Z PRVNÍ RUKY: 10. týden 2024. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 10. týden 2024. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Přebytek obchodní bilance se meziročně snížil

Podle předběžných údajů skončila v lednu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 3,7 mld. Kč, který byl meziročně o 4,2 mld. Kč nižší.

„V prvním měsíci letošního roku došlo k nejvyššímu meziročnímu poklesu u obchodu s elektrickými zařízeními, a to jak na straně vývozu, tak dovozu. Naopak k nejvyššímu meziročnímu nárůstu na obou stranách došlo u zahraničního obchodu s motorovými vozidly, kde výsledná bilance přesáhla hodnotu 49 mld. Kč,“ říká Jana Mazánková, vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zahranicni-obchod-se-zbozim-leden-2024

(tz-čsú)


 

Situace kolem černého kašle a záškrtu je pod kontrolou, očkovacích látek je zajištěn dostatek a relevantní autority postupují společně

Aktuální situaci ohledně černého kašle a záškrtu Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s odbornými společnostmi, Státním zdravotním ústavem a Státním ústavem pro kontrolu léčiv intenzivně řeší. Aktuálně je k dispozici u dodavatele a distributora přes 70 tisíc očkovacích dávek. V průběhu března jsou plánovány také mimořádné dodávky z Velké Británie. 

Více než půlroční zásoba běžné spotřeby očkovacích látek je tvořena třemi typy očkovacích látek pro děti, dorost i dospělé. Obsahují antigeny, proti kterým si tělo vytváří protilátky, a to jak proti černému kašli, tak záškrtu a tetanu, u vybraných očkovacích látek také proti přenosné dětské obrně. Další tisíce dávek jsou rozprostřeny mezi ordinace praktických lékařů pro dospělé i děti a dorost.

Lokální nemožnost některých praktických lékařů pro dospělé objednat vakcínu byla způsobena prioritizací objednávek pro praktické lékaře pro děti a dorost. Ode dneška mají zdravotnická zařízení včetně ordinací praktických lékařů možnost objednat vakcíny proti černému kašli přímo od distributora, kterým je společnost Avenier. Ty jim budou následně rozvezeny a budou k dispozici zájemcům o očkování.

„Na dnešním jednání Centrálního řídícího týmu bylo potvrzeno, že situace ohledně černého kašle a záškrtu je pod kontrolou a vakcín pro dětskou i dospělou populaci je dostatek. Během jara je také očekávána další dodávka dalších cca 60 tisíc dávek,” řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Očkování je nad rámec pravidelného očkování u dětí důrazně doporučeno těhotným ženám po 27. týdnu těhotenství k zaručení ochrany novorozenců a kojenců před zahájením pravidelného očkování. Dále je doporučeno rodinným příslušníkům neočkovaných dětí do jednoho roku života, zdravotníkům pohybujícím se v blízkostí rizikových skupin a právě rizikovým skupinám, mezi které patří i osoby s chronickými onemocněními či sníženou imunitou. Očkování u dětí v řádném termínu dle očkovacího kalendáře je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

“Hygienická služba monitoruje situaci a provádí standardní epidemiologické šetření u nemocných zahrnující i nařizování relevantních protiepidemických opatření s cílem zabránit dalšímu šíření onemocnění. O přijatých opatřeních a výsledcích epidemiologického šetření je Ministerstvo zdravotnictví průběžně informováno,” uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

„Státní zdravotní ústav upozornil na rostoucí počty případů černého kašle již před několika týdny. Lze předpokládat, že se v letošním roce můžeme dostat na čísla více než 4 tisíce infikovaných. Jedinou spolehlivou ochranou je dodržování povinného očkování, v dospělosti pak přeočkování, přičemž první příležitostí je přeočkování proti tetanu ve 25. roce věku, kdy lze aplikovat trojkombinaci ochrany nejen proti tetanu, ale právě i proti záškrtu a černému kašli. Naši epidemiologové a Národní referenční laboratoř situaci nadále sledují a komunikují s hygienickou službou i Ministerstvem zdravotnictví. Každý týden zveřejňujeme podrobná data o vývoji na webu SZÚ,” doplnila ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Pravidelné týdenní zprávy o vývoji počtu infekcí černým kašlem naleznete zde: https://szu.cz/temata-zdravi-a-bezpecnosti/a-z-infekce/p/pertuse/aktualni-epidemiologicka-situace-ve-vyskytu-cerneho-kasle-v-cr/

Ministerstvo zdravotnictví je v kontaktu s odbornými společnostmi ČLS JEP, Sdružením praktických lékařů ČR, Sdružením praktických lékařů pro děti a dorost ČR, distributorem a dalšími dotčenými autoritami, se kterými situaci řeší.

(tz-mz)


 

Tisíce zemědělců protestovaly proti vládě, která neřeší jejich problémy. Farmáři obsadili Prahu stovkami traktorů

Tisková zpráva 7. 3. 2024 – Tři až čtyři tisíce zemědělců vrazily mezi dnešní šestou a sedmou hodinou ráno do Prahy i s těžkou technikou. Kolem tisíce traktorů a dalších zemědělských strojů zablokovalo příjezdové cesty do hlavního města ze všech stran. Protestními jízdami upozornili čeští agrárníci na problémy, které vláda dlouhodobě neřeší. Ke společné protestní akci je bez ohledu na velikost podniku, výrobní zaměření nebo členství v nějaké organizaci vyzvaly Agrární komora České republiky a Zemědělský svaz České republiky, dále Společnost mladých agrárníků ČR, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků či Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje. Jejich zástupci následně předali během demonstrace před Strakovou akademií ministrovi zemědělství Markovi Výbornému společné prohlášení se seznamem priorit.

„Zemědělcům došla trpělivost po nekonečných vyjednáváních, a hlavně bez zásadního posunu v našich prioritách. Naši chovatelé a pěstitelé přestávají věřit, že jim vláda v jejich zoufalé situaci skutečně chce pomoci. Protestními jízdami i tisícovou demonstrací před Strakovou akademií upozornili vládu takto hlasitě na své problémy, protože měli pocit, že je předtím nikdo z ministrů neslyšel nebo přinejmenším neposlouchal. Ministrovi zemědělství Markovi Výbornému nelze upřít osobní snahu posunout se v jednání správným směrem, bohužel to pětikoalice viděla jinak. Slova některých politiků z posledních dnů navíc zemědělce jen utvrdila v tom, že není na co čekat a musí se ozvat,“ říká prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

Mezi protestujícími zaznívala hesla jako Vládo, přestaňte s námi „vorat“, Zastavme likvidaci českého zemědělství nebo Cena naší pšenice = konec české vesnice. Vyvěsili si je na traktory ozdobené též českými vlajkami a další těžkou techniku, se kterou vyjeli do Prahy protestovat proti vládě. Nejvíce jich dorazilo z Vysočiny, Plzeňského kraje nebo Středočeského kraje, který je Praze nejblíž. Jejich zemědělské stroje obklopily Prahu z jihu, severu i západu. Následně se zemědělci shromáždili na Letné, odkud kolem sedmé ráno vyrazili na okružní jízdu po trase Letenská pláň – Milady Horákové – Veletržní – Bubenská – nábř. kpt. Jaroše – nábř. Edvarda Beneše – Klárov – Chotkova – Badeniho – Milady Horákové a znovu na Letnou. Postupně přijížděli v traktorech zemědělci z dalších a dalších vzdálenějších krajů a připojovali se k okružní jízdě trvající až téměř do poledne.

Na protestní jízdy navázala chvilku po dvanácté hodině masivní demonstrace před sídlem Úřadu vlády České republiky ve Strakově akademii, které se zúčastnilo přes tisíc lidí, kteří přijeli do Prahy ve speciálně vypravených autobusech či vlastní dopravou. Protestující přišli premiérovi Petrovi Fialovi, ministrovi zemědělství Markovi Výbornému i dalším zástupcům vlády dát jasně najevo, že nesouhlasí s jejich zemědělskou politikou. Na pódiu vystoupili prezident Agrární komory ČR Jan Doležal, předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, místopředseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Jiří Michalisko, prezident Společnosti mladých agrárníků ČR David Brož, předseda Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje Václav Koutný, předseda Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků Jiří Milek, předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík a další. Poté předali manifest se společnými prioritami vůči české vládě ministrovi zemědělství Výbornému, který přišel mezi demonstranty.

„Chtěl bych poděkovat všem pěstitelům, chovatelům i potravinářům a zástupcům dalších oborů souvisejících s výrobou kvalitních potravin, kteří vyslyšeli naši výzvu ke sjednocení a přijeli do Prahy podpořit naše priority a zasloužili se o poklidný průběh protestních akcí. Byla to skutečně akce zemědělců za zemědělce a až na drobné excesy několika nezemědělců dopadala dobře. Velké poděkování patří také obyvatelům Prahy za trpělivost, protože naším cílem nebylo znepříjemňovat jim život, ale především upozornit na špatnou situaci tuzemského agrárního sektoru. Pevně věřím že teď nás budou politici poslouchat pozorněji a jednání budou nadále pokračovat, respektive jednání povedou už konečně k praktickým krokům na podporu českého zemědělství,“ dodává prezident Agrární komory ČR Doležal.

Agrární komora ČR, Zemědělský svaz ČR a další nevládní organizace, zastupující většinu zemědělců v Česku, jsou připraveny i nadále ke spolupráci se zástupci vlády a zprostředkování pohledu ze zemědělské praxe. Pokud nedojde během jednání k posunu, který by pro zemědělce představoval skutečnou pomoc, není možné zaručit, že se protesty nebudu opakovat.

Co chtějí protestující zemědělci?

1) Splnění slibu vlády z 8. 6. 2022 na spuštění programu na podporu zaměstnanosti na venkově formou slevy na sociálním pojištění.

2) Splnění slibu vlády z 8. 6. 2022 na navrácení národních dotací na úroveň roku 2022 ve výši 5 miliard korun.

3) Snížení daně z nemovitých věcí na zemědělskou půdu na úroveň roku 2023 nebo nezdaňování evropských dotací, což pomůže snížit náklady v době propadajících se cen.

4) Aktivní řešení přebytku základních zemědělských komodit na evropském trhu, a to omezením dovozů ze třetích zemích, podporou exportu z Evropské unie a větší spotřebou v rámci obnovitelných zdrojů energie.

5) Plné kofinancování, stejně jako v ostatních zemích Evropské unie, záchranného balíčku na rok 2024, který připravuje Evropská komise a jeho vyplacení co nejrychleji všem zemědělcům na hektar obilovin.

Proč zemědělci považují přístup české vlády za zklamání?

–          K podpoře venkova a národním dotacím ve výši 5 mld. Kč s platností od roku 2023 (bod 1 a 2) se veřejně daným slibem jménem vlády dne 8. 6. 2022 zavázal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

–          Zvýšení daně z nemovitosti (bod 3) bylo vládním konsolidačním balíčkem provedeno politickým zadáním, zcela nekoncepčně a bez jakékoliv analýzy dopadů navíc v době, kdy už bylo jasné, že se sektor propadá do ztráty, na což jsme důrazně upozorňovali.

–          Řešení přebytků obilovin na trhu na úrovni EU (bod 4) slíbil ministr zemědělství Marek Výborný, ale následně vláda prostřednictvím ministerstva průmyslu Jozefa Síkely hlasovala, aby byl prodloužen bezcelní dovoz z Ukrajiny o další rok. Přitom samotná Evropská komise již konstatovala, že zemědělský sektor přišel z důvodu liberalizace obchodu s Ukrajinou o 19 mld. eur. Vláda ČR se však ani nepřipojila k zemím řešícím ochranu svých trhů, přestože ukrajinské a ruské komodity pochybné kvality a původu podráží ceny a objemy. Dokonce opakovaně zpochybnila, že k těmto dovozům vůbec dochází. Z těchto důvodů je proto už trpělivost zemědělců naprosto vyčerpaná.

(tz-akčr)


 

Zdroj: Facebook

 

Festival Týden mozku se letos dotkne digitálních technologií i parazitů

Druhý březnový týden bude patřit novinkám z výzkumu mozku, tipům, jak o něj pečovat a čemu se vyhýbat. Nebudou chybět ani cvičení, hry a výstavy. Akce letošní festivalu Týden mozku se odehrají od 11. do 17. března 2024 ve větších městech po celé republice, jádrem je jako vždy cyklus přednášek v budově Akademie věd na Národní v Praze.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

Náklady VZP na centrovou péči poprvé překročily 20 miliard korun

Všeobecná zdravotní pojišťovna v roce 2023 uhradila za centrovou léčbu vysoce účinnými nákladnými léčivy víc než 20 miliard korun. Tato léčba je poskytována pacientům s velmi závažným onemocněním, a to nejen onkologických diagnóz, ale také pacientům s roztroušenou sklerózu nebo těžkou psoriázou. Celkem byla vloni léčba uhrazena 75 tisícům klientů VZP, jejich počet se od roku 2018 zdvojnásobil, stejně jako náklady, které VZP v souvislosti s touto léčbou hradí.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-vzp)


 

Spořitelna snižuje úrokové sazby úvěrů na bydlení. Nové úrokové sazby začínají od 5,09 %

Česká spořitelna snižuje od 7. března 2024 úrokové sazby hypotečních úvěrů. Pro hypoteční úvěry se sazby sníží u fixace na 1 rok o 0,2% bodu, u fixace na 2 roky o 0,3% bodu, u fixace na 3 roky o 0,2% bodu a u fixací na 4 roky a déle o 0,1% bodu.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-spoř)


 

UCHAZEČI O STUDIUM NA SŠ PREFERUJÍ MATURITNÍ OBORY
Praha, 6. března 2024 – V prvním kole přijímacího řízení na střední školy pro příští školní rok podala naprostá většina uchazečů (cca 121 000) svoji přihlášku elektronicky, přibližně 14 000 uchazečů podalo přihlášku hybridně a pouze kolem 25 000 zvolilo papírovou formu. Díky systému DiPSy má MŠMT vůbec poprvé přehled o celkovém zájmu o různé typy oborů a středních škol napříč Českou republikou. Data ve zprávě níže se vztahují k uchazeči uvedené první prioritě.

V prvním kole přijímacího řízení převažoval u uchazečů o denní formu vzdělávání zájem o maturitní obory, které si na první místo napsalo cca 95 tisíc uchazečů z posledních ročníků základních škol, zatímco nematuritní obor zvolilo jako první prioritu kolem 33 tisíc uchazečů. Z maturitních oborů, kam nastupují žáci po splnění povinné školní docházky, si pak čtyřletá gymnázia na první místo v přihlášce napsalo přibližně 19 tisíc uchazečů, necelých 7 tisíc lycea a téměř 69 tisíc ostatní maturitní obory.

Z hlediska nabízených kapacit lze z počtu přihlášek podaných v prvním kole odhadovat převis poptávky u čtyřletých gymnázií, kde se ukazuje rozdíl mezi počtem uchazečů, pro něž je gymnázium první volbou, a celkovým počtem míst na těchto gymnáziích v rozsahu zhruba 2 900 míst. Naopak prioritní zájem o nematuritní obory středních škol je zhruba o třetinu nižší než kapacita. Nejvíce v souladu s kapacitami škol jsou požadavky uchazečů usilujících o přijetí na ostatní obory maturitního studia, tj. na lycea (počet nabízených míst převyšuje o 13 míst počet uchazečů) a odborné střední školy s maturitou, kde v případě první priority kapacita převyšuje zájem o 386 míst.

„Nechceme nyní přicházet s podrobnými analytickými závěry. Budeme tato data detailněji zkoumat. Přesnější údaje o adekvátnosti nabízených kapacit maturitních oborů budou k dispozici až po vyhodnocení celkových výsledků přijímacích zkoušek,“ říká ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek.

Zvláštní kategorii tvoří víceletá gymnázia, kam se ale hlásí uchazeči už z 5. a 7. ročníků základních škol. Z víceletých gymnázií je větší zájem o osmiletá, kam si v prvním kole podalo přihlášku téměř 20 tisíc uchazečů, z nichž může být z hlediska celkových kapacit úspěšná zhruba polovina. Na šestileté gymnázium se hlásí zhruba 8 tisíc uchazečů a k dispozici je necelých 2,5 tisíce míst. Vyšší převis poptávky u víceletých gymnázií odpovídá vyšší míře výběrovosti, což je specifikum těchto škol v našem vzdělávacím systému.

U všech typů škol a oborů jsou z dostupných dat patrné velké regionální rozdíly jak v nabízených kapacitách, tak v zájmu ze strany uchazečů. MŠMT proto ve spolupráci s Českou školní inspekcí připravilo vizuální prezentaci nejdůležitějších a aktuálně dostupných dat dotýkajících se problematiky přijímacího řízení, která umožňuje zobrazení vybraných jevů a informací v mapách. Vizualizace jsou zpracovány jak pro úroveň jednotlivých škol, tak i z pohledu územních celků, což může pomoct zřizovatelům pro budoucí plánovaní kapacit. „Interaktivní vizualizace na úrovni jednotlivých škol může být velmi užitečná obzvláště pro žáky a jejich rodiče, neboť jim umožní zjistit konečný stav počtu přihlášek, které byly pro jednotlivé obory nabízené na konkrétních školách podány,“ upřesňuje ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal. Prezentace je dostupná na www.vzdelavanivdatech.cz.

(tz-mšmt)


 

MŠMT PŘIPRAVUJE ZMĚNY VE FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍCH ŠKOL

Praha, 6. března 2024 – Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) je připraveno v průběhu roku dodatečně zvýšit rezervy spravované krajskými úřady tak, aby bylo možné dofinancovat až 2,5 tisíce nezbytných nepedagogických pozic, které aktuálně nejsou pokryty normativním rozpisem. Jde o prostředky poskytované ze státního rozpočtu na zvláštní účet krajských úřadů, nejedná se tedy o peněžní prostředky spravované krajskými samosprávami. MŠMT stanoví krajským úřadům postup, jak o dodatečné navýšení v průběhu roku žádat. Garance navýšení je výsledkem jednání vlády a následného jednání ministra školství Mikuláše Beka s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou.

MŠMT také předložilo návrh novely školského zákona s cílem upravit model financování regionálního školství, který ve stávající podobě neumožňuje cíleně a pružně reagovat na měnící se potřeby. Novela reaguje na potřebu více zacílit finanční podporu školám, které plní ve vzdělávacím systému specifickou roli, a umožní ukotvit práci školních psychologů a speciálních pedagogů na základních školách.

„Současný model tvorby rozpočtu regionálního školství, který byl zaveden před čtyřmi lety a znamenal přechod od normativního financování na žáka k financování podle počtu odučených hodin, má své limity a úskalí, které se nyní naplno projevily. Naším úkolem je tento systém opravit tak, aby reflektoval měnící se potřeby dětí, rodičů, vyučujících i celé společnosti a lépe zohledňoval stav veřejných rozpočtů,“ vysvětluje ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek.

Návrh novely školského zákona proto přináší tři věcné úpravy. První z nich je změna financování práce školních psychologů a školních speciálních pedagogů. V současnosti jsou tyto pozice nesystémově financovány dvěma způsoby, a to ze státního rozpočtu v rámci poskytování podpůrných opatření a prostřednictvím peněžních prostředků z Operačního programu J. A. Komenský. Nově budou tyto pozice hrazeny každé základní škole dle počtu žáků. Dojde tak k ukotvení těchto pozic jako trvalé součásti školních týmů.

„Cílíme na jasnost a efektivitu poskytování podpůrných pedagogických služeb ve školách. Individualizovanou psychologickou podporu chceme žákům poskytovat už při nástupu do základního vzdělávání, čímž můžeme přispět například i k eliminaci odkladů povinné školní docházky,” vysvětluje ministr školství Mikuláš Bek.

Druhý významný okruh úprav se týká regulace meziročních nárůstů počtu odučených hodin financovaných státem ve školách. Opatření navazuje na plánovanou úpravu nastavení hodnot tzv. PHmax v základním a středním vzdělávání, ke které ministerstvo přistoupilo na základě debaty se zástupci školských asociací, odborů a zřizovatelů a která by měla v budoucnu státu umožňovat lépe řídit alokaci lidských a finančních zdrojů ve školství.

Třetí oblast změny pak míří k lepšímu zacílení podpory a zohlednění náročnosti výuky prostřednictvím posílení PHmax, například ve školách se zvýšeným počtem žáků ze znevýhodněného socioekonomického prostředí, talentovaných žáků nebo cizinců. „Tímto krokem chceme bojovat se stále rostoucí nerovností mezi školami způsobenou nerovnoměrným složením žáků,” říká ministr Bek.

Návrh novely školského zákona je v současnosti v mezirezortním připomínkovém řízení, během kterého může doznat ještě řady změn.

(tz-mšmt)


 

Nejzajímavější údaje o naší zemi přináší čtenářům Česko v číslech

Vyšlo aktualizované vydání publikace Česko v číslech, která širokému okruhu uživatelů předkládá moderní, přehlednou a srozumitelnou formou ta nejzajímavější čísla a údaje o České republice. Knihu nabízí Český statistický úřad v elektronické podobě zdarma jako ideální pomůcku pedagogům, studentům, celé řadě odborností i široké veřejnosti.

„S určitou nadsázkou lze říci, že nikde nenaleznete ve zhuštěné a zároveň graficky atraktivní formě tolik informací o Česku, jako právě v této publikaci. Není proto divu, že se stala vítaným pomocníkem pedagogů, studentů, novinářů a mnoha dalších, kteří se toho chtějí o České republice i statistice dozvědět více,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Publikace je přitom pro všechny uživatele k dispozici zcela zdarma na webu ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/nejzajimavejsi-udaje-o-nasi-zemi-prinasi-ctenarum-cesko-v-cislech

(tz-čsú)


 

Podáním daňového přiznání mohou lidé pomoci přírodě. Startuje aplikace Daneproprirodu.cz

Praha – Termín podání daňového přiznání se blíží. Letos poprvé mohou lidé podáním daňového přiznání přes aplikaci Daneproprirodu.cz pomoci s ochranou přírody od těch nejmenších organismů, jako jsou světově unikátní perloočky, přes luční mravence nebo motýly, až po ta nejmohutnější zvířata, jako jsou zubři. Aplikaci připravila ochranářská společnost Česká krajina ve spolupráci s projektem Daňové přiznání pomáhá.

„V těchto dnech začínají lidé přemýšlet o tom, jak správně vyplnit daňové přiznání za rok 2023. Mohou přitom využít výborného pomocníka. Odborníci z onlinepriznani.cz, kteří stojí za projektem Daňové přiznání pomáhá, vytvořili bezpečnou a velmi jednoduchou aplikaci, díky níž lidé vyplní svoje přiznání jako s asistencí zkušeného daňového poradce a zároveň mohou přispět na dobrou věc. Konkrétně na divoké koně, zubry a pratury a obnovu vzácné přírody pomocí pastvy velkých kopytníků,“ vysvětlil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Jak to funguje? Daňové přiznání lidé vyplní v aplikaci v pár jednoduchých krocích, jako v dotazníku. Aplikace se ptá a lidé pouze odpovídají. Je to tak jednoduché, že připravit si přiznání zvládne každý do patnácti minut sám, i když daním nerozumí. Jak vysoké daně vychází, uvidí každý po celou dobu v průběžném výpočtu.

Letos tak lidé mohou vyplněním daňového přiznání pomoci nejenom státnímu rozpočtu, ale také obnově vzácné přírody. Stačí, když na to půjdou přes Daneproprirodu.cz

Peníze, které lidé ušetří za služby účetní, tak mohou věnovat na ochranu přírody.

Ochranářská společnost Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

(tz-čk)


 

Zemědělci vyjedou s těžkou technikou protestovat 7. března. Prahu obklopí ze všech směrů

Tisková zpráva 5. 3. 2024 – Několik set traktorů a další zemědělské techniky vyrazí v dopoledních hodinách 7. března do Prahy. Zemědělci chtějí protestními jízdami upozornit na problémy, které vláda přes opakované výzvy nevládních organizací jako Agrární komora České republiky či Zemědělský svaz České republiky neřeší. Tyto organizace, společně s dalšími jako Společnost mladých agrárníků ČR, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků, ale i Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje, sdružující většinu zemědělců v Česku proto vyzvaly nejen své členy, ale i všechny zemědělce, potravináře, chovatele, pěstitele a další, aby se sjednotili bez ohledu na velikost podniku nebo výrobní zaměření a připojili se k protestům proti vládě. Jízdy Prahou vyvrcholí demonstrací před sídlem Úřadu vlády ČR ve Strakově akademii ve 12 hodin.   

„V tuto chvíli je důležité, abychom byli jednotní, abychom mluvili stejným a jasným hlasem. Teď nejde o politiku, jde o budoucnost zemědělství v České republice. Situace v tuzemském agrárním sektoru není dobrá a neustále se zhoršuje. Přes osobní snahu ministra zemědělství Marka Výborného se nepodařilo vyjednat v rámci pětikoalice zásadní posun v našich prioritách, které by našim chovatelům a pěstitelům skutečně pomohly. Řada zemědělců již reagovala na naši výzvu ke sjednocení a přidávají se další organizace včetně části zemědělců z Asociace soukromého zemědělství ČR. Prosíme také obyvatele Prahy, dalších menších a velkých měst, ale i řidičů na příjezdových trasách o trpělivost, naším cílem není znepříjemňovat život lidem, ale upozornit na dlouho neřešené problémy zemědělců. Když dva roky chybí politická vůle vládnoucí pětikoalice, musíme si o pomoc říct veřejně,” říká prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

O protestních akcích proti vládě rozhodlo představenstvo a dozorčí rada Agrární komory ČR a představenstvo a kontrolní komise Zemědělského svazu v pondělí 4. března. Vzhledem k neřešení aktuální situace, pasivnímu přehlížení předkládaných požadavků, uvalování dalších povinností a neustálému neplnění slibů odsouvající pomoc za další a další časový horizont zasáhla krize sektoru zemědělce všech forem, velikostí, členy i nečleny hospodařící v úrodných i v podhorských oblastech, a protesty proto podporují také další nevládní organizace. Je potvrzeno i to, že na Prahu vyrazí rovněž zemědělci, kteří nejsou nikde organizováni a akci podpoří jako zásadní možnost vyjádřit nesouhlas s politikou české vlády. Hlavní část protestních akcí se uskuteční v Praze, uspořádání dalších akcí v regionech je na krajských a okresních organizacích Agrární komory ČR či Zemědělského svazu ČR.

Co chtějí protestující zemědělci?

1) Splnění slibu vlády z 8. 6. 2022 na spuštění programu na podporu zaměstnanosti na venkově formou slevy na sociálním pojištění.

2) Splnění slibu vlády z 8. 6. 2022 na navrácení národních dotací na úroveň roku 2022 ve výši 5 miliard korun.

3) Snížení daně z nemovitých věcí na zemědělskou půdu na úroveň roku 2023 nebo nezdaňování evropských dotací, což pomůže snížit náklady v době propadajících se cen.

4) Aktivní řešení přebytku základních zemědělských komodit na evropském trhu, a to omezením dovozů ze třetích zemích, podporou exportu z Evropské unie a větší spotřebou v rámci obnovitelných zdrojů energie.

5) Plné kofinancování, stejně jako v ostatních zemích Evropské unie, záchranného balíčku na rok 2024, který připravuje Evropská komise a jeho vyplacení co nejrychleji všem zemědělcům na hektar obilovin.

Proč zemědělci považují přístup české vlády za zklamání?

–          K podpoře venkova a národním dotacím ve výši 5 mld. Kč s platností od roku 2023 (bod 1 a 2) se veřejně daným slibem jménem vlády dne 8. 6. 2022 zavázal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

–          Zvýšení daně z nemovitosti (bod 3) bylo vládním konsolidačním balíčkem provedeno politickým zadáním, zcela nekoncepčně a bez jakékoliv analýzy dopadů navíc v době, kdy už bylo jasné, že se sektor propadá do ztráty, na což jsme důrazně upozorňovali.

–          Řešení přebytků obilovin na trhu na úrovni EU (bod 4) slíbil ministr zemědělství Marek Výborný, ale následně vláda prostřednictvím ministerstva průmyslu Jozefa Síkely hlasovala, aby byl prodloužen bezcelní dovoz z Ukrajiny o další rok. Přitom samotná Evropská komise již konstatovala, že zemědělský sektor přišel z důvodu liberalizace obchodu s Ukrajinou o 19 mld. eur. Vláda ČR se však ani nepřipojila k zemím řešícím ochranu svých trhů, přestože ukrajinské a ruské komodity pochybné kvality a původu podráží ceny a objemy. Dokonce opakovaně zpochybnila, že k těmto dovozům vůbec dochází. Z těchto důvodů je proto už trpělivost zemědělců naprosto vyčerpaná.

Trasy protestních jízd (formát PDF)

(tz-akčr)


 

Zdroj: Facebook

 

Vzniká haptický model vyšebrodského Závišova kříže pro nevidomé a slabozraké

Vyšší Brod 5.3.2024: V dílně Jaroslava Svobody absolventa katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity vzniká haptický model Závišova kříže. Stejně jako originál bude ozdobou kláštera ve Vyšším Brodě na Lipensku.

Haptický model Závišova kříže bude určený pro nevidomé návštěvníky nebo ty s poruchou zraku.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-pp)


 

Inspektoři ČOI v součinnosti s celníky během kontrolní akce v pražské tržnici SAPA společně zajistili na 20 tisíc kusů padělaného zboží v odhadnutých cenách originálů za 95 milionů korun

(Praha, 5. březen 2024) Na dvě desítky inspektorů České obchodní inspekce z inspektorátu pro Středočeský kraj a Hl. m. Praha uskutečnily v sobotu 2. března v součinnosti se čtyřmi desítkami celníků z Celního úřadu pro hlavní město Prahu společnou kontrolní akci v pražské tržnici SAPA. Zaměřili se na kontroly dodržování zákazu nabídky za účelem nabídky, prodeje a skladování výrobků, porušujících některá práva duševního vlastnictví. Společně s nimi se kontrolní akce zúčastnili i zástupci majitelů práv ochranných známek.

Inspektoři České obchodní inspekce společně s celníky zkontrolovali celkem šest vytipovaných skladovacích kontejnerů, v nichž zajistili a poté uskladnili mimo dosah kontrolovaných osob celkem na 20 300 kusů padělků v hodnotě předběžně vyčíslené v cenách originálů na 95 milionů korun.

„Naši inspektoři se společně s celníky v průběhu celodenní kontrolní akce zaměřili na předem vytipovaná místa s podezřením na nabídku, prodej a skladování padělků. Při kontrolách inspektoři využili oprávnění zjednat si v souvislosti s výkonem kontroly přístup do staveb včetně otevření uzavřených prostor. Toto oprávnění jednoznačně určilo i efektivitu provedené akce, která byla stoprocentní,“ doplnil ředitel inspektorátu ČOI Středočeský kraj a Hl. m. Praha Karel Mojžíš.

Jen evidence uskladněných výrobků a jejich vyskladnění trvaly pracovním skupinám inspektorů ČOI a Celního úřadu pro hlavní město Prahu řadu hodin. Na místě byly inspektory ČOI zajištěny především padělky oblečení a obuvi. Zajištěné padělky budou po skončení všech administrativních úkonů, souvisejících s kontrolní akcí, znehodnoceny, případně nabídnuty k humanitárním účelům.

(tz-čoi)


 

Šumavská mozkovka podesáté: čtenáři nejvíce ocenili výzkum hydrologické funkce pralesa těsně před jednonožci

Deset let už probíhá soutěž o nejlepší populárně naučný článek popisující výzkumy na území Šumavy zvaná Šumavská mozkovka. Aktuální desátý ročník prokázal, že tato soutěž je zajímavá jak pro samotné účastníky, tak i pro hlasující čtenáře.

Letošní ročník reprezentovali tři články – „Ostnička pralesní, houbová perla Šumavy“ mykologa Jana Holce, „Šumavští poutníci o jedné noze“ Jitky Horáčkové a „Hydrologická funkce pralesa – Přirozený les, jakožto dobrý vodohospodář“ dua autorů Martina Vokouna a Vojtěcha Moravce. Právě posledně jmenovaný článek získal nejvíce hlasů z řad veřejnosti.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

Foto: Štěpán Rosenkranz

(tz-npš)


 

Průměrná mzda klesla reálně o 1,2 %

Ve 4. čtvrtletí 2023 vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství proti stejnému období předchozího roku o 6,3 %, reálně klesla o 1,2 %. Medián mezd činil 39 685 Kč.

„I přes více než šestiprocentní růst nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců klesla po započtení vlivu inflace reálná mzda ve 4. čtvrtletí 2023 o 1,2 %. Šlo přitom již o devátý pokles za sebou. Reálně se za celý rok 2023 mzda snížila o 2,9 %, neboť inflace dosáhla 10,7 % a nominální růst mezd byl 7,5 %.,“ komentuje Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumerne-mzdy-4-ctvrtleti-2023

(tz-čsú)


 

Krása v detailu. Nová výstava poodkryje tajemství květů

Poučná a možná trochu peprná – taková je výstava Tajemství květního vývoje pod drobnohledem v Galerii Věda a umění. Pomocí jedinečných snímků z elektronového mikroskopu přibližuje pohlavní části květů: prašníky, pestíky a rostlinná vajíčka. Vynalézavost evoluce mohou zájemci prozkoumat od 6. března do 14. června v Akademii věd na Národní v Praze.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

Státní úřad inspekce práce se v letošním roce zaměří na odhalování nelegálního zaměstnávání a zastřeného zprostředkování zaměstnání

Opava, 4. března 2024 – Státní úřad inspekce práce plánuje v roce 2024 provést u zaměstnavatelů nejméně 19 200 kontrol. Z tohoto počtu bude 8 700 kontrol zaměřeno na dodržování bezpečnosti práce na pracovištích a bezpečný provoz vyhrazených technických zařízení, 3 800 kontrol na dodržování pracovních vztahů a podmínek, na odhalování nelegálního zaměstnávání a na oblast zaměstnanosti se zaměří 6 700 kontrol. Kromě inspekční činnosti v oblasti bezpečnosti práce a vyhrazených technických zařízení budou oblastní inspektoráty práce provádět rovněž kontroly příčin a okolností pracovních úrazů.

S ohledem na nedostatek pracovních sil, zaměstnávání cizinců a vzdělanostní strukturu pracovní síly, která ne vždy odpovídá poptávce po určitých profesích, se na trhu práce stále více projevují negativní dopady na oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a pracovněprávních vztahů. Některé z těchto dopadů zahrnují zastřené zprostředkování zaměstnávání a ústup od tradičních forem pracovněprávních vztahů.

„Tato situace vede k nedostatečné odpovědnosti jednotlivých aktérů v řetězci dodávky pracovní síly a negativně ovlivňuje stav BOZP na pracovištích, pracovní úrazovost a vytváří prekérní pracovní podmínky pro zaměstnané osoby. Hlavním cílem kontrolní činnosti inspekce práce v roce 2024 tak bude zejména odhalování a předcházení porušování předpisů v oblasti zaměstnanosti včetně problematiky pracovněprávních právních předpisů a problematiky bezpečnosti práce ze strany zaměstnavatelů. Je důležité zajistit, aby pracovníci byli zaměstnáni legálně, měli bezpečné pracovní podmínky a aby byla dodržována jejich práva,“ říká generální inspektor Státního úřadu inspekce práce Martin Melecký.

Stěžejní kontrolní činností v oblasti zaměstnanosti jsou kontroly zaměřené na odhalování nelegální práce a zastřeného zprostředkování zaměstnání. Výstupy z kontrol ukazují, že se zastřené zprostředkování zaměstnání dotýká zejména cizinců, kteří jsou takto protizákonně přidělováni k uživatelům. Lze očekávat, že převis poptávky po pracovní síle bude pokračovat i v roce 2024 a řada subjektů využije služeb zastřených agentur práce či se uchýlí k nelegálnímu zaměstnávání cizinců. V oblasti odhalování nelegální práce bylo od roku 2012 provedeno více než 156 tisíc kontrol a zjištěno téměř 38 tisíc nelegálních zaměstnanců.

Hlavní priority činnosti inspekce práce pro rok 2024:

1. Zvýšená aktivita v kontrolní činnosti zaměřené na odhalování nelegálního zaměstnávání a zastřeného zprostředkování.

2. Kontroly pracovních podmínek cizinců, včetně držitelů dočasné ochrany z Ukrajiny.

3. Kontroly zaměřené na plnění zákonných podmínek agenturního zaměstnávání.

4. Cílené kontroly zaměřené na oblast pracovní doby a odměňování zaměstnanců.

5. Kontroly příčin a okolností pracovních úrazů a kontroly zaměřené na pracoviště se zvýšeným rizikem vzniku pracovního úrazu.

6. Monitorování problematiky zaměstnavateli nehlášených úrazů, o kterých se inspektoráty práce dozví od jiných subjektů (PČR, média, dotazy z poradenství) s následným důsledným komplexním postupem při inspekci.

7. Zapojení do společných kontrol a aktivit Evropského orgánu pro pracovní záležitosti (ELA).

Orgány inspekce práce budou v roce 2024 věnovat zvýšenou pozornost rovněž prevenci a osvětě zejména prostřednictvím poskytování poradenství, mediální prezentací výsledků kontrol a aktivní účastí na odborných seminářích a akcích pořádaných především sociálními partnery.

(tz-súip)


 

KOMENTÁŘ Agrární komory ČR po jednání o protestních akcích

“Situace v českém zemědělství je alarmující. Přes osobní snahu ministra zemědělství Marka Výborného se nepodařilo vyjednat v rámci pětikoalice zásadní posun v našich prioritách, které by českým zemědělcům skutečně pomohly. Patří k nim vyřešení přebytku zemědělských komodit na evropském trhu, které způsobily bezcelní dovozy ze třetích zemí, splnění slibu vlády na spuštění programu na podporu zaměstnanosti na venkově, nedanění evropských dotací, snížení daně na zemědělskou půdu na loňskou úroveň nebo snížení byrokracie. Hraje se nyní o existenci zemědělců, kteří produkují komodity pro výrobu potravin, a nemůžeme déle čekat. Po dnešním mimořádném jednání představenstva a dozorčí rady Agrární komory České republiky a představenstva a kontrolní komise Zemědělského svazu České republiky jsme potvrdili datum protestních akcí, které se uskuteční 7. března v Praze a dalších regionech. Bude se jednat o jízdy zemědělské techniky a shromáždění zemědělců před sídlem Úřadu vlády ČR ve Strakově akademii. Současně vyzýváme všechny zemědělce bez ohledu na velikost či výrobní zaměření, aby se k nám připojili. Prosíme také obyvatele Prahy a dalších velkých měst o trpělivost, naším cílem není znepříjemňovat život lidem, ale upozornit na dlouho neřešené problémy zemědělců,” říká prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

(tz-akčr)


 

Na výjezdu z Českých Budějovic začínají práce na opravě protihlukových stěn

Tento týden budou zahájeny práce na opravě/výměně protihlukových stěn na silnici I/20 v Českém Vrbném v Českých Budějovicích na výjezdu z města.

Z důvodu nadlimitní hlukové zátěže bylo rozhodnuto o výměně stávajících protihlukových stěn v okolí křižovatky silnice I/20 a Husovy třídy na výjezdu z Českých Budějovic. Jedná se o protihlukové stěny na celkem třech místech. Dvě ze stěn se nacházejí ještě před zmíněnou křižovatkou, třetí pak navazuje přímo za křížením zmíněných silnic.

Během stavebních prací dojde k demolici stávajících protihlukových stěn na více než 260 metrech. Na jejich místě budou následně vybudovány stěny nové, které budou současně prodlouženy a navýšeny na výšku mezi 3 a 4 metry.

Protihluková stěna 1 má celkovou délku 160 m, výšku 3,0 m. Provedení je neprůhledné v dl. 130 m a průhledné v severní části v dl. 30 m (před obchodem DAJ Sport).

Protihluková stěna 2 má celkovou délku 40 m a výšku 3,0 m. Stěna je neprůhledná.

Protihluková stěna 3 má celkovou délku 65 m, výška stěny je v jižní části dl. 60 m a vysoká 4,0 m, poslední pole na severní části stěny v dl. 5 m je vysoké 3 m.

Po dobu provádění rekonstrukce dojde na silnici I/20 k omezení provozu a po celé délce stavby bude na výjezdu z města provoz veden pouze jedním jízdním pruhem.

Pro Ředitelství silnic a dálnic provede rekonstrukci společnost STRABAG Silnice a. s. za cenu 18 mil. Kč bez DPH. Práce jsou pak na místě plánované do druhé poloviny června.

(tz-řsd)


 

To nej z gastro provozů se sejde na Lipno Food Festu

V sobotu 16. března se na Lipně budou dít velké věci! Poprvé v historii se spojí to nej z gastro provozů na Lipně včetně blízkého okolí a Vy budete mít jedinečnou příležitost vše ochutnat na jednom místě v rámci akce Jarní Food Fest, aneb zabijačkové hody na Lipně. Tento festival mnoha chutí, vůní, lahůdek odstartuje úderem desáté dopolední a končit se bude okolo sedmnácté. Mimo jídla, pití si na své přijdou i rodiče s dětmi díky dětskému programu a ani dospěláci nepřijdou zkrátka.

“Přehlídka toho nej bude probíhat v srdci Rodinného areálu Lipno, přímo na lipenském náměstíčku. Jdeme do toho společně a podařilo se nám domluvit to nej z gastro provozů z Lipna a okolí. Milovníci jídla se mohou těšit na výbornou kombinaci jídel, pití, nebude chybět i tematická kapela, prostě pravé vítání jara na Lipně,“ dodává tiskový mluvčí areálu Jiří Gruntorád.

Návštěvníci na festivalu najdou Kramolínského vola, který bude prezentovat zabijačkové speciality, sekanou, nebo třeba zabijačkový guláš. Kulinářství Korzo připravuje top zelňáky, stroopinky, buchty, lívance. Poctivé pečivo dodá Chleba se solí. Milovníci kávy si přijdou na své díky Shots and sparks. Molo Bistro umíchá ty nej drinky. Pivovar Rožumberk chystá pivní speciality. Pro mlsné jazýčky si své nej zákusky připravuje cukrárna Povidloň. Prostě ať už budete mít chuť na cokoliv, tady se o Vaše chuťové pohárky postarají na maximum.

Festival nabídne i doprovodný program pro celou rodinu

Mimo vybrané speciality si návštěvníci užijí i bohatý program pro děti a dospělé. Nejenom k poslechu zahraje tematická Řeznická kapela nebo oblíbené Duo Kačí z nedalekých Českých Budějovic. Pro děti bude připraveno malování na obličej, kouzlení, možnost opékat buřty a k tomu spousta her a soutěží.

Kdo by po vydatném hodování chtěl malinko vytrávit, může vyrazit na Stezku korunami stromů, na procházku okolo lipenského jezera, vypůjčit si kolo, elektrokolo, nebo si sjet pomocí sjezdových koloběžek nádhernou přírodní trasu.

(tz-lip)


 

Česko si v boji s HPV vede dobře. Má dostupné očkování i preventivní prohlídky

V Evropě zemře každý rok na rakovinu děložního čípku 25 000 žen. Jedná se přitom o diagnózu, před níž se lze účinně chránit vakcínou. Za posledních pět let uhradila VZP očkování 170 tisícům mladistvých, kteří na něj mají nárok z veřejného zdravotního pojištění, dalším přispěla na očkování z fondu prevence. Lidský papilomavirus (HPV) závažná onemocnění způsobuje nejen ženám, ale také mužům. V souvislosti s připomenutím Mezinárodního dne zvyšování povědomí o HPV (4. 3.) vydává VZP tiskovou zprávu, ve které zdůrazňuje důležitost prevence této nemoci.

Česko si z hlediska dostupnosti prevence HPV vede velmi dobře. Při porovnání 46 evropských zemí jsme vloni skončili na 16. místě. Rozhodně se řadíme k západu Evropy a jsme na tom dokonce lépe než země jako Španělsko, Itálie či Rakousko. Důvodem je zejména očkování hrazené z veřejných prostředků pro dívky i chlapce v dané věkové kategorii, ale také sekundární prevence, což je v tomto případě plošný screening karcinomu děložního hrdla. Ten v Česku funguje již desátým rokem,“ komentuje Jan Bodnár, náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči, výsledky EPF srovnání dostupnosti prevence infekce lidským papilomavirem (Zdroj, 2023).

I přes dobře dostupnou prevenci je dle údajů NZIP v České republice každoročně nově diagnostikováno přibližně 800 případů rakoviny děložního čípku a více než 300 žen na tento zhoubný nádor zemře. Karcinom děložního hrdla postihuje převážně ženy v produktivním věku, téměř 60 % pacientek je ve věku 20 –59 let.

Preventivní prohlídka u gynekologa

Infekci HPV lze odhalit včas v rámci cytologického vyšetření karcinomu (tzv. screeningu) děložního hrdla během pravidelných gynekologických prohlídek. Tu by měly ženy absolvovat jednou za rok. Kromě toho je u žen ve věku 35 let, 45 let a 55 let v rámci gynekologické preventivní prohlídky hrazen i podrobnější HPV test, který i přes negativní výsledek screeningu dokáže včasně odhalit změny, které zvyšují pravděpodobnost vzniku nádoru.

Až 9 % provedených HPV testů zachytilo infekci

HPV test vloni VZP hradila 40 tisícům svých klientek v daných věkových kategoriích, infekce HPV byla díky testu včas diagnostikována u 3 500 z nich. Kombinace – pravidelný roční preventivní stěr děložní čípku tzv. cytologie a stěr na HPV viry, spolu dávají až 95% jistotu, že děložní čípek je zdravý. Pozitivní test na HPV však ještě neznamená, že má pacientka automaticky rakovinu, vše záleží na dalším vyšetření. To se převážně provádí již na specializovaném pracovišti, v centru onkologické prevence, tzv. COP. Zde lékař rozliší, jaké změny na děložním čípku viry způsobily. Lehké změny obvykle po určité době samy odezní, pacientka ovšem musí po určitou dobu docházet častěji na pravidelné kontroly střídavě u ambulantního gynekologa a COP. Pokud jsou ale změny na děložním čípku závažnější, provádí se v rámci léčby například tzv. konizace, malý gynekologický zákrok, kdy se odstraní jen zasažená část děložního hrdla.

Očkování, které ochrání (nejen) před rakovinou

HPV viry způsobují nejen rakovinu děložního hrdla, ale například také genitální bradavice a řadu dalších chorob. Očkovat by se proto proti HPV tedy měli dívky i chlapci ještě před zahájením sexuálního života, tedy před možným prvním setkáním s virem. V tomto období je účinek očkování nejvyšší.

Počet očkovaných rok od roku roste

V České republice je dnes z veřejného zdravotního pojištění plně hrazeno od 11 let do 15 let. Za posledních pět let uhradila VZP z veřejného zdravotního pojištění očkování proti HPV celkem 170 tisícům svých klientů, z dat mj. vyplývá, že jejich počet rok od roku roste. Očkovat se mohou nechat i ti, kteří nemají nárok na plnou úhradu z veřejného zdravotního pojištění. Takovým klientům VZP od letošního roku nabízí příspěvek 1 500 Kč, využít jej nově mohou klienti bez věkového omezení. V posledních pěti letech bylo podáno téměř 3 500 žádostí o proplacení příspěvku, VZP na něm uhradila svým klientům téměř 3,5 mil. Kč (pozn. v předchozích letech činil příspěvek 1000 korun).

Adresné zvaní

VZP už řadu let ke screeningovému vyšetření své klienty také adresně zve. Pozvánky jsou adresovány těm, kteří mají na vyšetření ze zákona nárok, ale dlouhodobě se jich neúčastní. Zvací dopis, který jim přijde do schránky, tak obsahuje informaci, na která vyšetření mají nárok a kde je mohou absolvovat. Adresné zvaní se týká prevence rakoviny prsu, děložního hrdla a tlustého střeva a konečníku. Ženám ročně odešleme více než 300 tisíc dopisů s pozvánkami na screening zhoubného nádoru děložního hrdla.

(tz-vzp)


 

V lednu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných, dosáhl v lednu 3,0 %. Meziročně se zvýšil o 0,4 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 2,5 %, u žen 3,6 %. Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v lednu 75,4 %. Oproti lednu 2023 se zvýšil o 0,2 procentního bodu. Míra zaměstnanosti mužů činila 81,6 %, u žen 68,8 %. Míra zaměstnanosti osob ve věku 15–29 let činila 44,2 %, u 30–49 let 83,5 %, u 50–64letých 81,0 %.

„Míra ekonomické aktivity žen se v posledních třech letech zvyšovala velmi rychle, zatímco u mužů stagnovala. Odstup mezi těmito mírami je však stále tak velký, že i při udržení tohoto tempa růstu by ekonomická aktivita žen modelově dostihla tu mužskou až v roce 2039,“ komentuje výsledky Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/miry-zamestnanosti-nezamestnanosti-a-ekonomicke-aktivity-leden-2024

(tz-čsú)


 

Ekonomika cestovního ruchu v roce 2022 znovu nabrala na síle

Cestovní ruch se po období pandemie koronaviru, kdy se stal jedním z nejvíce zasažených sektorů, postupně zotavuje v hodnotách makroekonomických ukazatelů. Jeho podíl na tvorbě hrubého domácího produktu Česka se v roce 2022 zvýšil na 2,22 %, což ve finančním vyjádření představovalo více než 150 miliard korun.

Podíl cestovního ruchu na tvorbě hrubé přidané hodnoty v národním hospodářství v roce 2022 činil 2,18 %. „Bylo to více než v sektoru zemědělství, lesnictví a rybářství dohromady. Stále však zmíněné klíčové indikátory cestovního ruchu v ekonomice nedosahují úrovně roku 2019. Tehdy turismus tvořil 2,76 % HPH a 2,87 % HDP,“ uvedl Zdeněk Lejsek z oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/ekonomika-cestovniho-ruchu-v-roce-2022-znovu-nabrala-na-sile

(tz-čsú)


 

Zdroj: Facebook

 

 

(tz-e.on)

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře