Z PRVNÍ RUKY: 13. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 13. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a institucí, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Kontroly prodlužovacích kabelů ukázaly nedostatky u poloviny výrobků

(Praha, 31. březen 2023) Česká obchodní inspekce uskutečnila v minulém roce technickou kontrolu zaměřenou na prodlužovací kabely.  U 45 hospodářských subjektů ČOI zkontrolovala 46 výrobků a porušení právních předpisů zjistila u 26 hospodářských subjektů, u kterých shledala 25 výrobků s nedostatky. Za nedodržení příslušné legislativy uložila 19 pokut ve výši 159 000 korun.

 „Výsledky kontrolní akce potvrzují, že se u více než poloviny kontrolovaných výrobků vyskytují nedostatky jak technického, tak administrativního charakteru. Vzhledem k této situaci bude Česká obchodní inspekce v kontrolách prodlužovacích kabelů pokračovat a bude pravidelně informovat spotřebitele o nebezpečných a nevyhovujících výrobcích,“ říká ke kontrolám ředitele ČOI Jan Štěpánek.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Do akce Ukliďme Česko se zapojilo 200 zaměstnanců E.ONu. Díky rekordní účasti sebrali přes 11 tun odpadu

Dvě stě lidí. Čtyři města. 11 tun odpadu. To je sumář letošní účasti zaměstnanců společnosti E.ON na dalším ročníku akce Ukliďme Česko. Dobrovolnictví E.ONu se už posedmé přidali k celorepublikové aktivitě a ve čtvrtek 30. března a v pátek 31. března vyrazili celkem na deseti místech v Českých Budějovicích, Praze, Brně a Otrokovicích uklízet své okolí. Iniciativa Ukliďme Česko je vítězem soutěže E.ON Energy Globe z roku 2014 a E.ON s ní spolupracuje dlouhodobě.

„Mám velikou radost, jak v E.ONu k projektu Ukliďme Česko dlouhodobě přistupujeme a vzali jsme ho za svůj. To potvrzuje i letošní rekordní účast našich zaměstnanců. Ukazuje to také, že udržitelnost pro nás není jen fráze, ale sami se v téhle oblasti snažíme podnikat řadu kroků. Na první pohled se takový úklid okolí může zdát jako maličkost, ale právě takové maličkosti ve finále udělají strašně moc, na což je potřeba neustále myslet,“ říká Claudia Viohl, generální ředitelka společnosti E.ON v České republice. Ta také upozorňuje, že dobrovolnictví je jednou z oblastí, ve které se společnost snaží své zaměstnance podporovat. Akce Ukliďme Česko je tak jen jednou z řady aktivit, do kterých se mohou lidé v E.ONu zapojit.

(tz-e-on)


 

Call centrum ÚP ČR loni odbavilo přes 182 tisíc lidí

Od ledna do prosince loňského roku se obrátilo na Call centrum Úřadu práce ČR (CC ÚP ČR) telefonicky 169 699 klientů. Dalších 13 141 lidí pak zvolilo k podání dotazu elektronickou cestu.

V letošním roce žádá operátory o radu v průměru 21 tis. osob měsíčně. Za dobu, kdy je CC ÚP ČR v provozu, zodpověděli jeho pracovníci více než 750 tisíc dotazů.

CELÁ ZPRÁVA (textový soubor)

(tz-úpčr)


 

Zeštíhlování České pošty – reakce hejtmana Jihočeského kraje a předsedy AKČR Martina Kuby

To, že byl současný ekonomický model fungování pošty neudržitelný bylo jasné dlouho a je logické, že vláda, pokud chce takovou službu občanům zachovat, musí nalézt ekonomicky udržitelný a racionálně fungující model, který obstojí v době neustálého nárůstu digitální komunikace a konkurence v oblasti logistiky. Jako hejtmani jsme byli včera informováni o tom, kolik poboček by mělo být zrušeno, a že se rušení nikdy nebude týkat míst, kde je jen jedna pobočka.

Včera jsem také dostal počet poboček v našem kraji a seznam měst, kde by se pobočky měly rušit. Skutečně se jedná pouze o větší města, kde je poboček více. Vzhledem k tomu, že výběr poboček měl proběhnout na základě detailní analýzy pracovníků pošty a seznam by měl být diskutován se starosty, nehodlám se pouštět do hodnocení jednotlivých poboček, protože na to nemám dostatek informací.

Je logické, že tohle téma vyvolá velkou politickou diskuzi, protože se redukuje veřejná služba tam, kde jsou na ni lidé zvyklí. Za sebe bych jen všechny aktéry požádal, abychom tu diskuzi vedli co nejracionálněji s vědomím toho, že veřejné rozpočty jsou jen jedny a musíme z nich jako společnost zaplatit důchody, léčby pacientů v nemocnicích, provoz kvalitních sociálních služeb, školství, funkční policii, složky IZS a další věci a že je nutností hledat takové cesty, kde jsou veřejné prostředky vynakládány co nejúčelněji.

(tz-jč)


 

Pošta zveřejnila seznam rušených poboček

Česká pošta v pátek zveřejnila seznam 300 poboček, které hodlá v rámci úsporných opatření zrušit. Pobočky budou uzavřeny k červenci. Pošta je ve ztrátě, jen za loňský rok 1,5 miliard korun. Bez opatření jí hrozí insolvence.

ČTĚTE ZDE

 

Česká dakarská elita podruhé zavítala na Rallyshow Vacov

Vacov, 29. března 2023 — Vacov ožil v sobotu 25. března 2023 Dakarem. Přivítal totiž českou dakarskou elitu při druhém ročníku Rallyshow Vacov. Na Šumavě se sešlo o posledním březnovém víkendu hned 5 špičkových dakarských soutěžáků, kteří se letošního nejtěžšího závodu na planetě zúčastnili.

 

 

Zastoupení měly všechny kategorie, které jsou na Dakaru k vidění. Do posledního místa zaplněný vacovský sál bavil nejlepší český motorkář Martin Michek, zkušený dakarský kamioňák Jaroslav Valtr, legendární navigátor a „otec Dakaru“ Josef Kalina, automobilový jezdec Karel Trněný nebo čtyřkolkář Zdeněk Tůma, který do Vacova dorazil rovnou z prvního závodu sezony. Dorazit měla ještě milovnice motorsportu, účastnice Dakaru a zpěvačka Olga Lounová. Musela ale svou účast pár hodin před akcí z rodinných důvodů zrušit. S fanoušky, kteří dorazili do Vacova také z různých koutů republiky, se však spojila videohovorem a sklidila za něj velký aplaus.

„Vacov mě znovu uchvátil, zase jsem si to tu užil. Dorazili skvělí fanoušci a hltali každé slovo, co jsme řekli a bylo tu i spoustu doprovodného programu. Neskutečná dakarská jízda. Zájem fandů byl velký, takže je vidět, že nám pořád hodně lidí fandí,“ říkal nadšený Martin Michek krátce po ukončení akce.

Obecenstvo bavily nejen zážitky všech hostů z letošního Dakaru, ale také vtipy Jaroslava Valtra nebo jeho popichování s místním rodákem Josefem Kalinou. „Ve Vacově se sešlo poměrně velké množství fanoušků Dakaru, kteří vytvořili příjemnou atmosféru. Rád přijmu pozvání i příště,“ prohlásil Valtr, jenž do Vacova dorazil až ze Šternberka.

Svou zbrusu novou knihu do Vacova přivezl ještě před jejím křtem Martin Michek a dorazilo i množství dalších zajímavých jmen z pole motorsportu, například soutěžáci Jakub a Matouš Voldřichové, talentovaná čtyřkolkářka Nela Caisová, navigátoři Gabriel Žúbor a Pavel Odvárka nebo bratři David a Tomáš Sovové, kteří na Dakar každoročně vyráží jako mechanici holandského týmu Riwald a další.

„Nechceme, aby to bylo jen o talkshow. Chceme fanoušky vtáhnout přímo do děje, aby to pro ně byl skutečný zážitek. Takže na místě byla jak dakarská, tak další závodnická technika, kterou si mohli prohlédnout. Byly zde také 2 exempláře nejmodernějšího závodního simulátoru od společnosti Digital Racing, který přináší autentický zážitek a využívají ho i nejznámější čeští závodníci. Martin Michek s Josefem Kalinou třeba ukazovali a vysvětlovali, jak funguje dakarská navigace. O autogramiádu a focení byl takový zájem, že jsme museli lehce upravit program, Big Shock tekl proudem a fanoušci si odnesli i něco domů. Mám z toho obrovskou radost a vážím si každého fanouška Dakaru, který do Vacova dorazil. Věřím, že jsme nikoho nezklamali,“ komentoval akci pořadatel a moderátor Lukáš Chum.

Pohár za vítězství v závodu hostů na profesionálním simulátoru vyhrál Martin Michek, z řad diváků zajel nejrychlejší čas Dan Sova.

„Vedle poděkování fanouškům chci poděkovat i partnerům Rallyshow Vacov a hostům, kteří do Vacova dorazili, bez nichž by se tato událost nemohla uskutečnit. Nejpozději při třetím ročníku na viděnou,“ uzavíral událost Lukáš Chum.

(tz-lch)


 

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s předsedkyní Poslanecké sněmovny vyjednalo možnost mimořádných dodávek korejských antibiotik pro děti už pro letošní podzim

Pracovní cesta Markéty Pekarové Adamové a náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka stvrdila několikaměsíční jednání o možných mimořádných dodávkách antibiotik z Jižní Koreje i možném vstupu korejských léčiv na český trh. Ten by v případě úspěchu diverzifikoval dodávky léků do Česka a pomohl nejen předcházet výpadkům dodávek, ale také snížit závislost českého trhu na omezeném počtu výrobců.

Na základě jednání nyní korejské farmaceutické společnosti v rámci první fáze dojednaného postupu připravují dokumentaci, kterou doloží bezpečnost, účinnost a jakost svých léčiv. Dokumentaci posoudí Státní ústav pro kontrolu léčiv a v případě pozitivního stanoviska je Ministerstvo zdravotnictví připraveno vydat dočasné opatření podle zákona o léčivech, kterým by povolilo distribuci, výdej a použití mimořádných dodávek antibiotických suspenzí určených pro děti a po souhlasu vlády také stanovit jejich úhradu z veřejného zdravotního pojištění. Dodávky korejských výrobců by se mohly pohybovat v řádu statisíců balení.

„Ministerstvo zdravotnictví dělá vše pro to, aby nedostatek léčiv vyřešilo nejen pro současné období, ale i v dlouhodobé perspektivě. Už od začátku současného nedostatku proto jednáme s výrobci v Evropské unii i mimo ni a dojednáváme dodávky pro pokrytí české spotřeby. Pro dlouhodobé řešení je ale nezbytné také snížit výlučnou závislost českého trhu na konkrétních výrobcích léčiv tak, aby výpadky jednoho dodavatele nevedly ke kolapsu celého segmentu lékového trhu. Moc děkuji paní předsedkyni Pekarové Adamové, že k tomu svým jednáním v Jižní Koreji pomohla udělat velký krok,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

V jednání je i standardní vstup korejských léčiv na český lékový trh. Ten by mimo jiné posílil odolnost českého trhu proti výpadkům léčiv, zvýšil konkurenci a snížil závislost České republiky na jednotlivých dodavatelích léčiv. K tomu je potřeba splnění všech náležitostí evropské i české farmaceutické legislativy.

„Jednání o dodávkách léků z Jižní Koreji byla skvělou ukázkou spolupráce s Ministerstvem zdravotnictví. Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, který mě doprovázel i na jednání s korejským premiérem, byl výborně připraven a kompetentně vyjednával s farmaceutickými společnostmi i tamními úřady. Výsledkem společného úsilí tak je nejen šance na mimořádné dodávky dětských antibiotických suspenzí již pro letošní podzimní sezónu, ale také dlouhodobá spolupráce s korejskými partnery,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová.

(tz-mz)


 

Česko svítí modře jako symbol porozumění autismu, svítit bude i VZP

VZP se letos již popáté přidá ke kampani Česko svítí modře, jejímž cílem je podpořit lidi s autismem a jejich rodiny. Některé budovy VZP ČR se tak v neděli v podvečer rozsvítí modře. Osvětová kampaň pod záštitou platformy Naděje pro autismus startuje po celé České republice právě 2. dubna u příležitosti připomenutí Světového dne porozumění autismu a tradičně potrvá po celý duben.

Autismus je jednou vážných vrozených poruch dětského mentálního vývoje, jehož příčiny dosud nebyly zcela objasněny. Autismus má několik forem, v průběhu vývoje dítěte se mění i jeho projevy. Včasná diagnostika a započetí cílené terapie je při zvládání této vývojové poruchy osobnosti naprosto zásadní a zvyšuje šanci, že se podaří nastartovat další pozitivní vývoj.

Včasná diagnostika

Vyšetření za účelem včasné diagnostiky poruch autistického spektra (PAS) se provádí plošně v rámci preventivní prohlídky v 18 měsících věku. Jedná se o zhodnocení psychomotorického vývoje dítěte se zaměřením na vyhledání problémů typických pro poruchu autistického spektra. Mezi dovednosti, které jsou sledovány, patří například sdílené pozornosti (navázání očního kontaktu, ukazování prstem na objekty, reakce na zavolání jménem atd.). Pediatři pro vyšetření využívají jednotný dotazník, jehož vyhodnocení trvá několik minut, výsledek je tedy známý v průběhu prohlídky. Jestliže dítě podle dotazníku splňuje kritéria pro podezření na poruchu autistického spektra, odešle jej lékař k odbornému vyšetření dětským psychiatrem. 

Péče o klienty s PAS

Všeobecná zdravotní pojišťovna v loňském roce hradila péči 9 333 svým klientům s diagnostikovanými poruchami autistického spektra (PAS). Bylo to nejvíce za uplynulých 5 let. Autismus se týká téměř třikrát častěji chlapců než dívek.

(tz-vzp)


 

Příjmy domácností klesly v roce 2022 o 5,4 %

Úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností v roce 2022 reálně klesl o 5,4 % a reálná spotřeba na obyvatele se meziročně snížila o 0,8 %. Míra úspor klesla proti roku 2021 o 2,1 p. b. na 17,3 %. Zisky náležící zahraničním vlastníkům korporací dosáhly v loňském roce 6,2 % HDP.

„Reálné příjmy domácností na obyvatele klesly proti roku 2021 o 5,4 % a reálná spotřeba domácností na obyvatele se snížila o 0,8 %,“ sdělil Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

HDP ve 4. čtvrtletí 2022 mezičtvrtletně klesl o 0,4 % a meziročně stoupl o 0,3 %. HDP v roce 2022 stoupl o 2,5 %.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/ctvrtletni-sektorove-ucty-4-ctvrtleti-2022

(tz-čsú)


 

V únoru vyhověly všechny kontrolované vzorky pohonných hmot

(Praha, 30. březen 2023) Česká obchodní monitorovala jakost pohonných hmot v únoru 2023. Celkem odebrala a zkontrolovala 152 vzorků pohonných hmot a všechny vzorky vyhověly stanoveným jakostním požadavkům.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

V Senátu byl vyhlášen 27. ročník soutěže Vesnice roku

Letošní ročník soutěže Vesnice roku byl vyhlášen! Stalo se tak právě dnes, 30. března 2023, a to v prostorách Senátu PČR. Od této chvíle až do 28. dubna se obce mohou do soutěže přihlásit. V roce 2022 vyhrály jihočeské kolo Albrechtice nad Vltavou. Mezi další vítězné obce z minulých let patří například Čejetice, Svatý Jan nad Malší, Řepice, Kovářov a celá řada dalších.

Soutěž Vesnice roku v Programu obnovy venkova je každoročně vyhlašována již od roku 1995. “Cílem této soutěže je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova,” řekl náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro oblast venkova Pavel Hroch. Dodal, že důležitá je snaha vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života. “Na obcích to prostě žije, lidé mají k sobě blíž, udržují tradice a zvyky. Když se o Velikonocích s dětmi rozhodnete jít koledovat, tak do města asi nepůjdete. Vždycky popojedete někam na ves. Znám spoustu obcí, kde společenský život funguje perfektně, řekl bych až vzorně, a byla by škoda se s tím nepochlubit,” dodal Hroch a vybídl starosty obcí k účasti.

Do soutěže Vesnice rolku 2023 se může přihlásit obec (město či městys) vesnického charakteru do 7 500 obyvatel, která má zpracovaný vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce. “Porota udílí zlatou stuhu za vítězství v krajském kole, modrou za společenský život, bílou za činnost mládeže, zelenou za péči o zeleň a životní prostředí a oranžovou za spolupráci obce a zemědělského subjektu. Dále se udílí celá řada diplomů,” uzavřel náměstek Hroch. Více informací na https://www.vesniceroku.cz/

(tz-jč)


 

PENNY UKLÍZÍ ČESKO

PENNY už tradičně podpoří jarní část akce Ukliďme Česko. Ta se tentokrát po celé zemi uskuteční v sobotu 1. dubna. Největší celosvětovou dobrovolnickou akci podporuje největší český diskontní řetězec už pátým rokem.

Loni na podzim se v České republice v rámci Celosvětového úklidového dne konalo 423 úklidů, do kterých se zapojilo 10 800 dobrovolníků. Celkem pak v roce 2022 v České republice pod hlavičkou této inciativy proběhlo 4 687 úklidových akcí, během kterých na 200 000 dobrovolníků uklidilo z přírody a našeho okolí 2 730 tun odpadů. „Pro nás je podpora úklidu v našem okolí samozřejmostí a přirozená, vždyť se s lidmi potkáváme na více než čtyřech stech naší země. Vnímáme odpovědnost za prostředí, ve kterém společně žijeme, a naším cílem je přispívat k jeho zlepšování a vytváření příjemného prostředí pro nás všechny,“ říká Tomáš Kubík, manažer komunikace PENNY. „Proto i v letošním roce podpoříme dobrovolníky po celé zemi a vyzýváme naše zaměstnance, aby se sami do akce zapojili, abychom společně v rámci dobrých sousedských vztahů pomohli dělat náš svět příjemnější.“

Do zatím posledního Celosvětového Úklidového Dne (World Cleanup Day) se 17. září 2022 zapojilo téměř 15 milionů dobrovolníků ze 190 zemí světa. V průběhu jediného dne se podařilo sesbírat více než 60 000 tun odpadu. Poslední Celosvětový úklidový den také překonal národní rekordy v počtu účastníků v každé páté zúčastněné zemi. Ve 45 % zemí byl počet účastníků vyšší než v předchozím roce. Celkem se v letech 2018 až 2022 Světových dnů úklidu zúčastnil 71 miliónů lidí ze 197 zemí. Součástí této celosvětové aktivity je i akce Ukliďme Česko probíhající na území celé České republiky. Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek v našem okolí.

Jak se zapojit a přiložit ruku k dílu? Stačí jen přijít a pomoci s úklidem. Mapa úklidů je k dispozici zde: https://www.uklidmecesko.cz/map/  Organizátoři úklidů mají pro dobrovolníky k dispozici potřebné pomůcky jako pytle a rukavice.

Termíny úklidů 2022
Hlavní jarní úklidový den: sobota 1. dubna 2023
Hlavní podzimní úklidový den (World Cleanup Day 2022): sobota 16. září 2023

(tz-penny)


 

Spolupráce E.ONu a ČSOB umožní pořízení vlastní fotovoltaické elektrárny i zájemcům s omezenými finančními možnostmi

Snaha ušetřit na energiích a touha zvýšit svoji energetickou nezávislost. To jsou dva hlavní důvody, které stojí za rekordním zájmem o pořízení fotovoltaických elektráren v posledních dvou letech. Nový projekt společností E.ON a ČSOB, který budou moci zájemci využít od začátku dubna, otevře cestu k vlastnímu solárnímu zdroji i pro ty skupiny klientů, pro které bylo jeho pořízení dosud nedostupné kvůli nedostatku volných finančních prostředků.

Česká republika zažívá novou éru obnovitelných zdrojů. A uplynulý rok byl ve všech směrech rekordní. V celé České republice se podle dat Solární asociace nainstalovalo více než 33 000 nových solárních zdrojů, přičemž přes 32 000 z nich tvořily domácí instalace do 10 kWp.

„V posledních letech vnímáme obrovský zájem o instalace vlastních solárních elektráren. Vždyť jen my jsme jich v uplynulém roce nainstalovali dvakrát tolik než rok předchozí. Zároveň však vnímáme i bariéry pro ty, kteří by si chtěli vlastní solární zdroj pořídit, ale nemají na něj dostatek vlastních finančních prostředků. Spolupráce s ČSOB otevírá našim zákazníkům nové možnosti, jak zvýšit svoji energetickou soběstačnost, snížit náklady na energie a zapojit se do světa decentralizované energetiky buducnosti, do kterého se všichni posunujeme a který v E.ONu jednoznačně podporujeme,“ vysvětluje Claudia Viohl, generální ředitelka E.ONu v České republice.

Pilotní projekt, který ČSOB a E.ON na začátku dubna spouští, nabídne zákazníkům možnost výhodného pořízení a sjednání fotovoltaické elektrárny, i když nemají dostatek vlastních prostředků na účtu. Díky němu navíc klient ani nepřijde o možnost čerpání státní dotace na pořízení zeleného zdroje.

„ČSOB jako specialista ve financování i úsporného bydlení, chce díky spojení se silným hráčem na poli energetiky, společností E.ON, posílit svou pozici v oblasti udržitelnosti. Zároveň se jedná o další krok v realizaci aktivit s dopadem na snižování nákladů na energie klientů,“ říká Aleš Blažek, generální ředitel ČSOB.

ČSOB zájemcům zajistí sjednání výhodného úvěru na pořízení fotovoltaické elektrárny v minimální výši 200 000 Kč a společnost E.ON zařídí návrh řešení pro konkrétního zákazníka, instalaci zařízení i podání a vyřízení státní dotace. Klient tak dostane konkrétní řešení na klíč od návrhu až po realizaci. Navíc bude mít možnost poskytnutí slevy na energie od E.ONu v celkové hodnotě 10 000 Kč rozdělené do tří po sobě jdoucích topných sezon a po vyřízení dotace získá zpět finanční bonus až 10 000 Kč od ČSOB. V neposlední řadě klient získá pojištění fotovoltaiky od ČSOB Pojišťovny na rok zdarma.

Výzkumy zájem o financování úvěrem potvrdily

Nedostatek volných financí jako největší překážku pro pořízení fotovoltaické elektrárny potvrdil i výzkum společnosti E.ON. Ze všech zákazníků, kteří projevili zájem o solární řešení více než 36 % potvrdilo, že chtějí pořízení vlastního solárního systému řešit pomocí úvěru nebo financování.

Ve stejném duchu pak hovořil i výzkum společnosti ČSOB, kde by z oslovených respondentů chtělo zhruba 58 % zájemců fotovoltaiku financovat řešení úvěrem v kombinaci s vlastními prostředky a zhruba 12 % celou částku pouze samotným úvěrem. Zbylých 30 % oslovených by pak využilo pouze vlastní prostředky.

Návratnost investic do fotovoltaických řešení je okolo osmi let a záruka až 25 let

Při dnešní cenové hladině elektrické energie se návratnost vložených finančních prostředků do pořízení elektrárny pohybuje okolo osmi let. Vždy přitom ale záleží na daných okolnostech, tzn. na konkrétní domácnosti, na vhodně zvolené instalaci, jak domácnost elektřinu využívá a kolik jí využívá. Dobu návratnosti pak také významně zkracuje například pořízení Virtuální baterie, kdy zákazníci přebytečnou energii posílají do sítě a berou si ji pak zpět ve chvíli, kdy jejich fotovoltaika nevyrábí. Tuhle možnost využívá více než 90 % zákazníků, kteří si fotovoltaiku od E.ONu pořídí.

E.ON pro své zákazníky také garantuje 25letou záruku na udržení výkonu panelů do 80 % počátečního stavu. Co se týká dalších důležitých komponentu – střídače a baterií, tak zde je záruka od dodavatelů shodně 10 let, přičemž životnost těchto zařízení je výrazně delší.

(tz-e.on)


 

V únoru byla očištěná míra nezaměstnanosti 2,5 %

Podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných, dosáhl v únoru 2,5 %, tedy stejně jako v únoru předchozího roku. Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 2,1 %, u žen 2,9 %. Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v únoru 75,4 %. Oproti únoru 2022 se zvýšil o 0,2 procentního bodu. Míra zaměstnanosti mužů činila 81,4 %, u žen 69,0 %. Míra zaměstnanosti osob ve věku 15–29 let činila 41,6 %, u 30–49 let 87,6 %, u 50–64letých 81,6 %.

„U mužů se za poslední rok míra zaměstnanosti mírně snížila a zároveň nezaměstnanost vzrostla, zatímco u žen se míra zaměstnanosti zvýšila o celý procentní bod a nezaměstnanost klesla. Sledujeme tak protichůdný pohyb podle pohlaví, a to ve všech ukazatelích. Míra ekonomické aktivity žen je přitom na rekordně vysoké úrovni,“ popisuje výsledky Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/miry-zamestnanosti-nezamestnanosti-a-ekonomicke-aktivity-unor-2023

(tz-čsú)


 

UŽIJTE SI VELIKONOCE S PENNY

PENNY tradičně připravilo před nadcházejícími Velikonocemi speciální nabídku pro své zákazníky. Až do neděle 9. dubna tak mohou nakoupit oblíbené velikonoční produkty s výraznými slevami. Nakoupit si budou moci i na Velký pátek, naopak na Velikonoční pondělí zůstanou všechny obchody PENNY zavřené.

PENNY každoročně připravuje pro své zákazníky na Velikonoce speciální nabídku. „V tomto období roste přirozeně prodej vajec, ale také věcí na pečení jako jsou mouka, cukry, mléko nebo máslo. Větší zájem je také o alkohol a masné produkty. Proto jsme i letos připravili s předstihem nabídku stovek produktů za zvýhodněné ceny, mezi nimiž nechybí ani typicky velikonoční beránek, mazanec či produkty na pečení nebo zdobení velikonočních vajec,“ popisuje Tomáš Kubík, manažer komunikace PENNY a dodává: „Ve dnech před a v průběhu Velikonoc očekáváme nárůst počtu zákazníků. V tomto období roste počet velkých, takzvaných rodinných, nákupů a klesá počet těch běžných každodenních. Navíc opět nabízíme velké množství produktů za výhodné ceny, což věříme pomůže lidem v dnešní nelehké době ušetřit a užít si tyto významné svátky s dobrým a kvalitním jídlem.“

Vedle stálého a Velikonočního sortimentu zařadilo PENNY tradičně do nabídky také produkty prémiové privátní značky Selection. Ta nabízí zákazníkům desítky produktů v exkluzivní kvalitě za výhodné ceny s výjimečnou chutí. Mezi nejoblíbenější produkty této značky patří například lanýžové brambůrky, lanýžové pralinky nebo různé druhy čokolád.

Otevírací doba více než 400 prodejen PENNY bude v průběhu Velikonoc 2023:

pátek 7. 4. 2023                    běžná otevírací doba

sobota 8. 4. 2023                  běžná otevírací doba

neděle 9. 4. 2023                  běžná otevírací doba

pondělí 10. 4. 2023               ZAVŘENO

 

(tz-penny)


 

Počet uznaných patentů byl loni rekordně nízký

V roce 2022 bylo českým i zahraničním subjektům uděleno či validováno Úřadem průmyslového vlastnictví ČR (ÚPV ČR) pro území naší republiky celkem 5 076 patentů, tedy nejméně za posledních deset let. Zahraničním přihlašovatelům náleželo 93 % z nich, na české subjekty připadlo zbylých 7 %, tedy 355 patentů.  Od roku 2019 došlo k jejich snížení o téměř 3 tisíce.

Mezi českými přihlašovateli, jimž byl ÚPV ČR udělen patent, dominují podniky. Ty v loňském roce získaly 166 udělených patentů. Následovaly veřejné vysoké školy s 98 patenty, 53 patentů náleželo fyzickým osobám a 34 veřejným výzkumným institucím. „Mezi podnikovými patenty převažovaly ty, které byly uděleny domácním firmám, konkrétně se jednalo o 135 patentů. Zahraničním afilacím jich pak bylo v roce 2022 uděleno 31,“ říká Karel Eliáš z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

Přihlašovatelé z Česka nejsou v zahraničí stále příliš aktivní. „U Evropského patentového úřadu bylo českými subjekty v roce 2021 podáno 204 patentových přihlášek. Pro srovnání rakouské subjekty podaly u stejné instituce 2 320 přihlášek svých vynálezů,“ konstatuje Eva Myšková Skarlandtová z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/pocet-uznanych-patentu-byl-loni-rekordne-nizky

(tz-čsú)


 

Milovníci přírody se mohou radovat – zbrusu nový film je seznámí s příběhem vody na Šumavě

Premiéru dokumentu Voda ztracená a vrácená z dílny Radka Plíhala připravila Správa Národního parku Šumava na Světový den vody 22. března ve Vimperku a následně 23. března v Kině Sušice. Půlhodinový snímek, který popisuje vliv odvodnění krajiny na její fungování, tak zavedl prvních 400 diváků do světa mokřadů skrze unikátní záběry ze Šumavy. Na originálním a velmi emotivním hudebním doprovodu spolupracovala zpěvačka Lenka Dusilová s producentem Petrem Ostrouchovem. Za filmem stojí mnohaleté úsilí zaměstnanců národního parku o návrat vody do původních mokřadů, v současné době realizované v rámci projektu LIFE for MIRES.

„Rádi bychom filmem přispěli do celospolečenské debaty týkající se častých období sucha nebo naopak povodní. Jedno z řešení těchto problémů totiž spočívá v oživení přirozených vodních spojení v krajině, potočních niv a mokřadů. Dalším důležitým prvkem je vysvětlit nastupující generaci, proč v Národním parku Šumava mokřady chráníme a ty poškozené se snažíme obnovit,“ říká Lukáš Linhart z Oddělení vod a mokřadů Správy NP Šumava.

Nový dokument se vymyká klasické formě dokumentů o přírodě. Vyprávěný příběh vody je poskládaný ze záběrů divokých šumavských mokřadů, archivních snímků z dob odvodňování a současné krajiny s vysušenými mokřady. Lenka Dusilová s Petrem Ostrouchovem nahrávali hudbu k filmu přímo při sledování původní obrazové stopy. Vzniklo tak skutečně originální dílo, ve kterém hovoří především obrazy přírody, podkreslené jemným hudebním doprovodem. Rozmanité záběry prací na obnově mokřadů, vzácných rostlin a zvířat popisují proces návratu vody a života do člověkem narušené krajiny.

„Natočit některé záběry, které mají ve filmu třeba jen šest sekund, trvalo i dva týdny. Ve filmu jsou použity záběry zpomalené, časosběrné, makro, z dronu i snímky natočené pod vodou a vykreslující Šumavu v celé její kráse. Při natáčení jsem použil celkem jedenáct kamer, patnáct fotopastí na monitoring zvířat a pochopitelně profesionální drony. Celkem jsem strávil v terénu 160 dní a další čtyři měsíce postprodukcí ve studiu,“ popisuje zrod filmu Radek Plíhal, autor filmu a kameraman.

Celý průběh natáčení byl koordinován také s botaniky, ornitology a zoology z národního parku tak, aby přítomnost filmaře měla minimální dopad na vzácné druhy. Některé typické a kriticky ohrožené druhy, jako například tetřívek obecný, byly z natáčení vyloučeny úplně. Přesto věříme, že se podařilo vytvořit film z prostředí Šumavy, jaký tu dlouho chyběl.

„Voda oživuje Šumavu. Doslova určuje charizma přírody. Voda stojí za současným vzhledem celého pohoří, modelovala jeho tvary a její zdánlivě neviditelná činnost ani dnes neustává,“ dodává Pavel Hubený, ředitel Správy Národního parku Šumava. „V novém filmu Radka Plíhala to pocítíte s mrazením v zádech. I onu prazvláštní roli člověka, který jako pilný mraveneček jednou odvodňuje, jindy zas zavodňuje… A i když tohle naše snažení trvá nějaká dvě staletí, velikost a síla přírody je stále přesahuje. Příroda prostě trvá dál,“ uzavírá.

V následujících měsících bude film promítán zejména žákům základních a středních škol v regionu, ale rovněž i na několika místech pro veřejnost. Více informací se můžete dozvědět v kalendáři akcí na webových stránkách life.npsumava.cz.

Trailer filmu je k dispozici zde: https://youtu.be/pEnMJKe96nU

(tz-npš)


 

E.ON opět rozšiřuje nabídku produktů. Nabídne roční ceník, který patří k nejnižším na trhu

Společnost E.ON pokračuje v rozšiřování nabídky akvizičních produktů pro nové zákazníky. V tomto týdnu nabídne klientům nový roční fixovaný produkt, který aktuálně patří k nejvýhodnějším na trhu. Zákazník zaplatí za jednu MWh dodávky elektrické energie 4 507 Kč s DPH a ušetří tak čtvrtinu částky oproti zastropovaným cenám. U plynu je úspora ještě vyšší. Tam klienti zaplatí o 47 % méně ve srovnání s vládním stropem. Domácnost, která plynem ohřívá vodu a používá ho k vaření a ročně spotřebuje 7,1 MWh tak ušetří ročně vůči cenovému stropu přes 10 000 Kč.

„Jako první jsme letos v lednu přišli s akvizičním produktem pod cenovým stropem a následně i snížili plošně ceny stálým zákazníkům. Současná situace na energetickém trhu ve spojení s naší propracovanou nákupní strategií nám dovolují od začátku roku přinášet a neustále rozšiřovat nabídku produktů s cenou pod vládním stropem pro zákazníky, kteří hledají stabilního dodavatele energií. Aktuální novinka, která zaručí klientům fixované ceny na jeden rok, patří k nejvýhodnějším na trhu,“ vysvětluje Jan Zápotočný, místopředseda představenstva E.ON Energie.

Od pátku 31. března budou moci zájemci využít produkt Elektřina online Pro a Plyn online Pro s fixovanou cenou dodávky komodity na jeden rok. U elektřiny klienti v nejběžnější sazbě D02d zaplatí za jednu MWh silové elektřiny 4 507 s DPH (3 725 Kč bez DPH). Na jedné MWh tak oproti vládnímu stropu ušetří 1 543 Kč, což je úspora větší než 25 % oproti zastropovaným cenám. Domácnost, která elektřinu používá pro běžné spotřebiče a ročně spotřebuje zhruba 1,5 MWh, ušetří více než 2 000 Kč a byt, který elektřinou svítí a ohřívá vodu při roční spotřebě 4 MWh, sníží svoje náklady oproti cenám na hranici stropu o více než 6 000 Kč.

U plynu pak za dodávku jedné MWh ušetří ti, kteří pomocí něj vaří a ohřívají vodu a ročně odeberou do 7,5 MWh, zhruba 47 % částky, kterou by aktuálně platili na úrovni vládního stropu. Cena za dodávku plynu je totiž u nového produktu 1 602 za MWh s DPH (1 324 Kč bez DPH) a zákazníci tak oproti cenovému stropu zaplatí o 1 423 Kč méně. Při spotřebě 7,1 MWh, která odpovídá těm domácnostem, které na plynu vaří a ohřívají jím vodu, je roční úspora přes 10 000 Kč.

„Jedná se o produkt, který jsme připravili pro online sjednání na našich webových stránkách. Zákazník si ho může sjednat online, bez nutnosti cokoliv tisknout, kamkoliv chodit nebo volat a posílat. Smlouvu podepíše na svém tabletu, počítači nebo mobilu. Kromě výhodné nabídky komodity chceme našim klientům ukázat i výhody naší self-care obsluhy,“ vysvětluje Martin Samek, vedoucí oddělení akvizic společnosti E.ON Energie.

Nové produkty Komplet elektřina a Komplet plyn budou mít klesající cenu

Vedle toho E.ON od tohoto týdne nabízí zákazníkům také produkt s postupnou klesající cenou do konce roku 2025. Komplet elektřina a Komplet plyn s klesající cenou přitom nabízí každý rok svým zákazníkům v ceně komodity i služby elektrikáře v hodnotě 3 000 Kč a u plynové verze pak každoroční revize plynových kotlů a spalinových cest. Ve třetím roce pak klienti oproti současnému cenovému stropu zaplatí v distribuční sazbě D02d o více než 1 000 Kč méně za jednu MWh elektřiny a 868 Kč méně za jednu MWh plynu, pokud s ním vaří a ohřívají vodu a ročně odeberou do 7,5 MWh.

(tz-e.on)


 

Sepekovský viadukt projde významnou renovací

Správa železnic hledá zhotovitele rekonstrukce Sepekovského viaduktu, který leží na trati z Tábora do Písku. Předpokládaná hodnota zakázky je 88,2 milionu korun, stavební práce by měly proběhnout od letošního června od dubna příštího roku.

Historický železniční most mezi stanicemi Božejovice a Sepekov překonává údolí říčky Smutné. Měří 148 metrů, tvoří ho 10 polokruhových kamenných kleneb. Stejně jako celá trať pochází z roku 1889, nyní ho čeká první komplexní rekonstrukce za dobu jeho existence.

Součástí prací bude kromě zpevnění nosné konstrukce všech kleneb také obnova železničního svršku a úprava kabelových tras. K zahájení prací by mělo dojít letos v červnu, největší vliv na provoz bude mít nepřetržitá výluka, která se plánuje od začátku září do konce listopadu.

Rekonstrukce Sepekovského viaduktu umožní provoz vlaků s větším zatížením. Po dokončení již probíhající výstavby nového mostu v Červené nad Vltavou tak bude možné na trati z Tábora do Písku obnovit i vojenské přepravy. Pro nákladní dopravu navíc vznikne alternativní spojení přes řeku Vltavu mimo železniční uzel Praha.

(tz-sž)


 

Důvěra vybraným institucím na přelomu let 2022 a 2023

V šetření CVVM SOÚ AV ČR byla v období od listopadu 2022 do ledna 2023 reprezentativnímu vzorku občanů ČR položena otázka, zda důvěřují vybraným institucím. Šetření konkrétně zjišťovalo důvěru ve vztahu k veřejnému ochránci práv (ombudsmanovi), Ústavnímu soudu a České národní bance.

České národní bance důvěřovalo 65 % Čechů, Ústavnímu soudu a veřejnému ochránci práv pak shodně 62 %.

U všech zkoumaných institucí převládá důvěra nad nedůvěrou.

V porovnání s posledním srovnatelným šetřením z července 2020, případně z prosince 2019 se důvěra u všech sledovaných institucí zvýšila.

(tz-cvvm)


 

Hořičtí zkouší Pašije. Na Květnou neděli zahrají v Českém Krumlově

Hořice na Šumavě 27.března 2023: Hořičtí ochotníci mají za sebou první zkoušku před letošní první inscenací pašijových her, které se budou hrát v nedělí 2.dubna v zadní klášterní zahradě v Českém Krumlově.

Jedná se o velkolepé, divadelní ztvárnění novozákonního příběhu o ukřižování Ježíše Krista, kdy se na scéně objeví až 60 herců. Hořičtí ho hráli poprvé před 30 lety, v roce 1993. S výjimkou covidové pandemie, tu hrají pašije každý rok.

Tímto představením v Českém Krumlově začíná velká, mezinárodní akce nazvaná Europassion 2023, jehož vyvrcholením bude setkání herců a znalců pašijových her z 15 států Evropy. Kongres Europassion 2023 se koná od 8. do 11.června.

„Přípravy na kongres Europassion probíhají zatím dobře, kalendář je na každý den téměř do června plný. Momentálně pilujeme náklady a schéma simultánních překladů a taky nám stále chybí finance. Čeká nás ještě celá logistika, výstavy, překlady a dodělávky v hořickém amfiteátru,“ uvádí Miroslav Kutlák, jeden z hlavních organizátorů a principál hořických ochotníků.

Podle něj byla mluvená zkouška perfektní a herci jsou připraveni znovu podat nezapomenutelný výkon. „Na představení v klášterní zahradě v Českém Krumlově se těšíme moc a taky se modlíme za počasí,“ uvádí Kutlák.

Režisér Jakub Baran vedl celou zkoušku. V sále zdejšího kulturního domu se sešlo 10 herců. Jako první se na řadu dostala dvojice Ježíš a Marie. „I pro mě to bylo velké představení. Bylo úžasné pozorovat práci režiséra. Herci k tomu přistupovali s vážností a respektem a bylo vidět a slyšet, že to není opravdu jednoduché, chcete-li aby divák pochopil, ale i mnohdy pocítil, co mu sdělujete,“ uvedl Kutlák.

V roli Ježíše se tentokrát potil Jakub Suchánek, dlouhovlasý podnikatel z Černé v Pošumaví. Roli Marie zkoušela Věra Kolouchová i Vlaďka Dvořáková, které hlavní ženskou roli alternují.

Režisér Baran zároveň hrál i roli Kaifáše, a tak se se zkoušeli i role ve Velké radě.

„Zkoušeli jsme duet Annáše a Kaifáše. Annáš, kterého hraje zkušený pašijový matador Gerhard Scherhaufer a zmíněný Kuba Baran předvedli, jak to má vypadat. Postupně se dle scénáře zapojovali i ostatní ve velké radě,“ shrnuje Míra Kutlák.

Velkou pochvalu za přednes i celkový herecký projev si podle kolegů zaslouží i Josef Varhaník v roli Piláta Pontského. Ten je rodákem z Hořic na Šumavě, dnes je v důchodu, ale celý život pracoval u dráhy.

Heroda ztvárnil důchodce a bývalý voják z Hořic Stanislav Tonar, který znovu perfektně uměl text. V jeho případě šlo během zkoušky pouze o nastavení síly hlasu, aby si jeho výkon mohli užít i divák v zadních řadách.

Pak přišla řada i na Jidášův falešný polibek.

„Moc mi to nešlo, ale slibuji, že natrénuji podle představ režiséra,“ říká Miroslav Kutlák, který hraje Jidáše.

Druhá zkouška, pro větší ansámbl se bude konat v sobotu 1. dubna.

V neděli 2. dubna, před krumlovským představením je v plánu ještě generálka, v 15 hodin se bude hrát v malém komorním prostoru zadní klášterní zahrady.

(pp)


 

Největší souběh veletrhů bydlení, designu a zahrad míří do Letňan

Praha 27. března 2023 (PROTEXT) – FOR INTERIOR, DESIGN SHAKER a FOR GARDEN 2023: Největší souběh veletrhů bydlení, designu a zahrad míří do Letňan

Šest hal letňanského výstaviště již brzy zaplní novinky, trendy a poctivé řemeslo oborů bydlení, interiérového designu a bytové či zahradní architektury. Do PVA EXPO PRAHA míří jarní veletržní trojlístek událostí FOR INTERIOR, FOR GARDEN a DESIGN SHAKER, který se koná od 30. března do 2. dubna. Návštěvníkům bude k dispozici největší množství značek a produktů tuzemských i zahraničních vystavovatelů na jednom místě. Oficiálními vozy veletržního souběhu jsou automobily značky FORD.

Již 18. veletrh FOR INTERIOR přinese široký výběr nábytku, veškerého interiérového zařízení a bytových doplňků. Na akci se představí například sedačky, postele, nábytek do obývacích a dětských pokojů, ložnic i kuchyní. Nebudou chybět doplňky, bytový textil a osvětlení. Velký výběr bude i mezi produkty určenými pro úpravy interiéru – podlahy, akustické panely, materiály pro obnovu interiéru a mnoho dalších. Jaké zajímavosti najdou návštěvníci v PVA EXPO PRAHA?

Nejnovější sedací soupravy představí například firma Aksamite. Kromě produktů vlastní produkce nabídne i nádherné soupravy, sofy a křesla od světově uznávaného designéra Karima Rashida společnost JV pohoda. Perfektní řemeslné zpracování nabízí firma JECH CZ, tradiční výrobce sedacích souprav, křesel, židlí, konferenčních stolků a sedacího nábytku pro pečovatelství a zdravotnictví.

Zájemci o spánkovou sekci najdou inspiraci v mnoha expozicích. Velký výběr postelí, matrací různých typů a materiálů bude k vidění u firem Postelia, Domestav, Eclissi, Diamondsleep, Magniflex. Premiérově se na FOR INTERIOR představí firma Westieri.

Designové studio DUŠEK DÉCOR představí lakované lišty, francouzské mosazné vypínače a zásuvky, portugalské travertinové lampy od Ginger&Jagger, portugalské kování od firmy Pullcast a španělské kožené bary od ALEXANDRA.

Zajímavost chystá na své expozici také firma Delso, která nabízí ergonomický nábytek. Na sobotu 1. dubna připravila pro návštěvníky možnost setkání s certifikovaným ergonomem, který poradí s bolestmi zad od častého sezení v kanceláři či domácí pracovně.

Design v každém produktu

Propojení designu ve všech typech výrobků pro běžný život a v domácnosti (ložní soupravy, povlečení, koupelnové doplňky, ručníky, kosmetické tašky, kabelky, volnočasové a domácí oblečení, porcelán nebo dekorační polštáře, kovové vázy, mísy nebo svícny) reprezentuje značka Pip Studio, kterou na veletrhu zastoupí Klira Bohemia.

Mezi nabízenými výrobky nebude chybět ani úplná novinka – populární topné obrazy. Díla vybraných českých a slovenských umělců, která jsou přetvořena do limitovaných edic v podobě sálavých topných obrazů německé kvality, budou k dispozici na expozici firmy SalArte. A kdo si potřebuje vybrat kvalitní kancelářskou židli, velké množství produktů najde v expozici 3D EXPRES nebo u společnosti Delso.

Nasát velikonoční atmosféru či nakoupit širokou škálu drobností do interiéru bude možné v Hale 8, kde je umístěna prodejní expozice. Více o veletrhu na www.forinterior.cz.

Trendy v interiérech

Veletrh interiérového designu DESIGN SHAKER se letos koná již podesáté a představí se ve skvělé kondici. Nabídne produkty společností, studií i samostatných designérů z Česka i zahraničí a seznámí návštěvníky s interiérovými trendy, kteří tak načerpají inspiraci pro zvelebení vlastního bydlení. Jubilejní ročník ale nabídne také možnost setkání s osobnostmi tuzemského i zahraničního designu.

V centru akce nazvaném Design Café se návštěvníci mohou zúčastnit přednášek, workshopů i prezentací. Novinkou bude konference MATERIÁL + TREND. Jejím stěžejním tématem budou rozličné materiály, jejich vlastnosti a možnosti a také trendy v oboru interiérů. Konference nabízející deset přednášek je určena interiérovým designérům, architektům, výrobcům a prodejcům nábytku a dalším profesionálům z oboru. Jedním z hlavních hostů bude trendová specialistka Anja Bisgaard Gaede z Dánska, která bude hovořit na téma Jak se definují trendy a Trendy v interiéru pro rok 2024. Mezi přednášejícími bude také český designér Jiří Krejčiřík. Od pátku do neděle bude každý den od 14 hodin probíhat také přednáška designérky Ivy Bastlové na téma Trendy v interiéru. Třetí den veletrhu, v sobotu 1. dubna, proběhne SOBOTNÍ DOPOLEDNE S DESIGNEM – přednáškový blok s kurátorkou veletrhu Veronikou Loušovou, kdy šest témat provede účastníky úskalími navrhování a realizace. Je určen všem, kteří plánují změnit svůj domov. Rozhodují se, jak vše provést, a zjišťují, co zařízení bytu a domu vlastně obnáší. Součástí doprovodného programu je také speciální expozice MATERIÁL MARKET, která je zaměřena na prezentaci zajímavých materiálů do interiéru od dekoračních a potahových textilií přes plošný materiál až po podlahové krytiny, fólie a nátěry.

Atraktivní premiéry

Na veletrhu se mnoho zajímavých firem představí poprvé. Například Atelier paletky uvede hravé a zdravé dětské pokoje. Designová svítidla, nábytek a optický systém Altitudo s 3D hloubkovým efektem uvede česká společnost YOURDESIGN s.r.o. Další premiérový vystavovatel, firma YLGU, je první českou firmou, která vyrábí betonový designový nábytek technikou ohýbání betonu. Společnost TIMBERIANT bude prezentovat designový nábytek, který zachová krásu a celistvost kmene stromu.

Poprvé se na akci DESIGN SHAKER představí také rodinná firma Majstrštych, která tvoří a vyrábí moderní a designový nábytek z poctivého masivního dřeva a bytelné konstrukce. Návštěvníci si mohou prohlédnout také první produkty nově vznikající značky MATA. Ze Slovenska dorazí firmy Nesia a BRIK, představí se i společnosti Scandium, Favia, Lusito, GIIVILI, Fluffy Affairs nebo Hana Kroa. Více na www.designshaker.cz.

Kompletní nomenklaturu pro svět bydlení doplní mezinárodní veletrh zahradní architektury, zeleně, nábytku, zahradní a komunální techniky FOR GARDEN.


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře