JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků kraje o nemocnosti – 11. týden ´24

JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků kraje o nemocnosti – 11. týden ´24

Nemocnost v Jihočeském kraji oproti minulému týdnu poklesla výrazně o patnáct procent na 1 211 případů na sto tisíc obyvatel, pomohly prázdniny na Českobudějovicku

V jedenáctém týdnu v Jihočeském kraji poklesl počet akutních respiračních infekcí ve srovnání s týdnem předešlým o 15,1 % na 1 211 případů na sto tisíc obyvatel. Nejvyšší pokles zaznamenali hygienici v okrese Č. Budějovice, kde byly v týdnu jarní prázdniny a došlo zde k výraznému poklesu o 32,8 %. Nemocnost ale klesla ve všech jihočeských okresech. Nejvyšší je na Českokrumlovsku, kde je 1 474 případů na sto tisíc, nejnižší je na Českobudějovicku (934/100 000). Výskyt chřipce podobných onemocnění (ILI) je 34 případů na sto tisíc (-30,6 %).

Vloni, v 11. týdnu roku 2023, jsme měli v kraji nemocnost mírně vyšší, 1 383 případy na sto tisíc obyvatel, a s mezitýdenním růstem o 5,1 %, vyšší nemocnost byla před rokem hlavně na Prachaticku (1 547/100 000) a Českokrumlovsku (1 574/100 000).

Výskyt chřipce podobných onemocnění (ILI) v končícím 11. týdnu 2024 poklesl výrazně o -30,6 % a je nyní 30 případů na sto tisíc obyvatel kraje.

„Ve srovnání s desátým týdnem v Jihočeském kraji nemocnost v oblasti akutních respiračních infekcí poklesla o 15,1 procenta na 1 211 případů na sto tisíc obyvatel kraje. Nejvýraznější pokles prakticky o třetinu (-32,8 %) vidíme v okrese České Budějovice, kde se v nemocnosti projevily probíhající jarní prázdniny. Nejvyšší nemocnost se drží na Českokrumlovsku, které má 1 474 případů na sto tisíc, nejnižší je aktuálně na Českobudějovicku, kde je 934 případů na sto tisíc, nemocnost poklesla ve všech jihočeských okresech. Co se týče jednotlivých věkových kategorií, počet akutních respiračních onemocnění poklesl ve všech, nejvíce mezi školními dětmi (6 – 14 let, o -18,3 %) a mladými lidmi (15-24 let, o -16,6 %). Počet chřipce podobných onemocnění (ILI) poklesl oproti předešlému týdnu ze 49 na 34 případů na sto tisíc obyvatel kraje (-30 %),“ komentovala data za jedenáctý týden ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.

Data za 10. týden 2024 ukázala 22 potvrzených případů COVID-19 v Jihočeském kraji, ucelená data za aktuální 11. týden budou k dispozici až v dalších dnech.

REŽIMY ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V JIHOČESKÉM KRAJI

• Nemocnice České Budějovice, a.s.: Od 2. 2. režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest, dezinfekce rukou, maximálně 2 osoby k lůžku na 15 minut, děti do 15 let by neměly do nemocnice vstupovat, nepotřebují-li samy lékařskou péči).

• Nemocnice Český Krumlov, a.s.: Z důvodů zvýšeného výskytu respiračních onemocnění jsou od 7. 12. 2023 zakázány návštěvy na chirurgickém oddělení. Režim návštěv na interním oddělení – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).

• Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.: Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2 či rouška, dezinfekce rukou, omezená doba návštěvy, omezená přítomnost dětí mladších 15 let).

• Nemocnice Dačice, a.s.: Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).

• Nemocnice Písek, a.s.: Od 31. 1. do odvolání vyhlášen zákaz návštěv na odd. JIP, ARO a u pacientů izolovaných pro akutní respirační onemocnění. Na ostatních odděleních platí režimová opatření (dezinfekce rukou a zákaz vstupu osob s příznaky infekce horních cest dýchacích).

• Nemocnice Prachatice, a.s.: Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2 či rouška, maximálně 2 osoby k lůžku, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).

• BH – Nemocnice Vimperk, a.s.: Bez omezení.

• Nemocnice Strakonice, a.s.: Bez omezení.

• Nemocnice Volyně, s.r.o.: Od 16. 2. jsou návštěvy povoleny. Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2, max. 2 osoby k lůžku, omezená doba návštěvy, zákaz vstupu osob s příznaky infekce horních cest dýchacích, zákaz návštěv pro děti mladší 15 let).

• Nemocnice Tábor, a.s.: Od 28. 2. jsou návštěvy povoleny. Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2 či rouška, odložení návštěvy u osob s příznaky infekce horních cest dýchacích).

 

(tz-khs)


 

V 11. týdnu přibylo v Jihočeském kraji 145 nových případů černého kašle, za letošek jich bylo potvrzeno již 641. Výrazně nejvíce případů je mezi středoškoláky

Za jedenáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 641 případů černého kašle /pertuse/. V týdnu přibylo v Jihočeském kraji 145 nových případů.

„Za jedenáct týdnů roku registrujeme v kraji 641 potvrzených případů pertuse, v končícím týdnu jich přibylo 145. Dynamika počtu onemocnění rostla zhruba od šestého kalendářního týdne především v kolektivech středních škol a vyšších ročníků základních škol, a z okresů hlavně na Českobudějovicku a Jindřichohradecku. Nižší výskyt je mezi mladými lidmi ve věkové skupině 20 – 24 let a mezi seniory. Mezi dětmi do jednoho roku, což je věková skupina, která je nejzranitelnější, protože děti do tří měsíců nemohou být očkovány a základní očkování je ukončeno v jednom roce věku dítěte, registrujeme třináct případů. Z toho čtyři nové v tomto týdnu. V souvislosti právě s nejmenšími dětmi a i těmi, které se mají narodit, apelujeme na budoucí maminky, rodiče novorozenců a jejich dospělé blízké, aby se nechali přeočkovat, protože ochranné protilátky z očkování v dětství v čase klesají a dospělí se stávají více vnímavými,“ říká ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.

„Co se týče okresů, k jedenáctému týdnu bylo nejvíce – 289 případů – potvrzeno na Českobudějovicku. Na Jindřichohradecku bylo 128 případů, na Českokrumlovsku 69, na Prachaticku 59, na Strakonicku 36, na Táborsku 40 a na Písecku od začátku roku registrujeme 20 případů. Co se týče věkových skupin, výrazně nejvíce – 237 případů – bylo mezi studenty ve věkové skupině 15–19 let, mezi školními dětmi ve skupině 10-14 let jsme evidovali 108 případů a mezi mladšími školními dětmi 5-9 let to bylo 51 případů. Třicet případů máme hlášeno mezi dětmi od jednoho do čtyř let a 13 případů mezi novorozenci a kojenci do jednoho roku věku. Co se týče dospělých věkových kategorií, nejvíce – 57 případů – máme hlášeno ve skupině 45 – 54 let a 47 ve skupině 35-44 let. Nejnižší výskyt je mezi seniory ve skupině 75+ a to 10 případů a mezi mladými lidmi ve věkové skupině 20 – 24 let je16 případů,“ upřesňuje data k výskytu černého kašle v regionu ředitelka protiepidemického odboru KHS Jihočeského kraje MUDr. Hana Bendíková.

 

  • · Nejmenší děti patří mezi nejohroženější skupinu, nejsou ještě chráněny očkováním. Důležitá je proto prevence očkováním u těhotných žen a rodičů a nejbližšího okolí nejmenších dětí.
  • · Protiepidemický odbor KHS Jč. kraje zajišťuje a nařizuje v souvislosti s případy pertuse protiepidemická opatření – epidemiologické šetření s každým potvrzeným případem nákazy, aktivní vyhledání kontaktů a zajišťuje vyšetření. Spolupracuje proto především se školami, kde se pertuse šíří nejvíce.
  • · Pro zamezení šíření je důležitý včasný záchyt onemocnění a cílená léčba antibiotiky
  • · Klinické průběhy v proočkované populaci nejsou tak závažné, nedochází k hospitalizacím, a pokud ano, pak z důvodu předběžné opatrnosti u nejmenších dětí do jednoho roku, které z důvodu věku ještě nejsou očkovány nebo jsou očkovány neúplně
  • · Hygienici doporučují se jednou za patnáct až dvacet let nebo alespoň jednou za život nechat na černý kašel přeočkovat, optimálně v kombinaci s vakcínou proti tetanu a záškrtu, protože ochranné protilátky z očkování v dětství v čase postupně klesají a jedinec se stává více vnímavý

 

(tz-khs)


 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře