DAVID MARTINEK: Průlom

DAVID MARTINEK: Průlom

Myslím, že jak prezident Zeman, tak prezident Klaus ve včerejším interview v podstatě definitivně pohřbili éru propagandistických lží, kterými média, politici a všemožní provládní komentátoři prosazovali a směřovali téma ukrajinsko-ruského konfliktu ve veřejné diskusi.

Evidentně je dnes přípustné říkat, že konflikt má dlouhé kořeny. Že jeho počátkem je Majdan v roce 2014. Že na Donbase probíhala brutální občanská válka, s 15000 obětmi na lidských životech, kterou vedl kyjevský režim proti vlastnímu obyvatelstvu. Že k ukrajinskému režimu (a nikoliv k ukrajinskému lidu) patří jako identifikační symbol režimu sochy banderovských vrahů.

A také, že řešením tohoto strašlivého a zbytečného konfliktu není pokračování války. Ale snaha o příměří. A po něm následující jednání o míru.

Co to znamená?

Že výklad, který po deset let vytrvale poskytovala média hlavního proudu byl špatný a falešný. Že naopak to byla spíše alternativa, která se pokoušela objektivně pojmenovat faktické souvislosti konfliktu. A jako bonus, pochopitelně, za to byla nálepkována, pronásledována, ostrakizována a dokonce stavěna před soudy.
Dezolát, chcimír, proruský trol atp. Což je dnes normou, nad níž jen pokrčíme rameny.

Dodám, že žijeme ve světě lží a křivých zrcadel.

Válka na Ukrajině je výsledkem špatné politické strategie Západu. Usilující o dlouhodobý a systematický rozklad Ruska, jehož cílem je podrobit jej západní dominanci.

Dnes je evidentní, že tato strategie, strategie nátlaku, diverzí, sankcí, provokací, špionážních základen na hranicích s Ruskem, či organizace barevných revolucí a převratů, mediální propagandy, jež má kořeny v éře bipolárního světa a soupeření mezi Sovětským svazem a USA, je špatná. Je evidentní, že naprosto selhala.
Jejím výsledkem je ruská invaze na Ukrajinu, vojenský střet, v němž se v nesmyslné válce navzájem zabíjí dva slovanské národy. Obrovské ekonomické problémy v celé Evropě. Růst zbrojení. Hysterie po ústupu ukrajinských vojsk a hrozba další eskalace konfliktu. S potenciálně nepředstavitelnými následky.

Média neplnila svou společenskou funkci. Natož politici, různí komentátoři, analytici, kteří v politických a veřejných funkcích šířili propagandu, lži, hlouposti, manipulace a směřování agrese. Je to cesta, která nás, jako společnost, vytrvale zahání od skutečné podstaty problémů a vede do slepých uliček.

Ztrácíme čas a energii vzájemnými půtkami. Namísto toho, abychom dokázali rychle a efektivně řešit problémy. Tím, že dobře a přesně chápeme jejich skutečnou podstatu.

Pokud se nevzepřeme praxi, kdy si pravdu musíme vynucovat prostřednictvím alternativních médií, namísto, abychom ji znali z médií, která jsou k tomu určena a financována, .. abychom se dožadovali správného a férového jednání institucí, vlády, Senátu a úřadu prezidenta pomocí občanských aktivit, revolt a demonstrací, nikam se nepohneme.

Je potřeba se zaměřit na chod jednotlivých institucí, ministerstev, médií, vlády, či Senátu a vytrvalým tlakem, zákony, společenskou kritikou i pozitivním působením je donutit ke správnému chodu a poctivé službě pro stát a lidi.

A stejně tak je nutné se zaměřit na politiku a média a doslova vyházet podvodníky, kteří klidně, po deset let, lžou vlastním lidem do očí.

Potřebujeme změnu. Ale ta změna spočívá v tom, že si začneme sami udržovat společenské standardy, v nichž lež, manipulace, propaganda, hloupost nemá jednoduše místo.

 

FB – David MARTINEKpublicistarežisér, producent ve společnosti David Martinek Production


 

Záznam pořadu Události, komentáře Speciál spustíte kliknutím na obrázek:


 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře