RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Jablkový závin s perníkem podle německého receptu

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Jablkový závin s perníkem podle německého receptu

 

Suroviny na těsto:
30 dkg hladké mouky
3 dkg másla (asi 3 lžíce)
1 lžíce cukru (krupice)
1 dl horké vody
1 lžíce sádla
2 vejce

jablka, skořice, rozinky, ořechy
perník na strouhání
cukr
máslo

Na vál dáme mouku, uděláme větší důlek, doprostřed dáme rozpuštěné máslo, sádlo, vejce, cukr a trochu horké vody. Začínáme propracovávat těsto, vodu postupně pomalu lijeme (jinak ,,utíká” z válu) a pokud je nutné, podsypeme ještě lehce moukou. Hladké těsto dáme pod nahřátý kastrůlek aspoň na 10 minut.
Těsto rozdělíme na 2 díly a postupně vytaháme do slaboučké placky. Těsto jsem nechala ,,padat” přes hřbet ruky a opatrně vytahovala od středu k okraji. Méně trpělivé hospodyňky použijí váleček.
Těsto pomažeme máslem, posypeme strouhaným perníkem, dáme jablka, cukr, skořici, rozinky a ořechy. Opět pokapeme máslem a znovu posypeme perníkem. Utvoříme štrúdl, potřeme máslem a pečeme při 190 st..
Po vytažení z trouby potřeme máslem. Je možné do másla přidat i rum a sypeme cukrem.

 

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře