RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Recept na medové bochánky je ze Včelné pod Boubínem
MEDOVÉ BOCHÁNKY (Včelná pod Boubínem)
Suroviny:
30 dkg hladké mouky
20 dkg polohrubé mouky
4 plné lžíce medu
10 dkg másla
2 žloutky
5 lžic cukru
1 droždí (kvásek)
špetka soli
250 ml mléka nebo smetany
Žloutky utřeme s cukrem a medem, přidáme mouku, kvásek, rozpuštěné máslo, špetku soli a pomocí mléka vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout.
Připravíme si ořechovou náplň:
20 dkg mletých vlašských ořechů
10 dkg moučkového cukru (můžete přidat podle hořkosti ořechů)
2 vejce (sníh)
2 lžíce rumu
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme rum, ořechy a postupně přidáme sníh tak, aby náplň nebyla moc řídká.
Z vykynutého těsta uždibujeme kousky, na pomoučněném vále rozprostřeme do placičky, naplníme, zabalíme jako buchtičku a vytvarujeme do tvaru bochánku. Dáme na pečící papír spojenou stranou dolu. Potřeme máslem a pečeme při 190 st. asi 15 minut, podle velikosti. Po upečení potřeme máslem s rumem a sypeme cukrem. Výborné jsou i s tvarohem.
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ