JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků kraje o nemocnosti – 10. týden ´24

JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků kraje o nemocnosti – 10. týden ´24

 

V 10. týdnu přibylo v Jihočeském kraji 139 nových případů černého kašle, za letošek bylo potvrzeno 496 případů. Výrazně nejvíce jich je mezi středoškoláky a staršími školními dětmi

Za prvních deset týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 496 případů černého kašle /pertuse/. V týdnu přibylo v Jihočeském kraji 139 nových případů.

„Za deset týdnů roku registrujeme v kraji 496 potvrzených případů pertuse, v končícím desátém týdnu jich přibylo 139. V předchozích letech byl výskyt černého kašle díky covidovým protiepidemickým opatřením minimální. V prvním letošním týdnu jsme zaznamenali 3 případy černého kašle, v sedmém byl týdenní přírůstek 62 nových případů a v končícím desátém je to již 139 nových případů za týden. Dynamika šíření roste přibližně od šestého kalendářního týdne a to především ve školních kolektivech středních škol a vyšších ročníků základních škol hlavně na Českobudějovicku. Oproti tomu nízký je výskyt mezi vysokoškoláky a předškoláky a též ve skupině seniorů nad 75 let. Mezi dětmi do jednoho roku, což je věková skupina, která je co do průběhu a následků nejzranitelnější, protože děti do tří měsíců nemohou být očkovány a základní očkování je ukončeno v jednom roce věku dítěte, registrujeme v Jihočeském kraji devět případů. Z toho tři nové přibyly v tomto týdnu. V souvislosti právě s nejmenšími dětmi i těmi, které se teprve narodí, proto apelujeme na těhotné, rodiče novorozenců a jejich blízké, aby se nechali přeočkovat, protože ochranné protilátky z očkování v dětství v čase postupně klesají a dospělí se stávají více vnímavými,“ říká ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.

„Co se týče okresů, k desátému týdnu bylo nejvíce – 225 případů – potvrzeno na Českobudějovicku. Na Jindřichohradecku bylo 94 případů, na Českokrumlovsku 55, na Prachaticku 50, na Strakonicku 30, na Táborsku 27 a na Písecku od začátku roku registrujeme 15 případů. Co se týče věkových skupin, výrazně nejvíce – 187 případů – bylo mezi studenty ve věkové skupině 15–19 let, mezi školními dětmi ve skupině 10-14 let jsme evidovali 87 případů a mezi mladšími školními dětmi 5-9 let to bylo 40 případů. Dvacet šest případů máme hlášeno mezi dětmi od jednoho do čtyř let a 9 případů mezi novorozenci a kojenci do jednoho roku věku. Co se týče dospělých věkových kategorií, nejvíce – 45 případů – máme hlášeno ve skupině 45 – 54 let a 35 ve skupině 35-44 let. Naopak mezi seniory ve skupině 75+ je 6 případů a mezi mladými lidmi ve věkové skupině 20 – 24 let je 9 případů,“ upřesňuje data z tento týden ředitelka protiepidemického odboru KHS Jihočeského kraje MUDr. Hana Bendíková.

 

• Nejmenší děti patří mezi nejohroženější skupinu, nejsou ještě chráněny očkováním. Důležitá je proto prevence očkováním u těhotných žen a rodičů a nejbližšího okolí nejmenších dětí.

• Protiepidemický odbor KHS Jč. kraje zajišťuje a nařizuje v souvislosti s případy pertuse protiepidemická opatření – epidemiologické šetření s každým potvrzeným případem nákazy, aktivní vyhledání kontaktů a zajišťuje vyšetření. Spolupracuje proto především se školami, kde se pertuse šíří nejvíce.

• Pro zamezení šíření je důležitý včasný záchyt onemocnění a cílená léčba antibiotiky

• Klinické průběhy v proočkované populaci nejsou tak závažné, nedochází k hospitalizacím, a pokud ano, pak z důvodu předběžné opatrnosti u nejmenších dětí do jednoho roku, které z důvodu věku ještě nejsou očkovány nebo jsou očkovány neúplně

• Hygienici doporučují se jednou za patnáct až dvacet let nebo alespoň jednou za život nechat na černý kašel přeočkovat, optimálně v kombinaci s vakcínou proti tetanu a záškrtu, protože ochranné protilátky z očkování v dětství v čase postupně klesají a jedinec se stává více vnímavý

 

(tz-khs)


 

Nemocnost v Jihočeském kraji oproti minulému týdnu poklesla o pět procent na 1 426 případů na sto tisíc obyvatel, některé nemocnice již ruší omezení návštěv

V desátém týdnu roku 2024 v Jihočeském kraji poklesl počet akutních respiračních infekcí ve srovnání s týdnem předešlým o 5,3 % na 1 426 případů na sto tisíc obyvatel. Nejvyšší pokles zaznamenali hygienici v okrese Písek, kde došlo k poklesu o 7,7 %, nemocnost klesala ve všech jihočeských okresech. Nejvyšší nemocnost je stále na Českokrumlovsku, kde je 1 743 případů na sto tisíc obyvatel, nejnižší stále na Prachaticku (1 218/100 000). Výskyt chřipce podobných onemocnění (ILI) je 49 případů na sto tisíc obyvatel (-30 %).

Vloni, v 10. týdnu roku 2023, jsme měli v kraji nemocnost mírně nižší, 1 316 případů na sto tisíc obyvatel, a s výrazným mezitýdenním poklesem o 13,1 %, vysoká nemocnost byla před rokem na Prachaticku (1 552/100 000) a Českokrumlovsku (1 626/100 000).

Výskyt chřipce podobných onemocnění (ILI) v končícím 10. týdnu 2024 poklesl výrazně o -30 % a je nyní 49 případů na sto tisíc obyvatel kraje.

„Ve srovnání s devátým týdnem v Jihočeském kraji nemocnost v oblasti akutních respiračních infekcí poklesla o 5,3 procenta na 1 426 případů na sto tisíc obyvatel kraje. Nejvýraznější pokles o téměř 8 procent vidíme v okresech Jindřichův Hradec (-7,7 %) a České Budějovice (-7,6 %). Nejvyšší nemocnost se drží na Českokrumlovsku, které má 1 743 případů na sto tisíc, nejnižší je stále na Prachaticku, kde je aktuálně 1 218 případů na sto tisíc (-3,6 %). Co se týče jednotlivých věkových kategorií, počet akutních respiračních onemocnění poklesl ve všech, nejvíce mezi dospělými (25-64 let, o -7 %) a mladými lidmi (15-24 let, o -6,1 %). Počet chřipce podobných onemocnění (ILI) poklesl oproti předešlému týdnu ze 70 na 49 případů na sto tisíc obyvatel kraje (-30 %),“ komentovala data za desátý týden ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.

 

 

Data za 9. týden 2024 ukázala 21 potvrzených případů COVID-19 v Jihočeském kraji, ucelená data za aktuální 10. týden budou k dispozici až v dalších dnech.

REŽIMY ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V JIHOČESKÉM KRAJI

• Nemocnice České Budějovice, a.s.: Od 2. 2. režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest, dezinfekce rukou, maximálně 2 osoby k lůžku na 15 minut, děti do 15 let by neměly do nemocnice vstupovat, nepotřebují-li samy lékařskou péči).

• Nemocnice Český Krumlov, a.s.: Z důvodů zvýšeného výskytu respiračních onemocnění jsou od 7. 12. 2023 zakázány návštěvy na chirurgickém oddělení. Režim návštěv na interním oddělení – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).

• Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.: Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2 či rouška, dezinfekce rukou, omezená doba návštěvy, omezená přítomnost dětí mladších 15 let).

• Nemocnice Dačice, a.s.: Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).

• Nemocnice Písek, a.s.: Od 31. 1. do odvolání vyhlášen zákaz návštěv na odd. JIP, ARO a u pacientů izolovaných pro akutní respirační onemocnění. Na ostatních odděleních platí režimová opatření (dezinfekce rukou a zákaz vstupu osob s příznaky infekce horních cest dýchacích).

• Nemocnice Prachatice, a.s.: Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2 či rouška, maximálně 2 osoby k lůžku, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).

• BH – Nemocnice Vimperk, a.s.: Bez omezení.

• Nemocnice Strakonice, a.s.: Bez omezení.

• Nemocnice Volyně, s.r.o.: Od 16. 2. jsou návštěvy povoleny. Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2, max. 2 osoby k lůžku, omezená doba návštěvy, zákaz vstupu osob s příznaky infekce horních cest dýchacích, zákaz návštěv pro děti mladší 15 let).

• Nemocnice Tábor, a.s.: Od 28. 2. jsou návštěvy povoleny. Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2 či rouška, odložení návštěvy u osob s příznaky infekce horních cest dýchacích).

 

(tz-khs)


 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře