DOBRÁ ZPRÁVA: Rozúčtování nákladů na vodu a teplo bude díky novele přehlednější

DOBRÁ ZPRÁVA: Rozúčtování nákladů na vodu a teplo bude díky novele přehlednější

Sněmovna schválila ve třetím čtení novelu zákona upravující pravidla pro rozúčtování nákladů na teplo a vodu v bytech. Nižší budou například pokuty za zpoždění. Nyní se bude čekat na vyjádření Senátu ČR.

Schválením této novely dojde alespoň částečně ke zmírnění předešlého zákona, který je při uplatňování pokut při neplnění povinností poskytovatele služeb či příjemce zbytečně přísný a zákonem stanovená výše pokuty značně vysoká. Sto korun na den se mi zdá skutečně příliš, “ komentovala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová schválení novely.

Během jednání Poslanecké sněmovny ČR se poslanci rovněž dohodli na odložení účinnosti této novely o jeden rok, tedy až k 1. lednu 2016. Novela zákona č. 67/2013 Sb., která upravuje některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty, obsahuje také zmocnění Ministerstva pro místní rozvoj k vydání prováděcího předpisu, konkrétně vyhlášky, kterou se stanoví podrobnosti pro rozúčtování nákladů na dodávku tepla a společnou přípravu teplé vody v domě.

Záměrem  novely je i  reakce na změnu zákona o hospodaření energií, kde je mimo jiné uvedena povinnost instalovat do bytů přístroje registrující dodávku tepelné energie. V rámci druhého čtení byly uplatněny pozměňovací návrhy, které se však týkaly pouze sjednocení terminologie s předpisy MPO. Novela nyní putuje do Senátu ČR.

(tzmpr)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře