NAŠE MĚSTO VIMPERK: Most v ulici Zlatá stezka má sníženou zatížitelnost, radnice...

NAŠE MĚSTO VIMPERK: Most v ulici Zlatá stezka má sníženou zatížitelnost, radnice ale žádné opatření neudělala

Most přes Volyňku v ulici Zlatá stezka ve Vimperku / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

Pokračujeme dalšími aktuálními informacemi k mostu přes Volyňku ve vimperské ulici Zlatá stezka, jehož technický stav se laickému pohledu místních obyvatel nepozdává. Připomínáme, že majitelem a správcem mostu je Město Vimperk.
Radnici ve Vimperku jsme poslali tuto otázku se žádostí o odpověď:

Jaká je konkrétní odborníkem vypočítaná “dostatečná nosnost mostu” takto zmíněná ve vyjádření ing. Jančeho pro Magazín Za krásnější Vimperk dne 24.6.2022.

Dnes, v úterý 12. července, jsme dostali písemně tuto odpověď od vedoucího odboru investic a údržby městského úřadu Michala Jančeho:

Zatížitelnost upravená (snížená o 40 %) dle změny součinitele stavebního stavu je Vn = 10t a Vr = 36t. Posudek – hlavní prohlídka mostu dle ČSN 73 6221 je zpracován a byl doručen Městu Vimperk dne 27.06.2022.

Co toto vyjádření Michala Jančeho konkrétně znamená, jaké povinnosti z něj vyplývají pro Město Vimperk, coby majitele a správce komunikace, na to jsme se zeptali na Krajském úřadě Jihočeského kraje v Českých Budějovicích. Odpověď nám zprostředkovala mluvčí Hana Brožková:

Vzhledem ke skutečnosti, že zatížitelnost mostu, resp. její omezení je klíčovým činitelem v přímé vazbě na vlastní statiku mostu, a tedy bezpečnost provozu, je správce povinen osadit omezení zatížitelnosti neprodleně a poté žádat o stanovení místní úpravy. Výše uvedenou povinnost nám ukládá již samotná hlavní prohlídka mostu nebo mimořádná prohlídka mostu, čl. A.1.4 Opatření k zajištění bezpečnosti dopravy ČSN 73 6221 a také odst. 8, § 24 zákona 13/97 Sb. , o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů:
8) V případě nebezpečí z prodlení (živelní pohromy, dopravní nehody, zřícení nebo poškození objektů) musí příslušnou část pozemní komunikace neprodleně uzavřít a označit alespoň provizorním způsobem její vlastník nebo správce, je-li výkon správy pozemní komunikace zajišťován prostřednictvím správce. Tím není dotčeno ustanovení § 36 odst. 6. Vlastník pozemní komunikace nebo správce, je-li výkon správy pozemní komunikace zajišťován prostřednictvím správce, oznámí uzavření a označení její části správnímu úřadu příslušnému ke stanovení místní a přechodné úpravy provozu na pozemních komunikacích neprodleně poté, co uzavření a označení provedl nebo se o něm dozvěděl.

Podle našeho dnešního zjištění přímo na místě nejsou doposud před mostem přes Volyňku v ulici Zlatá stezka ani před odbočkou z Pasovské ulice umístěny dopravní značky určující maximální povolenou hmotnost vozidel přes most projíždějících.

(zj) – Za krásnější Vimperk


 

Informovali jsme:

NAŠE MĚSTO VIMPERK: Glosa – 30. června 2022

NAŠE MĚSTO VIMPERK: Vyjádření radnice k technickému stavu mostu přes Volyňku v ulici Zlatá stezka

NAŠE MĚSTO VIMPERK: Most přes Volyňku v ulici Zlatá stezka – bez označení nosnosti

NAŠE MĚSTO VIMPERK: Všechny mosty projdou revizí. Naší redakci to sdělila vimperská starostka Jaroslava Martanová

NAŠE MĚSTO VIMPERK: Most v ulici Zlatá stezka – vyjádření starostky města

NAŠE MĚSTO VIMPERK: Most v ulici Zlatá stezka – lidé poukazují na jeho pochybný technický stav

NAŠE MĚSTO VIMPERK: Most v ulici Zlatá stezka – dostává zabrat


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře