ŘEČÍ ČÍSEL: Vyšší výrobu masa drželo vepřové a drůbeží

V 1. čtvrtletí 2025 se na jatkách vyrobilo celkem 115 269 tun masa1, meziročně o 5,4 % více, z toho výroba vepřového se zvedla o 6,6 %, výroba drůbežího1 byla vyšší o 6,7 % a výroba hovězího klesla o 1,3 %. Přímý nákup mléka od producentů zůstal meziročně téměř stejný (−0,1 %).
„Výroba vepřového masa na jatkách rostla již páté čtvrtletí v řadě a dosáhla úrovně zatím posledního vrcholu v roce 2021. Nárůst výroby drůbežího masa je ve srovnání s vepřovým pozvolnější. Výroba hovězího po roce 2021 klesla a na této nižší úrovni se drží doposud,“ shrnula vývoj výroby masa Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
„Výroba hovězího masa na jatkách sice mírně klesla, ale zvýšil se vývoz živého skotu, který byl určený k porážce v zahraničí. V souvislosti se stoupajícími cenami podstatně klesl dovoz hovězího masa, a tím i jeho předběžně kalkulovaná spotřeba,“ doplnila Markéta Fiedlerová, z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
Podrobnosti: https://csu.gov.cz/rychle-informace/zivocisna-vyroba-1-ctvrtleti-2025
(tz-čsú)
