VLADIMÍR PIKORA: Rosteme, ale je to tak málo, že to okem nepoznáte

VLADIMÍR PIKORA: Rosteme, ale je to tak málo, že to okem nepoznáte

Počátkem měsíce jsou statistici vždy nejaktivnější a zásobují nás čísly za minulý a předminulý měsíc.

Data z únorového maloobchodu signalizují, že ožila domácí poptávka a že bychom letos už neměli být v recesi jako vloni. Maloobchodní tržby totiž meziročně vzrostly o 1,6 %. To, myslím, dobře vystihuje současnou ekonomiku. Rosteme, ale je to tak málo, že to okem nepoznáte.

Ukazuje se, že roste zájem o věci, které šlo odložit. Po dlouhém období, kdy klesaly tržby internetových obchodů, jim přišly žně. Podobný obrázek dostaneme, když se podíváme na tržby za automobily. Ty se evidují samostatně, protože sice je to maloobchod, ale takový zvláštní. Prodej motorových vozidel rostl o 3,5 %.
Trh nemovitostí se probudil

Stavební produkce v únoru meziročně vzrostla o 3,6 %. To je po špatných časech dobré číslo. Jenže pozor na intepretaci. Stavebnictví se dělí na lidově řečeno dvě odvětví, kde jedno jsou domečky a druhé inženýrské stavby. A produkce domečků poklesla o 1,5 %, zatímco inženýrské stavitelství meziročně vzrostlo o 19,4 %.
To bylo dáno jednak nízkou srovnávací základnou a jednak dobrým počasím. Podle mě se na tom podepisuje i to, že o inženýrských stavbách obvykle rozhodují politici. A ti potřebují, aby byla vidět aktivita.

Samotnou kapitolou je trh nemovitostí. Nemovitosti ožívají podle statistiky jen velmi pomalu. Developeři nyní vydali všechny síly na to, aby dokončili nové byty a vrhli je na trh. Tam chybí. Poptávka přitom ožívá. A proto se málo věnovali zahájení nové výstavby. To ale časem přijde. Toto jen ukazuje náraz trhu. To se usadí. Bytová výstavba ještě více ožije. Bude se více prodávat a ceny půjdou postupně nahoru.

Průmysl se tváří, že roste, ale není to tak horké

Průmyslová produkce v únoru meziročně reálně vzrostla o 0,7 %. Pomohla tomu výroba aut. Jenže to je trochu hra s čísly. Vloni se totiž tou samou dobou vyrábělo aut nezvykle málo, takže při této nízké srovnávací základně vypadá statistika hezky.

To je ale minulost. Mně zajímá budoucnost. O té napovídá hodnota nových zakázek. Ta v běžných cenách v únoru 2024 meziročně vzrostla o 8,8 %. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 8,2 %, tuzemské nové zakázky vzrostly o 9,9 %.

To říká, že se bude vyrábět více i v budoucnu. Je tu ale jedno velmi velké ale, a to že podle posledních dat klesá německý průmysl o 5,4 %. To jde proti českému průmyslu, protože my jsme navázáni na německý průmysl pupeční šňůrou.

Vlastně jsem překvapen, že je naše statistika tak dobrá. Možná bychom se mohli dívat na poslední dva měsíce dohromady. To by ukazovalo, že meziročně rosteme jen o 0,1 %, což mi přijde jako reálnější obrázek ekonomiky.

Rostou vývozy, dovozy nepatrně klesají

Zahraniční obchod skončil v únoru s přebytkem 34,6 mld. Kč, který byl meziročně o 19,7 mld. Kč vyšší. To je dobrá zpráva, která ukazuje, že ekonomika ožívá. Za pěkným výsledkem stojí zejména vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly a elektrickými zařízeními.

Opět je lepší podívat se na číslo z většího nadhledu. V lednu až únoru 2024 dosáhl přebytek obchodní bilance 40,1 mld. Kč, což představovalo meziroční růst o 17,4 mld. Kč. Od začátku roku stoupl vývoz o 2,3 %, zatímco dovoz klesl o 0,1 %. To je opět velmi pěkné. Nebýt tedy Německa a jeho problémů, byl bych optimistický.

 

Vladimír PIKORA, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group

 

  • Skupina CFG funguje na českém finančním trhu přes 10 let. Poskytuje kvalitní servis investorům, emitentům, klientům a partnerům. Konsolidovaný obrat celé skupiny je 94 mil. Kč, má přes 1 500 investorů a 360 mil. Kč aktiv. Provozuje také portál Dluhopisomat.cz nejlépe hodnocený dluhopisový inzertní portál v ČR.

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře