemocnění. I nadále je ale očkování nejefektivnější ochranou proti těžkému průběhu nemoci. Apeluji na všechny, aby se očkovali,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Zapomínat bychom neměli ani na další základní preventivní opatření, jako je dodržování dostatečných rozestupů od ostatních, časté mytí rukou, případně nošení roušky, pokud se necítíme dobře, ale nemůžeme zůstat doma.

Do České republiky dnes dorazila nová proteinová vakcína NUVAXOVID XBB 1.5. od společnosti Novavax. Její objednávka a následná distribuce bude spuštěna pro poskytovatele zdravotních služeb provádějící očkování proti covid-19 v průběhu příštího týdne.

„Aktuálně jsou u nás dostupné pro očkování proti onemocnění covid-19 již dva typy očkovací látky, a to mRNA vakcína COMIRNATY OMICRON XBB 1.5. a nově i proteinová vakcína NUVAXOVID XBB 1.5. Zájemci tak mají možnost výběru. Chtěl bych tímto apelovat, aby se lidé, zejména ohrožené skupiny pacientů, nechali očkovat,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Vakcína Nuvaxovid XBB.1.5 je určena k očkování osob ve věku 12 let a starších. Podává se jako jedna dávka, bez ohledu na předchozí vakcinační status. U jedinců, kteří byli dříve očkováni vakcínou proti onemocnění covid-19, má být nová vakcína od společnosti Novavax podána alespoň 3 měsíce po poslední dávce vakcíny proti onemocnění covid-19.

(tz-mz)


 

Přehled nejdůležitějších údajů pro sociální zabezpečení pro rok 2024

Vážení klienti, i letos Vám připomínáme důležité údaje platné pro sociální zabezpečení pro rok 2024. Díky tomu naleznete přehledně a na jednom místě základní informace týkající se důchodového i nemocenského pojištění, tj. důchodů, dávek nemocenského pojištění, sociálního pojištění OSVČ i pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.

Přehled nejdůležitějších údajů pro sociální zabezpečení pro rok 2024 (Soubor PDF)

Základní údaje pro rok 2024 (Soubor PDF)

(tz-čssz)


 

V podnikatelských soutěžích Firma roku a Živnostník roku vítězí CRYTUR a Ladislav Michalík

Známe celorepublikové vítěze! PwC Firma roku 2023 se jmenuje CRYTUR a zabývá se výrobou syntetických krystalů. Mezi živnostníky na celorepublikové úrovni uspěla a titul MONETA Živnostník roku 2023 získal bezlepkový pekař a cukrář Ladislav Michalík.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

Text a foto: (tz-dp)


 

Jako když se peče chleba: vědci nabídli nový pohled na chování bahna na Marsu

Bahno na povrchu Země a Marsu se chová naprosto odlišně. Důvodem je nízký atmosférický tlak, který panuje na rudé planetě a způsobuje nestabilitu vody. Některé bahenní výlevy proto mohou připomínat kváskový chléb během pečení. Na vysvětlení těchto procesů se v experimentech, jejichž výsledky nyní uveřejnil časopis Journal of Geophysical Research: Planets, zaměřil mezinárodní tým vědců vedený Petrem Brožem z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Nové poznatky by mohly pomoci přispět k pochopení dějů i na jiných tělesech Sluneční soustavy.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

Na výši čistého jmění domácností má největší vliv vlastnictví nemovitostí

Průměr čistého jmění českých domácností činil v letech 2021 a 2022 přibližně 3,5 milionu korun, přičemž medián dosáhl zhruba 2,5 milionu korun. Vyplývá to z aktuálních výsledků šetření Finanční situace domácností, jehož cílem je zmapovat finanční a majetkové poměry v Česku. Výsledky tohoto šetření se u nás zveřejňují vůbec poprvé. 

„Mediánová hodnota celkového majetku domácností, který je tvořen finančními a nefinančními aktivy, byla 2,6 milionu korun v roce 2021 a 2,9 milionu korun v roce 2022. Z celkového majetku domácností tvořila zhruba 88 % nefinanční aktiva, tedy zejména nemovitosti, dopravní prostředky či cennosti, zbylých 12 % pak aktiva finanční,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

„Více než tři čtvrtiny českých domácností v šetření uvedly, že nemají žádný dluh. U domácností, které dluh mají, činil v roce 2021 jeho medián necelých 350 tisíc korun, v roce 2022 se dále zvýšil na 400 tisíc korun,“ upozorňuje Jan Brůha, ředitel odboru ekonomického výzkumu sekce měnové ČNB.

„Čisté jmění českých domácností je dáno především vlastnictvím bytu nebo domu. V roce 2022 dosáhl medián čistého jmění domácností žijících ve vlastním bydlení přibližně 3,7 milionu korun, zatímco u domácností bydlících v pronájmu šlo pouze o 200 tisíc korun,“ uvádí Táňa Dvornáková, vedoucí oddělení sociálních šetření ČSÚ.

„Z dat publikovaných Evropskou centrální bankou za referenční rok 2021 je patrné, že medián čistého jmění českých domácností dosáhl 97,3 tisíc eur a průměr 138,9 tisíc eur, čímž se dané hodnoty řadí mezi Slovensko a Portugalsko,“ uzavírá Jan Brůha.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/na-vysi-cisteho-jmeni-domacnosti-ma-nejvetsi-vliv-vlastnictvi-nemovitosti

Ukazatel čisté jmění domácnosti, který je hlavním výstupem šetření, se skládá z hodnoty celkového majetku, od které jsou odečteny případné dluhy domácnosti. Tyto jedinečné údaje přitom nelze zjistit jiným způsobem než přímým dotazováním. Šetření Finanční situace domácností, které je koordinováno Evropskou centrální bankou, provádí Český statistický úřad (ČSÚ) ve spolupráci s Českou národní bankou (ČNB).

(tz-čsú)


 


 

V Klientské zóně Jenda nově vyřídíte online další dvě dávky. MPSV pokračuje v digitalizaci resortu

Nejen rodičovský příspěvek, ale nově také příspěvek na bydlení a přídavek na dítě, vyřídí klienti pohodlně z domova prostřednictvím Klientské zóny Jenda. Nejčastější forma pomoci domácnostem se tak stává dostupnější. Žádosti jsou nyní plně digitální nejen pro klienty, ale i pro Úřad práce ČR. Zaměstnanci nic nepřepisují ani netisknou, všechno funguje digitálně.

CELÁ ZPRÁVA (Soubor PDF)

(tz-mpsv)


 

Kontroly výrobků s ukončenou životností

(Praha, 14. prosinec 2023) Česká obchodní inspekce kontrolovala ve 3. čtvrtletí tohoto roku, zda obchodníci u vybraných produktů dodržují zákon o výrobcích s ukončenou životností. Celkem v této oblasti uskutečnila 267 kontrol a u 153 kontrol bylo zjištěno porušení obecně závazných právních předpisů.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-čoi)


 

PRODLOUŽENÁ OTEVÍRACÍ DOBA PŘED VÁNOCI A ZAVŘENO NA ŠTĚDRÝ DEN

PENNY vychází vstříc svým zákazníkům a od čtvrtku 14. prosince až do soboty 23. prosince prodlužuje otevírací dobu na svých prodejnách. Více než 410 prodejen PENNY bude mít otevřeno každý den minimálně od 7 hodiny ranní až do 21 hodiny večerní. Na Štědrý den pak zůstanou všechny prodejny zavřené.

U prodejen, které po zbytek roku běžně zavírají ve 20 hodin, prodlužuje PENNY před letošními Vánoci otevírací dobu do 21 hodin. Na prodejnách, které běžně zavírají ve 21 nebo 22 hodin, zůstává otevírací doba beze změny. Na Štědrý den, kdy zákon umožňuje mít otevřeno, zůstane všech více než 410 prodejen PENNY zavřených.

 „Už tradičně chceme, aby naši lidé trávili celé vánoční svátky se svými nejbližšími, proto máme na Štědrý den zavřeno a všichni naši lidé volno. Po náročném pracovním vypětí v předvánočním čase chceme, aby všechny tři vánoční svátky nemuseli myslet na práci a mohli být se svými rodinami. Pro každého z nás jsou rodina a nejbližší, tím nejvzácnějším, co v našich životech máme, protože nám vytváří zázemí, domov a jsou nám vždy oporou,“ vysvětluje tento krok Radek Hovorka, jednatel PENNY, a dodává: „Vnímáme to také jako formu poděkování našim zaměstnancům za odvedenou práci za celý rok, nejen za vypětí v předvánočním čase. Pro nás jsou naši lidé na prvním místě. Jejich spokojenost, jejich potřeby i potřeba zázemí. To nejcennější, co dnes máme a velmi těžko hledáme, je čas. Čas na naše nejbližší, možnost se zastavit a být s nimi. Proto tento krok děláme, a k tomu tradičně přidáváme každému dárek v podobě dárkové karty na vánoční nákupy.“

V poslední den roku pak bude na všech prodejnách otevírací doba zkrácena a všechny prodejny zavřou už v 17 hodin.

OTEVÍRACÍ DOBA PRODEJEN PENNY 2023

15. – 23.12.                 7:00 – 21:00 (22:00)
24. 12.                         zavřeno
25. – 26. 12.                 zavřeno ze zákona
27. – 30. 12.                 běžná otevírací doba
31. 12.                         do 17:00
1. 1. 2024                    zavřeno ze zákona
Od 2. 1. 2024              běžná otevírací doba

(tz-penny)


 

Lidl promítne snížení DPH do cen produktů, u více než 1000 z nich sníží DPH hned dvojnásobně

Společnost Lidl promítne snížení sazby DPH do cen produktů. Od 2. ledna 2024 sníží ceny u všech výrobků, kde dochází ke změně z 15 % na 12 %. To ale není všechno. Navíc k tomu Lidl zlevní více než 1000 produktů 3% slevou ze sazby daně. Daňová sazba se tak u více než 1000 produktů napříč sortimentem sníží z 15 % na 9 %.

Promítnutí snížení DPH do cen potravin je dalším krokem v dlouhodobém boji Lidlu proti inflaci. Již od začátku letošního roku snížil Lidl ceny u více než 400 dlouhodobě zlevněných produktů (ve srovnání s koncem minulého roku). Průběžně do akčních nabídek zařazuje například produkty vyhledávané vyznavači zdravého životního stylu či lidmi s různými dietními omezeními. Nová kampaň s názvem „Přesilovka proti inflaci“ má za cíl zákazníkům i nadále poskytovat tu nejvyšší kvalitu za nejnižší možné ceny na trhu.

„Chceme podpořit české zákazníky a zároveň tak bojovat s inflací. Jsme si vědomi toho, že inflace je pro české domácnosti velkou zátěží. Proto jsme se rozhodli pro tento krok, který by měl zákazníkům pomoci snížit náklady na jejich každodenní nákupy,“ říká jednatel společnosti Lidl odpovědný za Nákup Zoltán Nepp.

Do cen u více než 1000 produktů napříč sortimentem se 6% snížení DPH promítne již od 2. ledna 2024. Přesilovka proti inflaci bude zahrnovat například čerstvé maso, uzeniny, čerstvé ryby, mléčné produkty, mléko, pečivo či dětskou výživu a krmivo pro domácí mazlíčky.

(tz-lidl)


 

Snižování administrativní zátěže v oblasti zahraničního obchodu pokračuje

Od ledna 2024 dochází ke zvýšení prahů pro vykazování zahraničního obchodu v rámci EU a zároveň ke zvýšení hodnoty pro možnost využití zjednodušeného hlášení v systému Intrastat. ČSÚ tak významně přispěl k dalšímu snižování administrativní zátěže podnikatelů.

Vláda ČR na dnešním zasedání schválila příslušné nařízení, na jehož základě dochází s účinností od 1. ledna 2024 ke zvýšení prahu ze současných 12 mil. Kč a 20 mil. Kč pro zjednodušené hlášení na hodnotu 15 mil. Kč a 30 mil. Kč pro zjednodušené hlášení u obou směrů obchodu. Touto úpravou se pro vybrané zpravodajské jednotky fakticky dále zvyšují statistické prahy pro vykazování do Intrastatu na 30 mil. Kč.

„Od roku 2024 se sníží počet firem, které budou mít povinnost vykazovat data o zahraničním obchodu v rámci EU. Zároveň se pak zvýší počet těch, které budou moci vykazovat zjednodušeným postupem. Celkové možné úspory se vztahují na 18 % zpravodajských jednotek a lze tak uspořit až 35 tisíc odevzdaných výkazů za rok,“ připomíná Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/snizovani-administrativni-zateze-v-oblasti-zahranicniho-obchodu-pokracuje

(tz-čsú)


 

Univerzální geny chrání před klimatickým stresem. Pomůžou přežít v teplejším světě

Vědci z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR identifikovali soubor genů, které jsou spojené s ochranou buněk před oxidačním stresem. Tyto geny umožňují druhům přežít v extrémních klimatických podmínkách, což vytváří univerzální genetickou výbavu, která následně může ovlivnit osud druhů během současného globálního oteplování. Výsledky publikoval prestižní Nature Communications.

CELÝ ČLÁNEK (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

Cestovní ruch na Budějovicku je na dobré cestě

Sektor cestovního ruchu byl poslední roky velmi omezen, ale dle aktuálních čísel za poslední kvartál roku 2023 se vrací na předcovidová čísla. Do destinace cestují ve větším počtu Němci a Rakušané, naopak v celkových číslech chybějí asijské země. Nejdůležitějšími návštěvníky jsou stále Češi. Místní obyvatelé vnímají cestovní ruch pozitivně.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-bud)


 

Osmý ročník celostátní konference cestovního ruchu Travelcon již má své téma. Last call – vstupenky za snížené vstupné jen do konce roku

Další ročník největší české odborné konference cestovního ruchu Travelcon v režii Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR), která slibuje nabitý program a účast klíčových hráčů v turismu, se uskuteční ve dnech 18. a 19. dubna 2024.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-jccr)


 

Lékárna v mobilu – nově v aplikaci MEDDI app

Praha 13. prosince 2023 (PROTEXT) – V době, kdy se v lékárnách často setkáváme s výpadky léků, přichází spolupráce telemedicínské aplikace MEDDI app a řetězce lékáren Dr. Max jako na zavolanou.

Dostupnost vašeho léku si snadno ověříte přímo v aplikaci a poté si ho objednáte jedním kliknutím s jistotou, že vámi rezervovaný lék na vás bude ve vybrané pobočce čekat. Namísto nepříjemného obcházení bezpočtu lékáren s cílem nalézt požadovaný lék, si tak stačí otevřít aplikaci a ihned se dozvíte, kde je lék skladem a kdy si pro něj můžete přijít.

MEDDI app je na trhu už od roku 2020. Jedná se o telemedicínskou aplikaci, která slouží jako most mezi pacienty a lékaři. Díky aplikaci se můžete spojit s lékaři kdykoliv a kdekoliv, doslova 24/7, a řešit jejím prostřednictvím jakékoliv nemoci či zdravotní potíže. Spojení s lékařem přes aplikaci je navíc často bezpečnější než bezprostřední návštěva lékaře, a to díky možnosti vyhnout se zbytečnému kontaktu s nemocnými v čekárně u lékaře, což uživatelé MEDDI app ocení zejména v období chřipek a jiných virových onemocnění. V aplikaci na Vás 24/7 čekají naši lékaři, kteří jsou na pohotovosti MEDDI jen pro Vás a Vaše děti. I když v aplikaci není Váš lékař či specialista, garantujeme, že budete obsloužení vždy max. do 30 minut našimi lékaři ve službě. Průměrná čekací doba na vyšetření činí ve skutečnosti méně než 6 minut, a to třeba i po půlnoci. Využití MEDDI app ale u spojování pacientů s lékaři zdaleka nekončí – aplikace umí například uchovávat nejrůznější zdravotnická data, je možné přes ni sdílet informace z chytrých hodinek lékaři a jak je již zmíněno výše, lékař přes ní může na základě online konzultace zasílat eRecepty, na jejichž základě lze ihned objednat lék na pobočku lékárny sítě Dr. Max.

Spolupráce společnosti MEDDI a Dr. Max tak přináší zejména pohodlí a úsporu času při nákupu léků. Používání aplikace je navíc snadné a intuitivní, vy tak můžete nahradit až 30 % návštěv u lékaře distanční konzultací a zároveň ušetřit spoustu času, který byste jinak trávili hledáním potřebného léku v lékárnách.


 

Vláda dodržela slib a schválila zvýšení platů ve zdravotnictví. Část lékařů se od ledna přesune do vyšších platových tříd

Návrh změny nařízení vlády o katalogu prací ve veřejných službách a správě, který má v gesci Ministerstvo práce a sociálních věcí, byl dnes schválen. Úpravy se týkají navýšení platových tříd lékařů, ale také zubařů a farmaceutů. Nařízení vlády vychází z dohody se zástupci lékařů. Katalog prací je výčtem prací zařazených do platových tříd u jednotlivých povolání, což se odráží i v platovém ohodnocení. Schválené změny lépe zohledňují vazbu na vzdělání. Od ledna tak například lékaři po absolvování fakulty nebo dalšího vzdělání budou zařazeni do vyšších platových tříd, čímž se zvýší i jejich platový tarif.

CELÁ ZPRÁVA (Soubor PDF)

(tz-mpsv)


 

Ministerstvo zdravotnictví představilo novelu zákona o ochraně veřejného zdraví

Ve středu 13. prosince proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, na které zástupci Ministerstva zdravotnictví představili novelu zákona o ochraně veřejného zdraví. Hlavním cílem této novely je restrukturalizace hygienické služby, snížení byrokracie a celkově efektivnější fungování ochrany a podpory veřejného zdraví v České republice.

Novela zákona navrhuje především tři roviny úprav. V první rovině se jedná o restrukturalizaci orgánů ochrany veřejného zdravé ČR. Druhá a třetí rovina obsahují řádné ukotvení hygienických registrů a odstranění obsoletních a nadbytečných byrokratických povinností.

„Předložením této novely naplňujeme další bod programového prohlášení vlády, a to nejen v oblasti zdravotnictví, ale díky rušení zbytečných povinností a papírování také v oblasti debyrokratizace. Vracíme se s tím také k principu aktivní podpory veřejného zdraví a prevence, jakožto jednoho z hlavních úkolů hygienické služby v ČR. Tato podpora veřejného zdraví bude efektivní a bude ji koordinovat Rada vlády pro veřejné zdraví,” uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Současné zkušenosti ukazují, že celý systém ochrany veřejného zdraví je nezbytné zefektivnit tak, aby v případě celostátních hrozeb veřejného zdraví byl maximálně akceschopný a průběžně probíhala i efektivní kooperace s nadnárodními zdravotnickými orgány (např. ECDC, ECHA či WHO). Zároveň lépe propojuje činnost všech orgánů ochrany veřejného zdraví (včetně Státního zdravotního ústavu) a umožňuje jejich lepší vzájemnou koordinaci.

„Nový systém Státní hygienické služby přinese efektivnější komunikaci, fungování a řízení nejen běžné, ale i mimořádné agendy hygienické služby. Krajský systém hygienických stanic nicméně bude zachován pod vedením ústředního ředitele Státní hygienické služby,” řekla hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že po vypořádání připomínek meziresortního připomínkového řízení, které bylo zahájeno dne 8. 12. 2023, legislativní materiál předloží na jednání komisím legislativní rady vlády a na jednání vlády do konce března 2024.

„K dosažení shody se všemi dotčenými aktéry byla vedena velmi intenzivní jednání a ve snaze o maximální shodu byla do vnitřního připomínkového řízení zahrnuta i připomínková místa, která se standardně účastní až pozdější fáze připomínkování. Drtivá většina připomínek byla zapracována do návrhu,” uzavřel náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

(tz-mz)


 

Ve 3. čtvrtletí letošního roku byl zjištěn jeden případ diskriminace

(Praha, 13. prosinec 2023) Česká obchodní inspekce pokračovala v kontrolách dodržování zákazu diskriminace spotřebitele. Ve 3. čtvrtletí tohoto roku provedla 35 kontrol a podezření na diskriminaci zjistila v jednom případě.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-čoi)


 

Jihočeské skibusy jako každý rok vyráží do zimních destinací

V letošní zimní sezoně vyjedou na své trasy opět zimní spoje čtyř linek, které umožňují přepravu zimního vybavení. V provozu budou od 16. prosince 2023 do 17. března 2024 a spojí většinu velkých regionálních měst se zimními destinacemi Jihočeského kraje.

„Konkrétně se jedná o Lipenskou linku č. 190, která zajišťuje spojení z Českých Budějovic a Českého Krumlova do Lipna nad Vltavou. Tato linka kromě víkendového provozu pojede i v období jarních prázdnin pro tyto dva okresy. Druhá, Šumavská linka č. 680 spojuje České Budějovice, Prachatice a Vimperk se šumavským Zadovem, skibusy budou jezdit ve víkendovém provozu. Třetí, Táborsko – šumavská linka č. 280 spojí Tábor, Písek, Strakonice, Vimperk se zimním centrem Kvildou a tyto spoje budou jezdit v rámci víkendového provozu. Poslední, Novohradská linka letošního systému je tvořena kombinací linek 125 a 168, a zajistí dopravu z Českých Budějovic přes Trhové Sviny na Hojnou Vodu v Novohradských horách, kde se nachází upravené stopy pro běžecké lyžování,“ vysvětlil náměstek jihočeského hejtmana pro dopravu Antonín Krák s tím, že spoje umožňující přepravu zimního vybavení budou v provozu i o víkendu.

Pro lyžaře, kteří využijí skibusy a prokáží se u pokladny platným jízdním dokladem, je připraven zajímavý bonus. Získají slevu z jednodenního skipasu a to 30 % ve Skiareálu Lipno a 20 % ve SKI Areálu Kvilda a Lyžařském areálu Zadov (Areál Kobyla, Lanová dráha Zadov-Churáňov, Vleku Nové Hutě).

„Pojďte využít svůj volný čas k aktivnímu odpočinku v jedné z krásných zimních destinací Jihočeského kraje. Máme pro Vás připravenou nabídku Jihočeských skibusů, které Vás dopraví přímo do lyžařských areálů. Předložením jízdenky z našich skibusů nebo jednodenní jízdenky JIKORD plus získáte atraktivní slevy na skipasy“, dodal náměstek Krák.

Podrobné informace o zimních autobusových spojích a nabízených slevách na skipasy lze nalézt na stránkách www.jihoceskajizdenka.cz/skibusy/

(tz-jč)


 

Většinu cizinců pobývajících v Česku tvořili Ukrajinci

Koncem roku 2022 dosáhl počet cizinců legálně pobývajících na našem území rekordního počtu 1 116 tisíc osob. Jejich podíl na celkové populaci tak vzrostl na 10,3 %. Přes 600 tisíc cizinců pocházelo z Ukrajiny, většinou se jednalo o válečné uprchlíky.

„Meziroční přírůstek cizinecké populace činil v roce 2022 celkem 455 tisíc osob a výraznou měrou se na něm podíleli cizinci s některým z typů přechodného pobytu. Šlo přitom převážně o válečné uprchlíky z Ukrajiny, kteří u nás hledali dočasnou ochranu,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

„Občané Ukrajiny k nám začali přicházet již počátkem 90. let minulého století zejména za prací, jejich počty však byly v té době nízké. Postupem času se navýšily až na 636 tisíc registrovaných osob koncem roku 2022. Podíl ukrajinských občanů tak dosáhl téměř šesti desetin z celkového počtu cizinců u nás,“ upozorňuje Jarmila Marešová, odbornice na migraci z oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostí ČSÚ.

Ukrajinští občané tvoří tradičně významnou skupinu na našem trhu práce. „Ke konci roku 2022 evidovaly úřady práce na území České republiky celkem 270 tisíc ukrajinských občanů v postavení zaměstnanců. Jejich počet se tak meziročně zvýšil o 38 %,“ doplňuje Dalibor Holý, ředitel odboru statistky zaměstnanosti a rovných příležitostí ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/vetsinu-cizincu-pobyvajicich-v-cesku-tvorili-ukrajinci

(tz-čsú)


 

Lednová valorizace a valorizační oznámení

Pravidelná valorizace zvýší od 1. ledna 2024 důchody přiznané před tímto dnem o 360 Kč. Valorizace se bude týkat všech druhů důchodů (starobních, invalidních, vdovských/vdoveckých i sirotčích). Změnu provede Česká správa sociálního zabezpečení automaticky, není potřeba o ni žádat. Nově budou valorizační oznámení příjemcům jednoho druhu důchodu poukazovaného na bankovní účet zaslána elektronicky prostřednictvím „zprávy pro příjemce“. Díky tomu dojde k úspoře téměř 45 mil. Kč.

CELÁ ZPRÁVA (Soubor PDF)

(tz-čssz)


 

Co nás čeká s rokem 2024? MPSV přináší kompletní souhrn nejen legislativních novinek, které příští rok vstupují v platnost

Se začátkem nového roku 2024 (případně v jeho průběhu) začíná platit řada změn z působnosti Ministerstva práce a sociálních věcí, které ovlivní primárně státní sociální podporu, péči o děti a důchodový systém. Úpravy se chystají také v oblasti trhu práce a podpory v nezaměstnanosti. Nadále zároveň MPSV pokračuje v rozsáhlé digitalizaci resortu, což přinese zjednodušení a urychlení dosud nastavených procesů, a to jak ze strany klienta, tak i úředníků.

CELÁ ZPRÁVA (Soubor PDF)

(tz-mpsv)


 

Meziroční pokles sňatků i narozených byl více než desetiprocentní

Počet obyvatel České republiky se během prvních devíti měsíců letošního roku zvýšil o 54,7 tisíce na 10,88 milionu. Saldo zahraniční migrace dosáhlo 68,0 tisíce, zatímco bilance přirozené měny byla záporná, a to −13,3 tisíce. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku bylo výrazně méně živě narozených dětí a sňatků. Meziročně ubylo také zemřelých a rozvodů.

„Během prvních tří čtvrtletí letošního roku vstoupilo do manželství 41,5 tisíce párů snoubenců. Ve srovnání se stejnou částí roku 2022 je to o 14 % méně. K úbytku sňatků došlo jak u svobodných, tak u rozvedených osob, a to obdobnou měrou,“ říká Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/pohyb-obyvatelstva-1-3-ctvrtleti-2023

(tz-čsú)


 

Výdaje na výzkum ze státního rozpočtu stagnují

Ze státního rozpočtu bylo v roce 2022 na výzkum a vývoj vynaloženo 38,5 miliardy korun, což představovalo 0,57 % hrubého domácího produktu. Jedná se o nejnižší podíl od roku 2010. Meziročně výdaje státu na výzkum a vývoj vzrostly o 0,5 %, při zohlednění inflace však došlo k propadu tohoto financování.  

„Podíl výzkumu a vývoje na celkových výdajích státního rozpočtu se v Česku snižuje pátým rokem v řadě, a to z nejvyšší hodnoty 2,4 % v roce 2017 na 1,9 % v roce minulém,“ uvádí Václav Sojka z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/vydaje-na-vyzkum-ze-statniho-rozpoctu-stagnuji

(tz-čsú)


 

Stavbu a rekonstrukci dvou nádrží dokončily v jižních Čechách Lesy ČR

Hradec Králové, 12. prosince 2023 – Dalšími projekty, které pomohou lesy adaptovat na klimatickou změnu, jsou právě dokončená rekonstrukce nádrže Rybná u rakouských hranic a zcela nová nádrž Voprava na Táborsku. Lesy ČR na ně vyčlenily 12,7 milionů korun. Nyní se obě nádrže napouštějí.

Nádrž Rybná se v lesích u Českých Velenic v oblasti zvané Vitorazsko vybudovala v 60. letech minulého století https://mapy.cz/VN Rybna. Po rekonstrukci pojme na 3,3 hektarech 47 tisíc metrů krychlových vody. „Nový je bezpečnostní přeliv i spodní výpust, upravili jsme i 130metrovou hráz. Stavbě musely ustoupit náletové dřeviny. Ty ale nahradily vzrostlé duby vysazené na svahu hráze,“ řekl David Paštyka, správce toků pro oblast povodí Vltavy z Lesů ČR. V nádrži se chovají ryby a je biotopem řady chráněných rostlin, jako je například ďáblík bahenní, bazanovec kytkokvětý, vachta trojlistá či leknín bělostný.

Na místě někdejšího historického rybníka s torzem hráze i bezpečnostního přelivu letos postavily Lesy ČR zcela novou nádrž Voprava https://mapy.cz/VN Voprava. V lesích mezi obcemi Zárybničná Lhota a Chýnov, západně od osady Stříbrné Hutě na Táborsku zadrží na 1,3 hektarech až 14 600 metrů krychlových vody. „Při stavbě jsme odhalili původní dřevěnou výpust historického rybníka se dřevěnými jímkami, konstrukcemi pro převádění vody i torzem náhonu. Archeologové původní výpusť vyzvedli, zakonzervovali a umístili s informační tabulí k hrázi jako připomínku technického umu našich předků,“ uvedla Zuzana Koutenská, správkyně toků pro oblast povodí Vltavy z Lesů ČR.

Oba projekty spolufinancované Ministerstvem zemědělství ČR podnik dokončil v rámci vlastního programu Vracíme vodu lesu www.vracimevodulesu.cz.

(tz-lčr)


 

ČOI zajistila ve 3. čtvrtletí téměř dva a půl tisíce kusů padělků v hodnotě originálů za téměř 3 miliony korun

(Praha, 12. prosinec 2023) Česká obchodní inspekce pokračovala v kontrolách dodržování zákazu prodeje padělků. Ve třetím čtvrtletí roku 2023 inspektoři ČOI uskutečnili 146 kontrol a u 117 kontrol zjistili porušení obecně závazných předpisů (80,14 %), u 61 kontrol bylo zaznamenáno porušení zákazu nabízení za účelem prodeje, prodeje a skladování výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví, což v procentuálním vyjádření představuje 41,78 %. Celkem zajistili 2 397 kusů padělků v ceně originálů 2 915 724 Kč.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-čoi)


 

Vysoký krevní tlak trápí víc než milion klientů VZP

Hypertenzi, tedy vysoký krevní tlak, lze považovat za jednu z civilizačních chorob, které lze ovšem v 90 % předcházet zdravým životním stylem. Vloni se s vysokým krevním tlakem léčilo přes 1,2 milionů klientů VZP a jejich léčba stála 3,6 miliardy korun. V nákladech přitom není zahrnuta léčba dalších souvisejících nemocí.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-vzp)


 

Lidl navýší mzdy

Společnost Lidl od 1. ledna 2024 navyšuje mzdy všem svým zaměstnancům na provozních pozicích v prodejnách i skladech a od 1. března 2024 také v administrativě. Tímto krokem chce Lidl poděkovat svým zaměstnancům za dosavadní úsilí, vysoké pracovní nasazení a loajalitu. Lidl na navýšení mezd vyčlení 600 000 000 Kč.

Společnost Lidl se rozhodla navýšit mzdy zaměstnancům z prodejen, logistických center i na centrále společnosti. „Jsem si vědom ekonomických výzev, ve kterých se trh v současné době pohybuje, ale to nic nemění na skutečnosti, že Lidl již mnoho let pracuje na tom, aby byl první volbou pro zaměstnance. Nabízí vysoké mzdy a bohatý balíček doplňkových benefitů. Jsem hrdý na týmovou práci všech zaměstnanců společnosti Lidl Česká republika. Dnes bych rád poděkoval každému kolegovi za nasazení a s radostí oznamuji navýšení mezd. Naše pozice na trhu je společným úspěchem nás všech!“ vysvětluje generální ředitel společnosti Lidl Adam Miszczyszyn.

Od 1. ledna 2024 dojde k trvalému navýšení mezd u provozních pozic. „Lidl má dlouhodobě pověst odpovědného zaměstnavatele a naším cílem je i nadále tento závazek plnit a podpořit naše zaměstnance, a proto bude na navýšení mezd vyčleněna částka 600 000 000 Kč,“ doplňuje Adam Miszczyszyn. Dlouhodobě atraktivní pracovní prostředí v Lidlu si zároveň vysloužilo prestižní ocenění a Lidl Česká republika se tak stal držitelem certifikace Top Employer 2023 v kategorii Česká republika i v kategorii Evropa.

Lidl dále poskytuje svým zaměstnancům mnohem více benefitů. Každý zaměstnanec má nárok na 25 dní dovolené a za každý odpracovaný rok jeden den navíc. Po 5 letech má každý náš zaměstnanec nárok na celkem 30 dní dovolené. Společnost Lidl nezapomíná ani na rodiče malých dětí. Ti mohou čerpat placené volno na první školní den svého prvňáčka. Novopečeným tatínkům Lidl doplácí čerpanou otcovskou dovolenou do výše jejich smluvní mzdy. Dlouholetým benefitem je pak mimo jiné Multisport karta, příspěvek na penzijní pojištění, stravenkový paušál ve výši 100 Kč či vitaminové, mikulášské nebo vánoční balíčky. Od letošního roku mohou zaměstnanci využít také systém na podporu zaměstnanců v podobě bezplatného důvěrného poradenství v psychologické, právní i finanční oblasti.

(tz-lidl)


 

Část praktiků už nemá čím očkovat proti chřipce . Zájem o vakcíny byl rekordní

Prosinec je stále vhodnou dobou na očkování proti chřipce. Jenže od některých lékařů zájemci slyší: „Vakcíny nemáme a už mít nebudeme.“ Do Česka na tuhle sezónu mířilo 920 tisíc dávek tohoto očkování a letos o ně byl zvýšený zájem.

CELÝ ČLÁNEK


 

Na nemoci srdce se v ČR umírá pořád nejvíce. Lékaři volají po změně.

Praha 11. prosince 2023 (PROTEXT) – Až o 20 procent Čechů umírá na nemoci srdce více než ve Francii. Přitom jim mohou předcházet včasnou léčbou a prevencí.

Zatímco se snižují počty úmrtí na akutní infarkt myokardu, zvyšují se na srdeční selhání, arytmii, onemocnění chlopní a ischemickou chorobu srdeční. Právě ta je v Česku nejčastější příčinou úmrtí. Celkový počet českých pacientů s nemocemi srdce vzrostl za uplynulou dekádu zhruba o 12 procent na téměř tři miliony v roce 2022. Přitom jim mohou předcházet včasnou léčbou a prevencí.

Lékaři upozorňují, že Češi svůj zdravotní stav negativně ovlivňují sami – málo se hýbou a nesportují, mají špatnou životosprávu, kouří a pijí pivo. “A právě to spolu s genetickou zátěží významně přispívá k vysokým počtům onemocnění srdce a cév,” vysvětluje uznávaný kardiolog, profesor Miloš Táborský, přednosta 1. interní kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. Ve srovnání s Francií, Dánskem nebo Holandskem umírá na nemoci srdce na 100 tisíc obyvatel téměř o 20 procent Čechů více a v počtu úmrtí na ischemickou chorobu srdeční, při níž do srdce neproudí dostatek kyslíku kvůli zúžení věnčitých tepen, zaujímají Češi dokonce již páté místo.

Inovativní léčba do všech koutů Česka

Že je hlavním problémem ČR nedostatečná prevence, dává za pravdu i místopředseda České kardiologické společnosti, profesor Aleš Linhart. “Zní to paradoxně, neboť máme velkorysý systém preventivních prohlídek, který funguje relativně velmi dobře. Limity však máme například v dostupnosti úhrady některých léčiv pro časná stadia onemocnění, obrovské rezervy jsou ve vzdělanosti populace o rizicích, a to zejména u mladých lidí,” říká profesor Linhart a dodává: “Narůstající procento lidí s nadváhou nebo obezitou, nedostatek pohybu, vysoký podíl kuřáků a nevhodné stravování spolu s vysokou konzumací alkoholu jsou jednou z oblastí, kde jsme na tom v mezinárodním srovnání extrémně špatně.”

Česká kardiologická společnost proto zpracovala revizi Národního kardiovaskulárního plánu (NKP). Ten má stanovit nová pravidla, jak a kde mají být pacienti léčeni. Příčinám a řešením se věnovala i nová analýza Centra ekonomických a tržních analýz (CETA). Kardiologové věří, že jejich plán poskytne Česku vizi o diagnostice a léčbě nejen pro ně samotné, ale i pro praktické lékaře a specializovaná zdravotnická centra. Kromě zvýšení prevence u většinové populace má zlepšit přístup pacientů k inovativní léčbě, aby jim mohli předepisovat některá dlouhodobě používaná léčiva i ambulantní specialisté a praktičtí lékaři a celý systém se navíc digitalizoval. Aby byla moderní a včasná léčba dostupná rovnoměrně a dostala se i do některých odlehlejších koutů republiky, jaké jsou například v Karlovarském, Jihočeském a Zlínském kraji a na Vysočině, které na tom v současnosti nejsou tak dobře.

Až 126 miliard korun za léčbu

“Při srovnání české populace s našimi evropskými sousedy vidíme, že nejsme příliš fyzicky aktivní, čtvrtina populace kouří, zato jsme šampiony ve spotřebě soli a alkoholu i kalorií na hlavu. Přitom i malé změny mohou znamenat významný prospěch. Vše musí začít tím, že v tomto směru budou mít všichni dostatek informací,” apeluje kardiolog, profesor Michal Vrablík z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice. Plošné kampaně mohou podle něj doplnit individuálními konzultacemi v rámci preventivních prohlídek, jež však nyní využívá jen polovina z lidí.

Analýza CETA ukázala i na ekonomické dopady nemocnosti srdce a cév. V ČR šplhají až ke 125,5 miliardám korun ročně. Stát bude podle CETA muset přistoupit k řadě změn: lépe organizovat péči o kardiaky, zlepšit přístup k prevenci a informacím a umožnit včasné nasazení moderní léčby pacientům. Ekonomové věří, že po zavedení opatření se počet nemocí srdce a cév postupně začne snižovat. Dosáhnout toho se však podle ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Davida Koláře podaří jen tehdy, až se onemocnění srdce a cév stanou nejen politickou prioritou, která přesáhne jedno volební období. “Ale také ekonomickou a medicínskou, jež umožní racionálně využívat všechny dostupné nákladově efektivní technologie včetně těch nejmodernějších,” dodal šéf AIFP Kolář.


 

Proti infekcím bojují i krvetvorné kmenové buňky

Lidské tělo má účinný systém prevence a boje proti infekcím, který zajišťují imunitní buňky. Výzkum vědců z Ústavu molekulární genetiky AV ČR ukázal, že kromě nich na akutní ohrožení reagují i krvetvorné kmenové buňky. Odborníci to potvrdili zatím na zvířecích modelech. Poznatky by v budoucnu mohly pomoci pochopit, jak optimalizovat imunitní reakce a předcházet sepsi.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr))


 

Ceny vývozu a dovozu v říjnu meziročně klesly

V říjnu 2023 vývozní ceny meziměsíčně rostly o 0,3 %, meziročně klesly o 2,2 %. Dovozní ceny se meziměsíčně zvýšily o 0,8 %, meziročně klesly o 6,5 %. Hodnota směnných relací byla meziměsíčně 99,5 %, meziročně 104,6 %.

„V říjnu byly ceny vývozu a dovozu významně ovlivněny vývojem kurzu koruny vůči euru a dolaru. Ceny ve vývozu meziměsíčně rostly o 0,3 % a v dovozu o 0,8 %. Meziročně se ceny ve vývozu snížily o 2,2 % a ceny v dovozu o 6,5 %,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyvozu-a-dovozu-zbozi-rijen-2023

(tz-čsú)


 

Meziroční cenový růst v listopadu zpomalil

Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,1 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména růstem cen v oddíle bydlení, který byl částečně kompenzován poklesem cen v oddíle doprava. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v listopadu o 7,3 %, což bylo o 1,2 procentního bodu méně než v říjnu.

„Spotřebitelské ceny v listopadu zpomalily svůj meziroční růst na 7,3 %. Oslabení meziročního cenového růstu bylo zaznamenáno ve většině oddílů spotřebního koše, nejvýraznější pak u potravin a bydlení. V oddíle doprava ceny meziročně klesly, a to především díky nižším cenám pohonných hmot,” uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Bez započtení vlivu „Úsporného tarifu“ do indexu spotřebitelských cen v roce 2022 by meziroční cenový růst dosáhl hodnoty 4,7 %.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-spotrebitelskych-cen-inflace-listopad-2023

(tz-čsú)


 

Bělozubka tmavá objevena na dalším místě – díky veřejnosti. Výzva k mapování pokračuje

Deset dní mapovali vědci výskyt bělozubky tmavé, nového druhu v české fauně, na Chebsku. Podzimní monitoring doprovázela výzva, aby lidé pomohli a posílali fotografie odchycených nebo nalezených bělozubek a rejsků, zkrátka všech „podezřelých“ drobných savců. Díky veřejnosti se podařilo na mapu výskytu bělozubky tmavé už jednu lokalitu přidat. Další čtyři vzorky z jiných míst čekají na genetické analýzy a ověření.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

 

(tz-e.on)


 

Nová zelená úsporám Light se po vánoční přestávce otevře v půlce ledna ještě většímu okruhu domácností. Program budou moci využít i rodiny pobírající přídavek na dítě

Úspěšný program pro seniory a domácnosti s nižšími příjmy letos podpořil 50 tisíc žadatelů částkou bezmála 6 miliard korun. Domácnosti díky zateplení, výměně oken a vchodových dveří i solárnímu ohřevu vody významně ušetří na výdajích za energie už letos a dál i v příštích letech. Kvůli nutnému navýšení alokace a rozšíření okruhu žadatelů je program na krátkou dobu pozastaven a s tří miliardovým vkladem bude 17. ledna 2024 opět spuštěn. Škála podporovaných opatření zůstává stejná. Zpřesní se pouze některé podmínky, které především seniory ochrání před instalací nekvalitních výrobků s minimálním efektem úspory.

Příjem žádostí v programu Nová zelená úsporám Light byl spuštěn 9. ledna 2023 a hned na startu vyvolal velkou vlnu zájmu ze strany žadatelů. Původně alokovaná částka ve výši 1,5 miliardy korun byla několikrát navyšována až na současných 6 miliard korun.

„Zájem o program NZÚ Light předčil naše očekávání a potvrdil, že podpora úsporných opatření pro nízkopříjmové domácnosti byla, je, a i nadále bude významnou součástí boje proti snižování životní úrovně těch nejzranitelnějších skupin obyvatel v souvislosti s rostoucími cenami energie. A do budoucna ještě více než tomu bylo dříve,“ připomíná ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a pokračuje: „Přínosy programu jsou ohromné. Domácnosti, které využily dotaci na zateplení, ušetřily na vytápění v průměru téměř sedm tisíc korun ročně, pokud s pomocí dotace instalovaly i solární ohřev vody, ušetřily dalších pět tisíc korun. A další roky budou šetřit dál.“

Dotace byla doposud určena pro příjemce starobního důchodu, pro lidi se třetím stupněm invalidity a pro domácnosti pobírající příspěvek na bydlení.

„Těší nás, že cestu k dotaci si našly desetitisíce seniorů a tisíce rodin pobírajících příspěvek na bydlení, kteří díky zateplení a solárnímu ohřevu vody již dnes platí méně za elektřinu a plyn. Přispěla k tomu i poradenská síť zástupců místních akčních skupin (MAS) a energetických konzultačních a informačních středisek (EKIS), kterou jsme vytvořili s vědomím, že podání žádosti, které je možné pouze elektronicky, a hlavně vytipování vhodných opatření pro každý dům, by mohlo být pro část oprávněných žadatelů obtížné. Tuto poradenskou síť neustále rozšiřujeme, abychom díky ní i v pokračující etapě programu mohli pomoci dalším ohroženým domácnostem realizovat úsporná opatření,“ říká Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Nová zelená úsporám Light nabízí dotace na rychlé a snadno realizovatelné renovace zahrnující zateplení fasády, podlahy, střechy, stropu, výměnu oken a vchodových dveří a instalaci solárních systému na ohřev vody. Peníze jsou žadatelům vypláceny zálohově předem a mohou pokrýt až 100 % vynaložených nákladů. Dobře nastavené parametry dotace zajišťují dostupnost finančních prostředků pro domácnosti, které by z finančních důvodů nedosáhly na standardní program Nová zelená úsporám.

„Podpora seniorů a domácností s nižšími příjmy bude i nadále pokračovat. Z výnosů emisních povolenek v Modernizačním fondu vyčleníme další tři miliardy korun a nabídneme je více zájemcům. Okruh oprávněných příjemců dotace rozšíříme o rodiny, které pobírají přídavky na děti,“ informuje ministr Petr Hladík.

„Díky chystanému rozšíření NZÚ Light by na tuto dotaci mohlo od 17. ledna 2024 nově dosáhnout dalších až sto tisíc domácností, které sice čerpají přídavek na dítě, ale protože nepobírají příspěvek na bydlení, nemohli si až dosud o dotaci zažádat.  Série chytrých a rychlých opatření v podobě zateplení, výměny oken, dveří nebo investice do solárního ohřevu vody, se kterou jim může až ze 100 % pomoci tento dotační program, bude pro tyto rodiny výraznou úsporou nákladů za energie na dlouhé roky dopředu. Měsíčně pak mohou uspořit i několik tisíc,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Od 17. ledna 2024 budou moct o finanční prostředky na jednoduché renovace a solární ohřev požádat i rodiny pobírající přídavky na děti. Žadatelé mohou čerpat až 150 tisíc korun na zateplení zahrnující i výměnu oken a vchodových dveří a 90 tisíc korun na instalaci systému na solární ohřev vody s novou akumulační nádrží (bojlerem), nebo 60 tisíc korun na systém bez nové akumulační nádrže.

V případě solárního ohřevu vody budou přesněji definovány nároky na instalované systémy. Požadována bude větší plocha termických solárních panelů a vyšší minimální instalovaný výkon fotovoltaických panelů. V případě termického i fotovoltaického systém bude povinná ochrana proti opaření a přepnutí na bivalentní zdroj ohřevu v případě nedostatečného výkonu fotovoltaického systému bude automatické (nikoliv manuální). Zpřesní se také požadavky na kvalitní montáž oken a dveří, aby byla v souladu s normou ČSN 74 6077.

„Bohužel se ukazuje, že některé firmy zneužívají obzvlášť zranitelné skupiny obyvatel. Nabízejí instalaci sestav pro solární ohřev vody, které mají zanedbatelný dopad na úspory energie, využívají stávající bojlery s nevhodným topným tělesem, u kterého je efekt ohřevu z fotovoltaiky minimální,“ konstatuje Petr Valdman. Nově proto bude nutné navrhnout celý fotovoltaický systém tak, aby za běžných podmínek v období jara až podzimu efektivně ohřál dostatečné množství teplé vody s pomocí sluneční energie.

Nezapomínáme na bytové domy

Podpora se dále rozšiřuje na byty v bytových domech ve vlastnictví SVJ a bytových družstev. Bude se vztahovat na výměnu oken v těch bytech, ve kterých nebyly okna vyměněna v rámci celkové rekonstrukce domu. „Pokud například SVJ rozhodlo a zrealizovalo výměnu oken v bytovém domě, ale zbyla nízkopříjmová domácnost, která bohužel neměla dostatek financí a okna tím pádem vyměnit nemohla, tak tato domácnost od nás nyní dostane příspěvek, aby mohla i ona výměnu oken dokončit. Peníze je navíc možné získat formou zálohy předem,“ popsal ministr Hladík.

Poradenství zdarma pokračuje

I v nové etapě bude žadatelům samozřejmě k dispozici rozsáhlá poradenská síť specialistů z MAS a EKIS. Jejich úlohou bude i nadále asistence při výběru úsporných opatření, podání a administraci žádostí, doložení realizace a též pomoc při jednání s realizačními firmami.

„Důrazně doporučujeme žadatelům konzultovat smlouvy o instalaci solárních systémů s našimi poradci z MAS a EKIS ještě před jejich podpisem,“ upozorňuje Petr Valdman a dodává: „Na stránkách programu najdou žadatelé spotřebitelská desatera správné instalace fotovoltaických a fototermických systémů, která obsahují celou řadu rad a doporučení. Chceme, aby se v celé problematice lépe orientovali.“

(tz-mžp)


 

Povinný sběr textilu začne platit od roku 2025. První volbou by ale měla být cirkulární druhá šance

Staré oblečení, boty nebo bytové textilie ve velké míře stále končí v černých popelnicích a později na skládkách. Aby se snížilo množství odložených textilií, budou od začátku roku 2025 obce povinně zřizovat místo, na kterých mohou občané nepotřebný textil a obuv odložit. V budoucnu na náklady spojené se sběrem a svozem budou obcím přispívat samotní výrobci. Tato povinnost je nyní projednávána v rámci revize směrnice o odpadech, po jejím schválení bude do tohoto zákona transponována.

Doposud jsou kontejnery na textil umístěny zhruba na 10 000 místech po celé České republice. Zákon o odpadech, který byl schválen v roce 2020, udává povinnost obcím zřídit sběrné místo. Co ovšem nebylo minulou vládou vyřešeno, je financování sběrné sítě, separace a následná recyklace. Textil je vhodnou komoditou pro systém rozšířené odpovědnosti výrobce (EPR), který spočívá v tom, že výrobce nese odpovědnost za vyrobený produkt až do konce jeho životnosti a podílí se na financování za jeho další nakládání. Pokud ale dojde ke smíchání textilií s jinými odpady, například v popelnici na směsný odpad, možnost oddělení a efektivní recyklace se snižuje. Ministerstvo proto při přípravě EPR systému na textil bude prověřovat možnou variantu, která by umožnila sběr textilu i na vybraných prodejních místech. Jednalo by se tak o sběr ve veřejné síti v rámci obcí a zároveň u povinných míst. Takto již funguje sběr elektroodpadu nebo baterií.

„Jsem v první řadě zastáncem cirkularity a podporuji opětovné užívání jakékoliv věci nebo materiálu. Pokud ale věc už dosloužila, měli bychom ji umět efektivně zrecyklovat. V současnosti není separace textilu povinná, v černé popelnici se smísí s ostatním odpadem, a tak se možnost recyklace výrazně snižuje. Až bude mít každá obec vlastní sběrné místo, bude pro občany jednodušší textil separovat,” vysvětluje ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Česko trpí neustále rostoucím objemem textilního odpadu. „Stojí za ním zejména levná produkce spojená s vysokou spotřebou nejen oblečení, ale i zdrojů. Textil je jeden z odpadových toků, na který nebyl kladen žádný třídící nebo recyklační cíl. Stal se tak přirozeně černým pasažérem odpadového hospodářství. Obce by k separovanému sběru textilu měly přistupovat stejně, jako je to nyní s dalšími tříděnými složkami, kterými jsou plasty, sklo, kovy nebo papír. U větších měst doporučujeme rozmístění sběrných nádob v ulicích, u těch menších je možné zřídit toto místo na sběrném dvoře nebo využít pytlový sběr,“ uvádí vrchní ředitel sekce ochrany životního prostředí MŽP David Surý.

Například ve Francii již systém rozšířené odpovědnosti výrobce funguje. Poplatek za jeden kus prodaného oblečení je zhruba jedna koruna, což při prodaném množství cca 288 milionů kusů textilu se jedná o výnosy cca 288 mil. Kč. Tyto finanční prostředky budou obcím přerozděleny podle počtu obyvatel.

„Když mluvíme o cirkularitě textilu, třídění je druhý ze tří kroků. První krok je u samotných výrobců textilu, kdy je důležité se zaměřit na kvalitu materiálu, design výrobku či jeho opravitelnost. Tam to všechno začíná. Druhý krok je právě zmiňované třídění, které je nesmírně důležité. V Institutu cirkulární ekonomiky (INCIEN) se odpadům dlouhodobě věnujeme, děláme ročně desítky odpadových analýz ve firmách, na velkých sportovištích, festivalech, a právě i v obcích, takže vidíme, jak často je textil v komunálním odpadu zastoupen. Třetí krok jsou pak inovace, kterým se snažíme v INCIENu také dlouhodobě věnovat, abychom firmám ukázali, že je to spíše příležitost, nežli povinnost. Jedná se například o digitální štítky, úplné informace o tom, co se v textilu nachází, nebo recyklace z vlákna na vlákno,“ dodává ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky (INCIEN) Michaela Kloudová.

„Ročně se podle expertních rozborů MŽP v tuzemsku vyhodí okolo 180 tisíc tun textilu. Tvoří asi 3-4 % odpadu v černých popelnicích. Zřízením sběrných míst v obcích se uleví třídicímu systému a bude možné textil recyklovat efektivněji,” doplnil podstatná data ministr Hladík. V současnosti funguje dobrovolný sběr textilu, který provozují neziskové organizace i soukromé firmy, obsah kontejnerů se převeze do třídicího centra, kde je znovu rozdělen a použitelné oblečení putuje například do charitativních obchodů nebo k nízkopříjmovým skupinám obyvatel.

Nepotřebný textil je také možné darovat charitativním organizacím napřímo. „Zaměstnanci Ministerstva životního prostředí mají možnost vyměnit své oblečení a boty ve swapu, který jednou za půl roku probíhá přímo u nás v budově. Oblečení, které zůstane bez majitele, putuje na dobročinné účely. Letos jsme z podzimního swapu podpořili Klub svobodných matek, a to skoro sto kily oděvů a bot,“ představuje cirkulární a charitativní aktivity ministerstva životního prostředí ministr Hladík.

Ministerstvo životního prostředí dále podporuje předcházení vzniku textilního odpadu, a to zejména v rámci budování tzv. re-use center nebo pointů, které bývají umístěny na sběrných dvorech. Do těchto míst mohou lidé přinést věci včetně textilu, pro které již doma nemají využití, a dát jim tak šanci na druhý život. Kromě textilu je možné v těchto centrech sehnat například výrobky s ukončenou životností, jakými jsou například nábytek, hračky nebo drobné elektrospotřebiče. Zřizování center tohoto typu může pomoci obcím snížit náklady na odstraňování odpadů, nakupující mohou ušetřit peníze a výhodou je i vznik pracovních míst.

„Udržitelnost a cirkulární ekonomika je jeden ze tří hlavních pilířů Kampusu Hybernská. Textilu a jeho opětovnému využití se věnujeme i během našich workshopů, například v Ateliéru nebo Cirkulární dílně. V Cirkulárním hubu organizujeme swapy a přednášky, které vzdělávají a podporují veřejnost k samotné praxi. Nabízíme i možnost využít naši Knihovnu věcí, kde je možné si za drobný poplatek zapůjčit vybavení, které běžně doma nepotřebujeme každý den, a sdílet ho tak s ostatními. Díky finančnímu přispění Magistrátu hlavního města Prahy se udržitelnost propisuje i do samotného provozu Kampusu, například na splachování využíváme dešťovou vodu a připravujeme také realizaci modrozelené infrastruktury,“ dodává ředitelka Kampusu Hybernská Ema Pospíšilová.

Aktuální novela zákona o obalech, která se primárně věnuje povinnému zálohování, je nyní v mezirezortním připomínkovém řízení. Novela obsahuje zahrnutí reklamních letáků do systému likvidace k obalové složce papírového odpadu. Ty zahlcují modré kontejnery, ale nijak se nepodílí na nákladech, které obcím generují. Zatímco obalový papír nebo lepenka musí platit poplatky, letáky nikoliv. Ministerstvo životního prostředí proto v příštím roce představí teze zákona, který rozšíří povinnost výrobců nově o plastové výrobky, jako jsou hračky, domácí a zahradní potřeby, nábytek, matrace nebo ploché sklo. Tato systémová změna přenese zodpovědnost za likvidaci odpadů od obcí k těm, kteří odpad skutečně produkují, tj. spotřebitelé a zákazníci. Novela bude představena v rámci zákona o výrobcích s ukončenou životností.

(tz-mžp)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře