EVROPSKÉ DOTACE: Protože nemá radnice projekty, nedostane Vimperk ani korunu

EVROPSKÉ DOTACE: Protože nemá radnice projekty, nedostane Vimperk ani korunu

Prý to jsou poslední evropské dotace na místní komunikace. Regionální operační program (ROP) Jihozápad rozdělí v rámci 35. výzvy 115 milionů korun. Obce a města Jihočeského i Plzeňského kraje mají o tyto peníze nebývalý zájem. Na úřad regionální rady odeslaly 133 žádostí za téměř 880 milionů korun. Přiznané dotace budou ve výší 95 procent vynaložených nákladů.

Jak již jsme naše čtenáře informovali, mezi žádostmi není ani jedna z Vimperka. Ne snad proto, že by technický stav místních komunikací byl tak ideální a nepotřeboval finanční vzpruhu na obnovu či údržbu. Naopak, o výmoly, praskliny a jiné záludnosti pro řidiče i chodce není ve městě a jeho osadách nouze. Proč tedy vimperská radnice nevstoupila do soutěže o evropské dotace? Důvod je pro voliče těžko pochopitelný. Jak nás už dříve informovala starostka Jaroslava Martanová, město nemá připravené projekty, nemůže tudíž o peníze žádat. Jednoduše řečeno, úředníci radnice zaspali.

“Takto vysoké číslo přijatých projektových žádostí je jasným důkazem toho, že modernizace místních komunikací je v obou krajích velmi důležitá a obce mají evidentní zájem o jejich zlepšení,” uvedla pro MF Dnes ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Michaela Šímová. Dodala, že tolik žádostí se sešlo i navzdory tomu, že obce a města měly v podstatě jen měsíc na jejich přípravu. Kdo neměl připravený projekt v šuplíku, neměl šanci to stihnout.

A tak zatímco Vimperští mohou jen smutně koukat, nadále klopýtat a vyhýbat se výmolům, jinde mají naději, že svoje komunikace opraví, aniž by nějak citelně zatížili obecní rozpočet. Inu, když se funkcionáři a úředníci starají o věci veřejné tak, jak by měli, pak i lid prostý je spokojenější.

(zj)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře