TÉMA TĚCHTO DNŮ: Zimní sněhová služba je nevděčný úkol. Nelze vyhovět všem...

TÉMA TĚCHTO DNŮ: Zimní sněhová služba je nevděčný úkol. Nelze vyhovět všem najednou

Snad právě v zimních měsících si nejvíce uvědomujeme, že jsou tady s námi. Mluvíme o nich doma, v ulicích, hospodách nebo v internetových diskuzích. V dobrém, horším, někdy i ve zlém.

Pracovníci Městských služeb Vimperk, společnosti, která se kromě jiného stará také o úklid veřejných prostranství a komunikací v majetku města. V zimě tedy především o zmírňování následků přírodních vlivů, jak praví zákon. “To, co zima přinese, nelze zcela odstranit,” zdůrazňuje jednatel společnosti Jan Král.

Městské služby mají v zimě na starosti dvě stovky kilometrů vozovek, šest desítek kilometrů chodníků, k tomu ještě schody a parkoviště, a to nejen ve městě samotném, ale i v osadách k němu náležejícím.

Plán zimní údržby určuje tři stupně důležitosti údržby komunikací podle jejich významu pro dopravní obslužnost. Zcela pochopitelně tak má prioritu ulice 1. máje, na ní navazující ulice Pivovarské směrem k nemocnici a s odbočkou na náměstí, celé sídliště, Husova ulice a tak postupně dále a dále až k samotným hranicím města.

“Sídliště Míru musí být připravené nejpozději ve 4,45 hodin, kdy tam přijíždí první autobus městské dopravy. Pak nastává také hromadný odjezd osobních aut v několika vlnách a přijíždí další autobusový spoj,” vysvětluje Jan Král.

Stejné priority platí také pro úklid sněhu z cest pro pěší, přičemž i tady zákon praví, že účelem je zmírnit následky. Nelze proto očekávat, že chodníky budou vyluxované od sněhu, rovněž tak se musíme smířit s tím, že všechny nelze uklidit najednou.

Zimní sněhová služba je nevděčný úkol. Nelze se vyhovět všem najednou. Žijeme na Šumavě, a tak zkrátka musíme počítat s tím, že v zimě napadne sníh, a tomu se také přizpůsobit. Nejen obutím, ale i špetkou trpělivosti a tolerance.

Text a foto: (zj)

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře