AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali,...

AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali, úsměvy a jiné

vimperk volynka v zime
Vimperk – řeka Volyňka v městském parku (Foto: red -Za krásnější Vimperk)

Pondělí 30. ledna

Svátek má Robin

růžeRobin se u nás užívá jako mužské jméno, ačkoli v zahraničí je i jménem ženským. Jde o osamostatněnou domácí variantu jména Robert, potažmo Rupert a Ruprecht. Jméno má původ ve starogermánštině. Vyvinulo se jako francouzský překlad starogermánského jména Robert. Stejně jako toto jméno se překládá jako „skvělý”, „zářící slávou”, „slavný svojí pověstí”.

Výročí dne:
  • 1649 – Anglická občanská válka: král Karel I. byl v Londýněsetnut kvůli zločinu velezrady.
  • 1933 – Adolf Hitler byl německým prezidentem Paulem von Hindenburgem jmenován říšským kancléřem.
  • 1948 – Vůdce indického hnutí za nezávislost Mahátma Gándhí byl v Dillí zastřelen hinduistickým náboženským fanatikem.
  • 1968 – Válka ve Vietnamu: komunistický Vietkong zahájil na vietnamský Nový rok ofenzívu Tet.
  • 1972 – „Krvavá neděle“: během demonstrace v severoirském Derry zastřelili britští výsadkáři 13 neozbrojených osob, včetně 6 nezletilých.

 

Citát pro dnešní den:

jan werich„Takové manželství, to není nějaká betonová stráda. A právě to je celej ten kumšt a celej ten vtip, že v manželství, když si dva lidi rozumějí a mají se rádi, dovedou si vodpustit a můžou se i přát.“ (Jan Werich)

 

Napsali dnes:

idnesVysoké odměny úředníků jsou minulost, tvrdila vláda. Úřady našly obezličku
O biopaliva není na pumpách zájem, stát ušetřil stovky milionů na dotacích
Fasovali jsme čtvrtku chleba na tři dny, vzpomíná muž na Terezín
Zde byla první telefonní linka na světě. Stačilo vytočit číslo 1
Názory personalistů: Pět důvodů, proč ženy vydělávají méně než muži

 

Ten kámen na zamrzlé Volyňce je gravitační socha - kameny jsou na sebe položeny v těžišti a drží tedy jen svou váhou ...bezva důkaz jak gravitace maká... (most na Zlaté stezce). Foto: Josef UHŘÍČEK
Ten kámen na zamrzlé Volyňce je gravitační socha – kameny jsou na sebe položeny v těžišti a drží tedy jen svou váhou …bezva důkaz jak gravitace maká… (most na Zlaté stezce). Foto: Josef UHŘÍČEK

Stalo se dnes:

Teroristický útok v quebecké mešitě: na místě jsou mrtví a zranění

 

V suezu to klouže:

Podle informací našich čtenářů je v pondělí v poledních hodinách pro chodce ve Vimperku nebezpečný úsek Pivovarské ulice, tzv. suez. Tající sníh, který nebyl vyvezen, tam teče po chodnících a namrzá. Už v pátek jsme se radnice písemně ptali, proč nebyl letos sníh z tohoto úseku ulice vyvezen, aby tam bylo dostatek bezpečného místa pro chodce i automobilový provoz. Odpovědi jsme se zatím nedočkali. (red)

Odpověď radnice:

Komunikace v uváděném prostoru je ošetřena tak, aby chodcům a vozidlům nebylo bráněno v bezpečném průchodu resp. průjezdu. Samozřejmě se zvýšenou opatrností vzhledem k zimnímu počasí. (Irena MALOTOVÁ, PR a propagace města)

 

Krátké zprávy z Vimperka:

• Vlastníci nemovitých kulturních památek nacházejících se na území Městské památkové zóny Vimperk mohou žádat o dotace na opravy a rekonstrukce. Podrobné informace na webu města.

• Místní poplatek ze psů je splatný do 31. března. Další informace k tomuto najdete na webových stránkách vimperské radnice.

• Každá domácnost, která zaplatí místní poplatek za odpady, obdrží při placení na finančním odboru radnice zdarma sadu tašek na třídění odpadů s nápisy – PAPÍR, PLAST, SKLO.

 


Děti jsou k přijímání nových informací otevřenější než dospělí

Podle údajů české Mensy mozek nenarozeného dítěte obsahuje dvakrát větší počet neuronů, než kolik jich budeme kdykoliv během života schopni využít. Největší „mozkový“ potenciál totiž mají děti do 10 let.  Z toho plyne, že dětský mozek dokáže přijmout a vyhodnotit více informací než dospělý. To potvrzují i lektoři vzdělávacích projektů společnosti EKO-KOM. Na osvětu třídění odpadu mezi dětmi společnost úspěšně sází již 20 let.

 Praha, 30. ledna 2017 – Společnost EKO-KOM i v roce 2016 realizovala své výukové programy zaměřené na rozšíření povědomí o prospěšnosti třídění obalového odpadu. PETky, plastové kelímky, plastové nádobky nebo papírové či skleněné obaly se úspěšně vracejí k recyklaci také díky intenzivní vzdělávací činnosti společnosti zaměřené na děti a širokou veřejnost. Jen v minulém roce byla realizována komplexní environmentální výuka na 655 základních školách, které se v téměř 6 tisících skupinách zúčastnilo více než 137 tisíc dětí. Nezisková společnost EKO-KOM ji organizuje od roku 1997 a za 20 let tak celkově oslovila zhruba 2 a čtvrt milionu dětí. Také proto patří mladší generace mezi nejaktivnější třídiče.

A díky těmto nejmladším třídičům patří Češi mezi nejlepší v Evropě. Každá třídící domácnost totiž ročně vyseparuje v průměru 4 barevné kontejnery odpadu – každý z nás vytřídí v průměru přes 42 kg vytříděného papíru, plastů, skla a nápojových kartonů.

 Za uplynulých 15 let obyvatelé ČR vytřídili přes osm milionů tun odpadu. Za tuto praktickou každodenní snahu chránit naši přírodu a krajinu je nutné ocenit každou třídící rodinu,“ říká Lucie Müllerová, tisková mluvčí společnosti a dodává: „Je potěšitelné, že počty třídičů postupně stoupají, a že jsme k tomuto nárůstu přispěli mnohaletou, cílenou edukativní činností. Projektem jako Tonda Obal prošlo zhruba 2 a čtvrt milionu dětí a toto ohromné číslo je současně i náš závazek pokračovat.“

Nezisková společnost EKO-KOM provozuje již od roku 1999 celostátní systém, který zajišťuje třídění, recyklaci a využití obalového odpadu. Tento systém je založený na spolupráci průmyslových podniků, měst a obcí a společností nakládajících s odpady a zajišťuje, aby odpady z použitých obalů byly spotřebitelem vytříděny, svezeny sběrovou technikou, upraveny, dotříděny a konečně využity jako náhrada primárních surovin. Aby byl systém dostatečně efektivní, je třeba motivovat společnost ke třídění, a to jak děti, tak dospělé.

Vzdělávací programy a projekty společnosti EKO-KOM podporují komunikační kampaň „Má to smysl, třídím odpad!“, která si klade za cíl maximalizovat počet českých a moravských občanů ochotných třídit. „Naším cílem je samozřejmě co nejvyšší účast spotřebitelů, ale jsme realisté. Pomocí vzdělávacích a komunikačních kampaní a programů chceme v následujících letech poskytovat spotřebitelům informace tak, aby se dnešních 72 % třídičů přiblížilo 80 %, což by nás opět posunulo k absolutní evropské špičce“, uzavírá Lucie Müllerová.

Vzdělávací projekty

 Tonda Obal

Jako první z  řady projektů vznikl v roce 1997 vzdělávací školní program pro školy Tonda Obal na cestách, který za dvacet let existence oslovil přes 2 miliony dětí.

Tento program, kterým provází postavička Tondy Obala,  je určený primárně pro základní školy. Žáci se během jedné vyučovací hodiny učí třídit odpady a dozvědí se více o jejich dalším využití a recyklaci. Školám je tento program, který vhodně doplňuje učivo s tématy ekologie a ochrany životního prostředí, poskytován zdarma.

Spoustu užitečných informací o třídění, včetně materiálů ke stažení, najdou zájemci na webových stránkách www.tonda-obal.cz.

Brána recyklace

Putovní výstava Brána recyklace vznikla v roce 2007. Původně zahrnovala exponáty z recyklovaných materiálů v oblasti umění a designu. Dnes jsou její součástí stovky exponátů nejen běžně dostupných recyklovaných výrobků, které představují možnosti recyklace 21. století. www.branarecyklace.cz

EKO-KOM

 

mapa počasí 300117 večer2

Nad ránem se na obloze dočkáme jak deště, tak sněhu, navíc i mrznoucího a zmrzlého deště, to bude mazec. Meteopress Online

 

mapa počasí 310117 večer

Zatím jsou na západě srážky sněhové… Sledujte http://radar.meteopress.cz/

 

mapa počasí 300117

Odpoledne a večer budeme mít o zábavu postaráno, zejména v Čechách… Po přední straně tlakové níže, která k nám postupuje od západu, čekáme ve výšce teplý vzduch a dešťové srážky. Ty budou na zemském povrchu mrznout a vytvářet ledovku… Meteopress Online

 

 

graf počasí 300117

Čeká nás teplejší týden. Teplejší počasí ale přinese místy mrznoucí srážky s tvorbou ledovky… Meteopress Online

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře