ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD: Obě základní školy jsou připraveny přijmout děti do...

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD: Obě základní školy jsou připraveny přijmout děti do dvou tříd

Zápisy k povinné devítileté školní docházce budou ve Vimperku probíhat ve dnech 23. ledna 2015 ( pátek) od 13 do 17 hodin a 24. ledna ( sobota) 2015 od 9 do 11 hodin. Obě základní školy jsou připraveny přijmout děti do kapacity dvou tříd, tedy každá zhruba šedesát dětí.

Rodiče by měli respektovat tzv. školské spádové obvody, které jsou příslušné k jednotlivým školám. Znamená to pro ně, že mají povinnost přijít k zápisu do té školy, kam spádově patří podle místa trvalého bydliště. V případě, že se rozhodnou pro školu jinou (tato však musí mít volnou kapacitu pro přijetí jejich dítěte), musí toto oznámit řediteli školy, kam spádově přísluší.

V letošním roce je zápis určen pro děti, které v období od 1. září 2014 do 31. srpna 2015 dovrší věku šesti let a pro děti, které v loňském roce obdržely rozhodnutí o odkladu povinné školní docházky.

Žádost o zápis nadaného dítěte : možnost pro rodiče dětí nadaných (tzv.5-ti letých), tedy dětí, které jsou mladší šesti let a jsou po stránce duševní i fyzické vyspělejší a mají osvojeny všechny samoobslužné dovednosti. Takové dítě může zahájit povinnou školní docházku prakticky o rok dříve, ale za určitých podmínek.

Rodič „ 5-ti letého“dítěte narozeného od 1. září do 31. prosince příslušného roku a který chce, aby jeho potomek zahájil povinnou školní docházku, musí předložit řediteli příslušné školy doporučující vyjádření příslušného školského poradenského zařízení (pedagogicko-psychologické poradny). V případě dítěte narozeného až od 1. ledna do konce června následujícího roku musí doložit doporučující vyjádření jak od školského poradenského zařízení, tak i od odborného lékaře.

Žádost o odklad povinné školní docházky : v případě, že se rodič rozhodne žádat o odklad pro své dítě , musí k písemné žádosti doložit doporučující písemné vyjádření od školského poradenského zařízení ( pedagogicko psychologická poradna) a současně od odborného lékaře nebo klinického psychologa.

Dítě je přijímáno k plnění povinné školní docházky na základě písemné žádosti rodiče – rodičů při zápisu. Rodič při zápisu musí prokázat svou totožnost občanským průkazem a zároveň předkládá rodný list dítěte. Ředitel školy pak následně do 3 pracovních dnů zveřejní seznam přijatých dětí pod při zápisu přiděleným registračním číslem na veřejně přístupném místě ve škole a též způsobem umožňujícím dálkový přístup ( webové stránky). Rodičům tedy nebude „ tzv. na počkání“ vydáváno rozhodnutí o přijetí dítěte. Těm, kterým vyhověno nebude, pak bude odesláno písemné rozhodnutí o nepřijetí .

V případě nejasností se mohou rodiče předem obracet na kteroukoliv školu, která jim poskytne potřebné informace.

Vy rodiče , udělejte si v den zápisu více času na své dítě i na sebe, slavnostně se oblečte. Vždyť je to přece významný den pro dítě i celou rodinu. Den, který může být zakončen třeba společným vyfocením před budovou školy a následnou návštěvou cukrárny.

Přeji všem zainteresovaným, školám a především pak rodičům a jejich dětem, aby úspěšně zvládli první vykročení k budoucímu celoživotnímu vzdělávání.

Miloš BENEŠ, vedoucí odboru školství, kultury a CR MěÚ Vimperk

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře