ŽENA S DRANŽÍRÁKEM: Dušené hovězí carbonnade s lahodnou omáčkou a křupavou bagetkou...

ŽENA S DRANŽÍRÁKEM: Dušené hovězí carbonnade s lahodnou omáčkou a křupavou bagetkou k tomu

Dnes poprvé nahlédneme do kuchyně spisovatelky a překladatelky Daniely Mičanové, autorky knihy Žena s dranžírákem. Její oblíbené kuchařské recepty budou zajisté obohacením naší kulinářské rubriky a stanou se pro naše čtenářky a čtenáře vhodnou inspirací. Těšíme se na spolupráci.

 

 

 

 

 

hovězí carbonnade

Co bude dnes dobrého?

Rozhodla jsem se vstoupit na neprobádanou půdu.
Dušené hovězí carbonnade rozhodně není nejrychlejší ani nejsnazší sobotní oběd, ale odměnilo se mi lahodnou omáčkou a jako bonus křupavoučkou bagetkou.
Recept doporučuje podávat maso se zelenými fazolkami a bramborovým pyré. Po pravdě, plátky křupavého pečiva nakonec úplně stačily – strávníci se o ně prali a brambory nechávali bez povšimnutí. Pokud si chcete udělat radost pikatně hutným pokrmem, dejte tomu šanci.

Potřebujete:
1,5 kg zadního hovězího, falešné svíčkové nebo kližky
6 lžic olivového oleje
50 g másla
6 cibulí, nakrájených na kolečka
3 lžíce hladké mouky smíchané se lžičkou soli a přiměřeně pepře
900 ml tmavého piva (u nás v Jednotě měli jen Krušovice, ale s touhle položkou by se jistě dalo různě experimentovat)
1 lžíci přírodního cukru (nebo přiměřeně)
2 lžičky bílého vinného octa (nebo podle chuti)
6 plátků bagety (nebo jiného bílého pečiva)
sůl, pepř a dijonskou hořčici na dochucení

Postupujete:
Troubu předehřejte na 150, maso pokrájejte na stejnoměrné kousky a zlehka obalte v misce s osolenou, opepřenou moukou. Ve velkém kastrole vhodném do trouby rozehřejte olej a polovinu másla, osmahněte cibulová kolečka, ta pak dočasně vyjměte do odkládací misky. Stejně naložte s masem. Pěkně osmahněte po všech stranách, aby se zatáhlo, a přidejte do misky k cibuli.

Nyní vlijte do pánve polovinu piva, nechte zahřát a počkejte, až se rozpustí všechny výpečky. Vraťe do hry cibuli i maso, dolejte zbytek piva, přiklopte poklicí a svěřte na dvě a více hodin troubě. Ze zbývající části másla a mouky vypracujte hrudku nebo kuličku a nechte ji ztuhnout v chladnici (moravsky ledničce).

Kastrol průběžně kontrolujte. Když se zdá maso dostatečně měkké, vyjměte hrnec z trouby, maso opět vylovte a uložte stranou, pak dohotovte omáčku: Obsah kastrolu zahřejte, přidejte kuličku moučného másla a míchejte, míchejte, dokud se sametově nerozpustí a omáčka nezhoustne. Dochuťe podle vlastního gusta solí, pepřem, trochou octa. hořčicí a cukrem. Já sladila jen opravdu nepatrně – všecko to zvládla příjemně nasládlá cibule.

Teď ještě naposledy přidáme maso, řádně zamícháme, poklademe nakrájenou bagetkou pomazanou na horní/vystrčené straně máslem a tak půl hodinky zapékáme.

Velmi, převelmi jsem si pochutnala.

Připravuje: Daniela MIČANOVÁ

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře