STRAKONICE: Legiovlak přijede na místní nádraží v úterý 15. března, prohlídky pro...

STRAKONICE: Legiovlak přijede na místní nádraží v úterý 15. března, prohlídky pro veřejnost jsou zdarma

Nádraží ve Strakonicích je první zastávkou letošní pouti Legiovlaku, projektu Československé obce legionářské, který připomíná 100. výročí boje československých legií za samostatný stát. Legiovlak bude na nádraží od 15. do 20. března, poté se přesune do Písku.

Legiovlak – legionářské muzeum na kolejích – nabídne zájemcům o naši válečnou historii už 12 zrekonstruovaných vagonů, v nichž představí život a boj legionářů na transsibiřské magistrále během první světové války. Veřejnosti bude k dispozici zdarma. Souprava historických vagonů, která vznikla za podpory Ministerstva obrany a mnoha dalších institucí, projede do roku 2020 celou Českou republikou. Krátce zavítala i na Slovensko. Legiovlakem se desetitisíce československých legionářů přepravovaly napříč Ruskem po transsibiřské magistrále v letech 1918–1920. Průjezd kolem světa domů do Československa si legionáři často museli vynutit tvrdým bojem s bolševiky a vlastní krví.

Ve Strakonicích se slavnostní představení legiovlaku uskuteční 15. března v 10 hodin. V plánu letošní poutě Legiovlaku je navštívit 28 míst České republiky. Samotný Legiovlak bude přístupný zdarma každý všední den od 8 do 18 hodin a o víkendech od 9 do 18 hodin. Komentované prohlídky s průvodcem začínají každý den od 13 hodin a opakují se v pravidelných hodinových intervalech. Posádka vlaku v dobových uniformách je vždy k dispozici k odbornému výkladu a pomůže i s dohledáním předka-legionáře.

Více se o projektu dočtete zde: LEGIOVLAK

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře