NEBE NAD HLAVOU: Držte si klobouky a teple se oblečte. Bude foukat...

NEBE NAD HLAVOU: Držte si klobouky a teple se oblečte. Bude foukat vítr, sněžit a možná i zabouří

zima radek david

Ilustrační foto: Radek DAVID, Šumavské noviny

 

V pátek 24. února najdeme v kalendáři Matěje, který je u nás spojován s Matějskou poutí. V meteorologii byl sv. Matěj při staročeském dělení roku prvním dnem předjaří.

Pranostiky, které se váží ke sv. Matějovi, už většinou dávají naději na jaro, např. Svatý Matěj ledy láme. Na druhou stranu varují, že se zima ještě klidně může vrátit př. Svatý Matěj ledy láme, nemá-li je, nadělá je.

Letos sv. Matěj přinese ochlazení – v pátek sem tam zasněží. V sobotu bude oblačno, ojediněle sněhové přeháňky. Během dne přibývání oblačnosti. Noční teploty 0 až -4 °C, odpolední 3 až 7 °C. V neděli bude oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky. Odpolední teploty mezi 4 až 8 °C.

Během noci na pátek a v pátek bude počasí v Česku pod vlivem studené fronty, na které se mohou ojediněle vyskytnout i bouřky. Tzv. zimní bouřky jsou na území Česka, potažmo v Evropě střední téměř raritou.

V pátek bude foukat silný západní vítr o rychlosti 8 až 13 m/s, s nárazy v nižších polohách o rychlosti až kolem 25 m/s, tj. 90 km/h, na horách kolem 30 m/s, tj. 108 km/h, na vrcholcích hor dosáhne vítr v nárazech rychlosti až 35 m/s, tj. 126 km/h, tedy orkánu. Vítr bude slábnout během noci na sobotu.

Bouřky jsou obecně projevem lokálního nahromadění velkého množství energie v atmosféře, které je vyrovnáváno prouděním větru. Vznik bouřek je vyvolán právě trvalým a silným výstupným prouděním vzduchu, ke kterému v létě dochází nejčastěji při přechodu studených front, nebo v důsledku lokálního přehřátí zemského povrchu. Relativně lehčí, teplý vzduch na frontálním rozhraní, nebo nad přehřátým povrchem vystupuje do vyšších vrstev atmosféry. Přitom s sebou nese vodní páru, která se sráží a vytváří vodní kapky. Rychlost výstupného větru však vodní kapky, místo aby padaly k zemi, vynáší s sebou vzhůru. Ve vrcholném stádiu vývoje bouřky se vzduch, který vystoupal často do výšky více než 10 km, ochlazuje a prudce klesá k zemi spolu s vodními kapkami, které unášel. Proto jsou bouřkové přívalové srážky velmi prudké, intenzivní, ale většinou krátké. Ale i samotný padající proud větru může způsobit značné škody, pokud dosáhne až na zemský povrch. Prudkým nárazům padajícího větru se odborně říká downburst.

NEBE NAD HLAVOU

 

mapa počasí230217x

Během noci se bude déšť měnit na sněžení, které očekáváme také během pátečního dne. Meteopress Online

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře