Z PRVNÍ RUKY: 24. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 24. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Moderní technologie i tradiční řemesla na Dobrodružství s technikou bavily děti i dospělé. Na výstavu jich přišlo přes 7500

Na 7500 návštěvníků dorazilo ve čtvrtek 15. 6. 2023 na českobudějovické výstaviště, kde proběhl již sedmý ročník interaktivní výstavy Dobrodružství s technikou. Ta si již tradičně vzala za cíl přiblížit zábavnou a hravou formou vědu, techniku a řemesla dětem, školám, rodičům a široké veřejnosti.

Na výstavě nechyběly stánky jihočeských zaměstnavatelů a škol, které ukázaly pestrost techniky, technologií, ale i tradičních řemesel. Předseda představenstva Jihočeské hospodářské komory Miroslav Dvořák v úvodu výstavy zdůraznil potřebu firem zapojit se do propagace techniky a podpořit profesní orientaci mladých lidí.

„Propojení průmyslu a škol, od mateřských až po vysoké, je velmi důležité a jsem rád, že jsme spolu s partnery – Jihočeským krajem, městem, Jihočeskou univerzitou a podnikateli díky této akci u toho. Pro firmy je dnes téměř nutností zapojit se do propagace techniky, pozitivně působit na budoucí generace a ukazovat jim do jakých oborů má smysl se profesně orientovat. Jsem hrdý na to, že pořádáme již sedmý ročník Dobrodružství s technikou, o který je stále větší zájem jak mezi vystavovateli, tak návštěvníky,“ řekl Miroslav Dvořák, předseda představenstva Jihočeské hospodářské komory (Jhk) a generální ředitel společnosti MOTOR JIKOV Group, a.s., jež výstavu zahájil spolu s dalšími hosty.

Dagmar Škodová Parmová, primátorka Českých Budějovic, vyzdvihla při zahájení výstavy její význam prezentovat mladé generaci jakým způsobem se technika vyvíjí a současně prezentovat co jihočeské firmy a školy v této oblasti umí a nabízí. Dobrodružství s technikou, kterou každoročně Jihočeská hospodářská komora pořádá ve spolupráci s Jihočeskou společností pro rozvoj lidských zdrojů a partnery, tentokrát zpestřila přeshraniční výstava Řemeslo má zlaté dno s ukázkami tradičních řemesel a festival RoadFest se silničními stroji a elektromobilitou.

Smysl výstavy, přiblížit dětem techniku i praxi, potvrdila i Hana Šímová, vedoucí odboru školství mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Jihočeského kraje: „Dobrodružství s technikou je určitě výstava s dobrodružstvím a s velkou interakcí, což potvrzují samotní návštěvníci a jejich zájem o exponáty. Na výstavě je vidět nespočet dětí s virtuální realitou či dětí, které programují a tyto dovednosti jsou jim opravdu vlastní. Mohlo by se zdát, že rukodělné věci jsou na okraji zájmu, ale není tomu tak. Sama jsem se přesvědčila, že děti si na této výstavě s nadšením zkouší jak práci se dřevem, železem, ale i textilem či naopak s technikou a stroji, se kterými se v běžném životě nesetkají,“ zhodnotila výstavu a její rozsah Hana Šímová.

Výstava se koná za velké podpory jihočeských zaměstnavatelů a škol, kteří připravili v letošním roce, spolu s dalšími vystavovateli, více jak 300 exponátů. Zábavnou a interaktivní formou se jim podařilo přiblížit malým i dospělým vědu, techniku a řemeslo s cílem tyto obory popularizovat. „Věřím, že nejenom my jako Robert Bosch, ale většina firem, vnímá, že máme nedostatek techniků a je potřeba s tím něco dělat a zájem o techniku u dětí vzbuzovat. Techniky není třeba se bát, naopak, Dobrodružství s technikou návštěvníky přesvědčí, že může být zábavná,“ zdůraznil při zahájení výstavy Stanislav Štálík zástupce generálního partnera výstavy Robert Bosch, spol. s r.o.

Na své si během celého dne přišli malí i velcí návštěvníci. Velmi oblíbenou aktivitou školáků byly již tradičně moderní technologie – virtuální realita, drony, laser game, programovatelní roboti nebo modely moderních strojů. Svými dovednostmi návštěvníky ohromili žáci chemické školy se svými vědeckými a fyzikálními pokusy s tekutým dusíkem či elektrickou energií. Pavilon T2 se pak těšil oblibě klasických řemesel a ukázkou čalounictví, pekařiny, automechaniků, tesařů či kamnářů.

Andreu Šandovou ze Soběslavi a její devítiletou dceru Elišku nadchla letošní novinka v podobě řemeslné výstavy „Řemeslo má zlaté dno“: „Na výstavě se nám hodně líbí, jsme zde už od rána a prošly jsme si teprve půlku stánků pavilonu T2, protože si chceme s dcerou vše vyzkoušet. Pokud bude výstava pokračovat, tak tu nejsme naposled. Děti zde poznají, že ruce jsou velmi důležité, a nejen hlava je někdy uživí,“ řekla Andrea Šandová a její dcera Eliška zdůraznila, že jí nejvíce zaujala střecha, kterou si sama postavila na stánku budoucích tesařů ze Střední odborné školy zdravotní a Středního odborného učiliště Český Krumlov.

Žáky sedmé třídy základní školy z Českého Krumlova Matěje s Matoušem pro změnu nejvíce zaujaly digitální technologie a stroje: „Navštívili jsme celý vnitřní areál plus venkovní a nejvíc nás zajímala vnitřní umělá vodní dráha, virtuální realita a 3D tisk. Plánujeme ještě navštívit venkovní stánky se silničními stroji,“ uvedl Matěj, který již měl nakročeno k dalším expozicím. Pestrost výstavy, ale i široký zájem dětí o techniku, technologie a řemesla potvrdil Dominik z Plané nad Lužnicí: „Výstava se mi líbí moc, navštívil jsem virtuální realitu a jsem rád, že se zde představují i řemesla. Budu truhlář, protože práce se dřevem je dobrá,“ představil svou vysněnou profesi Dominik Mejta, který chodí do šesté třídy základní školy.

Oblíbená výstava v pavilonech českobudějovického výstaviště opět trhala rekordy. A to nejen v návštěvnosti, ale i v počtu více jak tří set interaktivních stanovišť ve vnitřních i venkovních prostorech. Novinkou letošní výstavy, která proběhla ve čtvrtek 15. 6. 2023, byly projížďky na elektro koloběžkách, ukázky elektro automobilů, silničních strojů nebo první pomoci.

Celodenní akce, kterou podpořili i významní zaměstnavatelé, školy a organizace z regionu, se zúčastnilo 7500 návštěvníků a na 70 vystavovatelů. Nad akcí převzal záštitu hejtman Jihočeského kraje MUDr. Martin Kuba a Rada města České Budějovice. Projekt Dobrodružství s technikou byl spolufinancován statutárním městem České Budějovice. Výstava Řemeslo má zlaté dno se konala v rámci projektu Hrdinové řemesla – perspektivní kariéra v řemeslných oborech, který je podpořen z Programu Interreg Bavorsko-Česko 2021–2027.

(tz-jhk)


 

SÝR, ČOKOLÁDY, DŽEMY, KLOBÁSY I DŽUSY Z PENNY JSOU LETOŠNÍ VOLBOU SPOTŘEBITELŮ

Celkem 20 produktů privátních značek PENNY se může nyní pyšnit titulem VOLBA SPOTŘEBITELŮ pro rok 2023. O výsledcích v jednotlivých kategoriích rozhodl, tak jako každý rok, reprezentativní vzorek čtyř tisíc respondentů ve výzkumu společnosti Nielsen.

Oceněním Volba spotřebitelů 2023 se nyní může pochlubit 20 výrobků privátních značek BONI, ENJOY, KARLOVA KORUNA, ŘEZNÍKŮV TALÍŘ a VITÁLKA. Všechny tyto produkty byly na trh uvedeny v roce 2022 a bezprostředně po svém uvedení si získaly značnou oblibu u zákazníků.

„Pro nás je každé takové ocenění poděkováním za naši práci. V tomto případě, kdy se jedná o volbu samotných spotřebitelů, si jej ceníme dvojnásob. Je to poděkování pro všechny z nás, protože na přípravě a kvalitě našich produktů se podílí kromě oddělení kvality svým hodnocením také přímo zaměstnanci na prodejnách i na centrále. A toto ocenění dokazuje, že umíme našim zákazníkům nabízet vysokou kvalitu za nejvýhodnější ceny na trhu a máme radost, že naše produkty lidem zkrátka chutnají,“ okomentoval výsledek letošní Volby spotřebitelů Petr Baudyš, vedoucí oddělení kvality PENNY.

V současné době PENNY nabízí více než 40 privátních značek od mléčných produktů přes pečivo, ovoce a zeleninu, alkoholické i nealkoholické nápoje, masné výrobky, sušenky, trvanlivé potraviny, mražené zboží až po drogerii a produkty pro domácí mazlíčky. „Naše privátní značky jsou pro nás takovou výkladní skříní. Už od samotného počátku je navrhujeme a připravujeme jejich receptury společně se špičkovými odborníky, přičemž klademe důraz na transparentní a jednoznačně definovanou kvalitu. Navíc tyto značky připravujeme a vyrábíme ve spolupráci s českými dodavateli. O to víc nás každé takové ocenění těší, neboť to znamená vyjádření kvality českých produktů,“ ocenil úspěch Petr Baudyš.

V letošní Volbě spotřebitelů tak sýr BONI, čokolády ENJOY, džemy KARLOVA KROUNA, klobásy ŘEZNÍKŮV TALÍŘ a džusy VITÁLKA navázaly na oceněné produkty z posledních let. V minulosti v této prestižní soutěži uspěly rovněž výrobky značek NA GRIL, PENNY nebo CRIP CROP. Celkem se oceněním Volba spotřebitelů může pochlubit už takřka 150 produktů privátních značek PENNY.

PRIVÁTNÍ PRODUKTY PENNY OCENĚNÉ „VOLBA SPOTŘEBITELŮ 2023“

  • ČERSTVÝ SÝR BONÍK – Lahodný čerstvý sýr vyrobený v ČR ideální pro zdravou snídani.
  • DŽEMY KARLOVA KORUNA – Řada oblíbených ovocných džemů Karlova koruna s vysokým obsahem ovoce. K dostání v tradičních variantách: borůvka, malina, višeň, jahoda a meruňka.
  • ČOKOLÁDA ENJOY – Řada luxusních mléčných a hořkých čokolád zahrnuje mléčné čokolády od 32 % kakaa až po hořké se 70 % podílem kakaa. Ochutnat můžete také varianty s malinami nebo pomerančem a čokoládu Gaudeamus, u které si pochutnáte na pořádné porci kvalitní čokolády s ořechy, rozinkami a želé a v hořké variantě s rozinkami a rumovou příchutí.
  • KLOBÁSY ŘEZNÍKŮV TALÍŘ – Široká řada oblíbených uzenářských výrobků Řezníkův talíř zahrnuje tradiční klobásy s vysokým obsahem masa. K dostání v mnoha variantách: Moravská klobása, Dunajská, Ostravská, Šunková, Uherská, Gombasecká a pikantní.
  • VITÁLKA DŽUSY, NEKTARY A OVOCNÉ ŠŤÁVY – Džusy, nektary a ovocné šťávy v praktickém tetrapack balení. Ve variantách: hruškový, jablečný, banánový nektar, rajčatová šťáva, 100% jablečná šťáva, 100% multivitamin.

(tz-penny)


 

Ceny v zemědělství po více než dvou letech meziročně klesly

Meziměsíčně ceny zemědělských výrobců klesly o 5,2 % a meziročně byly nižší o 10,2 %. Ceny průmyslových výrobců se snížily meziměsíčně o 0,8 % a meziročně byly vyšší o 3,6 %. Ceny stavebních prací vzrostly meziměsíčně o 0,3 % a meziročně o 6,9 %. Ceny tržních služeb pro podniky se meziměsíčně nezměnily a meziročně byly vyšší o 6,2 %. 

„V květnu vzrostly ceny v průmyslu proti loňskému roku o 3,6 % a svůj meziroční růst zmírňují od října loňského roku. Ceny v zemědělství po více než dvou letech klesly, a to o více než 10 %. Ceny stavebních prací se meziročně zvýšily dle odhadů téměř o 7 % a ceny tržních služeb pro podniky o více než 6 %,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyrobcu-kveten-2023

(tz-čsú)


 

Domácí a zahraniční poptávka byly v protikladu

Česká ekonomika na začátku roku 2023 mezičtvrtletně stagnovala. Na hraně ji držel negativní vliv klesající domácí spotřeby i kapitálových výdajů kompenzovaný příznivým vývojem zahraniční poptávky.

„Pokračující reálný propad mezd nadále omezoval spotřebu domácností. Stále netypicky klesaly výdaje na netrvanlivé zboží a nižší byla i spotřeba služeb. Struktura investic ukázala také na pokles výdajů na obydlí, což je oblast, ve které se domácností realizují z naprosté většiny. Rostly investice do oblastí financovaných primárně podniky, jako jsou dopravní prostředky, ICT a stroje a zařízení,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/domaci-a-zahranicni-poptavka-byly-v-protikladu

(tz-čsú)


 

Cesta vlakem na jih Čech trvá kratší dobu, systém ETCS umožní další zrychlení

Síť dvoukolejných tratí v Česku se před nedávnem rozrostla o přibližně dvě desítky kilometrů mezi Sudoměřicemi u Tábora a Voticemi. Modernizaci tohoto úseku dnes slavnostně ukončila Správa železnic. Výstavba rozsáhlé přeložky přinesla kromě kapacitnější železnice také výrazné zvýšení traťové rychlosti. Vlaky navíc ještě zrychlí, namísto současných 160 km/h bude po instalaci evropského zabezpečovacího systému ETCS možné jezdit až dvoustovkou.

Práce probíhaly od května 2018. Namísto jednokolejné trati s řadou oblouků vznikla dvoukolejná přeložka pro rychlost až 200 km/h, která vede v převážné délce v souběhu s dálnicí D3. Stavbaři vybudovali dva tunely – Mezno a Deboreč, koleje vedou také po několika estakádách, z nichž největší se nacházejí v Heřmaničkách.

Stanice Ješetice, Střezimíř a Heřmaničky nahradily stejnojmenné zastávky, nástupiště dosavadních zastávek v Mezně a Červeném Újezdu u Votic se přesunula na přeloženou trať. Nákladní vlaky pak mohou využívat čtyřkolejnou stanici Červený Újezd u Votic. Všechna nástupiště jsou ve výšce 550 milimetrů nad kolejí, která umožňuje pohodlný nástup do vlaků. Cestující ocení bezbariérový přístup po šikmých chodnících.

Zvýšení bezpečnosti provozu zajistilo nové staniční a traťové zabezpečovací zařízení. Navíc došlo ke zrušení všech přejezdů, které nahradily podjezdy nebo nadjezdy. Během stavby se proto upravily či lokálně přeložily některé silniční komunikace. Provedla se rovněž řada opatření snižujících vliv železniční dopravy na okolní životní prostředí.

Zvýšení traťové rychlosti až na 200 km/h umožní v tomto úseku výstavba evropského zabezpečovacího zařízení ETCS, které bude dokončeno přibližně za rok. Už nyní zvládnou expresy trasu mezi Prahou a Táborem za hodinu, cesta do Českých Budějovic trvá 100 minut.

Celkové investiční náklady akce dosáhly 6 734 886 294 korun bez DPH. Zhotovitelem prací byla společnost OHLA ŽS.

Projekt Modernizace trati Sudoměřice – Votice byl spolufinancován Evropskou unií v rámci Operačního programu Doprava 2014–2020. Příspěvek EU může dosáhnout až 3 966 814 703 korun. Národní financování zajistil Státní fond dopravní infrastruktury.

Text a foto: (tz-sž)

 

 


 

Společnost EG.D spouští unikátní web Galerievulicich.cz. Sdružuje nejlepší streetartové malby na trafostanicích a má jedinečné funkce

Nikola Tesla, zvířata Šumavy, Jan Žižka, krabička od zápalek nebo obří žabák. Co mají společného? Všechny tyto motivy jsou vyobrazeny na trafostanicích distribuční společnosti EG.D, patřící do skupiny E.ON. Ta začala už v roce 2015 zkrášlovat trafostanice streetartovými malbami napříč svým distribučním územím. Dnes už jich je v ulicích více než 180.

Aktuálně navíc spustila web www.galerievulicich.cz, kde si veřejnost může nejzdařilejší díla prohlédnout pěkně pohromadě. Web tak funguje jako virtuální výstavní síň. Každou malbu pak doplňuje karta s unikátním příběhem. Stránka je dynamická. Do budoucna se na ní budou pravidelně objevovat další malby i aktuality ze světa street artu.

„V současnosti máme na stránkách zdokumentovaných a zpracovaných přes čtyřicet uměleckých děl. Jedná se o malby, které měly nejpozitivnější ohlasy ze strany veřejnosti a médií. Stránka je responzivní a funguje tak i v prohlížeči na mobilním telefonu, což přináší další výhodu. Když uživatelé povolí lokaci GPS, zobrazí se jim díla, která jsou nejblíže k jejich poloze,“ přibližuje Zuzana Oujezdská, která je v rámci EG.D za projekt Street Art zodpovědná.

Ke každému dílu je dostupná karta, která obsahuje informace o tom, kde se malba nachází, rok realizace i základní údaje o autorovi. Lidé si mohou prohlédnout i obsáhlou fotogalerii konkrétní trafostanice a uvidí i další v okolí.

V plánu je blog nebo propojení s mobilními mapami

Stránku Galerievulicich.cz doplňuje i profil na sociální síti Instagram. Do budoucna chce EG.D na webu spustit blog, na kterém budou rozhovory s tvůrci maleb. Uživatelé také budou moci využít funkce, kdy po rozkliknutí konkrétní trafostanice ve webovém prohlížeči v mobilu budou přepnuti do aplikace Mapy.cz, která je k danému místu rovnou navede.

Distribuční společnost EG.D zrealizuje ročně desítky maleb na trafostanicích od Šumavy až po Beskydy. Jen v květnu zkrášlila svá distribuční zařízení v Brně, Tuřanech, Újezdu u Brna, Boskovicích, anebo Českých Budějovicích. Do dvou měsíců zrealizuje malby například v Bystřici nad Pernštejnem, Boskovicích, Moravském Krumlovu či Kuřimi.

Street art zapojuje do dění i občany

Malby nevycházejí jen z návrhu renomovaných umělců, jako jsou sdružení Malujeme jinak nebo autoři Khoma, Dobs či Prorok. Prostor dostávají i nápady veřejnosti či různých zájmových skupin z míst, kde se plánují. Někde dokonce lidé po zkrášlení trafostanice upravili její okolí, kde si udělali příjemná místa ke trávení volného času.

„Některé trafostanice jsou tak oblíbené, že hned po dokreslení si lidé v okolí vysázeli například květiny, nebo dali lavičku a zvelebili si tak prostor, který třeba dříve sloužil ke kontejnerovému stání. Street art má prostě přesah na více úrovních, do kterých se zapojují nejen občané, ale i města a my jsme rádi, že pomáháme dělat svět barevnější a veselejší,“ líčí Stanislav Karafiát ze společnosti EG.D, jenž se na projektu Street Art také podílí.

Text a foto: (tz-eg.d)

 

 


 

ČOI zakázala na trhu nebezpečný světelný řetěz

(Praha, 15. červen 2023) Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je elektrické zařízení, které může znamenat pro spotřebitele riziko. Jedná se o světelný řetěz, který se nabízí pod názvem LED MIX color bulbs.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Mezi Jihočeským krajem, Plzeňským krajem a Bavorskem na jednu jízdenku

Mezi Jihočeským krajem, Plzeňským krajem a bavorskými okresy Freyung-Grafenau, Regen a Cham se od 14. června 2023 zjednodušuje cestování veřejnou dopravou – zástupci jmenovaných českých krajů a bavorských okresů stvrzují dlouhodobou spolupráci podpisem smlouvy o vzájemném uznávání jízdních dokladů. Na území bavorských okresů a částech území Jihočeského a Plzeňského kraje tak bude možné celoročně cestovat na vybrané jízdní doklady českých integrovaných dopravních systémů či německých dopravních svazů, čímž se zjednoduší odbavení cestujících v této oblasti a zejména dojde ke vzájemnému zlepšení dostupnosti příhraniční oblasti.

Cestující z Jihočeského kraje budou mít nově možnost navštívit s jednodenní jízdenkou JIKORD plus Bavorsko území bavorských okresů Freyung-Grafenau, Regen a Cham a to s využitím veřejné dopravy prakticky ve všech vlacích a autobusech v těchto okresech. “Pro Jihočeský kraj je tato záležitost pro cestovní ruch opravdu průlomová. Velice se těšíme na těsnější spolupráci na obou stranách hranice a věříme, že se do budoucna společnými silami podaří i přímé spojení veřejnou dopravou mezi Jihočeským krajem a Bavorskem“, uvedl František Talíř, náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro cestovní ruch, regionální rozvoj a životní prostředí. „Jsme velice rádi, že se podařilo úspěšně završit období dlouhých příprav a jednání. Jsme nesmírně potěšeni, že můžeme být součástí takového ojedinělého projektu a Jihočechům přinést ještě před spuštěním celokrajského integrovaného dopravního systému nějaký bonus ve veřejné dopravě“, dodává Jiří Kafka, jednatel společnosti JIKORD s.r.o., organizátora veřejné dopravy v Jihočeském kraji. Z bavorské strany budou recipročně uznávány vybrané německé jízdní doklady na částech území Jihočeského a Plzeňského kraje.

Pro cesty do bavorských okresů je potřeba v Jihočeském kraji zakoupit jednodenní jízdenku JIKORD plus Bavorsko, která pro jednotlivce stojí 290 Kč, pro skupinu 2 dospělých a max. 3 dětí pak vyjde na 440 Kč. Jízdenka je platná po celém území Jihočeského kraje, ve zmíněných třech bavorských okresech a po části území Plzeňského kraje. Jihočeští cestující se tak mohou dostat např. zpět z Bavorska přes Železnou Rudu přes Plzeňský kraj. V tomto sousedním kraji platí na stejném vymezeném území i „základní varianta“ jízdenky JIKORD plus. Zmíněné jízdenky lze jednoduše pořídit na jihočeském území u řidiče v autobuse veřejné linkové dopravy v závazku veřejné služby Jihočeského kraje, u dopravce GW Train Regio a probíhají jednání o prodeji jízdenek s dopravcem České dráhy.

Organizátor veřejné dopravy v Jihočeském kraji, společnost JIKORD, vyzdvihuje spolupráci s dopravci, bez nichž by tato nadregionální spolupráce nebyla možná.

Bližší informace a tipy na výlety budou průběžně aktuálně zveřejňovány na webových stránkách společnosti JIKORD či na jejím facebookovém účtu.

(tz-jč)


 

Výdělky ICT odborníků vloni vzrostly o desetinu

V roce 2022 vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda ICT odborníků o 10 % a poprvé přesáhla hranici 70 tisíc korun. Nejlépe placeni byli řídící pracovníci a vývojáři softwaru a výhodou byla také pracovní pozice v Praze.

Zatímco ve mzdové sféře měli ICT odborníci podstatně více peněz než ostatní pracovníci, v platové sféře byla jejich odměna téměř srovnatelná s platem ostatních zaměstnanců. „V roce 2022 pobírali například analytici a vývojáři softwaru a počítačových aplikací ve mzdové sféře 87 tisíc korun v porovnání s 52 tisíci ve sféře platové. V soukromých firmách dokonce téměř 30 procent vývojářů vydělávalo více než sto tisíc korun. Ve veřejné správě to byla jen necelá dvě procenta,“ říká Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

„Nejlépe byli odměňováni ICT odborníci v Praze, kde se jejich průměrná hrubá měsíční mzda v loňském roce významně přiblížila k hranici 80 tisíc korun a v případě ICT specialistů poprvé překonala 90 tisíc,“ uvedla Eva Myšková Skarlandtová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/vydelky-ict-odborniku-vloni-vzrostly-o-desetinu

(tz-čsú)


 

Zkouška dospělosti v kapse. A jak je to po maturitě se zdravotním pojištěním?

Měsíc květen proběhl ve znamení maturitních zkoušek. V této souvislosti je dobré si připomenout, jaké povinnosti čerstvým absolventům mohou vzniknout ohledně zdravotního pojištění. Stát je totiž plátcem pojistného za nezaopatřené dítě po dobu jeho soustavné přípravy na budoucí povolání (maximálně do 26 let).

Přehled jednotlivých situací – ZDE (textový soubor)

(tz-vzp)


 

Vláda schválila novelu zákona o úpravě struktury ČSSZ. Přinese finanční úspory i méně byrokracie

Vláda dnes schválila novelu zákona zaměřující se na některé organizační úpravy v rámci ČSSZ. Jednotlivé okresní správy podle návrhu MPSV nově administrativně nahradí územní správy sociálního zabezpečení, které budou mít v každém okrese své kontaktní pracoviště, aby i nadále zůstaly klientům co nejblíže. Lidé se tak na úřad budou obracet stejně, jak jsou zvyklí. Zajistí se tím ale větší flexibilita při vyšším množství agendy a práci bude možné lépe organizovat a přesouvat.

(tz-mpsv)


 

Omezení provozu na dálnici za Táborem, směrem na Prahu

V tomto týdnu bylo předáno staveniště k výstavbě nového mostu přes dálnici, mostu Záluží ev. č. 137 – 009. Nový most byl navržen jako dvoupolový, nosná konstrukce bude spřažená ocelobetonová, opěry budou monolitické ze železobetonu se zavěšenými křídly, založení mostu bude plošné.

Šířkové uspořádání mostu je navrženo S 7,5 s oboustrannými římsami sloužícími jako chodníky, šířka mostu je 12,55 m, délka přemostění 45,42 m, úpravy komunikace na předmostích v délce 175 m ve směru na Tábor a 120 m ve směru na Záluží. Zhotovitelem stavby je firma M – silnice, a. s. a náklady na nový most jsou 59 milionů.

Most byl navržen tak, aby jeho výstavba co nejméně omezila provoz na dálnici D3. Přesto k omezením dojde, a to především v době jeho demolice, která je naplánována na sobotu 17. 6. 2023 od 19:00 hod do neděle 18. 6. 2023 do 9:00 hod. Během těchto 14 hodin bude dálnice D3 v místě demolice mostu pro provoz zcela uzavřena a provoz bude veden po objízdných trasách.

V období od 17. 6. 2023 od 13:00 hod do 31. 8. 2023 pak bude docházet k částečnému omezování provozu v jednotlivých jízdních pruzích v závislosti na postupu výstavby, a to proměnlivě od km 76,290 do km 78,400, kdy bude provoz sveden vždy do jednoho jízdního pruhu v každém směru jízdy.  Do konce srpna bude tedy probíhat výstavba spodní stavby za těchto částečných omezení, od září bude probíhat realizace nosné konstrukce včetně příslušenství a vozovky, v této době bude probíhat výstavba bez omezení na dálnici kromě montáže ocelové konstrukce, při montáži ocelové konstrukce bude dálnice omezena v jednotlivých jízdních pásech dle potřeby stavby. Při závěrečné fázi výstavby opět dojde ke krátkodobému omezení jízdních pruhů.

(tz-jč)


 

Dnes je Světový den dárců krve, VZP je odměňuje po celý rok

Klienti VZP, kteří pravidelně darují krev, mohou u VZP čerpat příspěvky až do výše 3 000 korun. Využít je mohou k proplacení rehabilitačních aktivit jako jsou masáže či sauna, ale také na dentální hygienu. V loňském roce VZP takových příspěvků proplatila téměř 60 tisíc, v celkové hodnotě překračující 85 milionů korun. Zájem o příspěvky tak v posledních letech vzrostl o desítky procent, od roku 2019 se také zdvojnásobila částka, kterou VZP dárcům na příspěvcích vyplatila. Jak ale vyplývá z dat Českého červeného kříže, dárců krve přesto každoročně ubývá.

V České republice je dle dat Českého červeného kříže 221 tisíc dárců, jejich počet však stále mírně klesá a nemocnice se tak často potýkají s jejich nedostatkem. V současné době dle odhadu ČČK chybí kolem 80 tisíc dárců. Každoročně přestane darovat, ať už kvůli věku nebo zdravotnímu stavu, více než 30 tisíc z nich a nových dárců pak nepřibývá stejným tempem. Potřeba jsou všechny krevní skupiny, seznam míst, kde lze darovat krev, je dostupný také na webu Českého červeného kříže.

VZP jako poděkování dárcům krve nabízí bonus ve výši 2 000 Kč při potvrzení alespoň jednoho odběru, a to na různé rekondiční a rehabilitační aktivity nehrazené z veřejného zdravotního pojištění (sauna, masáž, solná jeskyně, pohybové cvičení, vodoléčba či elektroléčba atd.). Po předložení potvrzení minimálně dvou odběrů pak VZP nabízí dalších 1 000 Kč na dentální hygienu nebo balíček dentální hygieny zakoupený v lékárně, ordinaci nebo specializované prodejně. Nad rámec toho může získat dárce krve výhodné cestovní pojištění za stanovených podmínek ještě 35 dní cestovního zdravotního pojištění zdarma, nebo zvýhodněnou sazbu ročního pojištění léčebných výloh při opakovaných výjezdech do zahraničí. U Pojišťovny VZP, a. s.

(tz-vzp)


 

Důvěra vybraným institucím – duben/květen 2023

V reprezentativním šetření CVVM SOÚ AV ČR byla v dubnu a v květnu 2023 reprezentativnímu vzorku občanů ČR položena otázka, zda důvěřují vybraným institucím. Šetření konkrétně zjišťovalo důvěru ve vztahu k Nejvyššímu kontrolnímu úřadu (NKÚ), Bezpečnostní informační službě (BIS), Nejvyššímu státnímu zastupitelství (NSZ) a Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Nejvyšší důvěru mezi institucemi zkoumanými na jaře 2023 vyjádřila česká veřejnost Nejvyššímu kontrolnímu úřadu (55 %).

Nejvyššímu státnímu zastupitelství důvěřovalo 52 % občanů, Bezpečnostní informační službě 51 % a Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost 48 %.

U všech zkoumaných institucí převládá důvěra nad nedůvěrou.

V porovnání s posledním srovnatelným šetřením z července 2021 se mírně zvýšila důvěra u NÚKIB, BIS a NSZ.

(tz-cvvm)

 


 

Dobrodružství s technikou láká na vědu i moderní technologie. Novinkou bude výstava Řemeslo má zlaté dno

Pavilony T1 a T2 českobudějovického výstaviště 15. června opět ožijí interaktivní akcí Dobrodružství s technikou, kterou letos Jihočeská hospodářská komora zpestřila novinkou v podobě výstavy Řemeslo má zlaté dno a festivalu RoadFest. Malí i velcí návštěvníci si zde budou moci vyzkoušet tradiční řemesla, odnést si vlastnoručně vyrobené hračky, nebo soutěžit v zábavných aktivitách. Doménou celého dne budou moderní technologie, stavební stroje, ale i vědecké pokusy či elektromobilita. Vstup po celý den je pro rodiče i děti zdarma.

„Dobrodružství s technikou je interaktivní výstava pro malé i velké, děti i rodiče, školy i širokou veřejnost. Je to ideální příležitost jak si v jeden den, na jednom místě vyzkoušet moderní technologie, roboty, virtuální realitu, vědecké pokusy, ale třeba i logické hry a soutěže. Cílem myšlenky, která stála před více než sedmi lety za zrodem Dobrodružství s technikou, je ukázat perspektivnost technických oborů a možnosti uplatnění po studiu odborných a technických škol,“ říká Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk), která ve spolupráci s Jihočeskou společností pro rozvoj lidských zdrojů a dalšími partnery pořádá již 7. ročník této interaktivní akce.

Letošní novinkou bude přeshraniční výstava Řemeslo má zlaté dno v pavilonu T2, kterou Jhk pořádá s Řemeslnou komorou pro Dolní Bavorsko a Horní Falc za podpory Evropské unie. „Společně s německými vystavovateli návštěvníkům představíme tradiční řemesla, jako je truhlář, čalouník, tesař, keramik, kamnář nebo klempíř. Zájemci si budou moci vše vyzkoušet a domů si odnést drobné dárky v podobě vyrobených dřevěných hraček. A nejen to. Aktivity budou opravdu pestré,“ přibližuje program řemeslné výstavy Luděk Keist. Na výstavě nebude chybět ani několik stánků Jihočeské hospodářské komory, které najdou zájemci v obou pavilonech. V rámci nich Jhk nabídne například ukázku robotických hraček, kvízy tradičních řemesel, ale i šicí dílnu stánku Sdružení textil Jihočeské hospodářské komory.

Celodenní akci ve venkovních prostorech zpestří festival RoadFest, na kterém si zájemci vyzkouší, jak funguje trenažér rypadla, prohlédnou si silniční stroje nebo zhlédnout ukázky první pomoci a rychlého zásahového automobilu od hasičského záchranného sboru. „Před pavilony T1 a T2 si vyzkoušíte i jízdu elektromobilem či na elektro koloběžkách, čeká vás ale i překážková dráha nebo simulátory nárazu a ukázky bezpečnosti na silnici,“ přibližuje Luděk Keist a dodává, že doménou celé akce budou především moderní technologie. Největším lákadlem jsou bezesporu hry s virtuální realitou, programování robotů, 3D tisk, nebo laser game a úniková hra v kyber prostředí. Menší návštěvníci si zase přijdou na své u vodní dráhy, modelů stavebních strojů, stavebnic a zábavných her.

Dobrodružství s technikou a výstava Řemeslo má zlaté dno se uskuteční 15. června od 9:00 do 18:00 hodin v pavilonech T1 a T2 na českobudějovickém výstavišti. Vstup na akci pro děti, rodiče, ale třeba i školy a školky je po celý den zdarma.

Generálním partnerem akce je společnost Robert Bosch, spol. s r.o. Nad akcí převzal záštitu hejtman Jihočeského kraje MUDr. Martin Kuba a Rada města České Budějovice. Tento projekt je spolufinancován Statutárním městem České Budějovice. Výstava Řemeslo má zlaté dno se koná v rámci projektu Hrdinové řemesla – perspektivní kariéra v řemeslných oborech, který je podpořen z Programu Interreg Bavorsko-Česko 2021–2027.

(tz-jhk)


 

Ministerstvo připravilo metodický pokyn k přítomnosti zákonných zástupců a osob blízkých u dětí při poskytování zdravotních služeb

Ministerstvo zdravotnictví připravilo metodický pokyn, jehož cílem je sjednocení postupu poskytovatelů zdravotních služeb stran uplatňování práva nezletilého pacienta na přítomnost jeho zákonných zástupců a osob blízkých při poskytování zdravotních služeb. Reaguje tím na podnět Kanceláře veřejného ochránce práv.

„Poskytování zdravotních služeb může být pro dítě náročnou životní zkušeností, jelikož se podrobuje zdravotním výkonům, které někdy doprovází strach nebo bolest. Pokud je však v přítomnosti rodiče, má to velice pozitivní dopad nejen na jeho psychiku, ale i psychiku samotných rodičů. Metodický pokyn z dílny Ministerstva zdravotnictví je jakousi „kuchařkou“ pro všechny poskytovatele zdravotních služeb v řešení přítomnosti zákonných zástupců a osob blízkých při poskytování zdravotních služeb u dětských pacientů. Děkuji všem, kteří ke vzniku metodického pokynu přispěli,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Aby metodický pokyn odpovídal požadavkům vyplývajících z praxe, byl Ministerstvem zdravotnictví konzultován s odbornými společnostmi České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, z. s., Asociací nemocnic České republiky, Asociací českých a moravských nemocnic, Asociací zdravotnických záchranných služeb České republiky, Sdružením praktických lékařů pro děti a dorost České republiky, Kanceláří veřejného ochránce práv a Zmocněnkyní vlády pro lidská práva.

„Vnímáme pozitivně metodický pokyn Ministerstva zdravotnictví, na jehož vzniku se připomínkami z praxe podíleli i zástupci FN Brno. Věřím, že tento materiál bude dalším krokem k nastavení jednotných pravidel pod záštitou Ministerstva zdravotnictví a bude velkým pomocníkem v praxi pro zdravotnické pracovníky nejen naší nemocnice,“ řekl ředitel FN Brno Ivo Rovný.

„Velké díky Ministerstvu zdravotnictví za spolupráci na přípravě Metodického pokynu, vážím si úsilí ministerstva i zapojených expertů. Empatický a citlivý přístup k právům a potřebám dětských pacientů je předpokladem k dobré a moderně fungující zdravotní péči,“ doplnila vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Celé znění Metodického pokynu k přítomnosti zákonných zástupců a osob blízkých u dětí při poskytování zdravotních služeb naleznete zde.

(tz-mz)


 

Statistický geoportál přináší vizualizovaná data

Český statistický úřad spustil jako novou službu veřejnosti Statistický geoportál, který umožní všem zájemcům zobrazení dat na mapovém podkladě. Poskytuje přehled například o tom, ve kterých oblastech Česka žije nejvíce vysokoškoláků či svobodných a další demografické údaje, nechybí ani detailní informace o různých charakteristikách domů a bytů nebo dojížďce do škol a zaměstnání.

„Statistický geoportál nabízí uživatelům zcela nový způsob vizualizace statistických výstupů. Konkrétně se jedná o několik koncových aplikací umožňujících zobrazení vybraných statistických ukazatelů či témat za určité území ve formě přehledných interaktivních map,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

„Geoportál bude postupně rozšiřován o další formy prezentace statisticko-geografického obsahu, jako jsou například mapy s příběhem, spojující interaktivní mapy s tematicky zaměřeným textovým a multimediálním obsahem nebo mapové dashboardy pro sledování průběžně se měnících statistických dat,“ dodává Štěpán Moravec z odboru statistiky obyvatelstva ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/statisticky-geoportal-prinasi-vizualizovana-data-csu

(tz-čsú)


 

Občané o ekonomické situaci svých domácností – duben až květen 2023

V rámci svého šetření, které CVVM realizovalo v období od konce března do druhé poloviny května 2023, se zaměřilo na otázku, jak lidé vnímají současnou socioekonomickou situaci svých domácností.

Konkrétně se dotázaní vyjadřovali k tomu, zda je pro ně obtížné vyjít s příjmy, zda se jejich domácnost v posledním roce ocitla v obtížné finanční situaci a zda svoji domácnost považují za bohatou či naopak chudou. Dále se pak šetření podrobněji věnovalo tomu, na které potřeby mají domácnosti ve svém rozpočtu dostatek peněz a na které nikoli.

Většina občanů (53 %) v aktuálním šetření uvedla, že jejich domácnosti vychází s příjmy snadno, naproti tomu téměř polovina (46 %) uvedla, že vychází s příjmy obtížně. Ve velmi obtížné finanční situaci se v průběhu posledních 12 měsíců podle získaných vyjádření ocitla více než pětina (21 %) domácností. Sedm desetin (70 %) českých občanů považuje svoji domácnost za „ani bohatou, ani chudou“. Pětina lidí (20 %) se domnívá, že jejich domácnost je chudá. Na druhé straně za bohatou svoji domácnost označila desetina (10 %) respondentů.

(tz-cvvm)


 

Vyhněte se frontám, pokud se změnila vaše finanční situace, doložte rozhodné příjmy elektronicky

Příjemci příspěvku na bydlení nemusí pro další pokračování jeho výplaty od 1. 7. 2023 dokládat rozhodné příjmy a náklady na bydlení za 2. čtvrtletí 2023. Úřad práce ČR dávku automaticky vyplatí i za červenec – září.

Výjimkou jsou případy, kdy lidem ve 2. čtvrtletí 2023 vzrostly náklady na bydlení nebo klesly příjmy. V tomto případě je nutné doložit doklad o výši nákladů na bydlení současně s dokladem o výši čtvrtletního příjmu nejpozději do 31.července 2023. ÚP ČR následně výši dávky od začátku července přepočítá. V případě přídavku na dítě a zvýšeného příspěvku na péči povinnost doložení rozhodných příjmů za předcházející kvartál (za duben – červen 2023) nadále platí. Podklady je možné podat elektronicky, zaslat poštou nebo odevzdat na podatelně kontaktního pracoviště. Není tedy vždy nutná osobní návštěva příslušného kontaktního pracoviště ÚP ČR.

 

Archeologické léto 2023

Oblíbená prázdninová akce Archeologické léto je zpátky! Odborníci z Archeologických ústavů AV ČR a několika desítek dalších institucí zvou na návštěvu atraktivních archeologických lokalit a míst se zajímavou a mnohdy tajemnou historií. K jakému účelu mohla sloužit kruhová stavba z období neolitu v Praze-Vinoři? Co víme o mohyle Žuráň, z níž řídil Napoleon bitvu tři císařů? Jak probíhá dobrodružný archeologický výzkum na dně přehrady v Mohelně? Na tyto i mnohé další otázky odpoví profesionální archeologové přímo v terénu. Od 14. června můžete společně s nimi prozkoumat přes 90 atraktivních lokalit s výběrem z více než 250 komentovaných prohlídek na celém území ČR.

Přijďte se podívat na neolitický rondel, hradiště z doby bronzové až raného středověku, středověké hrady! Každoroční celorepubliková akce organizovaná Archeologickými ústavy Akademie věd ČR v Praze a v Brně ve spolupráci s více než pěti desítkami vědeckých, muzejních a dalších regionálních pracovišť nabídne i letos program prohlídek archeologických lokalit s odborným výkladem profesionálních archeologů. Rozšíří tak nabídku poznávacích a výletních cílů pro laickou i poučenou veřejnost a zájemcům poskytne jedinečnou šanci – „prozkoumat“ lokality známé i méně známé.

Práce archeologů v přímém přenosu nebo pravěk na vlastní kůži

Během prohlídek se lidé seznámí s prací archeologů přímo při probíhajících archeologických výzkumech v Sezemicích nebo v Těšeticích-Kyjovicích. V archeoparcích navíc vědci slibují zážitek pravěku na vlastní kůži. Některá naleziště bude možné procházet ve dvou realitách – přímo v terénu s průvodcem a virtuálně. Stačí si jen včas rezervovat termín: http://www.archeologickeleto.cz.

Akci sice koordinují Archeologické ústavy AV ČR v Praze a Brně, ale nikdy by ji nebylo možné uskutečnit bez ochoty a obrovského nasazení odborníků z více než padesáti spolupracujících institucí a pracovišť. Prohlídky zajistí zkušení archeologové, kteří zájemcům představí, co práce archeologa obnáší a co se skutečně skrývá v zemi na známých i pozapomenutých lokalitách.

I když se osobní návštěvě hradiště, mohylníku nebo zaniklé středověké vesnice nic nevyrovná, pro ty, kteří přijít nemůžou, jsou s pomocí Archeologického atlasu České republiky připravené virtuální prohlídky.

(tz-avčr)


 

ČOI zajistila v 1. čtvrtletí téměř 2700 kusů padělků za 3,8 milionu korun

(Praha, 12. červen 2023) Česká obchodní inspekce inspekce pokračovala v kontrolách zákazu nabídky, prodeje a skladování padělaného zboží i v 1. čtvrtletí roku 2023.

Celkem uskutečnila 230 kontrol a u 84 kontrol zjistila porušení zákazu nabízení, prodeje a skladování výrobků, která porušují některá práva duševního vlastnictví. V průběhu této kontrolní akce zajistila 2 683 kusů padělků v hodnotě originálů 3 762 218 Kč.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Počet přistěhovalých ze zahraničí zůstává vysoký

Počet obyvatel České republiky se v průběhu prvního čtvrtletí roku zvýšil o 23,1 tisíce na 10,85 milionu. Přírůstek zajistilo kladné saldo zahraniční migrace (31,3 tisíce), ve kterém nadále dominovali občané Ukrajiny, zejména pak ti s udělenou dočasnou ochranou. Přirozenou měnou obyvatel Česka ubylo (o 8,2 tisíce). Počet živě narozených dětí, zemřelých obyvatel i sňatků se meziročně snížil.

„Během prvního čtvrtletí letošního roku se do České republiky ze zahraničí přistěhovalo celkem 41,3 tisíce osob. Ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2022, kdy k nám přišla téměř 150tisícová migrační vlna z Ukrajiny, to byl sice počet pouze čtvrtinový, oproti předchozím letům ale zůstal počet přistěhovalých vysoký,“ říká Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/pohyb-obyvatelstva-1-ctvrtleti-2023

(tz-čsú)


 

Meziměsíční pokles cen vývozu a dovozu pokračoval

V dubnu 2023 vývozní ceny meziměsíčně klesly o 2,2 %, meziročně rostly o 0,2 %. Dovozní ceny se meziměsíčně snížily o 2,9 %, meziročně klesly o 5,4 %. Hodnota směnných relací byla meziměsíčně 100,7 %, meziročně 105,9 %.

„V dubnu se ceny ve vývozu meziměsíčně snížily o 2,2 % a v dovozu o 2,9 %. Meziročně ceny ve vývozu rostly o 0,2 % a v dovozu klesly o 5,4 %. Značný vliv měl vývoj cen minerálních paliv a posílení koruny vůči euru i dolaru,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyvozu-a-dovozu-zbozi-duben-2023

(tz-čsú)


 

Meziroční růst cen zpomalil již počtvrté za sebou

Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v květnu o 11,1 %, což bylo o 1,6 procentního bodu méně než v dubnu.

„V květnu ceny oproti loňskému roku vzrostly o zhruba 11 % a svůj meziroční růst zmírňují již od února. Jediným oddílem spotřebního koše, kde ceny oproti loňsku dokonce klesly, byla doprava, a to především díky snižujícím se cenám pohonných hmot. Například nafta se v květnu na čerpacích stanicích prodávala v průměru za 31,72 Kč/l, což byla nejnižší hodnota od srpna roku 2021,“ uvádí Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-spotrebitelskych-cen-inflace-kveten-2023

(tz-čsú)


 

Nenechme ji odtéct. Národní plán obnovy podpoří zadržování vody v krajině

Státní fond životního prostředí ČR otevřel dvě nové dotační výzvy, které pomohou české krajině se lépe adaptovat na negativní projevy změny klimatu. Dotace pomohou vzniku či revitalizaci malých vodních nádrží, tůní, mokřadů nebo meandrujícím korytům řek. Obě výzvy nabízejí téměř stoprocentní dotaci, první je určena zejména pro správce vodních toků, druhá je určena pro obce a kraje.

Výzvy vyhlášené v Národním programu Životní prostředí čerpají finance z Národního plánu obnovy. „Jsem rád, že se nám podařilo v Národním plánu obnovy vyčlenit takový objem prostředků, abychom podpořili větší projekty realizované zejména správci povodí zaměřené na revitalizace vodních toků a přeměnu reliéfu říčních ramen. V této oblasti máme stále co napravovat a kdysi narovnávaná koryta řek je potřeba opět zvlnit a umožnit vodě se přirozeně zasakovat a saturovat podzemní zdroje vody. Potřebujeme oživit naše české tůně i mokřady,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Obě výzvy mají za cíl adaptaci vodních, nelesních a lesních ekosystémů na změnu klimatu. Výzva č. 4 je určena především pro státní podniky a rezortní organizace. Sem patří například podniky povodí a Lesy ČR, které běžně realizují projekty na zadržení vody. Za zmínku stojí například revitalizace koryta Bečvy, kdy Povodí Moravy obnovilo část původního toku. Lesy ČR ve svém programu Vracíme vodu lesu počítají v letošním roce se 180 projekty, další mají připravené.

„Celkem 712 milionů korun mohou státní podniky a správy národních parků čerpat na obnovu přírodě blízkých koryt vodních toků a říčních ramen v nivě vodního toku. Dotaci lze využít například na obnovu lužních lesů, na zprůchodnění migračních překážek pro vodní živočichy a opatření k omezování jejich úmrtnosti,“ popsal ministr Petr Hladík s tím, že žádosti je možné podávat od 7. června 2023 do 31. října 2023.

Výzva č. 5 má stejné zaměření, ale je určena pro menší projekty realizované obcemi či kraji. „Adaptace na změny klimatu je potřeba i na úrovni obcí a krajů, proto i jim jsme vyčlenili 100 milionů korun, které mohou navíc použít na budování malých vodních nádrží, tvorbu a obnovu tůní a protipovodňová opatření,“ doplnil ministr životního prostředí. Zájemci mohou své žádosti podávat od 7. června 2023 do 31. ledna 2024.

„Bezesporu největší benefitem pro žadatele je, že jim pokryjeme až 80 % celkových způsobilých výdajů. Jsme si vědomi, že se jedná o poměrně finančně náročná opatření, ale jejich přínos pro naši přírodu je k nezaplacení,“ uzavírá Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, který žádosti přijímá a administruje.

Dokumenty k výzvě č. 4 – státní podniky a správy národních parků: https://www.narodniprogramzp.cz/nabidka-dotaci/detail-vyzvy/?id=120

Dokumenty k výzvě č. 5 – obce a kraje: https://www.narodniprogramzp.cz/nabidka-dotaci/detail-vyzvy/?id=121

(tz-mžp)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře