Domů Archiv: KUCHYNĚ RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Tvarohová rozhuda a chleba, to bývala strava lidí...
RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Tvarohová rozhuda a chleba, to bývala strava lidí v době senoseče
TVAROHOVÁ ROZHUDA (Strašín 1898, Vůně dobrot z podhůří Šumavy)
Rozhuda byla s chlebem hlavní stravou, kterou si lidé nosili na louky v době senoseče. Základem je tvaroh, kysanka a máslo. Rozhuda časem došla i obměn. Později se tedy dělala i sardinková, šunková, papriková. Základ je ale vždy stejný. Já dělala s česnekem a cibulkou. K tomu je nejlepší chléb nebo domácí houstičky. Dnes jsem pekla housky nezdické.
Suroviny:
25 dkg měkkého tvarohu
10 dkg másla
5 lžic kysané smetany
1 stroužek česneku
1 jarní cibulka
sůl, mletá paprika, špetka sušeného tymiánu
Máslo, tvaroh a smetanu utřeme, přidáme cibulku a česnek. Dochutíme kořením.
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ
Odebírat
Login
0 Komentáře