ZDENĚK KUTIL: Co se nám na Jaroslavě Martanové nelíbí a proč jsme...

ZDENĚK KUTIL: Co se nám na Jaroslavě Martanové nelíbí a proč jsme se ji nepokusili odvolat

Na nedávné zasedání vimperského zastupitelstva přišli někteří občané v očekávání, že na programu bude odvolání starostky Jaroslavy Martanové. Nebylo, i když několik dnů a týdnů předtím se o této možnosti nejen spekulovalo, ale i vyjednávalo.

Pokusím se vysvětlit, co nás k takovým úvahám přivedlo. Na začátku je třeba si uvědomit, že současná radniční koalice není zrcadlem výsledku loňských komunálních voleb ve Vimperku. Jak známo, jejich vítězem se stalo hnutí Vimperk Jihočeši 2012. Pravdou také je, že nejvíce hlasů měla současná starostka Jaroslava Martanová. Ta však při vyjednávání o složení koalice Jihočechy odmítla.

Současná koalice dodneška nepředstavila psanou koaliční smlouvu. Kompetence členů vedení města jsme se, jen nějaké, dozvěděli až poté, co jsme začali volat po odvolání starostky.

Co se nám na Jaroslavě Martanové nelíbí? Její nečinnost, nekompetentnost a populismus vedoucí k neprosperitě města a neexistenci směrů jeho dalšího rozvoje. Za téměř celý rok jejího starostování nemáme hotový plán strategického rozvoje, důležitý komunitní plán, projekty pro dotace či projekty pro opravy komunikací ve městě. Vždyť jen ustavení komisí rady města trvalo přes půl roku, což je v novodobé historii města ojedinělé.

Občan se zeptá, proč jsme tedy odvolání starostky na jednání zastupitelstva nenavrhli? Opět se pokusím vysvětlit. Dáváme ještě koalici poslední šanci, aby představila koaliční smlouvu včetně hlavních bodů programu, které hodlá v tomto volebním období splnit. Chceme vidět slíbenou komunikaci vedení města s opozičními zastupiteli a veřejností města.

Respektujeme rozhodnutí ODS a KDU-ČSL podporovat ve vedení města Jaroslavu Martanovou. Musí si ale uvědomit, že podpora znamená politickou zodpovědnost za výsledky čtyřletého volebního období. Čili nejen za to, co se povedlo, ale i za nezdary a neúspěchy.

Chci v této souvislosti zdůraznit, že nechceme a ani nejsme opozicí za každou cenu. Podpořili jsme a stále podporujeme všechny smysluplné projekty dobré pro město a jeho obyvatele, jako například zateplení Základní školy Smetanova, záměry na vznik biatlonového areálu na Vodníku, příspěvek na činnost muzea i mnoho rozpočtových opatření.

Nemůžeme však podporovat nehospodárné vynakládání peněz, jako třeba 750 000 korun na PR pracovníka. Stejně tak zbytečné územní studie, které měly být v jedné ceně za nový územní plán. Nemůžeme ani souhlasit s tím, jak se koalice brání auditu v městských lesích. Jeho prosazení trvalo přes půl roku a stále ještě není zadaný.

Zdeněk KUTIL, zastupitel Vimperka (Jihočeši 2012)

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře