PAVLÍNA KOPÁČIKOVÁ: Moji čtvrťáci málem zbořili školu

PAVLÍNA KOPÁČIKOVÁ: Moji čtvrťáci málem zbořili školu

Pavlína Kopáčiková s korunkou jihočeského Ámose 2019 / Foto. pořadatelé soutěže

 

Pavlína Kopáčiková, učitelka základní školy ve Vacově, je mezi finalisty prestižní celostátní soutěže o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos 2019.  Už získala vítězství a korunku v krajském kole,  ve čtvrtek 28. března na Den učitelů bude v pražském hotelu Olšanka usilovat o poctu nejvyšší. Ještě předtím odpověděla na několik otázek redakce magazínu Za krásnější Vimperk.

 

Jak se to přihodí, že se učitelka základní školy z malé obce v Pošumaví dostane mezi kandidáty na udělení titulu Zlatý Ámos?

Musíte dělat to, co vás baví. Mít podporu v rodině, a tu já mám velikou. A v povolání kantora mít to nejdůležitější – mít štěstí na bezva děti ve třídě, podporu jejich rodičů, výbornou paní asistentku a kolegyně, které vás podporují. A to já všechno mám . Za to, že jsem se dostala do nominace ankety Zlatý Ámos a teď až do finále, vděčím partě 29 čtvrťáků, kteří mě před Vánocemi přihlásili.  

 

Jak soutěž probíhá, co obnáší příprava?

Po nominaci probíhá krajské kolo, které letos bylo 7. února v Poslanecké sněmovně. Tam jsem jela společně se třemi dětmi ze třídy, které porotu přesvědčily, že má postoupit právě jejich paní učitelka. Obhajobu připravovala celá třída a tak jsme jeli s kufrem plným věcí, které charakterizují náš vztah od 1. třídy. Touto cestou chci všem ještě jednou poděkovat. Díkyyyyy čtvrťáci, děkuji paní asistentko Lucko. Jak již bylo v tisku napsáno, po urputném, ale férovém boji jsem se stala Jihočeskou Ámoskou a postoupila do semifinále. 

 

Semifinálový den byl nejen soutěžní, ale i slavnostní…

Ve středu 6. března jsem se sešla s ostatními vyučujícími, kteří postoupili, v zrcadlových sálech Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Děti mně zabalily tři věci, které mi měly pomoci semifinále přežít a postoupit mezi šest nejlepších. Při krajském kole jsme ostatní soutěžící neviděli, v semifinále jsme se však stali porotci.  S porotou jsme rozhodovali o tom, kdo postoupí do finále. Měla jsem dát hlas třem kantorům, o kterých jsem si po zhlédnutí jejich obhajoby myslela, že mají postoupit. Všichni byli výborní a dát jen tři hlasy pro čtrnáct učitelů byl úkol nelehký.  Před vyhlášením výsledků všem semifinalistům za jejich práci poděkoval pan ministr školství Robert Plaga a pak už jsme s napětím čekali, kdo postoupí do finále. Přestože to byla soutěž, atmosféra byla úžasná a soutěžící moc milí. Odpoledne na nás ještě čekalo slavnostní přijetí u prezidenta republiky a prohlídka reprezentačních prostor Pražského hradu. Byl to pohádkově krásný, ale náročný den.

 

Ve Vacově byla poté určitě radost veliká…

Jééééje, veliká. Moji čtvrťáci málem zbořili školu . Už teď se těšíme a připravujeme na finále. Z Vacova pojede plný autobus fanoušků. Děkuji všem, co nám fandí a hlasují na internetu www.decko.ceskatelevize.cz, kde se až do čtvrtka 28. března hlasuje o Ámose sympaťáka.  

 

Díky za odpovědi.  Přejeme klid na poslední přípravu a úspěch ve finále. K tomu Vám jistě nejen ve Vacově, ale i jinde v Pošumaví, bude spousta lidí držet palce.

Zdeněk JUNGVIRT

 

ZLATÝ ÁMOS: Pavlína Kopáčiková z Vacova postupuje do finále
AKTUÁLNĚ Z PRAHY: Pavlína Kopáčiková, učitelka ZŠ a MŠ Vacov, je jihočeským Ámosem 2019

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře