JIŽNÍ ČECHY: Osmnáctý ročník soutěže Chutná hezky, Jihočesky zná vítěze

Na výstavišti v Českých Budějovicích byly vyhlášeny výsledky 18. ročníku soutěže Chutná hezky, Jihočesky.
Do soutěže přihlásilo 48 výrobců 136 produktů roztříděných do 10 kategorií. Nejpočetnějšími byly kategorie masných a pekařských výrobků.
Organizátory těší sedm přihlášených „nováčků“. Klání obohatili například o unikátní zmrzlinu, pivo, med nebo o kysané zelí.
„Soutěž je jedním z nástrojů, které jihočeská agrární komora v rámci stejnojmenného projektu systematicky využívá ke zviditelnění kvalitních lokálních potravinářů. Zároveň jde o platformu sdružující subjekty hodné podpory nejenom z veřejných rozpočtů, ale zejména hodné pozornosti a poptávky ze strany jihočeských spotřebitelů,“ přibližuje účel projektu Hana Šťastná, ředitelka úřadu Regionální agrární komory Jihočeského kraje, které soutěž organizuje za podpory Jihočeského kraje. Z dalších cílů projektu vyjmenovává například prohloubení spolupráce mezi jihočeskými zemědělci, zpracovateli a maloobchodem, vzdělávání výrobců v potravinářské legislativě a v marketingu nebo navyšování regionálních dodavatelů do systému Jihočeského e- tržiště.
Zároveň upozorňuje na smutné poznatky: „Z vývoje spektra soutěžících potravin a jejich přihlašovatelů zjišťujeme, že nám v regionu ubývají zejména malé mlékárny nebo malovýrobci uzenin a potravin náročných na energie a rukodělnou práci. Kvůli inflaci, drahým energiím a dalším výrobním nákladům je stále těžší najít odbyt pro zemědělskou a potravinářskou produkci z lokálních výroben. Je znát, že spotřebitelé na nákupech jídla více šetří. Tradiční výrobci v současnosti jen výjimečně investují do nových receptur a do rozšiřování sortimentu.“
Hana Šťastná upozorňuje i na některé přínosy pro zapojené výrobce: „Průběžně jim zprostředkováváme dodavatelsko-odběratelské i partnerské vazby zejména v regionu, na republikové úrovni, ale též v blízkém zahraničí. Potravináře vzděláváme například v oblasti legislativy, marketingu a pravidelně je informujeme o dostupných dotačních programech týkajících se investic do zpracování zemědělské produkce, podpory prodeje nebo inovací v potravinářství.“
Ocenění předával hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba, Drahoslava Brabcová, ředitelka regionálního odboru Státního zemědělského intervenčního fondu České Budějovice a Helena Kavanová, ředitelka pro marketing a komunikaci, tisková mluvčí Potravinářská komora České republiky.
Text a foto: (tz-jhk)
Přehled oceněných výrobků ZDE
