Z PRVNÍ RUKY: 31. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 31. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Na Třeboňsku vybudovaly Lesy ČR vodní nádrž Lesník

Zadržet vodu v lesním komplexu na Třeboňsku jihozápadně od obce Branná se daří díky nové nádrži zvané Lesník. Lesy ČR ji vybudovaly během deseti měsíců v rámci programu Vracíme vodu lesu. Práce začaly loni v září.

„Stavěli jsme na trvale zamokřených, nezalesněných pozemcích, na kterých se nedá lesnicky hospodařit. Kromě stávajícího mokřadu jsme tak vytvořili otevřenou vodní hladinu, což prospívá krajině a vytváří životní podmínky vodomilným rostlinám a živočichům,“ řekl Martin Poláček, vedoucí správy toků povodí Vltavy z Lesů ČR.

Vodní dílo pojme na 9300 metrech čtverečních až 6300 metrů krychlových vody. Maximální hloubka dosahuje 1,2 metrů. Hráz měří 165 metrů, korunový bezpečnostní přeliv třicet metrů. Dno je pod okolním terénem, takže bylo třeba vytěžit 6750 metrů krychlových zeminy.

Nádrž napájejí dva drobné toky a prochází jí několik vodotečí, které slouží jako odpady nebo náhony dalších rybníků. „Nyní je tedy možné regulovat vodní hladinu v celé okolní vodohospodářské soustavě,“ dodal Poláček.

(tz-lčr)


 

Cestujte levněji s celou rodinou nejen po Jihočeském kraj

Úspora nejen času a financí, ale i slevy do vybraných turistických atrakcí na území Jihočeského kraje. Jihočeská krajská jízdenka JIKORD plus nabízí komplexní dopravu po regionu.

„O letních prázdninách mohou dva dospělí a až tři děti uplatnit slevu na jízdném při využití jihočeské jízdenky, která platí po dobu jakéhokoliv dne v týdnu. Určitě je to výhoda, která šetří nejen vaši peněženku, ale dává tím možnost navštívit více zajímavých míst. A při prokázání se jízdenkou navíc můžete získat slevu na mnoho takových turistických atrakcí v jižních Čechách,“ uvádí ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR), Petr Soukup.

Jihočeská krajská jízdenka JIKORD plus nabízí možnost uplatnění při využití autobusové, vlakové nebo městské hromadné dopravy v libovolné kombinaci. Koupit ji můžete přímo u smluvních dopravců na jejich předprodejních místech, u řidiče autobusů nebo na nádražních pokladnách. Mimo letní prázdniny platí jízdenka pro dva dospělé a až tři děti pouze o víkendech a státních svátcích, v ostatní dny může na ni cestovat pouze jeden dospělý a jedno dítě.

Dobrou zprávu pro příznivce cykloturistiky je, že Jihočeskou krajskou jízdenku JIKORD plus s dokoupením jízdního dokladu na kolo lze použít na celou škálu cyklovýletů z nabídky speciálních jihočeských letních linek. Ty propojují atraktivní turistické lokality kraje jako jsou například Šumava, Lipensko, Novohradské hory, Česká Kanada či Orlík, přičemž v oblasti Šumavy jsou napojeny na další cyklolinky Plzeňského kraje, ve kterých je po dokoupení jízdního dokladu na kolo opět možno využít jihočeskou jízdenku.

K dispozici je i webová aplikace s vyhledáním všech spojů, která v mapě ukazuje, kde se jednotlivé autobusové spoje a vlaky aktuálně nacházejí, zda mají zpoždění nebo jak na sebe navazují.

„V letošním roce díky usilovné spolupráci došlo k výraznému rozšíření platnosti jízdenky, a to zejména v Plzeňském kraji, kde v oblasti Šumavy se dá dostat až k Nýrsku, ve Středočeském kraji do Benešova a Vlašimi. V drtivé většině je však využívána v Jihočeském kraji, ve kterém máme opravdu nepřeberné množství možností,“ doplňuje jednatel Jihočeského koordinátora dopravy (JIKORD) Jiří Kafka.

Podrobné informace o jihočeské jízdence lze dohledat na webu bit.ly/jihoceska-krajska-jizdenka.

(tz-jccr)


 

Turisté letos na Lipensku více šetří

Lipensko 4.8. 2023: Prázdninová návštěvnost oblíbené turistické oblasti Lipenska je jako na houpačce. Poté co zde bylo na počátku července těžké hledat volné lůžko, ve zbytku července zájem turistů trochu opadl. Druhá polovina prázdnin podle předsedy Turistického spolku Lipenska Jiřího Mánka slibuje opět vyšší zájem.

„Ono je to obdobné každý rok. Na svátky v počátku července, které jsou krátce po vysvědčení, je plno k prasknutí, pak zbytek července nápor trošku zvolní a opět se plní první tři týdny v srpnu. Týden před počátkem školního roku je to již opět slabší. To je ale každoroční trend. Takže jestli lidé zvažují dovolenou v srpnu, měli by rychle rezervovat, protože na ně nemusí zbýt. Faktem ale je, že do restaurací chodí lidí o něco méně, než v minulých letech. Naopak je velká část klientů, kteří záměrně vyhledávají září a říjen, protože zkrátka chtějí větší klid. Určitě je tradicí také to, že lidé sledují počasí a rozhodují se na poslední chvíli. Nicméně ve srovnání s ostatními destinacemi, kde turisté letos schází citelněji, jsme na tom na Lipensku dobře, protože máme co nabídnout, lidé to vědí, a proto k nám jezdí,“ popisuje Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska.

Zvyky klientů, kteří na Lipensko jezdí, se změnily. Lipenští podnikatelé se shodují, že ti co přijedou šetří, do restaurací chodí jen málo, zvažují příjezd do poslední chvíle a zkracují termíny pobytu.

Toho, že lidé více šetří, si všímá i Aneta Korandová z Kulturního a informačního centra v Horní Plané. „Nemáme nyní žádné statistiky. Turistů chodí stále dost, ale zdá se, že je to méně, než v předchozích létech, navíc opravdu obrací každou korunu,“ uvádí.

V rodinném areálu v Lipně nad Vltavou hodnotí prozatímní návštěvnost velmi pozitivně i přes současnou ekonomickou situaci. „Všichni vidíme, co se děje kolem a nás velmi těší, že si náš areál návštěvníci oblíbili, oceňují naši vysokou kvalitu služeb, možnost platit kartou, což dnes není standard a míří k nám ve skoro stejném počtu jako minulý rok,“ dodává marketingový manager areálu Jiří Gruntorád.

A právě tady se také již brzy uskuteční největší sportovní svátek na jihu Čech, ČEZ Lipno Sport Festival, který bude velkým turistickým tahákem. Tato velkolepá akce startuje 11. srpna a končí 20. srpna. Přijeďte si vyzkoušet spoustu sportů zadarmo, absolvovat sportovní workshopy, setkat se se sportovními legendami jako je například Dominik Hašek, Gabriela Soukalová, Jiří Ježek nebo si zadarmo poslechnout Slzu, Janu Kirschner, Monkey Bussines a další. Více informací najdete na lipno.info. Podle Petra Tahotného, který je zodpovědný za provoz hornoplánského přívozu, který vozí pasažéry do Bližší Lhoty je letošní sezóna podobná těm před covidem. Počet pasažérů je zde podobný jako v předchozích létech. „Na začátku července jezdilo až 1000 lidí denně. To je výjimečné číslo. Když není počasí tak je to denně zhruba 300 až 500 lidí. Důležité je také to, že i když je že letos fungujeme bez poruch,“ Petr Tahotný.

Podobné množství pasažérů jako v minulých letech svezly parníky společnosti Rosenberger Lipno-Line. Podle zdejšího ředitele Tomáše Korandy jsou vyhledávané především plavby s kouzelníkem a eviduje také větší množství plaveb, které si pro své zaměstnance objednaly různé firmy v rámci teambuildingů. „Je to zajímavý a příjemný trend dnešní doby,“ uvádí Koranda.

Stejné je to podle manažera vyšebrodské půjčovny Jana Straky ve společnosti IngeTour, která je největší půjčovnou lodí ve střední Evropě. Také na Vltavu přijelo podobné množství lidí jako v předchozích létech. Neodradilo je ani deštivé počasí poslední červencové dekády. Méně lidí i méně kol se svezlo vlaky GW Train Regio, které vozí pasažéry po celé Šumavě i Lipensku. „Ve srovnání s předchozím červencem evidujeme méně pasažérů i jízdních kol,“ uvádí zdejší manažer Pavel Fabera. „Sezóna co se tržeb týká, tak je stejná jako loni, ale zákazníků je méně. Díky vyšší poptávce po elektrokolech, která jsou dražší než klasická, se tržby vyrovnaly s loňským rokem. Máme méně výpůjček, ale půjčujeme dražší vybavení,“ uzavírá Veronika Hrabalová ze společnosti Lipnocentrum, což je největší půjčovna kol na Lipensku.

(tz-pp)


 

Meziroční pokles maloobchodních tržeb zmírnil

Meziročně se tržby v maloobchodě v červnu snížily reálně o 4,1 %, meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly meziročně o 0,6 % a meziměsíčně stagnovaly.

„Maloobchodní tržby v červnu meziročně po očištění o cenové vlivy pokračovaly v poklesu, přičemž tempo poklesu se oproti předchozím měsícům zmírnilo. Na snížení tržeb maloobchodu se podílel nižší prodej potravin i nepotravinářského zboží. Z nepotravinářského zboží se jednalo především o výrobky pro domácnost a prodej prostřednictvím internetu. Tržby z prodeje pohonných hmot pokračovaly v růstu,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Další podrobnosti:https://www.czso.cz/csu/czso/cri/maloobchod-cerven-2023

(tz-čsú)


 

Magický večer! První srpnová sobota nabídne v Hořicích na Šumavě Davida Kollera a Katarínu Knechtovou

Hořické kulturní léto 2023 má před sebou jeden z vrcholů. V oblíbeném zastřešeném amfiteátru v Hořicích na Šumavě vystoupí v sobotu 5. srpna David Koller a Katarína Knechtová.

„Tohle bude bezesporu další hudební milník Hořického kulturní léta. Katarína Knechtová je vynikající zpěvačka a muzikantka, která dokáže chytnout za srdce, a David Koller je samozřejmě obrovská legenda české scény,“ uvádí starosta Hořic na Šumavě, které Hořické kulturní léto organizují, Martin Madej.

Večer otevře v 19 hodin Katarína Knechtová. Populární zpěvačka si užívá úspěšnou sólovou kariéru, na kontě má řadu ocenění a její koncerty jsou zážitkem, o čemž se budete moci přesvědčit v Hořicích. Strhující je naživo samozřejmě i David Koller, který začne ve 21.30 hodin. Vynikající zpěvák a muzikant, autor mnoha hitů… zkrátka obrovská osobnost, která psala, a to nejen s kapelou Lucie, dějiny českého rocku.

Vstupné na místě bude 790 korun. Lístky se také dají koupit v předprodeji za zvýhodněnou cenu 690 korun (v síti Ticketstream či na poště v Hořicích na Šumavě).

Hořické kulturní léto 2023

Akce se uskuteční v rámci Hořického kulturního léta 2023, které se pomalu blíží do cílové rovinky. Na programu jsou celkem ještě tři události. Kromě zmíněného Davida Kollera a Kataríny Knechtové (5. srpna) se jedná o Hořické trhy (12. srpna) a Rozloučení s létem, na kterém mimo jiné zahraje Parkán (19. srpna).

Součástí Hořického kulturního léta je také Pohádková rezervace, jejíž program naleznete na webu www.pohadkovarezervace.cz.

Veškeré informace k Hořickému kulturnímu létu jsou k dispozici na www.horicenasumave.cz či www.facebook.com/akcehoricenasumave.

NADCHÁZEJÍCÍ AKCE HOŘICKÉHO KULTURNÍHO LÉTA 2023:

  • · So. 05. 08. – DAVID KOLLER + KATARÍNA KNECHTOVÁ – dvojkoncert hvězd (od 19:00)
  • · So. 12. 08. – HOŘICKÉ TRHY – staročeské trhy + bohatý doprovodný program (od 9:30)
  • · So. 19. 08. – ROZLOUČENÍ S LÉTEM – PARKÁN, Hrajeto, Patrola, Parní Wanna (od 17:00)

(tz-pp)


 

Jarmark Stará řemesla Šumavy 3. srpna

Stožecké informační středisko NP Šumava pořádá jarmark nazvaný “Stará řemesla Šumavy”.
Konání: čtvrtek 3. srpna od 10 do 17 hodin, venkovní areál informačního střediska Stožec.

Přijďte se podívat na tradiční jarmark, kde uvidíte, jak se kuje žhavé železo, jak se dřevo mění v dřevák, v šindel či v koryto, jak se zpracovává kůže nebo jak vzniká podmalba na sklo i vinutá perla. Budete si též moci nazdobit vlastní perníkové srdce. Pro děti s rodiči bude připravena tvořivá činnost ve středisku Lesní dílna. Zkrátka nepřijdou ani ti, kteří si chtějí pochutnat na dobrém občerstvení.

(tz-npš)


 

UKLÍZÍME HEZKY ČESKO

Už pátým rokem je PENNY partnerem největší dobrovolnické akce u nás i ve světě – projektu World Cleanup Day – UKLIĎME ČESKO. Za tu dobu stovky tisíc dobrovolníků odstranily z naší přírody tisíce tun odpadu. V průběhu pěti let PENNY projekt podpořilo nejen zapojením svých zaměstnanců a podporou propagace projektu, ale také finanční částkou bezmála 1,5 miliónu korun.

Jen v roce 2022 se do úklidů po celé České republice zapojilo téměř 200 000 dobrovolníků, kteří během 4 687 akcí uklidili 2 730 tun odpadů. „Všude, kde působíme, a je to více než 400 míst po celé zemi, chceme být a jsme lidem dobrým sousedem. I proto je pro nás podpora úklidu v našem okolí samozřejmostí a přirozená. Chceme, abychom žili a setkávali se v příjemném a čistém prostředí a víme, že nestačí o tom jen mluvit, ale že je třeba také přiložit ruku k dílu. Proto každý rok na jaře i na podzim vyzýváme i naše zaměstnance, aby se sami do úklidů zapojili, abychom společně v rámci dobrých sousedských vztahů pomohli dělat náš svět příjemnější,“ říká Tomáš Kubík, manažer komunikace PENNY. Například loni na podzim zaměstnanci PENNY z Čimického háje u prodejny v Praze Kobylisích odstranili více než půl tuny odpadků. „Je až neuvěřitelné, co lidé dokáží do přírody okolo nás odložit. Nábytek, pneumatiky, oblečení, plasty, plechovky, často až nebezpečný odpad. Představa, že si do takového prostředí vyjdete s malými dětmi na procházku, není zrovna lákavá. Proto jsme rádi, že se na toto místo, ale i na další, vydáváme opakovaně a snažíme se toto místo, pro lidi, které v jeho okolí žijí, zlepšit,“ popisuje Tomáš Kubík zkušenosti zaměstnanců PENNY.

Největší celosvětová dobrovolnická akce „Ukliďme svět, ukliďme Česko“ vznikla spojením mezinárodní kampaně Ukliďme svět! (Clean Up the World), organizované v ČR Českým svazem ochránců přírody již od roku 1992, a projektu Ukliďme Česko, který začal organizovat spolek Ukliďme Česko (dříve Ekosmák). Například loni na podzim se do Celosvětového Úklidového Dne (World Cleanup Day) zapojilo téměř 15 milionů dobrovolníků ze 190 zemí světa. V průběhu jediného dne se podařilo sesbírat více než 60 000 tun odpadu. Tento úklidový den také překonal národní rekordy v počtu účastníků v každé páté zúčastněné zemi. Ve 45 % zemí byl počet účastníků vyšší než v předchozím roce. Celkem se v letech 2018 až 2022 Světových dnů úklidu zúčastnil 71 milión lidí ze 197 zemí. Součástí této celosvětové aktivity je i akce Ukliďme Česko probíhající po celé České republice. Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek v našem okolí.

Další úklidový den se bude konat v sobotu 16. září 2023. Aktuální mapa úklidů je k dispozici zde: https://www.uklidmecesko.cz/map/  , kde je možné se současně do projektu přihlásit. Organizátoři pak mají právě i díky partnerům jako je PENNY pro dobrovolníky k dispozici potřebné pomůcky (pytle a rukavice).

(tz-penny)


 

Statistický geoportál získal prestižní světové ocenění

Český statistický úřad získal za projekt Statistický geoportál cenu Special Achievements in GIS (SAG). Tu každoročně uděluje společnost Esri za významné a inspirativní počiny v oblasti využívání a implementace technologií geografických informačních systémů (GIS).

„Český statistický úřad usiluje o zvyšování kvality služeb nabízených veřejnosti dlouhodobě. Zisk prestižního ocenění za nový Statistický geoportál ukazuje, že jdeme správným směrem a že jsme vnímáni jako užitečná a profesionální instituce i na mezinárodním poli,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/statisticky-geoportal-ziskal-prestizni-svetove-oceneni

(tz-čsú)


 

Po prvním roce kamery pomáhají s vyšetřením zraku diabetiků už v desítkách ordinací, s dalšími VZP jedná

Vyšetření zraku diabetiků už provádí po Česku téměř pět desítek speciálních kamer, jejichž využití umožnila VZP diabetologickým ordinacím přesně před rokem.

„Každý desátý klient VZP trpí diabetem. Mnoha komplikacím speciálně u této diagnózy mohou pacienti předejít dodržováním lékařských doporučení, včasných vyšetření a například i stravovacích návyků. Pojišťovna jim proto v tomto ohledu vychází maximálně vstříc. Nad rámec běžných postupů je to právě třeba speciální vyšetření zraku pomocí umělé inteligence, příspěvky na speciální pedikúru preventující tzv. diabetickou nohu nebo na nákup potřebných pomůcek,“ říká ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Diabetes mellitus patří mezi nejčastější chronické civilizační onemocnění. Mezi klienty VZP se vloni s touto chorobou léčilo 575 tisíc lidí. Náklady na jejich léčbu vloni představovaly téměř 9,3 miliardy korun, během deseti let tak vzrostly o polovinu (v roce 2013: 6,1 mld. Kč).

Umělá inteligence v praxi

Přesně před rokem (1/8/2022) nabídla VZP diabetologům možnost provádět oftalmologické vyšetření diabetické retinopatie přímo v ordinacích. „K zajištění takové péče bylo nutné pořídit si speciální kameru, software, absolvovat náležité školení a uzavřít s VZP dodatek smlouvy. Celým procesem v průběhu roku už prošlo 46 ordinací, s dalšími aktuálně jednáme, určitě tedy nejde o konečné číslo. Z pohledu pojišťovny je to velmi dobrá odezva, zájem lékařů nás mile překvapil,“ říká Jan Bodnár, náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči. Diabetická retinopatie je onemocnění sítnice oka. Je typickou komplikací onemocnění cukrovkou, a to jak 1., tak i 2. typu. V České republice je evidováno cca 100 tisíc osob s diabetickou retinopatií, přičemž asi 2 000 z nich způsobila slepotu. Vyšetření přitom chybí zhruba 40 % pacientů s cukrovkou.

Nejmodernější senzory

Nejvyšší položky v nákladech VZP na léčbu cukrovky tvoří léky na předpis (2022: 5,2 mld. Kč), zdravotní výkony (2022: 2,7 mld. Kč) a hrazené zdravotnické prostředky (2022: 1,3 mld. Kč). Mezi poslední jmenované patří i moderní senzory, které jsou citlivější než tradiční glukometry. Na jejich úhradu VZP vloni vynaložila 650 mil. Kč. Jedná se o nejdražší zdravotnické prostředky, které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Malý senzor na zadní straně paže umí nepřetržitě měřit hladinu cukru v krvi a pacienta varuje před příliš nízkou či vysokou glykemií.

Prevence diabetické nohy

Syndrom diabetické nohy patří mezi nejzávažnější komplikace diabetu, dospělým klientům proto VZP nabízí 3 000 korun ročně na odbornou přístrojovou pedikúru nebo ošetření zdravotní sestrou s podiatrickým kurzem.

Příspěvek na zdravotní pomůcky diabetikům

Pojišťovna diabetikům (bez omezení věku) nabízí také příspěvek 3 000 Kč určený k proplacení desinfekčních prostředků či testovacích proužků, k nákupu jehel k inzulinovým perům, gelů a krémů určených k hojení ran a další.

(tz-vzp)


 

V červnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 2,6 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v červnu 76,2 %. Oproti červnu 2022 se zvýšil o 0,8 procentního bodu. Podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných, dosáhl v červnu 2,6 %. Meziročně se zvýšil o 0,2 procentního bodu. Podíl ekonomicky aktivních k populaci 15–64letých dosáhl 78,2 %. Oproti červnu 2022 se zvýšil o 0,9 procentního bodu.

„Již dva roky se drží obecná míra nezaměstnanosti v Česku pod hranicí tří procent, u mužů dokonce pod 2,5 %. U žen byla míra nezaměstnanosti typicky vyšší, občas dosahovala i 3,5 %,“ komentuje výsledky Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Další podrobnosti:https://www.czso.cz/csu/czso/cri/miry-zamestnanosti-nezamestnanosti-a-ekonomicke-aktivity-cerven-2023

(tz-čsú)


 

VAROVÁNÍ: Falešné SMS se vydávají za ČSSZ

Česká správa sociálního zabezpečení opět varuje před podvodnými SMS zprávami, které jejím jménem vyzývají klienty k návštěvě podvodných webů, jež nabízí výběr banky pro přihlášení přes bankovní identitu. Nejedná se však o oficiální stránky ČSSZ, ale o podvod se záměrem vylákat z lidí citlivé osobní údaje včetně údajů o bankovních účtech. Součástí podvodné SMS může být také jméno majitele telefonu. Podvodné domény jsou postupně blokovány, přesto stále vznikají nové formy tohoto tzv. phishingu. Proto ČSSZ varuje a důrazně vyzývá klienty, aby veškeré stránky ověřovali a nevyplňovali své údaje, pokud si nejsou stoprocentně jisti původem stránky. ČSSZ tyto formy SMS nikdy nerozesílá.

Jediné oficiální stránky ČSSZ jsou www.cssz.cz a eportal.cssz.cz, jejichž bezpečnost garantuje digitální pečeť společnosti DigiCert umístěná na webové stránce vpravo dole. Po kliknutí na pečeť se zobrazí identifikační údaje ČSSZ a návštěvník stránek snadno zjistí všechny informace o majiteli webu.

Více informací včetně ukázek falešných SMS a náhledu na digitální pečeť naleznete ZDE

(tz-čssz)


 

Úřad práce ČR mění systém odměňování a motivuje zaměstnance k lepším výkonům

Efektivní nastavení a redesign pracovních postupů, pokračující digitalizace, optimalizace vnitřní struktury, odměňování podle výkonu a v neposlední řadě odpovídající výše mzdy.

To jsou hlavní kroky, jejichž prostřednictvím se Úřad práce ČR postupně mění v moderní instituci 21. století. Tím posledním je upravená systemizace, díky které dojde od 1. 8. 2023 ke zvýšení platů téměř 4 tisíc, zejména, prvoliniových zaměstnanců.

CELÁ ZPRÁVA (textový dokument)

(tz-úpčr)


 

HDP klesl meziročně o 0,6 %

Podle předběžného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,1 % a meziročně klesl o 0,6 %.

„Meziroční vývoj HDP byl negativně ovlivněn nižšími výdaji na konečnou spotřebu domácností a nižší tvorbou hrubého kapitálu. Pozitivně opět působila zahraniční poptávka,“ sdělil Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/predbezny-odhad-hdp-2-ctvrtleti-2023

(tz-čsú)


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře