AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali,...

AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali, úsměvy a jiné

vimperk jednota
Vimperk – administrativní budova Jednoty (Foto: red. – Za krásnější Vimperk)

Dnes je čtvrtek 26. ledna

Svátek mají Zora a Zoran

Výročí dne:
  • 1340 – Stoletá válka: anglický král Eduard III. se prohlásil králem Francie.
  • 1699 – Byl podepsán karlovický mír, podle něhož rakouští Habsburkové získali vládu nad Uhrami na úkor poražené Osmanské říše.
  • 1885 – Stoupenci Mahdího súdánský Chartúm bráněný britskými jednotkami generála Gordona.
  • 1907 – Císař František Josef I. schválil volební zákony, jimiž bylo v Předlitavsku zavedeno všeobecné a rovné volební právo.
  • 1950 – Narodil se Ivan Hlinka, český hokejista a hokejový trenér († 16. srpna 2004).

 

Pranostiky pro dnešní den:

Na svatého Polykarpa plná sněhu každá škarpa.

Když je leden bílý, je sedlákovi milý.

Je-li teplo v lednu, sahá bída ke dnu.

 

Citát pro dnešní den:

jan werich„Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.“ (Jan Werich)

 

Požár v Boubské:

požár boubskáVe Vimperku, v osadě Boubská, začala dnes dopoledne hořet truhlárna. Informaci o tom přineslo zpravodajství Českého rozhlasu České Budějovice. Podle sdělení mluvčí jihočeských profesionálních hasičů Venduly Matějů mají hasiči místo pod kontrolou a provádějí dohašování.

Více info a foto: (fb) PRACHATICKÝ DENÍK

 

 

 

Krátké zprávy z Vimperka:

• Částečné omezení provozu Městského úřadu Vimperk trvá proti původním předpokladům i nadále. Informace na webu radnice.

 

stem 1 2017

 

Stalo se…

Veterináři našli ptačí chřipku v prvním komerčním chovu, celý ho vybijí
Zloději ukradli v Rakousku trezor plný eur, v Česku ho zahrabali do sněhu
Záhada. Mobil měl ukrást neznámý spolujezdec v autě
V Krtelích na Prachaticku objevili procesní korouhev z poloviny 19. století
Po čelním střetu dvou aut vyletěl řidič z vozu zadními dveřmi

 

 

mapa počasí 260117

Čtvrteční ráno je nezvykle “teplé”. Rtuť teploměru se díky nízké oblačnosti pohybuje mezi -5 až -1 °C. O víkendu budou noci jasné a v minimech až -16 °C. Meteopress Online

 

 


Andrej BABIŠ: Střelné zbraně versus Evropská unie

 V poslední době někteří z vás tohle téma dost řeší. Dokonce mi napsal majitel střelnice pan Marek Žaludek: “Dočetl jsem se, že Vaše strana nepodpoří připravovanou změnu ústavního zákona o nabývání, držení a nošení zbraní. Tím vlastně souhlasíte s odzbrojením nás slušných občanů. Tento nesmysl přinesla nikým nevolená EK ve své připravované směrnici. Přitom teroristé mají zbraně automatické a zbrojní průkaz nepotřebují. Navíc je sem ještě EU zve. Vy vlastně podporujete, aby občanům byl odebrán jejich legálně nabytý majetek.”

Takže pane Žaludek, právo nosit zbraň v našem právním řádu už máme. Ústavní dodatek, jak ho navrhuje ministerstvo vnitra, tohle právo vůbec nerozšiřuje a je proto úplně zbytečný. Změny k právu nabývání a držení zbraní by měl ministr vnitra navrhovat konkrétně a do zákonů, které tuhle oblast už řeší, a ne do Ústavy, kde navržený odstavec v tomhle smyslu nic nemění.

Co se týče obav z teď diskutované směrnice EU ohledně omezení držení zbraní, tak o finálním textu se teprve bude v Evropském parlamentu hlasovat.

Musím ale říct, že obavy z některých omezeni jsou na místě. Dnes už je jisté, že pokud mohl ministr Chovanec něco měnit, měl to udělat právě na úrovni Evropské unie UŽ PŘED MNOHA A MNOHA TÝDNY. Bohužel se mu to nepodařilo, nechal se přehlasovat ostatními státy. Místo toho teď lidem říká, že to vyřeší změnou Ústavy, což je podle právních expertů přinejmenším velmi sporné.

Můžu Vás ale ujistit, že zástupci našeho hnutí v Evropském parlamentu jsou jediní ze všech stran, kteří aktivně bojují za práva českých držitelů zbraní.

Odmítáme jakékoliv změny, které by mohly vést k omezení našich práv k nabývání a držení zbraní. Naši zástupci předložili desítky pozměňovacích návrhů a veřejně a velmi hlasitě v Bruselu kritizují, co se teď EU chystá schvalovat. Opakuji: jako JEDINÍ zástupci ČR v Evropském parlamentu!

Za naše europoslance mohu garantovat, že pro směrnici v této podobě hlasovat nebudou. Pokusí se ještě zabojovat, uvidíme, jestli budou mít podporu i z jiných stran a frakcí. Držte nám palce.

(fb) Andrej BABIŠ, předseda Hnutí ANO 2011

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře