RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Na Zelený čtvrtek se pečou velikonoční jidášky

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Na Zelený čtvrtek se pečou velikonoční jidášky

 

Na Zelený čtvrtek se na připomenutí Jidášovy zrady pečou velikonoční jidášky (někde ovšem už ve středu, aby se ve čtvrtek mohly jíst za svítání). Typické velikonoční pečivo z kynutého těsta má většinou tvar krouceného provazu (symbolizuje tak to, že se Jidáš po zrazení Krista oběsil). Jidáše se tvarovaly i do podoby různých zvířátek, mláďátek a ptáčků, aby přivolaly jaro. Kdo jedl Jidáše na Zelený čtvrtek, byl po celý rok chráněn před hadím uštknutím.

 

Velikonoční jidášky (Kvilda):

Suroviny:
500g polohrubé mouky
250 ml smetany
2 žloutky
12 dkg cukru krupice
10 dkg rozpuštěného sádla
1 droždí (kvásek)
1 lžička nastrouhané citronové kůry
špetka soli
Z poloviny vlažného mléka, trochy mouky, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, který po vzejití přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli, přidáme rozpuštěné sádlo, zbylé vlažné mléko a žloutky a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pak necháme kynout na teplém místě. Po nakynutí z těsta tvarujeme válečky tenké asi 1,5 cm, dlouhé cca 20 cm, a stáčíme do spirálek nebo esíček, ale můžeme vytvořit třeba i uzlíky, ptáčky a pod.
Pokládáme na pečící papír, necháme ještě chvíli vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme dozdobit mákem, mandlemi a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Po upečení se potíráme horkým medem.

 

Jidáše medové (Strašínsko)

Suroviny:
50 dkg polohrubé mouky
10 dkg medu
10 dkg másla
1 droždí (kvásek -cukr, droždí, teplé mléko, troška hl. mouky)
2 žloutky
špetka strouhaného muškátového oříšku
1/4 l vlažného mléka
špetka soli
citrónová kůra

žloutek se smetanou na potření před pečením
medové máslo: 10 dkg másla s 10 dkg medu
moučkový cukr na posypání

Med s máslem mírně ohřejeme a umícháme. Přidáme žloutky a chvilku třeme. Přidáme mouku, citronovou kůru, oříšek a kvásek. Vlažným mlékem zaděláme těsto.
Necháme kynout na 2 hodiny.
Po vykynutí vyvalujeme pramínky, které stočíme do spirálky, konec zastrčíme do středu. Dáme na plech a potřeme žloutkem se smetanou. Pečeme při 190 st. asi 10-15 minut. Potíráme i během pečení. Po vytažení necháme chvilku vychladnout, rozkrojíme a promažeme medovým máslem.

 

Jidášky pašijové (Maleč)

Suroviny:
25 dkg hladké mouky
25 dkg hrubé mouky
¼ l mléka
12 dkg cukru
1 droždí (kvásek)
Citrónová kůra
12 dkg másla
Špetka soli
Po vykynutí vyvalujeme pramínky, které stočíme do spirálky, konec zastrčíme do středu. Dáme na plech a potřeme žloutkem se smetanou. Pečeme při 190 st. asi 10-15 minut. Po vytažení z trouby potíráme teplou smetanou s medem a cukrujeme.

 

Jidáše ořechové (1927)

Suroviny:
50 dkg hladké mouky
1 droždí (kvásek)
10 dkg cukru krupice
10 dkg másla
3 vejce
asi 250 ml mléka
20 dkg mletých ořechů
1 vanilkový cukr
citrónová kůra

na potření máslo s rumem nebo medem
moučkový cukr na posypání

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, se špetkou cukru a dvěma lžícemi mouky ho zamícháme a necháme na teplém místě vyběhnout. Do mísy s moukou přidáme vejce, vanilkový a krupicový cukr, rozpuštěné máslo, ořechy, přilijeme kvásek a dobře propracujeme. Pokud je těsto příliš tuhé, přilijeme trochu vlažného mléka. Jakmile je těsto spojené, přeložíme je na vál, dobře propracujeme dohladka a pod utěrkou necháme na teplém místě alespoň 1 h vykynout.
Z vykynutého těsta tvarujeme různé uzlíky, houstičky, preclíčky. Na plechu je necháme ještě dalších 15 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 10–15 minut dozlatova.

 

Foto: Jidáše medové

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře