AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali,...

AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali, úsměvy a jiné

vimperk zima
Vimperk – pohled na staré sídliště (Foto: red – Za krásnější Vimperk)

Dnes je pátek 20. ledna

Svátek mají Ilona a Sebastián

Výročí dne:
  • 250 – Během pronásledování křesťanů v římské říši byl popraven římský biskup Fabianus.
  • 1320 – Vladislav I. Lokýtek byl v Krakově korunován králem, čímž bylo završeno středověké znovusjednocení Polska.
  • 1785 – Národní obrození: v Nosticově divadle v Praze se hrálo první české představení, dával se překlad německé veselohry Odběhlec z lásky synovské.
  • 1930 – Narodil se Egon Bondy, český básník a filosof († 9. dubna 2007).
  • 1942 – Konference ve Wannsee: špičky nacistického režimu v Německu se usnesly na konečném řešení židovské otázky.

 

Pranostiky pro dnešní den:

O svatém Fabiánu a Šebestiánu zalézá zima za nehty i otužilému cikánu.
Na svatého Šebestiána se musí někdo utopit, nebo zmrznout.
Nezmrzne-li cikán do Fabiána a Šebestiána, potom už nezmrzne.
Na svatého Fabiána a Šebestiána stromům opět míza dána.

 

Úsměv pro dnešní den:

usmevplakat ve skaleChudá a docela nehezká holka sedí na hrázi rybníka a tváří se šíleně smutně, když v tom z vody vykoukne zlatá rybka a povídá:
“Děvenko, nebuď smutná. Splním ti tři přání, abys měla veselejší život.”
Dívka se zaraduje a říká:
“Chci, abych byla krásná. Chci, aby moje chatrč byla zámek.”
Rybka na tom hned začala pracovat. Slečna opravdu před očima rostla do krásy a na místě její chajdy se tyčil zámek z bílého kamene. Dívka mezitím vymyslela i třetí přání:
“Přeju si, aby z mého kocoura byl krásný mladík.”
Ze zámku vychází mladík, slečna mu utíká naproti a ptá se ho:
“Copak ty můj milý ty nemáš radost?”
Mladík zavrtí hlavou a říká:
“Co tě to v loni napadlo nechat mě dát vykastrovat?”

 

Dnešní plesání a jiné akce:

• Sportovní ples – Svatá Maří od 20 hodin (SVATÁ MAŘÍ: Sportovci zvou na svůj páteční ples. K tanci a poslechu zahraje oblíbená skupina Excellent)

• Lednové Retrodisco v Hotelu Krásná Vyhlídka Javorník (podrobnosti zde: JAVORNÍK: Na Retrodisco do Hotelu Krásná Vyhlídka pořadatelé své hosty přivezou a domů odvezou)

• Přednáška Gotické město Vimperk v Kavárně Ve Skále (KAVÁRNA VE SKÁLE: Další přednáška z cyklu Ladislava Čepičky nese název Gotické město Vimperk; už v pátek)

 

plakat-maleniceSobotní plesy:

Hasičský ples ve Lčovicích

Spolkový bál v Malenicích

Myslivecký ples v Šumavských Hošticích

Pekařsko – řeznický bál ve Vlachově Březí

PODROBNOSTI A DALŠÍ AKCE: VYBERTE SI: Nejen zábava a poučení. Naše nabídka společenských, kulturních, sportovních i jiných akcí

 

Radost dětem:

Karneval na lyžích ve ski areálu Kaplička Strážný – sobota 21. ledna od 10,30 hodin.

 

Dopravní nehody:

• Od 20.1.2017 05:40 do 07:45; na silnici 4 u obce Přešťovice okres Strakonice; nehoda; vozidlo havarovalo do příkopu, bez zranění. POLICIE ČR

 

Požár v Kvildě:

• 9,20 hodin – v Kvildě hoří, na místo podle našeho zdroje jeli profesionální hasiči z Vimperka a jednotky dobrovolných hasičů ze Zdíkova a Borových Lad. Podrobnosti zjišťujeme.

 

Stalo se dnes:

Po srážce auta s vlakem ve Vejprnicích u Plzně zemřeli tři lidé
V Melbourne vjel řidič do davu lidí. Nejméně tři zemřeli, 20 zraněných

 

Trochu nám přituhlo

Že na převážné většině území České republiky v noci na čtvrtek 19. ledna 2017 nastaly vskutku dobré podmínky pro výrazné radiační ochlazování (především díky přítomnosti středu dosti masivní tlakové výše), o tom bez sebemenších pochyb svědčí nespočet hlášení z našich meteorologických stanic. Pravdou je, že předposlední den předposledního lednového pracovního týdne leckde trochu připomínal únor 2012, jenž se proslavil velice mrazivou epizodou.

Začněme v Přibyslavi, kde bylo kolem 6. hodiny naměřeno -19,9 °C. O hodinu později již teploměr hovořil „pouze“ o -18 °C, takže se zdálo, že ještě nenastal ten správný čas na dvacetistupňové mrazy. Přibyslavské čtvrteční počasí se však s tímto faktem nehodlalo smířit. Zabojovalo tedy a v 8 hodin si na hranici -20,0 °C přeci jen sáhlo (-20,1 °C). Takováto kosa už zde dlouho nebyla, naposledy právě v poslední třetině zimy 2011/2012, a to jmenovitě v úvodu pondělí 13. února 2012, kdy rtuť teploměru klesla až k -20,9 °C. V období od 14. února 2012 do středy 18. ledna 2017 Přibyslav nešla pod -18,0 °C.

Jak poodhalil ČHMÚ, vstup do čtvrtečního dne byl jako obvykle nejstudenější v mrazových kotlinách. Nejvíce studila šumavská Perla, která nabídla až -28,2 °C. Obdobně na tom byla také Rokytská slať, jež zaznamenala až -27,2 °C, nicméně k překonání -35,3 °C z ledna 2016 (nejzářivější český výsledek zimy 2015/2016) to rozhodně nestačilo.

Taktéž v polohách do nadmořské výšky 399 m n. m. se objevily poměrně zajímavé teploty. Příkladem může být Šumperk (cca 330 m n. m.) a jeho -22,2 °C. Takový krušnohorský Fichtelberg byl v teplotně minimálním smyslu o 11 °C teplejší a třeba Sněžka na Šumperk ztrácela nějakých 13 °C – chladný vzduch kvůli své větší váze zkrátka raději někam zaleze a relaxuje. Ostatně proto bývá v méně teplé části roku relativně často k vidění inverzní charakter počasí.

Až -15,2 °C bylo ve čtvrtek ráno spatřeno na Chomutovsku (Tušimice) – nejnižší teplota od neděle 12. února 2012, kdy teplotní křivka spadla až k -17,3 °C. V pražské Libuši se tento den chlubil až -20,7 °C, čtvrtečních -13,8 °C tím pádem zdejší čekání na dalších -20 °C a méně neukončilo. Velmi svěží jitro se před pátkem 20. ledna 2017 odehrálo i v Ústí nad Orlicí, k 7. hodině bylo podobou Tmin -19,8 °C. V sobotu 7. ledna 2017 mrzlo více – v 9 hodin -22,4 °C, což už na zastínění -20,1 °C z neděle 12. února 2012 stačilo.

Ostrava (Mošnov) byla v noci ze středy na čtvrtek přikryta nízkou oblačností, proto se nikterak hluboko pod bod mrazu nehrnula, prakticky neustále setrvávala v rozmezí od -6,5 do -6,9 °C. Navzdory tomu se ostravský leden 2017 v průměru nachází na -5 °C, to je o poznání méně než v lednu 2014, kdy úvodních 19 dnů přineslo v průměru 4 °C. Ve skutečnosti Ostrava zažívá nejchladnější druhou třetinu zimy od r. 2009, tehdy se v údobí od 1. do 19. ledna teploty také pohybovaly v průměru kolem -5 °C.

Kamil SOJKA

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře