RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Velikonoční nádivky
Jehněčí velikonoční nádivka (Přešticko)
25 dkg pečeného jehněčího masa
25 dkg uzeného bůčku
6 housek
3 vejce
mléko
sekané kopřivy, petrželka
sůl, pepř
Housky nakrájíme na kostičky a necháme nasáknout mlékem (nesmí plavat). Maso nasekáme a promícháme se žloutky. Vymačkáme housky, přidáme je k masu a zlehka zapracujeme sníh z bílků. Promícháme s bylinkami a ochutíme solí a pepřem. Dáme do vymazaného pekáčku a pečeme při 180 st. asi 30 minut.
Velikonoční nádivka (Maleč)
25 dkg vařeného vepřového masa
25 dkg hovězího vařeného masa
25 dkg uzeného masa
4 rohlíky
5 vajec (sníh)
Jarní bylinky (kopřivy, petrželka, pažitka, listy pampelišky)
mléko
sůl, pepř
Postup jako u první nádivky.
Nádivka (Vůně dobrot z podhůří Šumavy)
30 dkg kuřecího nebo králičího masa
3 dkg vepřového masa
30 dkg uzeného masa
10 rohlíků
10 vajec
1 cibule
slanina
Bylinky (kopřivy, popenec, petrželka, listy pampelišek,…)
Muškátový květ, pepř, sůl
Maso uvaříme a nakrájíme na kostičky. Rohlíky nakrájíme a zalijeme vývarem z masa a necháme nasáknout. Na slanině podusíme cibulku. Vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a nasekané bylinky promícháme s rohlíky a nakrájeným masem. Směs dáme do pekáčku, který jsme vymazali a vysypali strouhankou a pečeme zvolna asi 45 minut.
Drůbková nádivka (Nahořánky) – je to taková dietní verze nádivky
kuřecí drůbky (játra, srdíčka, možno i žaludky)
máslo na osmažení drůbků
5 dkg másla
2 vejce (sníh)
2 lžíce nasekaných mandlí
3 housky
smetana na namočení housek
muškátový květ, sůl, pepř
sekaná petrželka
Drůbky nakrájíme a udusíme na másle. Housky nakrájíme a namočíme do smetany. Máslo utřeme se žloutky, přidáme drůbky, namočené housky, petrželku, ochutíme kořením a lehce promícháme se sněhem a mandlemi. Dáme do vymazaného pekáčku a zvolna pečeme.
Foto ilustrační – Albert.cz
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ