RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Zázvorky

Zázvorky I. (Kuchařka 1934):
14 dkg práškového cukru
1 celé vejce
1 žloutek
10 dkg hladké mouky
1 dkg tlučeného (mletého) zázvoru
vosk na potření plechu (pečící papír)
Cukr, vejce a žloutek utřeme ve vodní lázni do zhoustnutí. Necháme vychladit. Pak přidáme po částech mouku a zázvor. Těsto vyválíme, vykrajujeme různé tvary, které dáme na plech a necháme do druhého dne oschnout. Zvolna pečeme.
Zázvorky II. (Plzeňsko):
20 dkg hladké mouky
20 dkg moučkového cukru
3 žloutky
1 vejce
1 lžička mletého zázvoru
Žloutky a vejce s cukrem třeme do pěny. Přidáme mouku, zázvor a vypracujeme těsto. Vyválíme těsto, vykrajujeme zázvorky,dáme na plech a necháme přes noc v chladu odležet přes noc. Druhý den můžeme potřít bílkem s cukrem a pečeme při 180 st. asi 5 minut.
Zázvorky III.
28 dkg práškového cukru
1 vejce
4 žloutky
lžička zázvoru
28 dkg hladké mouky
špetka citronové kůry
Poleva ledovka: 10 dkg moučkového cukru + 1 bílek
Žloutky utřeme s cukrem (aspoň 15 minut ), přidáme mouku, zázvor, kůru a vypracujeme těsto. Vykrájíme zázvorky, dáme na vymazaný plech a necháme je aspoň 8 hodin v chladu odpočívat. Potřeme ledovkou, pečeme v horké troubě, aby vyběhly a potom dopékáme pomalu. Můžeme sypat cukrem.
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ
