RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Tažený štrúdl podle receptu z Buku pod Boubínem (1928)

Klasika, kterou známe asi všichni. Tajemství dobrého těsta je v mouce, musí být opravdu kvalitní s vysokým podílem lepku, aby se štrúdl dobře vytahoval. Já jsem poctivě vytahovala jen do poloviny, potom jsem si pomohla válečkem. Začala jsem na utěrce, ale ta mi byla za chvilku ,,malá,” tak je jen na vás, jak se s tím poperete. Příprava je zdlouhavější, ale výsledek stojí za ten čas. Recept dávám v původním textu, nemůžu vás ošidit o krásnou češtinu.
Suroviny:
25 dkg jemné hladké mouky
1 vejce
5 lžic vlahého másla
1 lžíce cukru
špetka soli
1 lžíce octa
asi 1 dcl vlažné vody (mne vyšlo něco přes 1 dcl, ale záleží na velikosti vajec)
1 kg jablek
máslo
strouhanka
rozinky, mandle, cukr
Jablka oloupeme a nakrouháme. Dáme na rendlík máslo a opražíme na něm strouhanku, čerstvě semletou.
Na vál dáme jemnou mouku, uděláme do ní důlek, který vyplníme vejcem, vlažným máslem, lžící cukru, octem a zcela malounko soli.
Těsto zaděláme vlažnou vodou.
Dobře zpracujeme a hledíme, aby bylo měkké, vláčné a nikoli tuhé. Pak jej necháme na vále pod ohřátým rendlíkem asi půl hodiny odpočinout.
Přikryjeme stůl čistým ubrusem, poprášíme moukou a těsto vytahujeme. Dbáme, aby se netrhalo.
Když je tence vytaženo, posypeme opraženou houskou, poklademe jablíčky, poházíme rozinkami a mandlemi na nudličky nakrájenými, posypeme hojně cukrem, jemně skořicí a posléze houskou usmaženou.
Pírkem v másle omočeným vše pokropíme.
Nyní oběma rukama závin lehce srolujeme a na pomaštěný plech (pečící papír) jej obratně vyklopíme.
Na povrch ještě máslem potřeme.
V nepříliš horké troubě jej pozvolna pečeme. Upečený závin práškovým cukrem sypeme.
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ
