JIŽNÍ ČECHY: Internet a sociální sítě nejsou anonymní, celníci odhalili online prodej...

JIŽNÍ ČECHY: Internet a sociální sítě nejsou anonymní, celníci odhalili online prodej padělků

 

​Žena na Táborsku přes internetové platformy, zejména přes sociální síť Facebook, prodávala zboží, u kterého příslušníci Celního úřadu pro Jihočeský kraj pojali podezření, že se jedná o padělky známých světových značek. Celkem tak v rodinném domě zadrželi 1707 kusů zboží. Jednalo se o 17 párů obuvi, 1 392 kusů textilního zboží a 298 kusů ostatního zboží (oděvních doplňků, hodinek a dalších). Prodejem tohoto zboží by majitelům jednotlivých ochranných známek vznikla škoda v celkové výši 2 248 900 Kč.

O tom, že internetové prostředí není anonymní a aktivity spojené s nelegální činností může na sociálních sítích sledovat i orgán dohlížející nad dodržováním povinností a zákazů v souvislosti s nakládáním se zbožím porušujícím práva duševního vlastnictví, se tak žena přesvědčila takzvaně na vlastní kůži. Pracovníci oddělení Dohledu nad subjekty Celního úřadu pro Jihočeský kraj svou činností ukázali, že se umí pohybovat jak v terénu na provozovnách a skladech, tak ve virtuálním prostoru nejen na sociálních sítích.

Zadržené zboží skončilo ve skladu celního úřadu. Osobě, která nakládala se zbožím porušujícím práva duševního vlastnictví, hrozí v případě přestupkového řízení pokuta až do výše 10 milionů korun. V případě, že se majitelé ochranných známek rozhodnou využít takzvaný zjednodušený postup se souhlasem prodejce zboží, bude zboží zlikvidováno.

 

Text a foto: CELNÍ SPRÁVA ČR

(Zveřejněno bez redakční úpravy)

 


 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře