CVVM: Preference ve stravování českých občanů

CVVM: Preference ve stravování českých občanů

 

Ve výzkumu realizovaném prostřednictvím pravděpodobnostního online Panelu Naše společnost zařadilo v březnu 2025 Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR otázky ze Strategie AV21 Udržitelná produkce a spotřeba potravin. Šetření se zaměřilo celkově na názory a postoje české veřejnosti k nakupování potravin, obalovým materiálům a preferencím týkajícím se nákupů.

Část výzkumu prezentovaná v této tiskové zprávě zjišťovala preference týkající se osobního stravování, zda lidé omezují některé složky stravy a z jakých důvodů a také nakolik jsou čeští občané obeznámeni s tzv. novými potravinami (novel food) a zda tyto druhy potravin zahrnují pravidelně do svého jídelníčku.

Naprostá většina českých občanů uvádí, že je pro ně důležité, jakým způsobem se stravují (92%), přičemž pro dvě pětiny je to rozhodně důležité.

Naprostou většinu dotazovaných druhů potravin či složek konzumuje více než polovina českých spotřebitelů zcela bez omezení nebo jen s občasným omezením. Jedinou výjimkou jsou potraviny obsahující palmový olej, u nichž uvedl srovnatelný podíl respondentů spotřebu bez omezení či jen občasné omezení (46 %) a časté omezení nebo úplné vynechávání z jídelníčku (46 %).

Konzumaci potravin s vysokým obsahem tuku omezuje nebo zcela vylučuje 39 % respondentů, potraviny obsahující (částečně) ztužené tuky rovněž 39 %, potraviny s přidaným cukrem omezuje 44 %, a potraviny s palmovým olejem 46 %.

Jako hlavní důvod pro vynechávání určitých potravin uváděli respondenti nejčastěji jejich negativní vliv na zdraví – nejvíce u částečně ztužených tuků (53 %), cukru a potravin s přidaným cukrem (51 %), uzenin (50 %), potravin s vysokým obsahem tuku (49 %) a potravin s palmovým olejem (45 %).

Snížení hmotnosti bylo častou motivací zejména pro vynechávání pečiva (47 %), ale i dalších kategorií jako jsou potraviny s vysokým obsahem tuku (35 %), cukr a potraviny s přidaným cukrem (36 %), uzeniny (26 %), potravin obsahujících ztužené tuky (24 %) a mléčné výrobky (19 %).

V případě mléka a mléčných výrobků nicméně dominovalo zdravotní omezení nebo doporučení lékaře (33 %) a u exotického či mimosezónního ovoce byly hlavním důvodem finanční náklady (53 %).

  • Celá tisková zpráva ke stažení zde: or250611.pdf
  • Všechny zprávy z tohoto výzkumu: PNS_2503

(tz-cvvm)


 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře