VÁNOCE ZA STARÝCH ČASŮ: Kapr připravený podle kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové

VÁNOCE ZA STARÝCH ČASŮ: Kapr připravený podle kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové

kapr-podle-m-d-rettigove

 

Suroviny: 1 velký kapr, 2 l černého piva, 1/2 l světlého piva, trochu octa, 3 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 5 stroužků česneku, kůra z 1/2 citronu, 2 bobkové listy, tymián, 6 vlašských ořechů, 250 g sušených švestek, zázvor, celý pepř, nové koření, hřebíček, kus kůrky chleba, 60 g másla, sůl, 30 g másla a 20 g mouky na jíšku, 1 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce strouhaného perníku, 4 dl červeného vína, 2 lžičky cukru, vinný ocet.

Očištěného kapra vymyjeme vinným octem a rozporcujeme. Do kastrolu nalijeme všechno pivo, okořeníme utřeným česnekem, bobkovým listem, tymiánem a ochutíme citronovou kůrou. Vložíme na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme nasekaná jádra vlašských ořechů, sušené švestky, zázvor, celý pepř, nové koření a hřebíček, osolíme. Necháme pomalu vařit, asi po půl hodině okyselíme lžící octa, zjemníme máslem a zahustíme kůrkou chleba. Necháme pobublávat a mezitím usmažíme světle hnědou jíšku, zalijeme ji červeným vínem, povaříme dohladka, ochutíme lžící švestkových povidel a zahustíme strouhaným perníkem. Hotovou zeleninu propasírujeme do připraveného jíškového základu, do omáčky vložíme porce kapra a 20 minut vaříme, občas zamícháme. Když je ryba měkká, urovnáme ji na mísu, omáčku podle chuti dochutíme, rybu přelijeme a podáváme s pečivem.

 

Text a foto: PRVNÍ REPUBLIKA

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře