RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Chundelka, (chlupatá) polévka podle receptu Lucie Kohoutové
Ani nevím, kde jsem si tenhle recept napsala, ale je to dobrá polévka, kluci jí říkají někdy chlupatá, to když se mi nočky trochu rozvaří. Jsou totiž jako z těsta podobného na chlupaté knedlíky.
Suroviny:
sádlo
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
1 vejce
4 stroužky česneku
petrželka, snítky libečku
sůl, pepř, kmín
Nočky:
asi 20 dkg syrových brambor (4 brambory)
hrubá mouka nebo krupice
1 vejce
sůl
Brambory rozstrouháme, přidáme vejce a zahustíme hrubou moukou. Trošku osolíme. Hustota je jako na knedlíky.
Na sádle osmahneme cibulku, zaprášíme hladkou moukou a uděláme zlatou jíšku. Zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou, ochutíme kořením, dáme libeček a provaříme asi 10 minut. Libeček vyndáme, do varu dáváme nočky, které vykrajujeme lžičkou a vaříme 5 minut (raději zkuste podle velikosti). Do polévky zakvedláme vejce, namačkáme česnek a už jen probubláme. Do hotové polévky přidáme nasekanou petrželku.
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ




