Z PRVNÍ RUKY: 30. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 30. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 


 

Státní úřad inspekce práce letos zrealizoval přes 11 tisíc kontrol a uložil pokuty v celkové výši přesahující 180 milionů korun

Opava, 28. července 2023 – Za první pololetí letošního roku uskutečnily orgány inspekce práce u zaměstnavatelů celkem 11 044 kontrol. Z tohoto počtu se 4 510 kontrol zaměřilo na dodržování bezpečnosti práce na pracovištích a bezpečný provoz vyhrazených technických zařízení, 2 188 kontrol se věnovalo dodržování pracovních vztahů a podmínek, na odhalování nelegálního zaměstnávání směřovalo 3 860 kontrol a na oblast zaměstnanosti bylo zaměřeno 486 kontrol. Porušení právních předpisů bylo oblastními inspektoráty práce zjištěno u více něž 50 procent ze všech dokončených kontrol.

Vedle samotných kontrol vydaly oblastní inspektoráty práce 1 058 vyjádření k projektovým dokumentacím staveb, určených pro užívání ve veřejném zájmu nebo jako pracoviště fyzických osob, účastnily se v 533 případech kolaudačních řízení staveb a v 124 případech provedly dílčí prověrky Bezpečných podniků. V rámci bezplatného pracovněprávního poradenství veřejnosti zodpověděly oblastní inspektoráty práce letos zaměstnancům, ale i zaměstnavatelům už dohromady 5 759 dotazů, především z oblasti pracovněprávních vztahů či bezpečnosti práce a ochrany zdraví na pracovišti.

Celkem bylo u zaměstnavatelů při kontrolách zjištěno 18 217 nedostatků, přičemž 10 844 z nich bylo zjištěno v oblasti bezpečnosti práce a vyhrazených technických zařízení, 3 821 nedostatků bylo zjištěno při kontrolách v oblasti pracovních vztahů a podmínek, 3 552 porušení v oblasti zákona o zaměstnanosti. Nejčastěji se zaměstnavatelé dopouštěli porušení právních předpisů v oblasti vyhledávání a řízení rizik spojených s možným ohrožením života a zdraví zaměstnanců. Při kontrolách dodržování pracovněprávních předpisů oblastní inspektoráty práce nejčastěji zjišťovaly u zaměstnavatelů porušování povinností v oblasti odměňování, při sjednávání a ukončování pracovního poměru a při dodržování pracovní doby zaměstnanců.

Při kontrolách zaměřených na nelegální zaměstnávání odhalily oblastní inspektoráty práce 1 656 nelegálně zaměstnaných osob (za celý loňský rok 2022 to bylo 2 560 osob). Jednalo se o 272 občanů České republiky, 1 355 cizinců a 29 občanů EU.

Za prvních 6 měsíců roku 2023 přijaly orgány inspekce práce celkem 3 027 podnětů ke kontrole. Z tohoto počtu 1 658 podnětů upozorňovalo na možné porušování právních předpisů v oblasti pracovních vztahů a podmínek (nejčastěji se jednalo o odměňování zaměstnanců a oblast pracovního poměru a dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr), v 843 případech upozorňovali podatelé na nelegální práci (nejčastěji jedno o nelegální práci občanů ČR – 522 podnětů, občanů EU – 62 podnětů a cizinců – 278 podnětů) a možné porušení právních předpisů v oblasti zaměstnanosti a poskytování služby péče o dítě v dětské skupině, a 352 podnětů ke kontrole směřovalo do oblasti bezpečnosti práce.

V prvním pololetí roku 2023 oblastní inspektoráty práce uložily zaměstnavatelům za porušení právních předpisů spadajících do kontrolní působnosti Státního úřadu inspekce práce celkem 1 833 pokut v souhrnné výši 180 822 500 Kč.

(tz-súip)


 

Tajné běžecké závody v klidovém území Šumavy? Tak to ne!

Nerespektování vstupů do klidových území vede Správu Národního parku Šumava k zásadním opatřením. V nejcennějším území pro populaci tetřeva hlušce, v oblasti Březníku, vrcholů Špičník, Blatný vrch a v Podroklaní zvyšuje dohled strážců a projednává omezení vstupu v této lokalitě. Informuje o tom Národní park Šumava.

CELÝ ČLÁNEK


 

Šumava eviduje mírný pokles počtu turistů v porovnání s předchozími roky

Šumava v letní sezoně eviduje mírný pokles počtu turistů v porovnání s předchozími roky. Důvodem může být ekonomická situace, kdy lidé více šetří a například kvůli tomu neinvestují do dovolené. Nižší počet návštěvníků registrují strážci šumavského národního parku i někteří ubytovatelé. Vyplývá to z informací ČTK.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výsledky kontrol pohonných hmot v prvním pololetí

(Praha, 28. červenec 2023) Česká obchodní inspekce pravidelně vyhodnocuje a porovnává jakost pohonných hmot.

Při porovnání výsledků kontrol jakosti pohonných hmot za 1. pololetí 2023 s jakostí za 1. pololetí roku 2022 lze konstatovat zlepšení.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Proti žloutence chrání očkování, zájem o něj po covidu opět stoupá

Hepatitidou se ročně nakazí stovky lidí. Žloutenka je závažné infekční onemocnění, které dokáže člověka potrápit delší dobu. Existuje hned několik typů hepatitidy – A, B, C, D, E. Vloni se s těmito formami žloutenky léčilo 11 280 klientů VZP.

Nejúčinnější ochranou proti nemoci je přitom dostupná vakcína. Vloni si o příspěvek na očkování zažádalo o pětinu více klientů VZP než v roce 2021, zájem roste i letos. Tiskovou zprávu vydává VZP u příležitosti připomenutí Světového dne hepatitidy, který připadá na 28. července.

CELÁ ZPRÁVA (textový dokument)

(tz-vzp)


 

V červnu vyhověly všechny kontrolované vzorky pohonných hmot

(Praha, 27. červenec 2023) Česká obchodní inspekce odebrala a zkontrolovala v červnu 229 vzorků pohonných hmot. Všechny odebrané vzorky vyhověly stanoveným jakostním požadavkům.

Více na webu České obchodní inspekce:www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Sněmovna dala zelenou klíčové úpravě předčasných důchodů a valorizací

Poslankyně a poslanci dnes ve třetím čtení schválili návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, který upravuje navyšování důchodů a podmínky odchodu do předčasného důchodu.

Zákon teď projedná Senát. Koalice trvá na jednotném stanovisku, že navrhované změny jsou nezbytné pro dlouhodobou udržitelnost a spravedlivé nastavení důchodového systému.

CELÁ ZPRÁVA (formát PDF)

(tz-mpsv)


 

Saunování v létě pomáhá zlepšovat termoregulaci

Praha 26. července 2023 (PROTEXT) – Saunování v létě pomáhá zlepšovat termoregulaci a lépe se adaptovat na vysoké teploty

Pravidelné návštěvy sauny pomáhají chránit tělo před zátěží způsobenou letními vedry a pobytem v klimatizovaných prostorách. Díky zlepšení termoregulace totiž dochází k omezení nadměrného pocení. Ukázaly to výsledky studie University of North Carolina at Chapel Hill a Univerzity tělesné výchovy v Krakově.

“Mnoho lidí se domnívá, že chodit do sauny má smysl pouze v zimě. Americko-polská studie jasně dokazuje, že zdravotní přínosy návštěvy sauny jsou velké i v létě. Pobyt v sauně má svá pravidla, po intenzivním, maximálně patnáctiminutovém zahřátí přichází rychlé zchlazení a odpočinek. Díky tomu se tělo naučí efektivně pracovat se změnami teplot, z čehož pak těží při běžném fungování,“ říká Bohumil Píše, ředitel společnosti Saunia.

Jedním z hlavních argumentů pro saunování v létě je zlepšení termoregulace. Lidské tělo disponuje mechanismy pro udržení stálé tělesné teploty, která je pro fungování organismu nejoptimálnější. V letních měsících je tělo vystavováno častým teplotním šokům při přechodech mezi klimatizovanými interiéry a rozpálenou ulicí, následkem je pak zvýšená únava i oslabený imunitní systém. Při pobytu v sauně při teplotě mezi 80–100 °C se povrch těla ohřívá na zhruba 40 °C a receptory v kůži vysílají signál k zahájení termoregulačních procesů. Při nich se rozšiřují cévy, zvyšuje tok krve a dochází k pocení.

Díky tomuto “tréninku“ následovanému rychlým zchlazením – tzv. tepelné aklimatizaci – není tělo vystaveno takovému stresu při náhlých změnách teplot. Omezí se i extrémní reakce organismu, jako je nadměrné pocení, které je v létě pro mnoho lidí problémem hlavně ze společenského pohledu.

“Zdravotní přínosy se dostavují při pravidelném saunování ve střednědobém horizontu. Je proto důležité nepřerušovat pravidelné návštěvy sauny během letních měsíců. Tyto zdravotní přínosy jsou už desítky let doloženy mnoha odbornými studiemi. Ne nadarmo zdravotní pojišťovny v rámci svých preventivních programů přispívají také na pobyt v sauně,“ doplňuje Bohumil Píše, ředitel společnosti Saunia.


 

Průzkum: Dvě třetiny lidí nemá fyzickou kondici na zvládání krizových situací, zájem je o brannou výchovu do škol

Přesně 68 % lidí se domnívá, že jejich fyzická kondice a jiné schopnosti nejsou dostatečné k tomu, aby jim umožnily přežít delší dobu bez elektřiny, tepla nebo pohonných hmot. U dětí je situace ještě horší. Podle 95 % dospělých nemá mládež potřebné znalosti, dovednosti a návyky, které by jim umožnily zvládnout potenciální krizové situace. Výsledky vyplívají z průzkumu agentury SANEP na vzorku 27 tisíc respondentů.

„Stále chci věřit tomu, že se stát začne zvláště v dnešní rozbouřené době chovat zodpovědně a přestane podceňovat význam sportu a pohybových aktivit. Úroveň branné připravenosti našich občanů, hlavně dětí, není vůbec dobrá,“ prohlásil Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů ČR a zadavatel průzkumu o fyzické připravenosti.

Lidé intenzivně vnímají zvyšující se bezpečnostní rizika a cítí se více ohroženi. I když se obávají války na našem území, ohrožení kyberprostoru či nárůstu uprchlíků, nejsou však připraveni na krizové situace. A to jak fyzicky, tak informačně ze strany státu. Například 90 % lidí netuší, kde se nachází jejich v bydlišti nejbližší protiletecký kryt. A v případě válečného konfliktu na našem území by cca 9 %, tedy téměř milion obyvatel, opustilo republiku.

Už před rokem si zadalo Sdružení sportovních svazů České republiky průzkum do střediska analýz a empirických výzkumů SANEP. Na stejné otázky ohledně bezpečnosti odpověděly skoro tři desítky tisíc respondentů. Nepříjemně varující je fakt, že ubývá občanů, kteří by byli ochotni se v případě válečného konfliktu či jiného bezpečnostního ohrožení Česka zapojit do jeho řešení. Zhruba čtvrtina občanů (25,9 %), kteří by se zapojit chtěla, zase ale nevědí, zda a případně jak je to vůbec možné. O 13 procentních bodů se zvýšil počet lidí, kteří se domnívají, že bezpečnost na našem území má zajišťovat výhradně stát prostřednictvím bezpečnostních složek.

„Lidé se sice čím dál více obávají bezpečnostních rizik, ale jsou stále méně ochotní a schopní je řešit, nebo nevědí jak. Tento posun v názorech lidí není podle mého názoru zdravý, ale domnívám se, že mimo jiné ukazuje i na nedostatečnou či špatnou komunikaci státních institucí směrem k občanům a obecně v přístupu k pohybu a fyzické kondici občanů,“ prohlásil Zdeněk Ertl ze Sdružení sportovních svazů ČR.

Své nedostatky a limity si většina respondentů navíc uvědomuje. I proto by polovina lidí souhlasila se znovuzavedením povinné vojenské služby bez ohledu na délku jejího trvání. Většina dospělých (85 %) by nebyla ani proti zavedení témat branné výchovy do povinného školního vzdělávání. S fyzickou kondicí a přípravu má pomoci ale také sportovní prostředí. Více než čtyři pětiny občanů (83 %) zastává názor, že sportovní spolky či kluby, které pracují s mládeží, by se měly aktivně zapojit a učit děti zvládat krizové situace.

„S přípravou sportovců, zejména dětí a mládeže, na zvládání a řešení různých krizových situací máme bohaté zkušenosti. Našimi členskými sportovními svazy a kluby provozovaná branně technická sportovní odvětví mají nespornou přidanou hodnotu v tom, že umožňují připravovat děti pro život přirozeně, nenásilně. O tom, že se našim trenérům daří zvyšovat branné schopnosti dětí atraktivními formami, svědčí mimo jiné naše rostoucí členská základna. Již řadu let nabízíme státním institucím spolupráci při zvyšování branné gramotnosti občanů, zatím však stát neprojevuje o naši kvalifikovanou pomoc zájem, což hodnotím jako krátkozraké,“ prohlásil Zdeněk Ertl, podle kterého by bylo dále velmi problematické, kdyby stát plánoval další škrty v oblasti podpory sportu.

Výběr z výsledků průzkumů:

  • · Lidé intenzivně vnímají zvyšující se bezpečnostní rizika a cítí se více ohroženi.
  • · Oproti loňsku jsou ale lidé o významné procentní body méně připraveni zvládat krizové situace, jako blackout či nefunkčnost elektronických zařízení a také větší procento lidí neví, jak se v těchto situacích zachovat.
  • · Občané se více obávají války na našem území, ohrožení kyberprostoru či nárůstu uprchlíků, méně naopak energetické krize a teroristických útoků.
  • · Nepříjemně varující je fakt, že ubývá občanů, kteří by byli ochotni se v případě válečného konfliktu či jiného bezpečnostního ohrožení ČR zapojit do jeho řešení. Cca čtvrtina občanů (25,9 %), kteří by se zapojit chtěli, zase nevědí, zda a případně jak je to vůbec možné.
  • · O 13 procentních bodů se zvýšil počet lidí, kteří se domnívají, že bezpečnost na našem území má zajišťovat výhradně stát prostřednictvím bezpečnostních složek.
  • · Téměř 90 % lidí netuší, kde se nachází jejich bydlišti nejbližší protiletecký kryt.
  • · V případě válečného konfliktu na našem území by cca 9 %, tedy téměř milion obyvatel, opustilo republiku.
  • · Polovina lidí by souhlasila se znovuzavedením povinné vojenské služby (bez ohledu na délku jejího trvání).
  • · Většina dospělých (85 %) by nebyla proti zavedení témat branné výchovy do povinného školního vzdělávání.
  • · Více než dvě třetiny lidí (67,8 %) se domnívají, že jejich fyzická kondice a jiné schopnosti nejsou dostatečné k tomu, aby jim umožnili přežít delší dobu bez elektřiny, tepla, pohonných hmot apod.
  • · 95 % dospělých se domnívá, že děti dnes nemají potřebné znalosti, dovednosti a návyky, které by jim umožnili zvládat potenciální krizové situace.
  • · Více než čtyři pětiny občanů (83 %) zastávají názor, že sportovní spolky (kluby…), které pracují s mládeží, by se měly aktivně zapojit a učit děti zvládat krizové situace.

(tz-sss)


 

Postoje občanů k trestu smrti – duben/květen 2023

Centrum pro výzkum veřejného mínění zkoumalo ve svém dubnovém a květnovém šetření postoje českých občanů k trestu smrti. Položené otázky se týkaly jednak obecného názoru na to, zda by trest smrti v České republice měl existovat, nebo neměl existovat, jednak zjišťovaly, nakolik lidé souhlasí, nebo nesouhlasí s různými konkrétními výroky o trestu smrti.

Jen o málo více než dvě pětiny dotázaných souhlasí s trestem smrti („rozhodně má existovat“ 17 %, „spíše má existovat“ 25 %), což je od roku 1992, odkdy je souhlas zjišťován, nejnižší podíl a pokles z tehdejších 76 % o 34 procentních bodů.

Nesouhlas s trestem smrti poprvé převážil nad souhlasem a tvoří o málo více než polovinu (51 %). Oproti roku 1992 se téměř zčtyřnásobil.

Z výroků podporujících trest smrti veřejnost nejvíce souhlasí s tím, že „přináší spravedlivé zadostiučinění pozůstalým“ (62 %), nejméně s výrokem o potřebnosti uplatňování principu „oko za oko, zub za zub“ (41 %).

Mezi výroky zpochybňujícími trest smrti jsou na prvním místě uváděny „riziko zneužití“ (83 %) a „riziko justičního omylu“ (81 %), na posledním místě pak je to, že trest smrti je projevem politického populismu (37 %).

(tz-cvvm)


 

Češi mění návyky v péči o textil. Roli hraje snaha ušetřit

Praha 25. července 2023 (PROTEXT) – Výsledky letošní evropské studie zaměřené na sledování trendů v oblasti péče o údržbu oděvů ukázaly, že Češi ve srovnání s domácnostmi z jiných evropských zemí perou doma na nižší teploty především proto, aby ušetřili. Francouzi a Němci chtějí také šetřit, ale k ekonomickým důvodům přibývá snaha přispět k ochraně životního prostředí.

Devět z deseti Evropanů se zaměřuje na teplotu, ve které perou. Pro více než polovinu lidí je to z finančních důvodů. Snaha ušetřit je vyšší než před dvěma lety. „Hlavním důvodem praní při nižší teplotě je u 58 % českých domácnosti snaha ušetřit náklady na elektřinu. Ve Velké Británii je ekonomickou úsporou motivována každá druhá domácnost. Studie výzkumné agentury IPSOS ukázala, že na nízkoteplotní prací cykly perou 46 % domácností v ostatních evropských státech,“ informuje Ladislava Zaklová, ředitelka SOTEX GINETEX.

Cena oblečení hraje hlavní roli

Některá kritéria jsou pro spotřebitele při nákupu stejná – na prvním místě je cena. Tu řeší 59 % zákazníků. Na pohodlí dbá 51 % nakupujících. Pouze 20 % preferuje oblečení, které se snadno pere. V průzkumu se poprvé objevilo nové kritérium – ekologický původ textilu. Ten je důležitý pro 10 % Evropanů. Na 18 % Němců se zajímá, jaké má dopady na životní prostředí.

Nejmenší frekvence nákupů nového oblečení je v České republice Zatímco během pandemie covid-19 se zpomalila četnost nakupování oblečení, za posledních 6 měsíců se vrátil podíl nákupů v Evropě na úroveň do doby před covidem. Alespoň jeden kus oblečení si v posledním půl roce koupil téměř každý Evropan (97 %). Z toho 39 % lidí si pořídilo letos každý měsíc něco nového na sebe. V roce 2019 to bylo jen 35 % spotřebitelů. Do obchodů s oblečením nejvíce zavítají Španělé a Italové, každý druhý. Nejmenší frekvence nákupů nového oblečení je v České republice (27 %).

Symboly údržby na štítku oděvů vyhledává stále více lidí Role instrukcí k péči o textil se při rozhodování o koupi v průběhu let zvýšila. Zajímá se o ně více než 6 z 10 Evropanů. Ve srovnání s rokem 2019 to je o 5 % Evropanů více.

Informace o tom, jak se správně starat o textil, aby dlouho vydržel, nejvíce zajímá Němce a Italy. Celkem 72 % Evropanů si proto jen zřídka (nebo vůbec) koupí oblečení bez pokynů k údržbě na štítcích. A 83 % z nich považuje štítky a symboly údržby za užitečné a řídí se jimi.

Pro 95 % evropských spotřebitelů je nejdůležitější informací na štítku velikost oděvu, dále pak právě symboly údržby a materiálové složení. Zajímavým zjištěním průzkumů je stoupající důležitost značky pro kupujícího. Země původu se postupně dostává do popředí zájmu.

Průzkum se zajímal o způsoby sušení oblečení Sušení volně na vzduchu zůstává pro velkou většinu respondentů nejběžnější praxí. Na 79 % Evropanů tuto praxi používá bez ohledu na finanční a ekologické důvody. V Evropě v roce 2021 preferovalo sušení volně na vzduchu 46 % dotázaných z čistě finančních důvodů. Toto číslo se v roce 2023 výrazně snížilo o 7 bodů. Pokles lze pozorovat ve všech zkoumaných evropských zemích s výjimkou Francie a Švédska.


 

V 1. čtvrtletí oslabovala spotřební i investiční poptávka

Hrubá přidaná hodnota nefinančních podniků v 1. čtvrtletí 2023 díky příznivým výsledkům exportních odvětví rostla. Domácí poptávka ale klesala, což se projevilo dalším reálným propadem spotřeby domácností i oslabením míry investic. Hospodaření vládních institucí skončilo ve výrazném deficitu.

„Trvající oslabení kupní síly domácností mělo hmatatelné dopady na jejich výdaje. Spotřeba pošesté v řadě reálně mezičtvrtletně klesla a prohloubil se i její meziroční propad. Investice domácností dokonce nominálně klesly. Výsledkem bylo snížení míry investic domácností na rekordně nízkou úroveň,“ říká Karolína Zábojníková, analytička ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/v-1-ctvrtleti-oslabovala-spotrebni-i-investicni-poptavka

(tz-čsú)


 

Drtivá většina Čechů se obává, že náklady na případné zavedení systému zálohování PET lahví ponese zákazník

Praha 24. července 2023 (PROTEXT) – Reprezentativní výzkum české populace ukázal, že Češi nejsou příliš nakloněni případnému zavedení systému povinného zálohování PET lahví, zejména protože může kromě dalších efektů přinést zdražení v obchodech a zvýšení poplatků za komunální odpad. Jedním z dopadů bude i snížení spotřeby nápojů v plastových lahvích. 

Spotřeba nápojů v PET lahvích je v Česku značná. Alespoň někdy je nakupuje 97 % Čechů, pravidelně nakupujících je 58 % a 24 % domácností uvádí vysokou spotřebu nápojů v PET lahvích (více než jeden karton týdně).

Na dotázaném reprezentativním vzorku populace se ukázalo, že PET lahve Češi třídí ve vysoké míře. Využívání žlutých kontejnerů uvádí celkem 96 % respondentů, pro 91 % je důsledné třídění zcela standardním způsobem nakládání s PET lahvemi.

V současné době se řeší zavedení povinného zálohování PET lahví. V této souvislosti je zajímavé, 2/5 Čechů žijí v mylném přesvědčení, že se zálohovanými PET lahvemi, které by se vracely neporušené do obchodu, by se nakládalo stejným způsobem jako se skleněnými vratnými lahvemi, tedy že by se po vymytí vracely do oběhu.

44 % populace je proti opatřením, která povedou k dalšímu zvýšení cen. Podobně velká skupina se s ním dokáže smířit. Pouze 13 % nemá problém zdražení akceptovat, a to za předpokladu, že opatření povede k dalšímu zvýšení míry třídění.

94 % Čechů zastává názor, že náklady na případné zavedení systému zálohování PET lahví ponese zákazník. 81 % si dokonce myslí, že v celém rozsahu (tj. nikdo další jimi nebude zatížen). 38 % pak vyjádřilo názor, že náklady se promítnou nejen do cen nápojů prodávaných v PET lahvích, ale do obecné cenové úrovně obchodních řetězců.

V případě, že by zavedení zálohování PET lahví vedlo ke zvýšení poplatků za komunální odpad, je nesouhlas s tímto opatřením poměrně jasný – 68 % je proti či spíše proti vs. 32 % pro či spíše pro. Důrazně pak nesouhlasí 31 % Čechů, naproti tomu jasný souhlas deklaruje jen 8 %. „Lze říci, že pokud by případné zavedení zálohování PET lahví mělo přinést zvýšení poplatků za komunální odpad, setkalo by se se zápornou odezvou od velké části veřejnosti“, dodává Tomáš Drtina, ředitel společnosti Incomind.

Jen 36 % osob nakupujících nápoje v PET lahvích deklaruje, že v případě zavedení povinného zálohování své nákupní chování vůči kategorii nezmění. Všichni ostatní (tj. téměř 2/3 zákazníků!) se přiklánějí k tomu, že nákupy nápojů v PET lahvích ve větší či menší míře omezí. Každý devátý zákazník (11 %) by nápoje v PET lahvích přestal nakupovat úplně.

Parametry výzkumu: reprezentativní spotřebitelský výzkum na vzorku 1000 respondentů ve věku 18+ let provedený metodou CAWI (on-line dotazování) v červnu 2023.


 

Celková důvěra v ekonomiku se meziměsíčně zvýšila

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se meziměsíčně zvýšil o 1,1 bodu na hodnotu 91,4, při stejném vývoji obou jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů velmi mírně vzrostl o 0,1 bodu na hodnotu 91,1 a indikátor důvěry spotřebitelů se zvýšil o 5,9 bodu na hodnotu 92,7.

„Po dvouměsíčním výraznějším poklesu se v červenci zvýšila důvěra podnikatelů v ekonomiku v odvětví průmyslu. Podnikatelé očekávají v příštích měsících zvýšení tempa růstu výrobní činnosti i přesto, že přibližně třetinu z nich limituje nedostatečná poptávka. Nejen v průmyslu, ale i ve stavebnictví se pak výrazněji snížil počet podnikatelů, kteří jako bariéru růstu produkce uvádějí omezenou dostupnost vstupů,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

„Červencový meziměsíční výraznější růst spotřebitelského sentimentu byl zapříčiněn zejména mnohem menšími obavami lidí ze zhoršení celkové hospodářské situace v Česku. Pozitivní je i skutečnost, že stále více domácností hodnotí svou současnou finanční situaci lépe, než v předchozích dvanácti měsících,“ sdělila Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/konjunkturalni-pruzkumy-cervenec-2023

(tz-čsú)


 

Autosedačka umístěná ve voze proti směru jízdy je pro dítě bezpečnější

Autosedačka umístěná ve voze proti směru jízdy je pro dítě bezpečnější než ta, která je připevněná po směru. Při střetu plní funkci ochranného štítu a na páteř, krk a hlavu dítěte působí výrazně menší zátěž. Rodiče by měli vozit malé pasažéry v protisměrné sedačce minimálně do čtyř let věku. Desítky let osvědčený „švédský model“ čeští rodiče často neznají nebo ignorují. Při čelním nárazu musí dítě sedící v posměrné autosedačce udržet na krku tíhu 56 kg. To nemůže zvládnout, a tak dochází k vážným úrazům.

Je to padesát let, kdy automobilka Volvo poprvé použila autosedačku a šedesát let co nad myšlenkou, jak ochránit dítě při cestě vozem, začal uvažovat švédský lékař Sven Bertil Aldman. Inspirací mu byl v roce 1962 start rakety s astronautem Johnem Glennem, respektive poznámka moderátora, že aby astronaut překonal velké přetížení, musel by sedět v lodi zády ke směru letu. I výše zmíněná první autosedačka byla umístěná proti směru jízdy. Aldman za vývoj bezpečnostních pásů, dětských sedaček používaných zády ke směru jízdy a airbagů, získal v roce 1992 hlavní cenu stockholmského Královského technologického institutu. Co skandinávský lékař pochopil před desítkami let a stále se ve Švédsku používá, vozit děti v autosedačce proti směru jízdy do co možná nejvyššího věku, rodiče v České republice většinou opomíjejí.

Ve Švédsku jezdí děti v sedačce zády ke směru jízdy do pěti let

Švédsko je jednou ze zemí s nejnižším počtem úrazů dětí při autonehodách. Proti směru jízdy tam běžně jezdí děti do čtyř, pěti let. Není to dáno zákonem či vyhláškou, ale zodpovědností a znalostí rodičů. V letech 1992-2011 bylo ve Švédsku pouze 15 smrtelně zraněných dětí do čtyř let v autosedačkách umístěných proti směru jízdy. Dvě děti kvůli požáru, jedno kvůli utonutí a ostatní při fatálních nehodách, jednalo se například o srážky s kamionem. Podle švýcarské společnosti International Research Council on Biomechanics of Injury, která se tématu věnovala, k žádnému úmrtí nedošlo při zadním nárazu, vždy jen při čelním nebo bočním.

V České republice platí, že při přepravě dětí menších než 150 cm nebo lehčích než 36 kg musí být dítě při cestě autem v adekvátním zádržném systému, tedy autosedačce. Podle váhy i výšky je pak nutné vybrat správnou autosedačku. Vše začíná u takzvaných „vajíček“ pro miminka, která se vždy umísťují proti směru jízdy. Po autosedačkách pro miminka následují ty pro děti ve věku 1,5 roku až 5 let. „Všechny autosedačky se mohou poutat na místě spolujezdce. Ve voze musí být ale vypnutý airbag, pokud je autosedačka umístěná proti směru jízdy,“ upozorňuje Markéta Novotná z Týmu silniční bezpečnosti a dodává: „Když je dítě větší a sedí v autosedačce ve směru jízdy, zůstává airbag zapnutý. Je ale nutné posunout sedačku tak, aby byl dostatečný prostor mezi hrudníkem/obličejem dítěte a palubní deskou odkud airbag vystřelí.“

Čeští rodiče by měli švédskému modelu věnovat větší pozornost

Malé děti mají velkou hlavu v poměru ke svému tělu. Hlava tvoří čtvrtinu dětského tělíčka, zároveň mají krátký a nezpevněný krk. Hlava, krk a břicho jsou nezranitelnější místa dítěte. Je spočítáno, že při čelním nárazu v rychlosti 50 km/h má dětská hlavička, která v 6 měsících váží asi 2 kg, tíhu 56 kg. U dítěte, které sedí v posměrné autosedačce pak pásy při čelním nárazu zadrží ramena a tělo. Hlava je ale vymrštěná dopředu a drobný dětský krk není schopen těžkou hlavu udržet. Tak dochází k velmi vážným zraněním, jejichž následky se mohou projevit i za několik roků. Na to upozorňuje například projekt Neriskuj krk! Protisměrná autosedačka podpírá při nárazu dětskou páteř, krk i hlavu. Při nárazu z boku, je pak dítě brzděním zatlačeno do její konstrukce a tím je chráněno. „Pokud s tím dítě nemá problém, třeba kvůli nevolnosti, je víc než rozumné ho v protisměru nechat i v případě větších autosedaček. Třeba do pěti let, dokud se vejdou. Námitky, že dítě nemá kam dát nohy nejsou zcela relevantní. Děti většinou v autosedačkách mají nohy pokrčené, je to pro ně přirozenější a kromě toho, na trhu jsou i protisměrné autosedačky pro starší děti,“ říká Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Samotný podsedák dítě neochrání

Teprve starší děti by měly cestovat v autosedačce po směru jízdy. Tady se vyplatí hledat autosedačku, která bude mít jak podsedák, tak zádovou opěrku s krytím krční páteře a hlavy. „Samotné podsedáky jsou k ničemu. Ty dítě neochrání. Jedinou jejich výhodu je, že dítě vyzvednou do potřebné polohy, ve které je bezpečnostní pás vedený správně přes klíční kost, nikoliv pod krkem,“ vysvětluje Markéta Novotná a pokračuje: „Pokud není podsedák chycený Isofixem, tak při nehodě podjede pod dítětem, a to tak nemá bezpečnostní pásy tam, kde mají být. Kromě toho na podsedáku nemá chráněnou hlavu, krk ani trup.“ Výhodné jsou „celosedačky“, které chrání ramena, hrudník i hlavu a děti jsou při nehodách více zafixované. Na rozdíl od samostatného podsedáku bývají některé autosedačky vybavené zařízením pro absorpci energie při bočním nárazu.

Do autosedačky bez bundy

Pokud máte kvalitní autosedačku, ale špatně v ní dítě připoutáte, pak ho vůbec nemusíte ochránit. „Malé děti se poutají pětibodovým pásem. Popruhy vedou přes ramena, kolem boků a setkávají se v rozkroku. Starší děti se poutají tříbodovým pásem,“ upřesňuje Jan Polák. Pás musí být dotažený k tělu. Při správném dotažení mezi pás a dítě strčíte maximálně dva prsty. Pokud je upoutání volnější může při nárazu dítě z pásů vyletět. S nadcházejícím chladným počasím je třeba si uvědomit, že poutání dětí do autosedaček v silných bundách nebo kombinézách není bezpečné. I přes veškerou snahu není možné pásy dostatečně dotáhnout. „Záběry z crash testů ukazují dětskou figurínu, která při nedostatečném dotažení pásů vylétne při nárazu v padesátikilometrové rychlosti z pásů i bundy. Důvodem je vzduchová mezera mezi tělem a svrchním oblečením. Ani kvalitní autosedačka, ve které je dítě špatně posazené a připoutané ho neochrání,“ varuje Markéta Novotná.

Konstrukce aut se za poslední roky zdokonalila a kvalitnější jsou i deformační zóny. Rodiče nemusí mít strach dát dítě v autosedačce na místo spolujezdce. V některých případech, například pokud rodič cestuje s dítětem sám, je to lepší umístění než na zadních sedadlech. „Když rodiče přepravují dítě na zadních sedačkách, mají tendenci koukat do zpětného zrcátka a dítě kontrolovat. Často se také otáčí, a to už představuje opravdu velké riziko nehody,“ dodává závěrem za Tým silniční bezpečnosti Markéta Novotná.

PROTEXT


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře