Z PRVNÍ RUKY: V Jihočeském kraji se o prázdninách na 376 táborech rekreovalo 38 113 dětí, hygienici uložili pět sankcí celkem za 22 000 korun a řešili dvanáct podnětů
ČESKÉ BUDĚJOVICE 30. 8. – O letošních prázdninách mají jihočeští hygienici nahlášeno 317 zotavovacích akcí a 59 jiných podobných akcí, menších táborů do 30 dětí. Realizovali 144 kontrol, to je o 19 (+15 %) více než kolik měli naplánováno. Vloni se v kraji rekreovalo na 357 akcích 38 400 dětí, což bylo nejvíce za poslední roky, letos bylo nahlášeno 376 táborů pro 38 113 dětí.
„Za letošní prázdniny máme nahlášeno 317 zotavovacích akcí, na kterých se rekreovalo 36 291 dětí, a 59 jiných podobných akcí, kterých se účastní 1 822 dětí. Dvě akce měly formu putovního tábora, zjistili jsme jednu nenahlášenou akci pro více než sto dětí. Celkem registrujeme 376 táborů pro 38 113 dětí. Vloni jsme evidovali 357 táborů a 38 400 rekreovaných dětí, počet táborů i počet dětí jsou tak podobné loňskému rekordnímu roku. Nemuseli jsme vydat zákaz konání akce, uložili jsme 5 sankcí v celkové výši 22 000 korun a jedno napomenutí,“ uvedla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Jihočeského kraje MUDr. Marie Nosková.
V průběhu prázdnin hygienici postupně informovali o sankci ve výši 3 000 korun na táboře na Českokrumlovsku za nedostatky v ubytování, a sankci ve výši 10 000 korun na letní škole na Táborsku, kde zjistili zásadní nedostatky ve zdravotnické dokumentaci dětí, absenci úklidu hygienických zařízení a hromadění odpadků na pokojích a ve společných prostorách. V srpnu uložili blokovou pokutu 2 000 korun za následné zamražení čerstvých, hotových a chlazených potravin v kuchyni zotavovací akce u Bělčic na Strakonicku. Kontrolu zde provedli na základě podnětu. Blokovou pokutu ve výši 4 000 korun dostal pořadatel zotavovací akce pro 118 dětí za nenahlášení akce, která se stěhovala po různých místech Jihočeského a dalších krajů. Pokutu ve výši 3 000 korun dostal provozovatel jiné podobné akce na Strakonicku za skladování neoznačených potravin v suchém skladu a chladícím zařízení. Napomenutí dostal provozovatel tábora na Jindřichohradecku za chybné uvedení zdroje pitné vody.
Během sezony neproběhly na táborech epidemie, v průběhu července hygienici informovali o výskytu gastrointestinálních potíží celkem na třech zotavovacích akcích na Jindřichohradecku a Táborsku, ve dvou případech provozovatel tyto akce předčasně ukončil. Ve zdravotnických denících jednotlivých táborů převažovaly záznamy o ošetření drobných poranění, jednodenních teplotách, zvracení a průjmech, zvracení z přehřátí a o výskytu klíšťat, komárů a vos. Na dvou táborech v okrese Tábor bylo nutné z důvodu silné alergické reakce po kousnutí hmyzem vyhledat odborné ošetření v nemocnici. V obou případech se děti vrátily na tábor a pokračovaly v pobytu.
V průběhu prázdnin obdrželi hygienici 12 podnětů, jeden byl shledán jako oprávněný a jeden jako částečně oprávněný. Jednalo se o výše uvedený případ, kdy na základě podnětu provedli kontrolu hygienických podmínek ubytovacích a stravovacích prostor. Zjistili pochybení v kuchyni ve skladování potravin, kde nalezli několik kilogramů následně zamražených čerstvých, hotových a chlazených potravin v mrazícím zařízení kuchyně. Část podnětu se týkala podezření na konzumaci alkoholu personálem kuchyně, kontrola proto byla provedena ve spolupráci s Policií ČR. Jako oprávněný byl shledán podnět na závadné skladování potravin, ohřívání jídel z předchozího dne, špatné hygienické podmínky v kuchyni a strohý jídelníček jiné podobné akce v penzionu na Strakonicku. Provozovateli této jiné podobné akce byla uložena bloková pokuta 3 000 korun.
Hygienici v průběhu prázdninových kontrol pobytových akcí zhodnotili celkem 119 jídelníčků. Na většině zkontrolovaných akcí bylo podobně jako v loňském roce provedeno hodnocení pestrosti stravy. Po kontrole jídelníčků probíhala edukace pracovníků v kuchyni a zdravotníků při sestavování jídelníčků. Dá se konstatovat, že na většině táborů se pořádající osoby snažily podávat kvalitní pestrou stravu, na sestavování jídelníčků se podílel zdravotník, smažená jídla byla dětem podávána 1x za pobyt, podobně i houskové knedlíky, k přípravě pokrmů nebyly využívány polotovary.
Většina táborů jednou až dvakrát denně zařazovala čerstvé ovoce nebo zeleninu. Na základě loňského hodnocení a doporučení dostávaly děti častěji ovoce a zeleninu. Na táborech byly připravovány pomazánky vlastní výroby. Většina táborů zařazovala i vícezrnné pečivo, pokud byla možnost ho nakoupit. Zařazeno bylo ale celkově zřídka. Uzeniny bývají součástí jídelníčku (šunka k snídani, uzenina jako část hlavního jídla, opékání buřtů), ale v přijatelném množství, ne denně.
Oproti loňskému roku bylo podáváno na základě doporučení hygieniků méně uzenin. Na některých táborech také vyvěsili v kuchyni pyramidu výživy a někde i letáček o solení. Solničky nebyly pro děti volně dostupné a na většině táborů se snažili solit méně. Na některé tábory si děti už nevozí ani vlastní sladkosti, a pokud si je přivezou, tak vedoucí dohlíží na to, jak často a kdy děti sladké konzumují. Děti na některých táborech dostávaly sušenky i jako součást svačiny.
Oproti loňskému roku byla konzumace sladkostí nižší. Sladká jídla byla zařazována jedenkrát týdně. Často byly podávány i mléčné výrobky (většinou jogurty, tvarohy, jogurtové nápoje), Na táborech se připravují i diety, zejména bezlaktózové, dále diety při alergiích na vejce, mák, ořechy, ovoce. Zároveň některé tábory připravovaly i vegetariánské jídlo. Pitný režim byl většinou vhodný. Z nápojů je nabízen vždy čaj, občas mléko/kakao/bílá káva, v rámci pitného režimu byly podávány jak slazené nápoje (čaj, voda se sirupem), tak čistá voda. Mění se i způsob podávání snídaní na formu rautového typu, je nabízen pestrý sortiment, někdy i kaše, vždy müsli či cereálie s mlékem, sýry, uzeniny, paštiky, marmeláda, jogurty a vajíčka na různé způsoby. V případě tuků bylo výjimečně používáno máslo, spíše rostlinné tuky (Rama/Flora).
Pestrost, skladba a množství podávaných pokrmů závisí také na ceně zotavovací akce, rozpočtu financí na stravování, “ochotě” a akčnosti personálu. Jsou tábory, kde je strava pestrá, nápaditá, i patrná snaha o ozdravení jídelníčku a proti tomu jinde strava střídmá, bez možnosti výběru. Výjimkou bylo stravování na výše zmiňované letní škole v okrese Tábor, kde bylo řešeno 7 podnětů na kvalitu, množství a složení stravy. Provozovateli byly předány edukační materiály, legislativní požadavky na stravování na zotavovacích akcích ale byly splněny.
(tz-khs)
Dnes informujeme:
HDP vzrostl meziročně o 0,6 %
Fialova vláda vytvoří celkově o zhruba 320 miliard větší dluh než Babišova vláda, bude-li v příštím roce schodek kolem uváděných 230 miliard
