AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali,...

AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali, úsměvy a jiné

Pátek 3. března

Svátek má Kamil
šumava ipi
Foto: Ivana PISKÁČKOVÁ

kvetyKamil je honosným jménem. Jméno zní lehce jako vánek a měkce jako hřejivá vůně, má přitom bohatý původ a několik odlišných významů. Jeden z nich dělá z Kamila dokonalého muže.
Odvozeniny a varianty: Kamil je mužským křestním jménem s ženským protějškem ve jménu Kamila. Domácími podobami jména jsou Kamilek, také Kamek, Kamča, Kamík nebo Milek. Jméno Kamil existuje i ve slovenštině nebo v polštině. Němčina jméno zná nejenom jako Kamil, ale také jako Kamillo, Camill nebo Camillus. Francouzskou verzí jména je Camille, španělskou a portugalskou Camilo, italskou pak Camillo. Rusové jméno znají jako Kamill, Maďaři jako Kamill nebo Kamilló.
Významní nositelé: Českými nositeli jména Kamil byli například hudebník Kamil Hála, malíř Kamil Lhoták, architekt Kamil Roškot, básník Kamil Bednář nebo spisovatel Kamil Zeman, známý pod pseudonymem Ivan Olbracht. Dnes jméno nosí zpěvák Kamil Střihavka nebo moderátor Kamil Bartošek alias Kazma.
Původ a význam jména: Mužské křestní jméno Kamil má několik teorií výkladu. Jméno se nejčastěji vykládá z latinského „camillus“ jako „vznešeného původu“. V latině se tak označovali mladí muži a dívky, kteří sloužili posvátnou chrámovou službu. Jméno tak lze přeložit též jako „ten, kdo slouží posvátnou službu“, „chrámový služebník“. Další výklad překládá jméno jako „ten, kdo má svobodné rodiče“. Jméno lze vykládat i jako „heřmánek“, přeneseně jako „muž vonící heřmánkem“. To však ještě stále není všechno. Jméno Kamil vychází z původního rodového římského jména Camillus s etruským původem. Zde jméno mělo význam „Merkur“. Další výklad nás zavádí do arabštiny. Z arabštiny se pak překládá jako „dokonalý“, „kompletní“ nebo „celý“.

Výročí dne:

  • 1861 – Ruský car Alexandr II. Nikolajevič zrušil ve své zemi nevolnictví.
  • 1918 – První světová válka: Separátní brestlitevský mír mezi bolševickým Ruskem a Centrálními mocnostmi ukončil boje na východní frontě.
  • 1938 – Byla objevena ropná ložiska v Saúdské Arábii.
  • 1991 – Ve dvou současných referendech se Lotyšsko a Estonsko velkou většinou voličů rozhodly pro odtržení od Sovětského svazu.
  • 1994 – V Mnichově zemřel český písničkář, básník a grafik Karel Kryl, jeden z hlavních představitelů českého protikomunistického protestsongu v letech 1968–1989.
  • 2005 – Steve Fossett uskutečnil první sólový oblet Země letadlem bez mezipřistání; cestu dlouhou 40 234 km zvládl za 67 hodin 2 minuty.

 

Pranostiky pro dnešní den:

Mrzne-li o Kunhutě, mrzne ještě čtyřicet dní
Skřivan si v březnu musí vrznout, i kdyby mněl zmrznout.

 

Dopravní nehody:

bouračkaOd 3.3.2017 12:15 do 15:20; na silnici 4 u obce Horní Vltavice okres Prachatice; komunikace I/4 ve směru z Horní Vltavice na Strážný; nehoda nákladního vozidla; DN NA již z noci, probíhá překládka nákladu, poté se bude vyprošťovat samotný NA kdy dojde pravděpodobně k uzavření komunikace, nyní na místě provoz řízen kyvadlově. POLICIE ČR

bouračkaOd 3.3.2017 12:15 do 20:20; na silnici 4 u obce Horní Vltavice okres Prachatice; komunikace I/4 ve směru z Horní Vltavice na Strážný; uzavřeno, probíhají záchranné a vyprošťovací práce; NA již z noci, probíhá překládka nákladu, poté se bude vyprošťovat samotný NA kdy dojde pravděpodobně k uzavření komunikace, nyní na místě provoz řízen kyvadlově, komunikace bude zcela uzavřena, ve směru ze Strážného bude odklon dopravy zajištěn na obec Lenora, ve směru na HP Strážný budou muset řidiči zvolit trasu již ve Vimperku ve směru na Prachatice, dále Volary, Lenoru. POLICIE ČR

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře