AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali,...

AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali, úsměvy a jiné

vimperk zima
Vimperk – dětské hřiště v městském parku (Foto: rad – Za krásnější Vimperk)

Středa 1. února

Svátek má Hynek

Jméno Hynek je tradičním českým jménem. Jméno svého nositele spojuje s domovem, českou zemí, ale také svoji rodinou.
Odvozeniny a varianty: Mužské křestní jméno Hynek je významově příbuzné i se jménem Jindřich. Domácími variantami jména jsou Hynda, Hynča, Hyník, Hyneček, Hynouš nebo Hynoušek. Jméno se v mutaci Heinrich užívá na Slovensku nebo v Německu. Anglická verze jména je Henry, italská Enrico, francouzská Henri, španělská Enrique, portugalská Henrique. Poláci jméno znají jako Henryk, Maďaři jako Henrik, Rusové jako Genrich. U nás se Hynek užívá také jako příjmení.
Významní nositelé: Mezi české nositele jména patřil Hynek z Poděbrad, spisovatel, syn krále Jiřího z Poděbrad, český šlechtic a spisovatel 15. století Hynek z Kunštátu nebo také český básník Karel Hynek Mácha. Ze současných nositelů jména stojí za zmínku režisér Hynek Bočan, operní pěvec Hynek Maxa nebo textař a hudební producent Hynek Žalčík.
Původ a význam jména: Mužské křestní jméno Hynek pochází z němčiny. Jméno vzniklo počeštěním domácí verze německého jména Heinrich. Významově se překládá z tohoto jména jako „vládce domu“ („heim“ – „domov“, „ríhhi“ – vládce“). Stejný původ má i české jméno Jindřich. Jméno se často mylně zaměňuje za jméno Ignác. Zvláště během 19. století se muži jménem Ignác hojně přejmenovávali na Hynky, důvodem bylo vyjádření příslušnosti k českému národu, příp. ke katolíkům.

Výročí dne:
  • 1918 – První světová válka: vypukla vzpoura v boce Kotorské – povstalí rakousko-uherští námořníci žádali uzavření míru a zlepšení životních podmínek.
  • 1919 – Z rozkazu Milana R. Štefánika byl Československý armádní sbor v Rusku reorganizován na Československé vojsko na Rusi.
  • 1957 – Proběhl první úspěšný test Wankelova motoru.
  • 1979 – Íránská islámská revoluce: Rúholláh Chomejní se vrátil z pařížského exilu do Íránu.
  • 2003 – Při sestupu do atmosféry došlo nad Texasem k havárii raketoplánu Columbia, při níž zahynulo všech sedm členů posádky.

 

Úsměv pro dnešní den:

usmevČtyři studenti se před zkouškou vydali na chatu na chlastačku. Samozřejmě přípravu na zkoušku podcenili. V pondělí ráno před zkouškou chtěli zachránit to, co se ještě dalo. Zavolali tedy profesorovi s omluvou, že u auta píchli kolo, mají defekt, a asi nestihnou zkoušku.Profesor, správný člověk, jim vyhověl a zkoušku o dva dny odložil.Studenti se na posunutý termín připravili vzorně.Profesor je rozsadil do 4 místností a rozdal jim zadání se dvěma otázkami. První, za 10 bodů, byla z učiva a byla jednoduchá. Druhá, za 90 bodů, zněla: Které kolo?

 

Rady pro zdraví:

Když zvlhčíme dýchací cesty, vyhnou se nám chřipky

vitalia logoVěděli jste, že náchylnější k nákaze jsme už díky našemu vlastnímu domácímu prostředí? Na vině tedy nejsou jen přeplněné dopravní prostředky, čekárny u lékaře a další místa, kde se schází velké množství lidí. Ale o to lépe – nyní víme, že pro své zdraví můžeme sami něco udělat….

 

Napsali dnes:

IGY s multikinem otevře v říjnu. Stavba v Budějovicích brzy omezí provoz
Soud rozhodl, že Thoma a Popelová nemusejí platit Budějovicím 414 tisíc
Osahával moji dceru, tvrdí exmanželka muže, s nímž bydlela nezvěstná dívka
Dobrý den, přišly vám na účet čtyři milióny korun

 

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY, mimořádná veterinární opatření

V souvislosti s výskytem ptačí chřipky ve Vlachově Březí vydala Státní veterinární správa toto  (formát PDF) NAŘÍZENÍ

MAPA PÁSMA VLACHOVO BŘEZÍ (formát PDF)

 

 

svatky

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře