AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali,...

AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali, úsměvy a jiné

Pondělí 27. února

Svátek má Alexandr
zapad slunce mra
Foto: Marie RACOCHOVÁ

růžeAlexandr Veliký již celé věky ční nad ostatními postavami dějin lidstva. Jméno Alexandr je tak spojeno se slávou a velikostí ducha, ta je podpořena i doslovným překladem jména jako „ochránce mužů“.
Odvozeniny a varianty: Jméno Alexandr má i svoji ženskou variantu Alexandra. Alternativní podoba jména je Alexander nebo zkráceně jenom Alex. Nejoblíbenější domáckou variantou jména je Saša, která je v českých zemích široce zažitá. Jméno Alexander užívá i slovenština, němčina nebo angličtina. Italština zná jméno jako Alessandro, španělština Alejandro, francouzština Alexandre. V polštině má jméno podobu Aleksander, v bulharštině Aleksandar, v rumunštině Alexandru. Zajímavá je maďarská podoba jména znějící Sándor.
Významní nositelé: Mezi českými nositeli jména Alexandr najdeme i populárního herce Sašu Rašilova nebo slavného televizního moderátora a někdejšího hlasatele Alexandra Hemalu. Jméno nosí i ruští hokejisté Alexandr Ovečkin nebo Alexandr Sjomin. Do dějin vědy a telekomunikace se nesmazatelně zapsal vynálezce telefonu Alexander Graham Bell. Jméno najdeme i mezi ruskými spisovateli, například Alexandr Sergejevič Puškin nebo Alexandr Isajevič Solženicyn.
Původ a význam jména: Mužské křestní jméno Alexandr nebo jeho varianta Alexander má řecký původ. Pochází z řeckého slova Alexandros, který se dá přeložit jako „obránce mužů“ („alexó“ v řečtině znamená „bráním“, „anér“ je pak druhým pádem slova „andros“ – muž). V češtině je jméno známé také jako Saša. Patronem jména je Alexandr Veliký, snad nejslavnější Alexandr všech dob.

Výročí dne:

  • 1594 – Hugenotské války: Jindřich IV. byl v katedrále v Chartres korunován francouzským králem.
  • 1617 – Byl uzavřen štolbovský mír, podle něhož pozbylo Rusko přístup k Baltu ve prospěch Švédska, jež značně posílilo svoji pozici.
  • 1790 – Národní obrození: vznikla Česká expedice, vydavatelství české literatury a knihkupectví.
  • 1902 – Narodil se John Steinbeck, americký spisovatel († 20. prosince1968).
  • 1933 – Požár Říšského sněmu v Berlíně se stal pro nacisty záminkou k zatýkání německých komunistů a sociálních demokratů.

 

plakat hvezdaPranostiky pro dnešní den:

Když větrové na konec února uhodí, moc obilí se na poli neurodí
Jestli únor honí mraky, staví březen sněhuláky
V únoru-li vítr neburácí, jistě v dubnu krovy kácí.
Když v únoru mráz ostro drží, to dlouho již nepodrží.
Je-li v únoru zima a sucho, bývá prý horký srpen
V únoru když skřivan zpívá, velká zima potom bývá.

 

Úsměv pro dnešní den:

usmevSyn: “Tati, zamiloval jsem se do krásné holky a chci ji pozvat na rande!”
Otec: “To je úžasné synu. Kdo to je?”
Syn: “Monika, od sousedů…”
Otec: “A jéééje, tak to není dobré synu. Musím ti něco říci, ale přísahej, že to neřekneš mámě. Monika je totiž tvoje sestra.”
Chlapec z toho není nijak nadšený…
O několik měsíců později …
Syn: “Tati, znovu jsem se zamiloval a je ještě krásnější!”
Otec: “To je super, znám ji?”
Syn: “Ano, Klárka, od sousedů.”
Otec: “Nooo, zase špatně! Synu nerad ti to říkám, ale Klárka je taky tvoje sestra.”
Takhle se to stalo ještě několikrát a syn byl velmi rozzlobený, a proto šel rovnou za mámou.
Syn: “Mami, jsem velmi rozčílený na tátu! Zamiloval jsem se do šesti děvčat, ale nemůžu s nimi ani na rande, protože náš táta je prý taky jejich tátou!”
Máma obejme syna a říká: “Zlato, můžeš jít na rande s kým jen chceš. Neposlouchej ho. Není to tvůj otec.”


 

Řeky nejvíc znečišťují léky a hormony, ukázala studie Jihočeské univerzity

idnesZnečistění řek cizorodými látkami zatím podle odborníků lidské zdraví významně neohrožuje. Přesto bychom měli být opatrní. Ukazuje to i dlouhodobá studie Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity zaměřená na sledování drog v odpadní vodě. Mezinárodní výzkum spojuje fakultu s dalšími ústavy po celé Evropě…

 

Přebytkové potraviny ze supermarketů putují k lidem v nouzi

rozhlas cbJihočeská potravinová banka slaví první výročí. Již rok rozdává přebytkové jídlo ze supermarketů a pomáhá tak zhruba dvěma tisícům lidí v nouzi. Zároveň bojuje proti plýtvání potravinami….

 

Aleš Rozehnal: Proč zpoplatnění igelitových tašek povede ke zhoršení životního prostředí

Hlidaci-pes_logoANALÝZA. Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o odpadech, která ukládá prodejcům zpoplatnit plastové tašky, do nichž si zákazníci ukládají své nákupy. Cílem opatření je snížit jejich spotřebu. „Je to ukázkou líbivého boje se symboly, který ale nemá s ochranou životního prostředí nic společného a naopak povede…


 

Glosujeme aktuální dění:

Vimperský masopust jako propadák

logo Za krasnejsi vimperkVimperského masopustu se zúčastnilo sedm masek a tři muzikanti. Foto účastníků přináší facebookový profil radnice. Je vůbec se v tomto případě čím chlubit? Proč vimperské spolky (Artego, Bouček, muzejní spolek)  tuto akci pod patronací radnice pořádají, když ani ze svých členů nedokáží sestavit početnější masopustní průvod, jako jsme tomu byli svědky v okolních obcích? Letos to byl propadák.

(red)

 

 

 

graf volby

 

 

plakat přečín

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře