RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Tažený závin ze Včelné pod Boubínem (1921)

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Tažený závin ze Včelné pod Boubínem (1921)

 

Další moc dobrý závin, předpis je na dvě nohavice.

Suroviny na těsto:
25 dkg hladké mouky
špetka soli
1/8 l vlahé vody
1 lžíce octa
1 vejce
4 dkg másla nebo sádla (sádlo dejte, pokud chcete křehčí těsto)

jablka
skořice
rozinky, ořechy
máslo, strouhanka

Do mouky uděláme důlek, vlijeme vodu, ve které rozpustíme máslo, ocet a sůl, přidáme vejce a vymícháme těsto. Nejprve zapracováváme nožem, potom rukou. Musí být, lesklé a hladké. Uděláme bochánek, který přiklopíme nahřátým kastrolkem (já dala mísu od těsta) . Po 1/2 hodině těsto rozdělíme na 2 díly. Vyválíme a vytáhneme rukama. Potřeme máslem, posypeme strouhankou (můžeme ji opražit), poklademe nastrouhaná jablka, posypeme cukrem a skořicí. Podle chuti dáme rozinky a ořechy. Zavineme, pomažeme máslem a pečeme při 185 st., dokud nemá závin růžovou barvu. Po upečení potřeme vlažnou smetanou s rumem a sypeme cukrem.

 

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře