OHLÉDNUTÍ DO HISTORIE: Prožijete šest listopadových dní s legionáři a také se...

OHLÉDNUTÍ DO HISTORIE: Prožijete šest listopadových dní s legionáři a také se členy železničního spolku

 

V letošním roce se Vimperk připojuje k řadě měst a obcí, ve kterých se již prezentoval projekt Československé obce legionářské – Legiovlak. Od úterý 21. do neděle 26. listopadu budou mít zájemci o historii možnost navštívit na vimperském nádraží repliky železničních vozů z let 1918 – 1920, se kterými českoslovenští legionáři ovládali Sibiř.

Kromě samotných 13 vozů různého určení se návštěvníci seznámí s výzbrojí a výstrojí, technikou i životem legionáře. K dispozici bude i databáze vojsk, s možností vyhledat své předky, kteří sloužili v C. a K. armádě nebo v legiích na Rusi či v Itálii. Prohlídka bude umožněna ve všední dny od 8 do 16 hodin, o víkendu pak od 9 do 16 hodin.

Zároveň bude zpřístupněn depozitář Stifterova pošumavského železničního spolku v bývalém skladišti s expozicí historie železnice a výstavou, připravenou Vimperskou jednotou Československé obce legionářské a Svazem válečných veteránů.

Na pátek 24. listopadu si železniční spolek připravil další promítání „Kina na peróně“, tentokráte film Velká cesta z roku 1962, zachycující část života Jaroslava Haška za světové války. Promítání začíná v 18 hodin v kinovoze Legiovlaku, případně v čekárně železniční stanice.

Sobota 25. listopadu bude ve znamení Železničního dne ve Vimperku. Kromě Legiovlaku a expozice ve spolkovém depozitáři bude pro návštěvníky v časech od 9 do 16 hodin připravena prezentace záchranných sborů (HZS Vimperk, SDH Vimperk, NP Šumava, AČR), ukázka speciálních železničních vozidel SŽDC, možnost svezení se historickou drezínou i drobné občerstvení.

V rámci železničního dne se veřejnosti představí i nový dopravce, společnost GWTR, která v prosinci zahajuje dopravu na šumavských tratích. Představí svou jednotku Regio Sprinter, jízdní řád i tarif jízdného.
Na všechny akce je vstup zdarma, případně dobrovolné vstupné. Proč tedy část listopadu nestrávit na kolejích, se železničním spolkem a legionáři.

Vladislav ŠLÉGR, Stifterův pošumavský železniční spolek

 

Informovali jsme také:

ÚVODEM: Za rok budeme po šumavských železnicích jezdit s novým dopravcem. Bude to změna k lepšímu?
JIŽNÍ ČECHY: V bavorském Freyungu jednali dopravci o nových jízdních řádech pro tzv. pošumavské lokálky
iDNES: Šumavské lokálky bude zajišťovat GWTR, kraj končí s Českými drahami
JIŽNÍ ČECHY: Legiovlak míří na Šumavu. Zavítá do Prachatic, Č. Krumlova, Sušice a také do Vimperka
STRAKONICE: Legiovlak přijede na místní nádraží v úterý 15. března, prohlídky pro veřejnost jsou zdarma
STRAKONICE: Projekt Legiovlak odstartoval na jihu Čech svoji letošní pouť napříč naší republikou

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře