VĚC VEŘEJNÁ: Přísněji při třídění bioodpadu, jak je na to připravena vimperská...

VĚC VEŘEJNÁ: Přísněji při třídění bioodpadu, jak je na to připravena vimperská radnice

Vyhláška ministerstva životního prostředí ukládá obcím od ledna 2015 povinnost zajistit třídění bioodpadu. Možností, jak toho docílit, je několik. Má radnice připravenu nějakou osvětu, aby lidem objasnila smysl třídění bioodpadu? Pokud ano, jakou konkrétně? Počítá radnice ve Vimperku s rozmístěním většího množství sběrných nádob na bioodpad ve městě, než je tomu doposud? Pokud ano, za jakých podmínek a na kterých místech?

Tyto otázky jsme písemně zaslali starostce města Jaroslavě Martanové. Odpověď vypracoval odbor životního prostředí městského úřadu. Zveřejňujeme ji v plném znění bez redakční úpravy:

Město Vimperk, odbor životního prostředí, provádí osvětu ohledně smyslu třídění biologicky rozložitelných odpadů (dále jen BRO) současně s jeho sběrem již více let, aniž by čekalo na uložení povinnosti zajistit třídění BRO legislativou. Konkrétně je osvěta prováděna trvale na webových stránkách města Vimperk, další osvěta byla provedena pomocí informačního letáku „Má to smysl – třiďte odpad“, který připravilo město Vimperk ve spolupráci se společností EKO-KOM, a.s., a do všech domácností byl leták distribuován vložením do Vimperských novin v roce 2013. Dále je osvěta prováděna na akci „Odpadové dny“, která proběhla v roce 2012 a 2013, připravuje se akce na Kompostárně Vimperk a ČOV v roce 2015. Příležitostně jsou využívány Vimperské noviny.

Občané města Vimperk mají několik možností jak nakládat s BRO:

  • mohou využít kompostéry (100 kusů), které získali od města Vimperk v rámci dotace, na jaře 2015 bude vydáno dalších 100 kusů
  • mohou BRO dopravit přímo na kompostárnu
  • mohou na odboru ŽP požádat o speciální nádobu 240 l na BRO.

K umisťování nádob 240 l ve městě. Města mají v podstatě dvě možnosti, jak je rozmístit. Jedna možnost je rozmístit nádoby plošně bez ohledu na požadavky občanů. V těchto případech zkušenosti ukazují jeden základní problém – čistotu BRO v nádobě. Pokud lidé třídit nechtějí, využívají nádoby i pro další odpad a BRO je dále díky znečištění nevyužitelný.

Druhou možností je dávat nádoby těm, kteří třídit chtějí. Zde to jde pomaleji, ale BRO je poměrně čistý a dále využitelný. Průvodním jevem je jistá dočasná nepravidelnost rozmístění nádob. Zkušenosti ukazují, že dochází k postupnému rozrůstání pokrytí města („viděl jsem to u souseda a chci to také“). Město Vimperk zvolilo tuto druhou variantu – nechceme sbírat BRO a pak ho vozit na skládku, ale chceme ho skutečně využít.

Marie HEJLKOVÁ a Josef KOTÁL (odbor životního prostředí MěÚ) 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře