NA VIMPERSKÉM DVORKU: 27. května 2020

NA VIMPERSKÉM DVORKU: 27. května 2020

Vimperk – náměstí Svobody / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

Ohlédnutí za děním ve Vimperku v uplynulých dnech, co kdo řekl nebo zatajil, krátké glosy, komentáře a fotografie, co nás čeká a nemine a k tomu někdy i drby z ulice a hospody. Vážně i nevážně, bez růžových brýlí a pochlebování vrchnosti.

 

Někteří funkcionáři a úředníci radnice se k občanům chovají, jako by ti byli jejich zaměstnanci. Opak je pravdou.


 

Tolik chtěl vimperský zastupitel Zdeněk Kutil (Jihočeši 2012) pomoci lidem ze sídliště Míru a starého sídliště, aby nemuseli platit pokuty za špatné parkování, až si nakonec uřízl ostudu. A to se při přípravě svého návrhu na generální pardon ze dopravní přestupky spojil s inženýrem, bývalým policistou. O návrhu na usnesení, plném věcných i pravopisných chyb, nakonec zastupitelé nehlasovali z prozaického důvodu: jejich případná úlitba hříšníkům by totiž byla protizákonná. Tomu se říká fraška.

Radnice nechala před několika týdny zlikvidovat životaschopný živý plot u dvou bytovek v Boubínské ulici a vysadit tam něco, z čeho snad zase po několika dlouhých letech vyroste živý plot nový. Možná zbytečně vyhozené peníze, ale budiž. Zodpovědní úředníci však zapomněli na důsledné převzetí hotové zakázky placené z veřejných peněz, protože po zahradnické firmě zůstal zeminou znečištěný chodník. Zatím ho nikdo neuklidil. Nepomáhá ani déšť.

Při čtení článků o Zdravém městu Vimperk ve Vimperských novinách mívám dojem, že autoři nedohlédnou dále, než z oken radnice. Jak může být město zdravé, když firma za to placená evidentně nestačí na úklid všech veřejných ploch. Za příklad nechť slouží třeba (záchytné) parkoviště u Volyňky na okraji městského parku. Ještě v závěru května je zaneřáděné loňským listím a štěrkem ze zimního posypu.  Vskutku ukázka čistoty a zdraví v místě, kde poprvé vystoupí ze svých aut návštěvníci našeho města. Pěkný pohled není ani na trávou zarostlé chodníky v centru. Ano, takhle si tu žijeme ke spokojenosti našich radních a ostatních zastupitelů.

V časech, kdy vimperskou městskou zeleň měly na starosti Technické služby Kučera, byly městský park, terasy pod srubovými domy a další plochy plné pestrobarevných květin. Jarních i letniček. A nejen tam. V posledních letech však v těchto místech člověk aby kvítek pohledal. Město je osázeno nic neříkající stálou bezkvětou zelení,  která zároveň přikryje lecjaký nepořádek. To třeba v takových Strakonicích, tam si radnice na rozkvetlém městě zakládá.

Městská policie v nedávných dnech odstraňovala ze čtyř veřejně přístupných míst ve městě šest použitých injekčních stříkaček. Že jsou ve Vimperku feťáci, to není žádné nové zjištění, ovšem počet nalezených stříkaček v tak krátkém časovém intervalu je už alarmující. Nechci domýšlet, kolik se jich ještě může leckde povalovat. Že jsou nebezpečné hlavně pro zvídavé malé děti, je nabíledni. Rodiče by měli své ratolesti náležitě poučit.

Můj dopis starostce města Jaroslavě Martanové ze dne 19. května. Doposud bez odpovědi: Vážená paní starostko, před velikonočními svátky jsem Vás telefonicky upozorňoval na nerespektování vládního nařízení o zakrytí obličeje některými občany města, konkrétně na trase od autobusového nádraží po nábřeží a přes park do města v době od cca 15 do 16 hodin. Sdělil jsem Vám, že toto se opakuje každý den, z poloviny tak vždy stejnými lidmi. Slíbila jste toto projednat s vrchním strážníkem. Očekával jsem, že alespoň jednou v uvedenou dobu v tomto úseku uvidím městské strážníky při kontrole dodržování zmíněného nařízení. Od Velikonoc uplynulo mnoho dní a strážníky jsem v místě ani jednou neviděl. Zato však stále potkávám tytéž lidi bez zakrytého obličeje. Musím se proto ptát, nač byly Vaše apely v městském rozhlase, když nedokážete prostřednictvím městské policie vynutit si dodržování nařízení vlády. Nač máme městskou policii, která je benevolentní vůči bezohledným lidem a nedokáže nám zajistit bezpečný pohyb po městě. Má vůbec smysl Vás na podobné prohřešky upozorňovat, když stejně nedokážete vynutit si u podřízených nápravu? S úctou. Zdeněk Jungvirt, Vimperk

Starostka nezvládá řešit pořádek a bezpečnost občanů ve městě, ale čas na politické záležitosti si vždycky najde. Dnes dopoledne se zúčastnila slavnostního zahájení kampaně do krajských voleb. Politické hnutí, za které bude zřejmě opět kandidovat, k tomu na sociálních sítích napsalo: “Dnes jsme ve velmi příjemné a přátelské atmosféře zahájili kampaň do krajských voleb 2020.”  Voliči rozhodnou, zda i po volbách bude v tomto spolku příjemná nálada.


Zdeněk JUNGVIRT

 

Parkoviště v parku / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

Chodník v Rožmberské ulici / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře