AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali,...

AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali, úsměvy a jiné

Úterý 28. února

Svátek má Lumír
jaro kvety pho
Foto: Petra HOVORKOVÁ

kvet-jkMužské křestní jméno Lumír jako takové nemá ženský protějšek. Údajně se však vyvinulo ze jména Lubomír a jeho ženskou variantou by tak bylo jméno Lubomíra. Domácky se jméno užívá jako Lumírek, Lumíreček, Lumča, Lumek, Míra, Mirek apod. Jméno Lumír existuje i na Slovensku.
Významní nositelé: Mezi nositeli jména dnes najdeme například herce Lumíra Olšovského, herce, moderátora, režiséra a dramatika Lumíra Tučka, básníka Lumíra Čivrného nebo malíře, sochaře a grafika Lumíra Šindeláře. Lumír bylo také jménem českého beletristického časopisu 19. století.
Původ a význam jména: Mužské křestní jméno Lumír je novodobým slovanským jménem. Poprvé se objevilo v padělaném rukopisu královédvorského z 19. století, odtud údajně pochází. Jde zřejmě o zkráceninu jména Lubomír a vykládá se stejně, tedy „mírumilovný“.

Výročí dne:

  • 1857 – Rakouský maršál a český šlechtic Josef Václav Radecký z Radče ukončil po 72 letech aktivní vojenskou kariéru.
  • 1882 – Císař František Josef I. schválil univerzitní zákon o rozdělení Karlo-Ferdinandovy univerzity na dvě samostatné části – českou a německou.
  • 1911 – Narodil se Otakar Vávra, český filmový scenárista, režisér a pedagog, zakladatel moderní české kinematografie († 15. září 2011).
  • 1972 – Americký prezident Richard Nixon dosáhl během své návštěvy v Čínské lidové republice urovnání vzájemných vztahů mezi oběma velmocemi.
  • 1986 – Švédský ministerský předseda Olof Palme byl zavražděn ve Stockholmu.

 

Pranostika pro dnešní den:

Je-li na svatého Romana jasno, bude hojná úroda.

 


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře